Norsk fiskevær ved Lofoten i Norge. Dramatiske solnedgangsskyer som beveger seg over bratte fjelltopper

Ren entusiasme

Publisert: 8. februar 2021

Derfor bør du bli med meg til Reine

Reiseleder May Liss Kristiansen har et helt spesielt forhold til Reine i Lofoten:
Reine ble for mange år siden kåret til Norges vakreste sted av et norsk ukeblad. Da ble vi stolte i heimen! Nå er Reine kåret til et av verdens vakreste steder av flere internasjonale medier. Og «alle» har vi sett bildene av vakre Oldstinden som kneiser så stolt i bakgrunnen av det idylliske fiskeværet.

Fiskeværet Reine er min fødeplass, og mitt paradis på jord. Det var på Reine jeg tilbragte sommerferiene i barndommen. På fisketur med morfar – hvor vi alltid fikk fisk, STOR fisk, MASSE fisk. Smaken av mormors hjemmelagde fiskekaker og det deilige brødet de ble servert på! Lyden av ivrige måker som vekker deg om morgenen, lukten av tørrfisk på hjell – det er lukten av penger, det.

Hva er det med Reine som gjør det til et av de mest severdige steder i verden? Først og fremst er det den enestående, mektige naturen. Reine er stupbratte, massive, majestetiske fjell som stiger rett opp av smale fjorder. Det er rødmalte rorbuer som ligger tett i tett ned mot fjæra og gir ly til de tilreisende, turister nå, fiskere den gang. Det er fiskeskøyter som går ut grytidlig morgen og kommer tunglastet hjem sen kveld. Det er et sommerlys som gir et vell av markblomster ekstra sterke, klare farger; det er den reneste, klareste, friskeste luft. Reine er «Gammelbua», spisestedet som har bevart stemningen fra krambua den engang var. Reine er historie om slit og hardt liv i iskalde forhold under Lofotfiske.

Blomster mot fjell og himmel. Sommerlys

Og mest av alt er det så vakkert, så vakkert, så vakkert på Reine – man kan aldri bli lei. Se på fjellene, havet, de fargerike trehusene, hør lyden av måker, båtmotordunk, reineværinger som snakker på sin syngende dialekt, vinden som blåser og bølger som slår – snus inn lukten av tørrfisk og ramsalt hav. Å, som jeg gleder meg!