Tre damer på sampan.

Eksotisk elvecruise

Publisert: 17. februar 2023

Et fargerikt eventyr på Mekong

Fins det noen bedre måte å tilbringe noen februaruker på enn å seile på et førsteklasses skip på Mekong og samle eksotiske opplevelser til minneboka? Neppe!

Utsikt over storby om natten.

Med en utsikt som dette, blir en hver kveld magisk!

Gul drink med by om natten i bakgrunnen.

En riktig så fargerik og lekker drink kunne Majestic Hotel by på.

Før vi går om bord i elvecruiseskipet, får vi noen spennende dager i Ho Chi Minh City (tidligere Saigon). Her er det liv, leven og røre døgnet rundt , dette er en by med mer enn 9 millioner innbyggere og 7 millioner motorsykler!

Vi bor riktig så komfortabelt på Marriott Renaissance Riverside Saigon, og det ble også et kveldsbesøk på ikoniske Majestic Hotel (bygget i 1925) med en nydelig utsikt over Saigon-elven fra baren i øverste etasje. Deilig avslutning på dagen!

Et spennende glimt inn i historien

Her vi bor to netter og besøker blant annet Cu Chi-tunnelene som ble brukt først under frigjøringskrigen fra Frankrike og så under Vietnam-krigen (Amerika-krigen). Oppfinnsomheten har ingen begrensninger når det gjelder å overleve. Tunneler ble gravd ut – i flere etasjer. I tillegg ble det etablert bunkere under jorden som utgjorde blant annet kjøkken, samlingsrom, skredderrom og lagerrom for uniformer.

Mann peker på kart

Kart over området med tunneler. Over 200 km med tunneler ble gravd ut - i flere etasjer.

Reiseleder og to lokalguider.

Vi hadde noen fantastisk dyktige lokalguider i Ho Chi Minh City, Mr. Minh og Mr. Thoai.

Før vi kommer om bord på elvecruiseskipet vårt, får vi være med smale kanalbåter – såkalte sampaner – på padletur blant noen av øyene i Mekong-deltaet. Herlig opplevelse. Og mange vakre motiver!

Vietnamesisk dagligliv

I Vietnam finner vi et fabelaktig fargespill både på markeder og i landsbyer. På markedet bugner det av tropiske frukter, grønnsaker og matvarer av alle spiselige og (for oss) uspiselige slag.

I landsbyene dyrkes det på hver ledige jordbit. Frukttrær og blomster overalt. I det tradisjonelle Vietnam legges det vekt på å skape fred og likevekt i menneskers sjel. Derfor utnytter man all skjønnhet man finner i naturen. Hvis det er mulig, så bygges huset i idylliske omgivelser, ved vann, og med et vell av levende planter og blomster rundtomkring. Og på den måten gir det uttrykk for sjelefred.

Hus i Vetnam

Slektninger begraves i hagen - eller i egne familiegraver rett ved. De døde bes for flere ganger om dagen, og er en svært viktig del av dagliglivet.

Blå dører med røde lamper

Fargene! Det er til å bli glad av.

Velkommen om bord!

Kanskje dere vil ta en titt om bord…? En uke av denne reisen foregår nemlig på elvecruise på Mekongelven. Og det er en opplevelse i seg selv. Vi bor på et nydelig skip – RV Mekong Navigator – og det er kun Escape sine 60 gjester ombord.

Å seile med Navigator er en fornøyelse på så mange måter. Skipet er innredet i såkalt kolonistil med mørkt treverk, smijernsdetaljer, grønne palmer og rosa bougainvillae. Praktfulle malerier av lotusblomster, landskap og asparadansere.

Fin salong på elvecruiseskip.

Bare å synke ned i salongen for en drink eller en kopp kaffe.

Lobby med stoler og maleri.

Mekong Navigator er lekkert innredet med god match i både innredning og blomster.

Lugarene er romslige og lekre, med baderom av en annen verden. Personalet er enestående – smilende, alltid tilstedeværende og med et ønske om å alltid levere det beste. Og maten – selvfølgelig helt nydelig. Alt her ombord er så fortreffelig! Og mine forsøk på å beskrive alt sammen yter likevel ikke opplevelsen rettferdighet. Dette må nok bare oppleves.

Fristende budet med frukt og blomster.

Fargerikt og innbydende – det er bare å glede seg til måltidene.

Elegant korridor.

Skipet er elegant og klassisk.

På landsbygda i Kambodsja

På reiser som dette er vi så heldige å få nyte det gode liv om bord i et lekkert skip, men vi får også mulighet til å komme nær dagliglivet på stedene vi besøker. Her er noen opplevelser fra Kambodsja:

Enkelt hus med masse blomste foran.

Enkle hus, her er det velstelt og med fantastisk blomsterprakt.

Bensinstasjon på landet med colaflasker med bensin i.

Den lokale bensinstasjonen. På små steder trenger man bare tanke noen dl av gangen. Ja, det er Cola-flaskene som er «pumpene» 😅

Hus på landsbygda i Kambodsja.

Ved å bygge på påler får man god lufting. Inne sover man, nede lages mat og oppholder seg om dagen. Rommet nede fungerer også som lagerplass. Regnvannet samles i den store leirpotta foran huset.

Fugleskremsel.

Onde ånder skal IKKE inn i huset! De skremmes bort med slike «fugleskremsel» foran porten 👹

Skal det være en tarantella å knaske på?

I andre deler av verden har de selvsagt også matvaner som virker merkelig på oss, og du kan se mye på markeder som kanskje ikke frister så veldig...

Et pat med padder.

Padder er kanskje ikke noe vi kunne tenke oss til middag?

Fritert tarantella

Det serveres stadig denne slags delikatesser langs veien i Kambodsja. Men nå begynner det sannelig å bli vanskelig å få tak i tarantellen. Den er nemlig svært populær - sprøstekt med chili og hvitløk. Mmm...

Spektakulære Angkor Wat

De siste dagene av reisen besøker vi Angkor Wat («byen som ble et tempel») som er det største og mest spektakulære byggverket ikke bare i Angkor-området, men i hele Kambodsja.

Tempelet med de fem berømte maiskolbe-lignende tårnene ble bygd i kong Suryavarman 2s regjeringstid (1113–1150), og byggearbeidene pågikk over 40 år. Steinene ble hentet fra fjell 50 kilometer borte ved hjelp av elefanter og flåter som fraktet steinblokkene ned elven.

Angkor Wat ble opprinnelig viet til hindu-guden Vishnu, guden som opprettholder det som er skapt. Spennende å høre om hvordan denne tempelbyen ble gjenfunnet, og om hvilke teorier arkeologer og historikere har om livet i det mektige Khmer-riket, om kongene og deres iherdige tempelbygging.

Avslutning på nydelig hotell

Vi bor riktig så fint mens vi utforsker Siem Reap og Angkor-templene. Vi har sjekket ut fra skipet og inn på FCC Angkor Hotel. Det er stedet for å nyte!

Dette ble nok en fantastisk og innholdsrik reise, håper du blir inspirert til å bli med neste gang!