Etiopia Timkat, Addis Abeba

Etiopia – Kontrastenes land

/ Landet og folket som kan ta pusten fra de fleste – som berører deg langt inn i sjelen!

På denne turen opplever du den store Timkat festivalen (Epiphany), den enestående, vulkanske Afar regionen med saltslettene, kamelene og vulkansk aktivitet – og – der skjelettet til «Lucy» – verdens eldste menneske ble funnet, Aksum der Kong Salomo og Dronningen av Saba styrte, hjemmebesøk, kaffens fødested, de gåtefulle kirkene i Lalibela – hugget inn i fjellet (ofte kaldt Afrikas Petra), Nilens utspring – The Blue Nile, vandring i vakker natur, dyreliv, besøk hos flere av de spennende stammene i syd og overnatting rett under et mylder av stjerner. Etiopia byr på en mosaikk av mennesker med mer enn 80 språk og 200 dialekter, forskjellige livsstiler, klær og kulturell dans.

Å reise i Etiopia er som å komme til et nytt land hver dag.

Mer enn 50 % av landet ligger ca. 1.000 moh eller mer – «Afrikas Tak». Den høyeste toppen, Ras Dashen, rager 4.620 moh. Fortidens mangel på utvikling har ført til beskyttelse av noen fantastiske, historiske steder. I de første 10 årene etter militærdiktaturets fall, i 1991, virket ingen å være bevisst et potensial for turisme. I løpet av de siste årene har dette snudd, men mange av Etiopias turistattraksjoner kan ikke motta mengder av turister. Lalibela er et aktivt religiøst sted, Simien fjellene har svært begrenset med overnattingsmuligheter og i sør-vest bor noen av verdens hurtigst forsvinnende stammer.

Bli med og få en varm velkomst og ubegripelige minner for livet i dette vakre, eldgamle landet, tidligere Abyssinia!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 49 345,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 16.01.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 22 dager
Reiseleder
Kristi Eline Alfredsen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 16.01.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 22 dager
 • Priser fra 49 345,-
 • Axum Etiopia
 • Awassa Etiopia
 • Addis Abeba, Etiopia Hellige treenighet katedral
 • Etiopia mennesker
 • Siemen aper Etiopia
 • Gondar Etiopia
 • Etiopia bibel gudstjeneste
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - onsdag 16. januar 2019

Utreise fra Norge

Vi starter på vår eventyrlige reise fra Oslo. Turen går med Ethiopian Airlines via Stockholm til Addis Abeba. Ethiopian regnes som et av Afrikas beste flyselskaper. Det holder internasjonal standard og er medlem i Star Alliance, og gir poeng på EuroBonus (SAS-kort). (Mat på flyet)

Velkommen til Etiopia!
Dag 2 - torsdag 17. januar 2019

Ankomst Addis Ababa - «Ny Blomst»

Vi lander tidlig  morgen i Addis Ababa. Der møter vi vår dyktige, lokale guide og kjører til hotellet for å spise frokost. Vi starter dagen med å gjøre oss litt kjent i hovedstaden og får mer informasjon om de spennende dagene som kommer, gjennom bl.a. museumsbesøk og levende markeder – markedet for det hvite hodeplagget, natalla – og til Afrikas største marked, der det myldrer av mennesker og vareutvalget er bredt og fargerikt. Vi besøker også det høyeste punktet i hovedstaden, Entoto-fjellet, 3.300 moh., der vi får en fin utsikt over byen som keiserinne Taitu, keiser Menelik II’s kone, ga navnet Addis Ababa, som betyr «Ny Blomst». (Frokost, lunsj og middag)

Addis Ababa betyr «Ny Blomst»
Dag 3 - fredag 18. januar 2019

Timkatfestivalen - Etiopias største festival

I dag starter TIMKATFESTIVALEN – den unike etiopiske seremonien for Helligtrekongersdag. Kopi av Paktens Ark blir båret ut fra hver eneste kirke i landet denne dagen – til en sentral plass hvor den store seremonien finner sted i morgen. Vi er invitert hjem til vår eminente guide og hans familie for lunsj og senere på dagen går vi for å se prosesjonene i gatene i lokalmiljøet – fra de lokale kirkene frem til en stor plass i nærområdet. Vi er på rett plass til rett tid. Den store feiringen er unik med alle etiopiere som bærer fargerike klær i anledning feiringen og kirkens embetsmenn, strålende i sine praktfulle regalier, alle samlet rundt Arken. Hellig vann dusjes over alle som er tilstede – en fornyelsene av deres løfter. Her blir vi kjent med mange av kirkeritualene, som vi får på svært nært hold de neste dagene. (Frokost, lunsj og middag)

Fra Timkat-festivalen i Addis Ababa
Dag 4 - lørdag 19. januar 2019

Helligtrekongers dag

Det er etiopisk Helligtrekongersdag – med en fargerik og dyp spirituell seremoni tidlig morgen, der prestene ber og folket synger og danser. Etter dette følger hele forsamlingen etter biskopene, de eldre og prestene, når Arken blir båret tilbake til kirken den kom fra. Dette er en av de største hellige seremoniene i Etiopia. En stor og spesiell opplevelse. På ettermiddagen tar vi turen til flyplassen og flyr nordover, til Bahir Dar. Sjekker inn på hotell. (Frokost, snack på flyet og middag)

Fra Timkat-festen i Addis Ababa
Dag 5 - Søndag 20. januar 2019

The Blue Nile Falls og Lake Tana

Etter frokost reiser vi, 3 mil, gjennom landbruksområdet Amhara til «The Blue Nile Falls» eller Tis Abay (vann som ryker), som har sitt utspring i den vakre Tana innsjøen, og som er utgangspunktet for verdens lengste elv, Nilen. Fossefallene blir regnet som et av Afrikas flotteste i regntiden. På veien tilbake til Bahir Dar besøker vi det myldrende markedet. Dit har bøndene båret sine varer mange mil for å selge til folk i byen og her kjøper de varer for å bære med tilbake til gårdene sine. Etter en deilig lunsj fortsetter vi kjøreturen til Gonder, langs Tana innsjøen, som har hele 37 øyer. På veien opplever vi flere Timkat avslutningsseremonier, på St. Michael’s dag i den etiopiske kalenderen. Ved ankomst til Gonder sjekker vi inn på hotell. (Frokost, lunsj og middag)

Fossefallene i Blånilen ved utløpet av Tana-sjøen.
Dag 6 - mandag 21. januar 2019

Gonder, Etiopias tidligere hovedstad

Dagen nyter vi i Etiopias tidligere hovedstad og starter med Kong Fasiladas historie og det vakre fortet fra 1700-tallet, som er på UNESCO’s verdensarvliste, samt hans «feriested» og Debre Birhan Selassie kirken. Siden setter vi kursen nordover mot de vakre fjellene og Simien National Park. Etter 30 km ankommer vi den sjarmerende Lodgen, ca. 3.000 moh, til en vakker solnedgang og en deilig middag. Er vi riktig, riktig heldige kan vi se både rev, fjell leopard, gelada bavianer og colobus aper her. (Frokost, lunsj og middag)

Keiser Fasilidas slott og basseng i Gonder
Dag 7 - tirsdag 22. januar 2019

Simien Nasjonalpark

I dag kjører vi inn i Simien Nasjonalpark, registeret på UNESCO’s verdensarvliste. I dette vakre landskapet nyter vi hele dagen. Vi legger ut på en lett vandring på høyderyggen av de flotte fjellene. Nasjonalparken er hjemmet til flere dyrearter, hvorav tre er spesielle for dette området: Walia ibex, gelada bavianer og etiopiske ulver. Ras Dashen, Etiopias høyeste fjell og det fjerde høyeste fjellet i Afrika, 4.620 moh., ligger i nasjonalparken. Har du mer lyst på en avslappende dag kan du bli kjørt og vi møtes til felles piknik lunsj ute i den vakre naturen, med en formidabel utsikt, til noen av verdens vakreste fjell. Du kan nyte utsikten og f. eks. en god bok. På ettermiddagen reiser vi ut av parken og overnatter på hotell/lodge. (Frokost, lunsjboks og middag)

Gelada-bavianer i Simien Mountains. De er ufarlige og gjestfrie!
Dag 8 - Onsdag 23. januar 2019

Til Axum, Etiopias første hovedstad

Tidlig morgen starter vi vår ferd mot Aksum, Etiopias første hovedstad. Kongeriket Aksum eller Det Aksumittiske Rike var en viktig handelsnasjon i det nordøstlige Afrika fra omkring år 300 f.Kr. til 1100 e.Kr. Riket var en betydelig handelspartner med Romerriket og oldtidens India. Vi kjører gjennom den vakre Tekeze-dalen og krysser fjellkjeden Lima Limo. I dag blir det pikniklunsj hvor vi kan nyte den flotte naturen med de barske fjellene og elvene som slynger seg gjennom dalen.
Kjøreturen fortsetter og vi ender dagen i Tigray-regionen, museet under åpen himmel, med en historie som tar oss flere tusen år tilbake i tid. Vi overnatter på hotell. (Frokost, lunsjboks og middag)

Obelisker ved Axum
Dag 9 - torsdag 24. januar 2019

Obeliskene, Dronningen av Sabas palass og kirker i Axum

I dag har vi hele dagen til disposisjon for denne spennende, eldgamle byen, Aksum. Dette var det religiøse senteret i Etiopia på Dronningen av Sabas tid. Vi besøker bl.a. ruinene fra hennes palass, de utrolige sten obeliskene, gravsteder for kongene fra det fjerde år hundrede og interessante, små museer. Det sies at keiser Menelik I av Etiopia, sønn av kong Salomo av Israel og dronning Makeba av Saba, førte Paktens Ark fra Jerusalem til Aksum for ca. 3.000 år siden. Der oppbevares den fremdeles i et kapell ved St. Mary av Zion-katedralen og bevoktes døgnet rundt. Vi besøker selvfølgelig dette stedet når vi er i byen. Aksum ble betraktet som et av de mektigste kongedømmene i verden sammen med Persia, Romerriket, Kina og imperiene i Midtøsten. Overnatter på hotell. (Frokost, lunsj og middag)

Den etiopiske ortodokse kirke er et av de eldste trossamfunn i verden.
Dag 10 - fredag 25. januar 2019

Fra Axum til Mekele

Etter frokost er vi «on the road again». I dag går kjøreturen i imponerende fjellformasjoner, Gheralta fjellene, i et høytliggende ørkenlandskap. Vi er fremdeles i Tigray, der Mekele er hovedstaden – vårt mål for dagen. På veien besøker vi bl.a. Yeha tempelet fra år 500 f.Kr., før kongedømmet i Aksum, samt Wukro Cherkos klosteret fra 6-700-tallet e.Kr. Her snakker maleriene til oss på tvers av århundrer. Ankommer Mekele og overnatter på hotell. (Frokost, lunsj og middag)

Etiopiske barn - hjerteknusere!
Dag 11 - lørdag 26. januar 2019

Afar-ørkenen

Kan det bli mer spennende enn hva vi i dag og i de følgende dagene skal oppleve? Kanskje når vi kommer sør i landet! I dag reiser vi til «en annen planet»… I 4WD kjører vi til Danakil, i Afar nedsenkningen, som omfatter en stor del av Afar regionen og er et av de laveste punkt på kloden. I Afar nedsenkningen ligger også ørkenen som, i 1974, presenterte for hele verden, det mer enn 3,5 millioner år gamle skjelettet til «Lucy» – vi er i menneskehetens vugge. Dette området er Jordens varmeste bebodde område. Flere steder er mer enn 100 meter under havoverflaten og temperaturen midt på dagen kan stige til over 50 grader. (Ikke i januar/februar!) Vi kjører til hjertet av Afar, Ahmed Ela Dallol, et av de mest oppsiktsvekkende geografiske kjennetegn på Jordens overflate, synlig fra verdensrommet. Her finner vi de aktive, fargefulle, varme saltvannskildene med svovelbølger, saltstolper, små gass-geisere og syrebassenger, isolert av saltribber – lite kjent og få besøker området, men dette er et av de mest ekstreme landskapene på planeten Jorden og det gir oss en helt spektakulær opplevelse. Vår guide er geolog og meget erfaren, så her får de fleste av oss både ny kunnskap og nye erfaringer. Dette er en fantastisk opplevelse. Vi besøker også den tørre Saltsjøen, hvorfra etiopierne i uminnelige tider har brutt opp saltblokker, som brukes til forbruk og, for ikke lenge siden, også som en stående valuta. Afar stammen har i minst 1500 år, lastet salt på kameler og fraktet det til høylandet, der det fremdeles er en betydelig etterspørsel og gir god fortjeneste. Kamelkaravanen, på opptil 3.000 kameler, vandrer gjennom den lille landsbyen der vi overnatter.  Enten kommer de i solnedgangen, for å vandre hele natten frem til markedet, eller tidlig morgen, etter å ha gått hele natten – på vei tilbake fra markedet og ut på saltslettene for å hente ny last. Vi camper i den lille landsbyen, Ahmed Ela og har med egen kokk og mat for dagene i Afar. I landsbyen treffer vi lokalbefolkningen og får et innblikk i deres tøffe hverdag. Vi sover på lokale senger i en lokal hytte eller, for de som har lyst, under åpen himmel, i egen sovepose. (Frokost, lunsjboks på et skyggefullt sted, ofte med en herlig bris og middag)

Kamelkaravane som frakter salt fra saltsjøen i Afar-ørkenen.
Dag 12 - søndag 27. januar 2019

Opplevelser i Afar-regionen

Etter å ha avviklet campen og spist en god frokost, kjører vi videre til den neste spektakulære opplevelsen Afar-regionen byr på – gjennom ørken og på stivnet lavajord kjører vi til den aktive basaltiske vulkanen, Mount Erta Ale, som betyr «Det rykende fjellet».  Vulkanen er 613 meter høy og er kjent for å ha verdens lengst levende lavasjø. Vulkaner med lavainnsjøer er svært sjeldne. Erta Ale er en av fem i verden. Vi ankommer Base Camp, 75 m under havet og 7 km fra toppen. Kokken serverer middag og vi forbereder oss for nattens store opplevelse. Ca. kl 1700 starter vi vandringen, med hodelykter, ca. 4 timer, til toppen av vulkanen. Lett/middels krevende. Sekken og soveposen din blir båret opp av kameler. Vi når toppen ca. kl 2100 og 15 minutter deretter står vi på kanten av en levende vulkan, som har vært aktiv de siste 80 år. Et spektakulært syn venter oss her – pass på at du har minnekort med stor kapasitet! Denne natten kan tilbringes i Base Camp, hvor vi spiser middag, sammen med sjåførene, om du ikke vil gå turen til toppen. Vi overnatter i små hytter på toppen eller nede i Base Camp, på madrass i egen sovepose. (Frokost, lunsjboks og middag)

Vulkansk aktivitet i Afar-ørkenen
Dag 13 - mandag 21. januar 2019

Fra Afar til Mekele

I dag vekkes vi grytidlig med mulighet for tid ved lavasjøen før vi går ned igjen til Base Camp, der bilene står parkert. Der blir det frokost før vi legger ut på kjøreturen tilbake til Mekele, gjennom de barske fjellpartiene i den østlige skråningen av «The Rift Valley», som Dødehavet, lenger nord, er en del av og som krysser Etiopia og fortsetter videre sørover inn i Kenya. Overnatter på hotell. (Frokost, lunsjboks og middag)

Vi kjører gjennom mange ulike landskaper på turen og kontrastene er store.
Dag 14 - tirsdag 22. januar 2019

Til Lalibela

Vi reiser til vakre Lalibela, ofte beskrevet som «Afrikas Petra», og som «Afrikas Jerusalem». Det er uten tvil, Etiopias største turistattraksjon og er på UNESCO’s verdensarvliste. Vi kjører gjennom de majestetiske Alamata-fjellene og på veien får vi bl.a. kunnskap om og opplevelser fra bondelandet og landsbyene i Tigray, samt Amhara folket. Vi overnatter på hotell. (Frokost, lunsj og middag)

Kors-kirken i Lalibela er hugget ut av fjellet!
Dag 15 - onsdag 30. januar 2019

Lalibela

Hele dagen har vi i Lalibela. Det var Kong Gebre Mesqel Lalibela (1181-1221) som oppførte det som i dag fremstår som nærmest uforståelig – 11 kirker hugget ut av de røde klippene på 12-tallet – området kalte han «Det nye Jerusalem». I dag blir det også kalt «Verdens åttende underverk». «Med en enorm erfaring og skrekkelig smerte ble fjellet en kirke», skrev en historiker på 1700-tallet. I tillegg finnes det flere huler, krypter og en sammenbindende labyrint av tunneler og ganger som er veien mellom flere av kirkene. Stedet kom på UNESCO’s verdensarv liste allerede i 1978. Lalibela er fremdeles et aktivt religiøst sted – beliggende i et vakkert fjellandskap. Vi overnatter på hotell. (Frokost, lunsj og middag)

Kors-kirken, Bet Giyorgis, er den best kjente av de 11 fjellkirkene i Lalibela
Dag 16 - torsdag 31. januar 2019

Til Addis Ababa og videre mot sør

Etter frokost reiser vi til flyplassen for å fly tilbake til Addis Ababa. Her bytter vi fly og setter kurs videre sørover, til Arba Minch. Da starter vårt «stammeliv». Første natten allerede bor vi hos Dorze-stammen, oppi fjellene, ca 2.500 moh. Vi får et riktig innblikk i deres hverdag med mulighet til å delta i flere aktiviteter. Dorze-stammen er kjent for å være de beste til å veve i landet og de har et utrolig utvalg av fargerike produkter. De bor på kanten av fjellet og har en fantastisk utsikt. Dette møtet blir både interessant, spennende og lærerikt og dagen avsluttes med en riktig afrikansk fest rundt bålet.  En varm, sydetiopisk velkomst venter deg her hos et folk fylt av glede! Vi overnatter på lodge. (Frokost, snack på flyene og middag)

Våre møter med urbefolkningen overgår det man kan tenke seg på forhånd!
Dag 17 - fredag 1. februar 2019

Safari på Lake Chamo og videre til Konso

Etter en tidlig frokost besøker vi det lokale veveriet, pottemakeriet og en lokal familie. Så kjører vi ned til Arba Minch og Lake Chamo. I båt drar vi av sted for å hilse på store krokodiller og flodhester, samt pelikaner og mange andre fugler som finner sine måltider langs sjøens bredder. Deretter beveger vi oss videre sørover til den kjente landsbyen, Konso. Folket her er berømte for sine terrasser hvorfra de driver sitt landbruk, en tradisjon de har hatt de siste 400 år. I 2011 ble Konso registrert på UNESCO’s verdensarvliste. Hele området, på mer enn 50 km2, er interessante små landsbyer mellom terrasser bygget opp av sten. Konso har en godt organisert kulturell tradisjon. De eldste historiene går hele 775 år tilbake – de er blitt fortalt fra generasjon til generasjon. Vi overnatter på Lodge. (Frokost, lunsj og middag)

Her lever folk slik deres forfedre har gjort det i årtusener.
Dag 18 - lørdag 2. februar 2019

Til Hammer-folket

I dag kjører vi til det sørvestlige hjørnet av Etiopia – nær grensen til Kenya. Her besøker vi flere landsbyer med forskjellige og utrolig interessante folkeslag – noen av de siste, store stammene i Afrika. Vi starter med det fargerike, ukentlige markedet – et marked du kanskje aldri har opplevd maken til. De innfødte bærer tunge bører frem til markedet for salg. På ettermiddagen er ryggene fulle av varer som bringes hjem fra markedet. Stammene pynter seg til markedsdagen. Hit kommer både Hammer-, Karo-, Ari- og Bena-stammen for å bytte sine varer. Et fargesprakende energibilde. Dette må bare oppleves! Vi ender dagen hos Hammer-folket i nærheten av Turmi. De er stolte, sterke karakterer og tilfredse. Dette fantastiske stammefolket lever fremdeles som de har gjort i tusenvis av år – varme og fredfulle. I natt er vi gjester hos en Hammerfamilie. Vi overnatter i telt, eller rett under den fantastiske stjernehimmelen, der Melkeveien krysser rett over hodene våre. (Frokost, lunsjboks og middag)

Vår reiseleder sammen med Hammer-folket
Dag 19 - søndag 3. mars 2019

Hammerfolkets gjester

Å komme ned hit til disse lavtliggende slettene i sør fra det grønne høylandet i nord, føles som en reise ikke bare gjennom rom, men også gjennom tid. I dag er vi Hammerfolkets gjester og får virkelig deres kultur på nært hold. Dette blir enda en dag der kulturer utveksles og mange gode minner skapes. Vi har også mulighet til å besøke en landsby i Karo-stammen som lever på bredden av Omo-elven. Etter å ha sagt farvel til Hammer- og Karostammen, reiser vi til Lodgen i Turmi for overnatting. (Frokost, lunsj og middag)

Barn er sjarmerende world wide, også her langs veien i Etiopia.
Dag 20 - mandag 4. februar 2019

Besøk hos Mursi-folket

Tidlig morgen kjører vi gjennom Mago-parken, og regner med å få se litt antiloper på veien om vi er heldige. I dag skal vi besøke Mursi-folket. Vi blir mottatt av høvdingen, som forteller oss om deres hverdagsliv – til ettertanke… Mursiene er kjent for sin unike kultur, spesielt kvinnene med tallerken i lepper og ører og mennene som ofte er nakne og dekorerer hele kroppen med maling. På ettermiddagen er alt klart for et nytt eventyrlig markedsbesøk før vi avslutter dagen. Vi overnatter på Lodge i Jinka.  (Frokost, lunsj og middag)

Dette er definitivt opplevelse utenfor allfarvei!
Dag 21 - tirsdag 5. februar 2019

Retur til Addis Ababa

Etter sen frokost og formiddagen fri, reiser vi til den nye flyplassen i Jinka og vender nesen mot Addis Ababa, der vi lander på ettermiddagen. Vi er tilbake til utgangspunktet for denne eventyrlige reisen. Her har vi hotellrom og mulighet for både dusj og ompakking før siste middag med gjengen – og tradisjonell folkedans. Så går turen til flyplassen igjen og vi starter vår hjemreise. (Frokost, snack på flyet og middag)

Velkommen tilbake til mitt vakre hjemland!
Dag 22 - onsdag 6. februar 2019

Ankomst Gardermoen

Etter å ha flydd gjennom natten, lander vi på Gardermoen kl 07:45 om morgenen. Det er tid for avskjed og med hode og kamera fullt av gode minner sier vi hverandre på gjensyn! (Mat på flyet)

 

Merk at det tas forbehold om små endringer i programmet, og at noen deler av programmet nødvendigvis har værforbehold.

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert i prisen:

 • Fly Oslo – Addis Ababa – Oslo
 • 4 innenlands flyvninger
 • Overnatting på hotell, lodger og i camper
 • Frokost, lunsj/lunsjboks og middag som nevnt i programmet, uten drikkevarer.
 • Spesielt erfarne mennesker i Afar – regionen med vulkansk aktivitet
 • Gruppens egen kokk med assistent når vi camper i Afar
 • 6 liter vann pr. person pr. dag når vi camper i Afar
 • En ekstra bil med kokk, assistent, kjøkken, mat og vann for dagene i Afar
 • Kameler som bærer vår bagasje for en overnatting på vår vandring i Afar – til toppen av vulkanen, Mount Erta Ale
 • Madrass for overnatting i lokale hytter på toppen av vulkanen
 • Transport i 4 WD Land Cruisers, med gode sjåfører, i Afar og i syd
 • Transport i buss på resten av reisen
 • Båttur på Chamo sjøen
 • Telt og madrasser når vi overnatter hos Hammerstammen
 • Engelsktalende, lokal, meget god guide
 • Lokale lokalguider som er påkrevd i Etiopia
 • Alle inngangsbilletter til museer, nasjonalparker, Timkat festivalen m.m., samt avgifter for Afar regionen
 • Alle aktiviteter beskrevet i programmet

Dette har vi ikke inkludert:

 • Visum som kjøpes på flyplassen i Addis Ababa, USD50
 • Forsikring
 • Alt av drikke, bortsett fra vann når vi camper i Afar
 • 3 lunsj fordi vi flyr midt på dagen. Her blir det snack på flyet.
 • Tips, nærmere informasjon om dette før avreise
 • Video- og kameraavgifter enkelte steder

Bosteder:

 • Addis Ababa, 17.-19. januar: Intercontinental Addis Hotel
 • Bahir Dahr, 19.-20. januar: Bahir Dar Grand Resort Hotel
 • Gonder, 20.-21. januar: Gonder Landmark Hotel
 • Simien Mountain, 21.-22. Januar: Befiker Kossoye Eco Lodge
 • Simien Mountain, 22.-23. januar: Sona Hotel
 • Mekele: 25.-26. januar: Planet hotel
 • Afar, 26.-28. januar: To forskjellige Camper
 • Mekele, 28.-29. januar: Planet hotel
 • Lalibela: 29.-31. januar: Roha hotel
 • Arba Minch: 31. januar – 1. februar: Dorze Lodge
 • Konso: 1.-2. februar: Konso Korebta Lodge
 • Turmi: 2.-3. februar: Camp hos en Hammer familie
 • Turmi: 3.-4. februar: Opplyses senere
 • Jinka: 4.-5. februar: Omo Eco Lodge
 • Addis Ababa: 5. februar: Intercontinental Addis Hotel

KJEKT Å VITE – FOR VÅR KONTRASTFYLTE REISE I ETIOPIA

Vaksiner: Polio, difteri, kikhoste og stivkrampe, hepatitt A og evt. kolera drikkevaksine for magen. Gul feber anbefales og bør tas tre til fire uker før avreise, senest 10 dager før. Malariatabletter anbefales (spesielt i   syd), samt godt med myggbeskyttelse (se nedenfor). Sjekk med lege/vaksinasjonskontor.

Myggmiddel: Min erfaring er at Autan plus ikke holder. Bruk Citronella eller fra  apoteket, Cactuz, rød for hud og blå for klær, eller Mygga – den virker. Produktet må inneholde DEET. Apoteket sier Cactuz er det sterkeste middelet på markedet.

Medisiner: Faste medikamenter og farmasøytiske produkter må medbringes.

Visum:  Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreise. Visum kjøper vi på flyplassen – USD50.

Overnatting: Vi overnatter i telt, på hotell og lodger. På enkelte plasser bor vi bra og kan nyte alle gode fasiliteter. Andre steder er enklere, men desto mer eksotiske!

Tidssone: Etiopia er to timer foran oss. Kl 1200 her er kl1400 der.

Forsikring: Egen eller kjøpt gjennom Escape Travel. Ta kontakt med oss om du trenger reiseforsikring.

Temperatur: 24 grader C – dagtid og ned til 7 grader C om natten enkelte steder. Når vi er nordover er vi på Afrikas høyslette. Det kan være kaldt både kveld, natt og morgen. På grunn av temperaturforskjellen kan det til tider virke som varmen i Sahara på dagen og kulden i Sibir om natten …

Drikke: Som vann gjelder kun flaskevann. Har du lyst på en gin/tonic, en aquavit el. lign., anbefaler vi å kjøpe det med fra Gardermoen. Du har en kvote inn til Etiopia på 1 liter med vin eller sprit. En flaske etiopisk vin koster ca. kr 40,- og en flaske fransk/italiensk vin kr 160,- og oppover.

Mat:  Maten på turen er god. Likevel vil vi anbefale å ha med «rett i koppen», nøtter, knekkebrød eller lignende da noen dager går med til fantastiske kjøreturer, med få anledninger til å kjøpe noe. Det kan bli avstand mellom måltidene. Kanskje du er fornøyd med det som er, men det er godt å være på den sikre siden. Vannkoker er ikke vanlig på hotellene i Etiopia. Vær oppmerksom på at det er vanskelig å få tak i glutenfritt brød i Etiopia. Trenger du det må du ta med vakuumpakket fra Norge. Til andre måltider kan vi stort sett få tak i glutenfri mat, men spor av gluten kan ikke utelukkes.

Høyden: Når vi lander i Addis Ababa er vi 2.400 moh. Vi kjører opp til ca. 3.000 moh. Min erfaring er at det er godt med en krem for tørre lepper og halspastiller el.lign. for tørr gane. Å puste med maven og å drikke mye vann blir viktig. Høyeste fjell i Etiopia er Ras Dashen på 4.550 moh. i Semien Mountains. Det fjerde høyeste i Afrika.

Gaver: Litt veldedighetsmuligheter hvis du vil. Har du et sett sengetøy (gjerne kreppet) som du tenker å kvitte deg med er det gull verdt for fattige mennesker – og de møter vi mange av. Pent brukte klær (T-skjorter, topper, fleece klær, collegegensere +++) for barn og voksne er toppen. Håndklær, solbriller (spesielt for mennene på saltslettene), kapser, såpebobler, ballonger, fargeblyanter, penner, blyanter, tegneblokker o.l. er flott. REFLEKS er suverent. De går langs veien og i mørket kan de være vanskelige å se.

Strøm: Det er stort sett det samme som hos oss med 220V i Etiopia og samme stikkontakter, men spenningsvariasjoner og strømbrudd kan forekomme.

Minnekort: Vær 100 % sikker på at du har nok plass. Vår reiseleder kom hjem med 22 GB med bilder og videoer etter sitt første besøk i dette vakre landet. Ta med en klut for pussing av kameralinsen. Du vil få behov for å ta bort støv.

WIFI er tilgjengelig kun enkelte steder.

Kultur:  P.g.a. kulturelle forskjeller kan vi godt legge igjen korte skjørt og shorts. Shorts litt ned på låret er fint og knebukser er supert. De aller fleste etiopiere er konservative i klesveien, og besøkende oppfordres derfor til å følge lokal skikk og bruk. I Addis Ababa og de større byene er imidlertid vestlig klesskikk i ferd med å få gjennomslag i   store grupper. Det etiopiske høylandet er hovedsakelig kristen-ortodoks, og det fastes hver onsdag og fredag. Med unntak av de største hotellene er det kun vegetarmat å oppdrive disse dagene. I muslimske strøk av landet er det muslimske skikker, herunder Ramadan.
Det er gjennomgående lite voldskriminalitet i Etiopia sammenliknet med   andre afrikanske land. I Addis Ababa møter du fattige og tiggere midt i bykjernen vegg i vegg med nye elegante kjøpesentre. Det første møte med denne virkeligheten kan føles overveldende.
I Etiopia benyttes den julianske kalender, som er nesten 8 år bak vår  gregorianske. Julen feires den 7. januar, nyttår den 11. september.   Videre er det mange etiopiere som stiller klokken etter soloppgang-/nedgang. Dette medfører at kl. 7 om morgenen for oss vil tilsvare kl. 1  for etiopiere. Man bør være oppmerksom på dette når man gjør avtaler. 11. september 2018, i vår kalender, startet de på år 2011 i sin kalender.

Penger: Etiopiske Birr. 1 birr = 100 cents, er for tiden kr 0,35. Sedler: 100, 50, 10, 5 og 1. Mynter: 50, 25, 10, 5 og 1 cents.

Minibanker (Visakort, Mastercard og Diners) kan benyttes i Addis Ababa, de aller fleste steder i nord, samt i Arba Mich når vi kommer sørover i landet. Det kan også være smart å ha litt lommepenger i US$/Euro. Pass på at du får «små» sedler. Sjekk også at du får «fine» sedler. Slitte og skadede sedler blir ikke akseptert. De nekter å motta dem. USD/Euro kan brukes mange steder og kan veksles på de fleste hotellene underveis. Det er også kjekt å ha på slutten av reisen, slik at du slipper å sitte igjen med mange Birr. Eldre USD-sedler kan avvises, så det er viktig at de er av nyere dato, helst etter 2006.

Vi trenger 50 USD når vi lander – for visum, som nevnt tidligere.

Beløp over USD 3000,- i kontanter må deklareres ved ankomst til landet. Max 200 Birr kan føres inn/ut av landet.

Sjekk at bankkortene dine er åpne for bruk i Etiopia.

Shopping: Hovedmarkedet i Addis går for å være det største markedet i Afrika og byr på mengder av både varer og inntrykk. Det beste utvalget av lokale produkter finnes i Addis samt Bahir Dar, Gonder, Aksum og Lalibela. Det er forventet at du pruter på markeder, mens prisen er fast i butikkene. Lokale smykker prises etter vekt på gull/sølv. Ellers finner du treskjæringer, bønneruller, mange forskjellige kors, religiøse malerier, spyd, trommer, kurver, bagger, tekstiler, perledekorert pynt mm.

Bagasje: Vi kan sjekke inn 2 kolli a 23 kg pr. person, samt 8 kg håndbagasje.

Vi sender deg flere opplysninger og en detaljert pakkeliste i god tid før avreise!

Kristi Eline Alfredsen

Reiseleder:

Kristi Eline Alfredsen er en eventyrkvinne! Hun utforsker steder og reiseopplegg som ingen andre tilbyr. Med henne kommer du bakenfor turistfasadene og får unike møter med lokalbefolkningen. Kristi Eline legger til rette, fikser og ordner og sørger for at du får en opplevelse helt utenom det vanlige, – samtidig som du får med deg de store turistattraksjonene. Når Kristi Eline ikke er på reisefot, er hun selvstendig næringsdrivende innenfor bedriftsrådgivning og coaching.