Porto, Portugals gamle bysilhuett fra over Douro-elven.

Portugals mest sjarmerende by

Publisert: 29. mars 2023

6 ting å gjøre i Porto

– Hit skal vi tilbake! Denne setningen hører vi ofte når folk først har fått smaken på denne fargerike lille sjarmbomben av en by i Nord-Portugal.

Porto er Lisboas fargerike lillesøster – en sjarmerende, småvilter og rufsete lillesøster som du lover dyrt og hellig at du skal snart skal besøke igjen. Men du rekker mye om du bare har en dag eller to til rådighet – her er tipsene til hva du bør se.

1. Den berømte utsikten

Det kanskje mest kjente motivet fra Porto er nettopp denne utsikten over de fargerike husene i bydelen Ribeira. De fleste av oss vil ha denne i fotoalbumet eller på Instagram! For å nyte denne utsikten må du over broen Dom Luís I til Vila Nova de Gaia på den andre siden av Douro-elven. Dette er faktisk en egen by, og ikke bare en bydel i Porto, og det er her alle portvinshusene ligger. Det er også her elvecruiseskipene ligger til kai.

Du kan også ta båt over elven, det koster noen få euro. Vel over broen er det bare å rusle oppover langs bredden og nyte synet av de fargerike husene i Ribeira på den andre siden.

🗼 Fun fact: Dobbeldekkerbroen Dom Luís I med trikken øverst og biltrafikken nederst (og eget felt for fotgjengere, ca 10 minutter å gå) er forresten designet av Téophile Seyrig, som jobbet for Gustave Eiffel i sin tid – og du ser kanskje litt inspirasjon fra Eiffeltårnet i den?

Porto

Bord med en fantastisk utsikt over elven i Porto, Portugal.

Portvin med utsikt over til Porto.

Tre glass vin og tre smakebiter mat.

Portvinsmaking – hvordan smaker vinene sammen med sjokolade, ost eller pastel de nata?

2. Portvinshusene i Gaia

Når du først er på denne siden av elven, kan du jo besøke et av de gamle portvinshusene. Mange av dem har røtter tilbake til 1700-tallet, og i århundrer er vinen blitt fraktet hit fra vinmarkene i Dourodalen, foredlet og lagret i de store portvinskjellerne, før de tappes på flasker og distribueres over hele verden.

Du må ikke nødvendigvis bestille vinsmaking på forhånd, men om du vil ha omvisning, og kanskje også mat til vinen, er det lurt å bestille på forhånd.

🍷 Graham's Port,Taylor's,Cálem ogSandemaner eksempler på tradisjonsrike portvinshus som også er kjent for god kvalitet. Grahams og Taylor's har også restauranter med fantastisk utsikt.

3. Sveve over byen

Nede fra elvebredden i Gaia, ikke langt fra der elvecruiseskipene ligger til kai, kan du ta taubanen Teleférico de Gaia opp til toppen av byen. Utsikten er fantastisk! Både over fargerike Ribeira på den andre siden, og over de røde takene på portvinshusene i Gaia.

Turen tar ca 6 minutter én vei, og du kan ta banen både opp og ned igjen. Men om du går av på toppen, er du rett ved broa Dom Luís I og kan bare rusle over elven og utforske de smale gatene og sjarmerende husene i Riberia.

To øl på bordet.

Duggfrisk øl ved elvebredden i Porto.

Nærbilde av sandwich.

Francesinha – en solid spesialitet i Porto.

4. Tid for lunsj? Gå for noe tradisjonelt

Du vil garantert se «Francesinha» på menyen i Porto. Og vil du smake byens spesialitet, bør du bestille denne imponerende sandwichen. Den er fylt lagvis med ulike typer kjøtt, dekket med smeltet ost og en varm krydret tomat- og ølsaus. Og gjerne et egg på toppen, servert med pommes frites. Sammen med en frisk Super Bock – det portugisiske ølet – blir dette en solid lunsj. Og det bør helst være en stund til middag...

🥪 Fun fact: Francesinha (som betyr «den lille franske») skal ha blitt til på 1950-tallet, da portugiseren Daniel da Silva kom tilbake til Portugal etter flere år i Frankrike. Han var inspirert av den franske sandwichen Croque Monsieur, men erstattet ingrediensene i sandwichen med tradisjonelle portugisiske råvarer. Han skal visstnok også ha vært inspirert av franske, liberale kvinner – derav navnet...

5. Livraria Lello – verdens vakreste bokhandel

Da brødrene Lello åpnet sin bokhandel i 1906, ante de sannsynligvis ikke at det skulle bli en av byens store attraksjoner over hundre år senere.

Portos eldste bokhandel var en viktig inspirasjonskilde til Harry Potter-bøkene, som JK Rowling delvis skrev i Porto mens hun jobbet der som engelsklærer tidlig på 90-tallet. Denne spesielle butikken står til og med på Unescos verdensarvliste. Og den er virkelig verdt et besøk – med treutskjæringer, mosaikkvinduer og den aldeles spektakulære, røde trappen er det faktisk som å vandre inn i en Harry Potter-bok.

Dame fotografert i trapp med masse utskjæringer.

Selv om butikken er smekkfull, kan du se ditt snitt til å få tre sekunder alene i den legendariske trappa og få noen til å knipse et bilde.

Nærbilde av bøker i bokhandel.

De fleste kommer nok for å se interiøret, men de har massevis av interessante bøker også.

Du er ikke alene om å ville se bokhandelen, sannsynligvis er køen lang (det anbefales å komme nærmere stengetid, da har muligens den største trafikken avtatt).

Men om du kommer til Rua das Carmelitas 144 og ser køen slynger seg langt nedover gaten, ikke mist motet! Køen går faktisk ganske fort unna.Kjøp billett på nettet på forhånd (5 euro), eller gjør det mens du står i kø (det er ansatte som er behjelpelige med det). Og kjøper du noe i bokhandelen, trekker de inngangsbilletten (altså 5 euro) fra prisen.

📚 Les mer on bokhandelen her

6. São Bento – mer enn en jernbanestasjon

Det er kanskje ikke så ofte at jernbanestasjonen i seg selv er en attraksjon, men São Bento-stasjonen er absolutt verdt å stikke innom. Veggene er dekket med azulejo-fliser som viser hendelser fra landets historie og også forstiller motivene folk fra forskjellige regioner av landet.

PS: Husk å se opp! Taket er også et spektakulært skue.

Hold øynene åpne når du vandrer i Portos gater, her er det morsomme detaljer overalt. Bilder på veggene, gamle dukker i et vindu, fargerike fliser, dekorerte balkonger – la deg sjarmere. Og vi kan nesten garantere at du har lyst å komme tilbake for mer.