Gågate i Bordeaux

Bordeaux

Publisert: 2. april 2019

Tornerose som trengte en vask

Mens eventyrets Tornerose ble vekket av et prinsekyss, måtte det en grundig spyling til for vekke byen Bordeaux opp til et nytt liv.

For et par tiår siden lå Bordeaux svart, trist og nedsotet ved bredden av Garonne. De staselige 1700-kalksteinsbygningene var dekket med sot og skitt etter flere hundre års forurensing, og trafikken dundret gjennom havneområdet langs elva og gjorde byen til alt annet enn et turistmål.

Verdens vinhovedstad ble på folkemunne kalt ”Sleeping Beauty” eller ”Tornerose” på norsk. Det manglet nok ikke på besøkende til det vakre vinområdet rundt byen, her er det blitt produsert viner siden det åttende århundre, og noen av verdens beste viner kommer herfra. Men byen Bordeaux? Den gjorde du nok lureste i å styre unna.

Prinsen med høytrykkspyleren

Men på midten av 90-tallet skjedde det noe. Byen fikk ny borgermester. Han så hva som trengtes: en grundig vask! Om vi skal holde oss til eventyrmetaforen, er Bordeauxs prins en mann kalt Alain Juppé, og han ga henne ikke noe kyss, men en omgang med skikkelig spyling!

Borgermester Juppé gikk i gang med kjempeprosjektet med å vaske byen ren, og det er ikke gjort på en helg… Å vaske en hel by tar årevis, men langsomt våknet Tornerose av søvnen, og fremsto som det hun er: en moden, vakker dame kledd i grå- og bruntoner med fargerike smykker og lekker pynt i form av elegante, klassiske detaljer.

Havna i Bordeaux i kveldslys

Elegant og vakker er hun blitt, Tornerose-byen. Getty Images

Også andre grep ble tatt, som å legge trafikken utenom havna og la folket få ta tilbake byens fineste område. Havna i Bordeaux ligger akkurat der elva gjør en slak sving, og derfor har det for navnet ”Port de la lune” eller ”Månehavna”, siden den har form som en halvmåne. Nok en romantisk metafor for Tornerose-byen!

Så om du har vært i Bordeaux for mange år siden, og husker byen som ”ikke noe særlig”, prøv igjen! Du vil knapt kjenne deg igjen. Har du aldri vært i Bordeaux, synes vi bare du er heldig. Da har du en fantastisk byopplevelse foran deg!

3 ting du bør få med deg i Bordeaux:

1. Vinmuseet, så klart!

Ikke så glad i museer? Vel, om du er glad i vin, bør du absolutt ikke gå glipp av La Cité du vin! Her fins det ikke spor av nedstøvede og kjedelige ting, museet er tipp topp moderne – virkelig en vinhovedstad verdig. Her kan du lukte og smake deg gjennom vinens historie, det både interaktivt og underholdende. Hva med en workshop hvor du får bilder rundt deg 360 grader, lyder, lukter og du får eksperimentere med å matche virtuell mat med ekte vin. Må oppleves!

Selve bygget er en arkitektonisk attraksjon, med sin myke, nærmest virvlende form gir det assosiasjoner til vin som du virvler rundt i glasset.

Eksteriør av vinmuseet i Bordeaux

Virvlende som vin som vin i et vinglass. Flott og moderne er i hvert fall vinmuseet i Bordeaux. Photos Anaka / La Cité du vin / XTU Architects

Vinsmaking på vinmuseet i Bordeaux

Vinsmaking kan du selvsagt også få med deg på vinmuseet. Anaka photos / La Cité du vin / XTU architects

2. Vannspeilet

Ikke nok med at den tunge trafikken ble borte fra havneområdet, det ble også laget et stort vannspeil ved Place del la Bourse, med dyser som kan blåse ut damp og lage en tåkelignende effekt. Gå hit om ettermiddagen, da er det usedvanlig stemningsfullt. Her er det herlig å avkjøle seg en varm sommerdag, og det er fullt lov å gå ut på vannspeilet.

Bordeaux_vannspeil

Vannspeilet er til for folket, og folket fryder seg over det! Getty Images

3. Den berømte broa i mørket

Pont de Pierre, heter den berømte broa over elva Garonne. Om kvelden er både broa havneområdet opplyst, så hvis du rusler et stykke utover broa, kan du nye synet av Tornerose pyntet i lys for kvelden. Man man jo komme i romantisk stemning av mindre...

Og mens du er der, kan du jo telle brospennene på Pont de Pierre. Det skal være like mange brospenn som det er bokstaver i navnet til Napoleon Bonaparte, som fikk bygd broa. Kjekt å vite!

Pont de Pierre i Bordeaux

Bordeauxs landemerke. Virkelig en Tornerose verdig. Getty Images