Flammende nordlys ogfolk som fotograferer.

Nyttårstur til Svalbard

Publisert: 7. januar 2022

- Første kvelden får vi oppleve vinterens sterkeste nordlys

En reise til Svabard er alltid full av minneverdige opplevelser. Når man reiser på nyttårstur, blir det enda mer spesielt.

Det er polarnatt – solen befinner seg mer enn 6 grader under horisonten, det er mørkt hele døgnet, og temperaturer på -15 til -20. Men med klarvær og sterk kulde vil ispartiklene i atmosfæren gi et vakkert lys som får frem konturene av fjellene rundt oss, og det gir en magisk stemning. Slik var det når vi ankom Longyearbyen dagen før nyttårsaften.

Vi hadde jo håpet å få se nordlyset – og når vi første kvelden får oppleve vinterens hittil sterkeste nordlys, som dekker hele stjernehimmelen, beveger seg opp, ned, frem og tilbake – da står vi bare målløse og nyter.


Hundesledetur - fra sirkus til stillhet

Så følger dager med hundekjøring, fjelltur til is-grotte og snøscootersafari. I samme kalde, klare vær, med stjerner og nordlys som følgesvenner.

Å være i hundegården og forberede til sledekjøring er et øredøvende sirkus av bjeffing, hyling, hoppende hunder som drar i bånd og bare vil av gård; bestemte kommandoer fra hundepasserne, og oss gjester som løper litt hit og dit og gjør så godt vi kan i å være til nytte. Endelig er vi klare og hundene tier og gjør det de liker best – løper! Og vi glir gjennom landskapet i stillhet. Så kontrastfylt og så vakkert.

Hunder drar slede fotografert fra sleden.

Hundekjøring hører med. Inger Grethe Solstad

Fjelltur i stjerneskinn og nordlys

Til fjellturen utstyres vi med brodder, staver, hodelykt og hjelm – og så begir vi oss innover Longyeardalen og opp til Larsbreen som ligger på oversiden av Longyearbyen. Stjerneklart og nordlys hele veien.

Is-grotten ligger oppe på breen. Elven, som strømmer her om sommeren er blitt til en underjordisk is-verden nå om vinteren. Mange av oss overvant frykten for «trangt og mørkt», og ble belønnet med en verden av iskrystaller, istapper og komplett stillhet. En fantastisk opplevelse.

På snøscooter - godt innpakket!

Så skal vi på snøscootersafari innover Adventdalen. Litt mildere temperatur, men med sterk vind er effektive grader minus 25!!! Lag på lag med ull og fleece, så dunjakke og så en stor og varm scooterdress, støvler med innlagte varmelement, finlandshette, lue, votter, hjelm med visir – vi bruker en halvtime bare med å kle på oss!

Folk står rundt mann innendørs som demonstrer hvordan man kjører snøscooter.

Hvordan kjører man en snøscooter? Vi får innføring. May Liss Kristiansen

Flere snøscootere kjører i følge.

Vi er klare for avgang med snøscooterne! May Liss Kristiansen

Etter god innføring i hvordan og hvor vi kjører så er vi klare for å prøve dette, for de aller fleste av oss, nye kjøretøy. Etter 5-10 minutter er vi fortrolige med snø og is som underlag, og vi «suser» innover dalen. (Nei da, det går ikke så fort – men fort nok!)

Vi stopper underveis og ser på nordlyset og hører historie om Operafjellet og hendelser fra 2. verdenskrig. Det er mørkt rundt oss og det er spennende å være her, utenfor sivilisasjonen. Det drikkes toddy og spises kjeks mens vi tar bilder og deler erfaringer om hvordan vi synes det er. På returen er vi blitt riktig så drevne så farten er litt høyere – og når vi er vel tilbake på parkeringen kunne vi godt tatt en tur til!