Den store Sør-Amerika rundreisen

/ Peru, Bolivia, Chile, Argentina, Uruguay og Brasil

Bli med på en innholdsrik reise til seks land i Sør-Amerika. I Peru og Bolivia får du oppleve Machu Picchu og samfunn som knapt har endret seg siden Columbus tid. Stikkord for Chile og Argentina er pulserende storbyliv, vakre tangotoner, vingårdsbesøk og kryssing av de mektige Andesfjellene. Det blir en avstikker til Uruguay før reisen fortsetter til de mektige Iguazú-fossene på grensen mellom Brasil og Argentina. Reisen rundes av med rolige dager på strendene i Rio de Janeiro.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 63 890,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 25.10.2017 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 25 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 25.10.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 25 dager
 • Priser fra 63 890,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Onsdag 25. oktober, Norge - Lima, Peru

Morgenavgang med KLM fra Oslo kl 09:20, via Amsterdam hvor vi bytter fly. Ankomst Lima kl 18:10. Etter pass og tollkontroll møter vi vår lokale guide som tar oss med buss til vårt sentralt beliggende hotell i den hyggelige bydelen Miraflores. (Flymat)

Dag 2

Torsdag 26. oktober, Lima

Etter frokost er det sightseeingtur i Lima, hvor vi ser de viktigste severdighetene fra byens tid under spansk kolonistyre. Lima er den største byen på vestsiden av Andesfjellene. I Miraflores kan man oppleve hyggelige butikker og restauranter, mens gamlebyen har en rekke praktfulle bygninger fra kolonitiden. Vi skal besøke Larco museet som bl.a. har en imponerende samling av keramikk fra tidlig peruansk historie. Byturen avsluttes med lunsj på en hyggelig restaurant i nærheten av hotellet med utsikt over Stillehavet. Reiseleder tilbyr en tur til fots i nærmiljøet i Miraflores, og om kvelden samles vi til informasjonsmøte på hotellet. (F/ L)

Dag 3

Fredag 27. oktober, Lima - Urubambadalen

I dag flyr vi til Cusco (09:45/11:20) som ligger på 3400 meters høyde. Herfra går turen til inkabyen Pisaq som ligger i det vakre dalføret Urubamba som var inkaenes maiskammer. Vi besøker byen og spiser lunsj, før vi sjekker inn på vårt hotell i landsbyen Yucay litt lenger nede i dalen. For å redusere risikoen for høydesyke har vi lagt opp til et forholdsvis rolig program i ettermiddag. Det er viktig å la kroppen venne seg til høyden slik at man ikke blir uvel og må stå over besøk på noen av de store attraksjonene. Urubamba ligger «relativt lavt» på ca 2900 meter og er et bra sted for høydeakklimatisering. Dalen er grønn, frodig og omgitt av fjell som strekker seg opp mot 5700 meters høyde. Oppholdet her trekkes ofte frem som et uventet høydepunkt på reisen. (F/L)

Dag 4

Lørdag 28. oktober, Machu Picchu - Cusco

Etter en tidlig frokost kjører vi til jernbanestasjonen i Ollanta. Herfra tar vi toget mellom mektige fjell langs Vilcanota-elven til Aguas Calientes. Vi fortsetter med buss på veien som svinger seg opp til de imponerende og spektakulære ruinene. Machu Picchu er et fantastisk vitnesbyrd om en av de største sivilisasjonene i Amerika før Columbus. Inntrykket av ruinene forsterkes av det fantastiske landskapet. Machu Picchu ble oppdaget av den amerikanske arkeologen Hiram Bingham i 1911 etter å ha vært gjemt og dekket av vegetasjon i nesten 500 år. I løpet av hundre år bygget inkaene Machu Picchu med stjerneobservatorium, soltempler og vannsystemer i stein. Byen ble av mystiske grunner forlatt i 1532. De spanske conquistadorene fant byen forlatt, og den er fremdeles godt bevart. Lunsjen inntas i Aguas Calientes, landsbyen i bunnen av dalen. Om ettermiddagen blir det avreise til Cusco med tog og buss, og vi sjekker inn på hotellet som ligger sentralt i byen. (F/L)

Dag 5

Søndag 29. oktober, Cusco

I dag skal vi bli kjent med Cusco og områdene rundt. Vi besøker blant annet Sachsayhuamán, kanskje det viktigste seremonielle stedet i inkaenes imperium, en imponerende konstruksjon av steinblokker på opptil 40 tonn! Hjertet i inkaenes rike er i dag en av kontinentets vakreste byer. Cusco er preget av spansk kolonistil, men arven fra inkaene er aldri langt unna. I grunnmurer og festningsruiner kan du fortsatt beundre inkaenes steinhuggerkunst, og omegnen er preget av deres terrasserte jordbruk og stor fruktbarhet. Rundturen avsluttes med lunsj og ettermiddagen er fri til egne opplevelser. Om kvelden tilbyr reiseleder felles middag med det peruansk sang og musikk på restaurant Tunupa for dem som har lyst. (F/L) 

Dag 6

Mandag 30. oktober, Cusco - Titicacasjøen

Vi forlater Cusco med buss tidlig om morgenen for å kjøre over høyslettene i Andesfjellene, som lokalt blir kalt Altiplano. Utsikten underveis er meget vakker og vi stanser i severdighetene Andahuaylillas og Raqchi for sightseeing. Lunsj på restaurant Felipon underveis. Vi ankommer byen Puno ved kveldstid og sjekker inn på vårt hotell ved Titicacasjøens bredder. (F/L) 

Dag 7

Tirsdag 31. oktober, Titicacasjøen

Puno ligger ved bredden av Titicacasjøen som er Sør-Amerikas største og verdens høyeste navigérbare innsjø. Sjøen ligger på 3815 m og har et flateinnhold like stort som Rogaland fylke. Sjøen strekker seg langt inn i Bolivia og både Peru og Bolivia har marinefartøyer på sjøen. Etter frokost besøker vi de flytende sivøyene hvor Urosindianerne lever sitt tradisjonelle liv. Herfra setter vi kursen mot øya Taquile som ligger et par timers båttur borte. Her lever inkaindianerne sitt isolerte liv upåvirket av det meste som har skjedd i landet siden spanjolene raserte Inkakulturen for 500 år siden. Samfunnet på Taquile er unikt. Vi kommer til en øy i dobbelt forstand, en øy i Titicacasjøen og en øy i folkehavet – upåvirket av støy og stress og børsnoteringer! De gir oss innblikk i sine daglige sysler. Blant annet strikker mannfolkene på Taquile de flotteste luer og vanter i avanserte mønstre og kvinnene vever bånd og belter i de vakreste fargespill. Taquile har en fantastisk natur og en unik beliggenhet! Lunsjen blir på en lokal familierestaurant på Taquile. Sen ettermiddag er vi tilbake i Puno. (F/L)

Dag 8

Onsdag 1. november, Titicacasjøen - La Paz, Bolivia

Fra Puno går turen videre til La Paz, Bolivias administrative hovedstad. Første etappe er til byen Copacabana (stranden i Rio er oppkalt etter denne byen!) og når vi nærmer oss La Paz ser vi Cordillera Real, et av de flotteste fjellområdene i Andes. Underveis blir det et besøk hos Limachi-familien som bygde båtene RA II og Tigris som Thor Heyerdahl benyttet på sine ekspedisjoner. La Paz ligger ca 3600 meter og er imponerende med sin bebyggelse i de bratte fjellsidene. Kontrasten mellom hovedstedene i Peru og Bolivia er enorm. Bolivia er et av Sør-Amerikas minst utviklede land og indiansk urbefolkning utgjør flertallet av befolkningen. Middag på hotellet om kvelden. (F/M)

Dag 9

Torsdag 2. november, La Paz

I formiddagen skal vi på byrundtur i La Paz. Hver gate og hvert hjørne i denne byen skjuler historiske skatter, indiansk mytologi og tradisjoner fra tidlig spansk tid. Vi besøker byens sentrum fra spansk kolonitid, det spennende «heksemarkedet» og deretter Moon Valley, hvor jorderosjonen gir deg et utenomjordisk inntrykk. Det blir lunsj underveis. Resten av dagen er satt av til fritid hvor du kan utforske byen på egen hånd. (F/L)

Dag 10

Fredag 3. november, La Paz - Santiago de Chile

I formiddag går turen til flyplassen for avreise til Chiles hovedstad Santiago kl 11:30. Vi ankommer Santiago kl 15:30 hvor ny guide venter for å ta oss inn til hotellet i sentrum. NB: Det er veldig strenge regler for frukt og matvarer inn til Chile. Dersom du har med deg mat eller frukt, dette oppgis på tolldeklarasjon som fylles ut ved innreise. Reiseleder legger til rette for felles middag om kvelden for dem som har lyst til å spise sammen. (F)

Dag 11

Lørdag 4. november, Santiago

Chile er et langstrakt land med 4300 km kystlinje på en smal stripe mellom Stillehavet og Andesfjellene. Chiles hovedstad, Santiago de Chile, er en elegant metropol ved foten av Andes. Med sine storslåtte bygninger, parker og plasser har byen en urban og livlig atmosfære med rikt kulturtilbud. Her finnes staselige minner fra kolonitiden og moderne arkitektur side om side. I dag skal bli kjent i Santiago. Vi får se offisielle bygninger og travle handlegater. Hovedgaten, den brede Avenida O’Higgins, går tvers gjennom byen. Plaza de Armas er omgitt av praktbygninger og fra høyden «Cerro Cristóbal» får vi flott utsikt over byen. Det blir felles lunsj og ettermiddagen kan benyttes til å utforske byen på egenhånd. Reiselederen er behjelpelig med forslag til hva man kan se og gjøre, og foreslår spisested for kveldens middag. (F/L)

Dag 12

Søndag 5. november, Valparaiso og Viña del Mar

Vi starter dagen med en utflukt til Valparaiso, Chiles største havneby. I Valparaiso blir det byrundtur. Byen står på Unesco sin verdensarvliste, og er både spennende og sjarmerende. Den hører til blant verdens mest kuperte byer, og har mange «klatrende» trikker à la Fløibanen. Det er en fascinerende fasett av trapper, bratte gater og fargerike hus som klamrer seg til de bratte åskantene. Vi vandrer i pittoreske omgivelser øverst i byen og tar en av trikkene ned til torget og havnen. Neste stopp blir for lunsj i den nærliggende og sjarmerende byen Viña del Mar, også kalt Hagebyen. Dette er Chiles mest populære badested. I kveldingen er vi tilbake på vårt hotell i Santiago. (F/L) 

Dag 13

Mandag 6. november, Over Andesfjellene til Mendoza, Argentina

I dag opplever vi bokstavelig talt et av høydepunktene på reisen. Vi forlater Santiago med buss tidlig om morgenen og fra metropolen snirkler veien seg oppover mot fjellovergangen på ca 3500 meter. Utsikten er fantastisk med det majestetiske Andes i alle sine utrolige farger. På klare dager kan man se fjellet Aconcagua som rager nesten 7000 meter over havet. Turen tar 7-8 timer (avhengig av kø ved grensepassering og trafikk). Det blir noen stopp for å nyte det storslagne landskapet, og vi spiser lunsj underveis. Etter en flott dag med mange synsinntrykk kommer vi frem til hotellet som ligger sentralt i byen Mendoza på østsiden av Andesfjellene. (F/L) 

Dag 14

Tirsdag 7. november, Mendoza

Mendozaprovinsen produserer sytti prosent av Argentinas vin. De store vinmarkene ligger i skråningene og på platåene mot Andesfjellene som beskytter mot regn fra vest. Kjølig vinter og varm sommer med begrenset nedbør gjør at man her finner Argentinas beste viner. Vi starter dagen med å gjøre oss kjent i byen. Mendoza ligger ved foten av Andesfjellene og ble grunnlagt i 1861. Mendoza er i dag en moderne by, hvor den store parken Parque San Martin er en attraksjon med over 700 treslag og 110 forskjellige eksotiske dyrearter. Det er en enkel by å orientere seg i, og det er en fin shopping-by med mange gågater i sentrum. Turen vår fortsetter til vingården «Bodega Septima» med informasjon og prøvesmaking. Besøket avsluttes med en velsmakende lunsj på vingården. Ettermiddag og kveld blir til fri disposisjon i Mendoza. (F/L)

Dag 15

Onsdag 8. november, Mendoza - Buenos Aires

I dag går turen til flyplassen for videre transport til Buenos Aires. Vi er framme ca midt på dagen og legger til rette for et sted hvor vi kan kjøpe oss lunsj. Etter at vi har sjekket inn på hotellet sentralt i byen, tilbyr reiseleder en tur til fots gjennom gågaten «Calle Florida» og sentrale bydeler. Buenos Aires har fått tilnavnet «Sør-Amerikas Paris» på grunn av de lange og brede bulevardene, storslåtte paleer, pittoreske gater, elegante forretningsstrøk og grønne parker. Reiseleder foreslår en passende restaurant for de som ønsker å spise samlet om kvelden. (F)

Dag 16

Torsdag 9. november, Buenos Aires

I dag skal vi på byrundtur i denne storslåtte byen. Vi starter i bydelen Palermo nord for sentrum.

Videre til elegante Recoleta, kjent for sin italienske og franske arkitektur og stort shopping- og restauranttilbud. Her besøker vi den berømte kirkegården hvor Evita Peron ligger gravlagt. Så går turen til sentrumsområdet som vitner nasjonens fødsel, og videre til det berømte og fargerike La Boca distriktet. Vi avslutter vår byrunde i San Telmo, som er den eldste av bydelene i Buenos Aires og kjent for sine mange antikvitetsbutikker. Intet besøk i Buenos Aires er komplett uten å oppleve tangoen. Om kvelden skal vi skal oppleve den berømte dansen med et feiende show med middag på Esquina Carlos Gardel. (F/M) 

Dag 17

Fredag 10. november, Montevideo, Uruguay

Etter frokost går turen til havna for å krysse Rio de la Plata til Uruguay. Vi går i land i Colonia og kjører videre til hovedstaden Montevideo hvor nye severdigheter står for tur. Vi kjører langs berømte Avenida 18 de Julio til Plaza Independencia, og fortsetter til den gamle bydelen med katedral og rådhus. Vi får se flotte parkanlegg og den kjente skulpturen «La Diligencia». Langs Rio de la Plata kjører vi gjennom vakre forsteder og på Montevideos høyeste punkt hvor det tidligere var et gammelt spansk fort, får vi en fantastisk utsikt over bukten og byen. Om ettermiddagen kan vi anbefale en spasertur og gjerne en uterestaurant i byens gågate. Lunsj og middag blir tilrettelagt. (F)

Dag 18

Lørdag 11. november, Colonia - Buenos Aires

I dag kjører vi vestover igjen til den idylliske byen Colonia del Sacramento ved bredden av Rio de la Plata. Her blir det en omvisning til fots i byen som i sin tid var under portugisisk styre. Gamlebyen med brosteinsbelagte gater og bygninger fra kolonitiden, er meget godt bevart og står på Unesco sin verdensarvliste. Det blir tid lunsj på en lokal restaurant før hurtigbåten tar oss tilbake til Buenos Aires. (F)

Dag 19

Søndag 12. november, Buenos Aires - fossefallene i Iguazú

Fra Buenos Aires flyr vi til Iguazú, nordøst i Argentina, ved treriksgrensen mellom Argentina, Brasil og Paraguay. Fra flyplassen i byen Puerto Iguazú drar til en lunsjrestaurant og videre til de enorme fossefallene som regionen er kjent for. Iguazú-fossen er Argentinas mest besøkte naturpark og består av over 275 enkeltfosser. Det er rett og slett et imponerende og mektig skue! Vi besøker i dag den brasilianske siden med panoramautsikt til de største fossene. Ved enden av stien går man ut på en bro hvor man kan observere fallene, nedenfra og opp, i 300 graders panorama. Her står man tett på de mektige, støyende vannmassene. På stien gjennom nasjonalparken opplever vi tropisk planteliv og flere små nysgjerrige nesebjørner som holder til her. (F/L)

Dag 20

Mandag 13. november, Fossefallene i Iguazú

Hele dagen brukes til å utforske den Argentinske siden av Iguazúfallene. Her skal vi spasere langs den storslåtte 3 km lange vandringsleden, både på de øvre og nedre stiene. Hvis du vil kan du gå ut på en plattform i største fossen og stå midt i vanndrevet og føle suget fra vannmassene! I parken som er anlagt er det flere stier som leder til vakre utkikkspunkt og imponerende fossefall. Og det tilbys (mot ekstra betaling) både helikoptertur og båttur på floden nedenfor fossene. Lunsj kan kjøpes på restaurant inne i selve nasjonalparken. Retur til hotellet tidlig kveld. (F)

Iguazu-fossefallene
Dag 21

Tirsdag 14. november, Iguazú - Rio de Janeiro

Vi sjekker ut fra hotellet og drar til flyplassen på Brasil-siden for å te et innenriks fly til Rio de Janeiro. Her sjekker vi inn på vårt hotell som ligger like ved den verdensberømte Copacabana-stranden, og som har sitt navn fra byen vi besøkte i Bolivia for noen dager siden. Vel framme blir det en tur til fots sammen med reiseleder i området rundt hotellet for å gjøre seg kjent. Reiseleder har også forslag til aktuelle restauranter. (F)

Dag 22

Onsdag 15. november, Rio de Janeiro

Rio de Janeiro er med sine drøye seks millioner innbyggere den nest største byen i Brasil etter São Paulo og er først og fremst kjent for sitt fantastiske landskap, avslappede strandkultur og årlige karneval. Byen er omringet av en rekke kjente geografiske landemerker, deriblant Corcovado-fjellet (704 m), Pão de Açúcar (Sukkertoppen, 395 m) og Tijuca-fjellet (1021 m). Fjellene, storbyen og de mange strendene bidrar til å gjøre Rio til en av verdens mest storslåtte og spennende byer. Andre severdigheter inkluderer Maracanã, Brasils største fotballstadion og hovedarena under fotball-VM i Brasil i 2014. Men etter en lang rundreise passer det kanskje best å oppleve byens fantastiske strender? Det legges derfor ikke opp til noe program denne dagen. Ta en tur på stranden, ta gondolen til Sukkertoppen eller besøk en av de mange OL-arenaene hvor mer enn 10 500 utøvere konkurrerte i 2016. (F)

Dag 23

Torsdag 16. november, Rio de Janeiro

Selv den mest bereiste vil synes at strendene i Rio er fantastiske. De er brede og rene med myk, hvit sand. Alle de største strendene har godt utbygd servicetilbud med gratis dusj, toaletter, livreddere og politi, strandstoler og parasoller til leie og salg av mat og drikke. Dagtemperatur i november pleier å ligge på om lag 25°C. I kveld blir det avskjedsmiddag på restaurant Churrascaria Palace. (F/M)

Dag 24

Fredag 17. november, Rio de Janeiro - Amsterdam

Den siste morgenen i Brasil er til fri disposisjon. Ta gjerne en spasertur langs stranden og føl på den helt særegne atmosfæren. Sammen tar vi farvel med dette praktfulle kontinentet fra toppen av Corcovado-fjellet med Kristusstatuen. Bussen kjører oss til togstasjonen. Herfra er det 20 min togtur opp til det 30 m høye monumentet som står på en 8 m høy pidestall, og med en fantastisk utsikt over byen, strendene, Guanabara-bukten og Sukkertoppen. Det ideelle stedet å ta ditt farvel med Sør-Amerika. Sen ettermiddag går turen til flyplassen for avgang med KLM om kvelden. (F)

Dag 25

Lørdag 18.november, Ankomst Norge

Ankomst Amsterdam kl 12:10 og videre forbindelse til Oslo kl 14:45 med ankomst Gardermoen kl 16:35.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo/Lima og Rio/Oslo med KLM
 • Flyskatter KLM kr 2 604 (kan endres)
 • Fly i Sør-Amerika: Lima/Cusco, La Paz/Santiago og
 • Mendoza/Buenos Aires/Iguazú/Rio de Janeiro inklusive flyskatter
 • 23 netter på gode mellom- og førsteklasse hoteller med frokost
 • Frokost hver dag og 15 lunsjer/middagerUtflukter og inngangsbilletter som beskrevet i programmet
 • All transport ifølge programmet
 • Engelsktalende guide på utfluktene
 • Norsk reiseleder fra Escape Travel på rundturen Lima/Rio de Janeiro

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer til inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider, beregnet til USD 200,- pr. person
 • Avbestillings- og reiseforsikring


HOTELLER
Lima: Hotel Hacienda – hoteleslahacienda.com
Urubamba: Casona Yucay – hotelcasonayucay.com
Cusco: Hotel San Agustín Plaza – hotelessanagustin.com.pe
Puno: Hotel José Antonio – hotelesjoseantonio.com
La Paz: Hotel Presidente – hotelpresidente.com.bo
Santiago: Hotel Galerias – hotelgalerias.cl
Mendoza: Hotel NH Corillera – nh-hotels.com
Buenos Aires: Hotel Scala – scalabuenosaires.com
Montevideo: Hotel Four Points – fourpointsmontevideo.com
Puerto Iguazú: Hotel Amerian – amerian.com
Rio de Janeiro: Hotel Windsor Palace – windsorhoteis.com

Forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.

Visum
Norske statsborgere behøver ikke visum til noen av landene reisen omfatter. NB: Husk maskinlesbart pass som skal være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

Helse og vaksine
Gulfebervaksine er ikke lovpålagt for besøk til hverken Peru eller Brasil. Skal du derimot til Brasil kort tid etter at du har vært innom Peru kan du bli spurt om du har gulfebervaksine. Enkelte gjester anbefales ikke å ta denne vaksinen, da bør du få en engelsk attest på dette. Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid for andre spørsmål vedrørende vaksine!

Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Ta gjerne med en vekkerklokke. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

Valuta
Det kan være greit å ta med litt US-dollar eller Euro i kontanter. Pass på å få fine sedler i banken. Det er vanskelig å få veksle sedler med små rifter eller «krøller». Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Husk å oppheve evt. regionsperre på bankkortet ditt før avreise. Vær forsiktig med å veksle på gaten, det er relativt stor fare for å få falske sedler.

Shopping
I Peru og Bolivia er det godt utvalg av lokalt kunsthåndverk i god kvalitet. Typiske varer er håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske suvenirartikler. I Argentina er det billige kvalitetsprodukter i lær. Både i Chile, Argentina og Brasil er det moderne kjøpesenter hvor man kan handle, særlig klær og sko, til hyggelige priser.

Høyden
I Cuzco (3600 m) og Puno (3800 m) og La Paz (3600 m) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. «Høydesyken» kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i underveis eller med druesukker (fra norsk apotek). Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerte-, pusteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for høydeakklimatisering underveis.

Klima og klær
Klimaet veksler med høyden, avstanden til havet og breddegrad. De fleste dagene vil du kunne bruke lett bomullstøy, men ta også med genser, regn- og vindtett jakke og caps/solhatt. De fleste blir overrasket over temperaturen om kvelden og natten i Andesfjellene. Folk er vant til å ha det kaldt inne, og hotellrommene kan oppleves kalde. Derfor anbefaler vi godt og varmt undertøy og nattøy. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko) med godt grep. Mer info kommer med avreisedokument.

Mat
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade. Unngå å kjøpe mat på «gaten». Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon de fleste dager. Reiseleder vil være behjelpelig med å foreslå restauranter og invitere til felles bespisning til måltider som ikke er inkludert.

Tipsing
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. Reiseleder hjelper til ved å samle inn og fordele tips underveis på turen slik at den enkelte ikke trenger å tenke mer på dette. Slik tips utgjør USD 200,- pr. person. Fint om alle å ha dette beløpet klart i sedler av ulik størrelse ved reisens start. Evt. tips til værelsespiker og på restauranter er ikke inkludert i dette beløpet.