To mennesker i silhuett på stranda med fantastisk midnattssol med fjell i bakgrunnen.

Opplev Nord-Norge

Publisert: 28. april 2021

Midnattssol, salt strøm og blåskimrende is

Nord-Norge – hvor sola har døgnåpent om sommeren, hvor nordlyset flammer over himmelen om vinteren, og både havet og humoren er ramsalt. Ikke rart at folk strømmer til fra hele verden!

Vi har verdensberømte Lofoten, eventyrøya Senja, "Nordens Paris" Tromsø ogBodø – sentrum for et oppleveleseldorado uten like. Her er 10 høydepunkter du kan oppleve på våre turer i Nord-Norge:

Finn nordlyset i norge

Får du se nordlys som dette, glemmer du det ikke så lett...

Havørn i silhuett med midnattsol og fjell

Nattehimmelen en sommernatt i Nord-Norge kan være minneverdig. Rune Nilsen / visitbodo.com

1. Blåskimmer i Svartisen

Blir du med på tur til Bodø og omegn, er det et utmerket utgangspunkt for å ta en titt på den urgamle iskjempen som slynger seg ned mellom fjellene – Svartisen. Fra Brestua har du flott utsikt til breen, og det er riktig så vakkert med de forskjellige blåtonene i ismassene. Svartisen er Norges nest største isbre (etter Jostedalsbreen), og strekker seg over hele 370 kvadratkilometer!

Kjøreturen fra Bodø er en opplevelse, for finere vei enn den vi skal kjøre for å komme til breen, skal du lete lenge etter. Kystriksveien blitt beskrevet som en av verdens vakreste kyststrekninger. Nå fins det jo ingen fasit på hva som er vakrest i verden, men det er litt stas å ha muligheten til å besøke natur som er helt i toppsjiktet!

Landskap med fjell og vann og en isbre lengst borte, en båt i forgrunnen.

Svartisen – eldgammel iskjempe. flightseeing.de

2. Handelsstedet Kjerringøy

Klar for en liten tidsreise? Kjerringøy er kjent fra Knut Hamsuns nordlandsromaner, og her er det et unikt kulturmiljø fra 1800-tallet som fremstår slik det alltid har gjort.

15 fredede bygninger med autentisk interiør ligger idyllisk til ved Kjerringøysundet. Det er en reise tilbake til nordlandsbåten og jektenes tidsalder, og du får et unikt innblikk i livet på et nordnorsk handelssted. Her kan du også besøke kunstner Karl Erik Harrs galleri.

Hovedhuset står innredet som om det var forlatt i går, med unike, franske tapeter og himmelsenger. I naustet finner du en av de eldste bevarte nordlandsbåtene, fra 1820. Så her kan du virkelig føle historiens sus mellom de gamle veggene.

Kjerringøy skal ha vært modell for det fiktive handelsstedet Sirilund i Knut Hamsuns romaner, og flere filmer og TV-serier er filmet her, som Hamsuns Benoni og Rosa, Pan og Telegrafisten, og Jeg er Dina etter Herbjørg Wassmos roman.

3. Saltstraumen

Verdens sterkeste tidevannsstrøm et et fascinerende møte med naturkreftene! 33 km rett ut fra Bodø sentrum kan du få kjenne på disse enorme vannkreftene. Godt og trygt plassert i en RIB kan du oppleve Saltstraumen på nært hold – bare husk å kle deg godt!

Strømmen blir til når tidevannet snur og strømmer inn og ut av sundet mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden. Dette skjer hver sjette time, og de enorme strømhvirvlene blir garantert en frisk opplevelse.

Hold også øynene åpne for havørn, her ute seiler rett som det er Nord-Europas største rovfugl over havet. Bodø har faktisk verdens største konsentrasjon av havørn, så det er slett ikke usannsynlig å få nyte synet av himmelens majestet.

«Ta nordlandsnetter i favn, om du kan.» Sveinulv Jarnæss (sunget av Kirsti Sparboe)

4. Midnattsolvandring

Er du i Nord-Norge i den aller lyseste årstida, bør du utnytte det til fulle! Blir du med på sommerturen vår til Nordland, får vi en guidet midnattssolvandring på ca 3 km, langs fjæra over kritthvite strender. Lær om midnattssol og mørketid og lysets innvirkning på den nordnorske levemåten. Er vi riktig heldige, kan det hende vi får se både havørn og niser underveis.

5. Kysser med ulver

Blir du med på tur tur til Troms, kan du få hilse på dyrene i Polar Park – verdens nordligste dyrepark. Parken ligger i Bardu i Indre Troms, og siden 1994 har de vist fram dyrene i sine naturlige omgivelser.

Her er det mye boltreplass, med 1100 mål fordelt på 12 innhegninger har parken faktisk verdens største areal per dyr.

Ulv, gaupe, elg, moskus og bjørn er blant de firbeinte du kan møte her, og det er mulig å booke et besøk i ulvehegninga og få et ordentlig ulvekyss! Du fikk kanskje med deg Jon Almås og hans ulvekyss i nettopp Polar Park i programmet «71° nord – Norges tøffeste kjendis»? Det ble nominert til «Årets TV-øyeblikk» på Gullruten i 2020.

Her har dyrene navn – lyst til å møte moskusene Ullrik, Nina-Cathrin og Biola? 🦬 Eller hva med et kyss fra ulvene Brage, Peder, Frøya, Frigg eller Marit? 🐺

Ulver i vinteromgivelser.

Møt ulvene i Polar Park. Nå vet vi dessverre ikke om det er Frigg, Peder eller Marit som er på bildet, men bli med og møt dem selv! Rundhaug Gjestegård

6. Eventyrøya Senja

Det er bedre å oppleve Senja enn å prøve å beskrive denne helt spesielle øya. Men la oss prøve. På yttersida er Senja røff, tøff og smellvakker. Hun står imot rasende stormer fra Atlanteren og innimellom den forrevne kysten åpenbarer det seg noen hvite strender med korallsand, så vakre at strendene i Karibien og Stillehavet bare kan roe ned palmesuset og se seg slått.

På innsiden av øya er det derimot grønt og vennlig med jorder, vidder, fjell, vann og småbruk. Tøff utenpå, myk inni, altså. Et spennende bekjentskap, enten du besøker øya når den har sommerkjolen på, eller i blålig vinterlys. Vi gleder oss!

Utsikt over en fjord på Senja i solnedgang.

Nydelige Senja - hver årstid byr på unikt lys og vakker, vill natur. Rundhaug Gjestegård

7. Nordlyset - himmelsk lysshow

Det er aldri garanti for å se nordlys, været kan man jo ikke planlegge på forhånd. Men sjansen øker betraktelig om du befinner deg på et av verdens beste steder for å se nordlys – Aurora Sky Point i Målselv Fjellandsby.

Her er vi 360 meter over havet, og det stabile vinterklimaet skaper forhold som er perfekte for å se nordlys: kaldt vær og stort sett klar himmel. Lær mer om fenomenet nordlys, og sitt lunt rundt bålet mens natta faller på og vi venter på naturens eget lysshow mens vi varmer oss på en god bolle med suppe.

Og kommer nordlyset, kan vi love en mektig opplevelse!

Nordlys over vinterlandskap.

Aurora Sky Point - her ligger forholdene til rette for å se nordlyset. Rundhaug Gjestegård

8. Rundhaug Gjestegård

På våre turer til Troms er bor vi på Rundhaug Gjestegård ved bredden av idylliske Målselva. Dette er ikke bare et sted vi er innom for å sove, her er det både stil, stemning – og en spennende historie.

Rundhaug Gjestegård er et vakkert, over 100 år gammelt, historisk hotell med en unik atmosfære. Gjestegården er i seg selv en reise i norsk og internasjonal historie. Gården ble bygd i 1905 av Amanda Sandmo, og det ble storstua i bygda og et samlingspunkt for borgerskap og prominente gjester. Bygdefolket måtte fint holde seg unna, bortsett fra ungdommer fra bygda som hadde sommerjobb og blant annet måtte vifte gjestene med bjørkeris når de solte seg. (!)

Under krigen lå kongen og regjeringen en periode skjult i Målselv og gullet fra Norges Bank ble gjemt på Rundhaug før kongen og kronprinsen flyktet videre til London. Tyskerne tok over gården i krigsårene, og det ble tatt mange store beslutninger her. Kjelleren, som i dag er møterom, badstue og Amanda Pub, var stedet hvor avgjørelsen å brenne Finnmark og Nord-Troms ble tatt.

Grottene i fjellet like ved gjestegården ble laget av russiske krigsfanger og ble brukt som feltsykehus. I dag kan du oppleve magiske konserter med Mellembygd Mannskor her. Så her hvisker det historie fra de siste hundre årene, og også keiser Wilhelm, Sonja Henie og general Montgomery har vært blant de prominente gjestene.

Her har hvert rom sitt eget særpreg, og flere rom har sin egen historie om de berømte gjestene som har bodd på hotellet.

9. Kunst og fiskesuppe Lofoten

Det er vanskelig å skrive om Nord-Norge uten å nevne Lofoten! Med sine spisse fjell og små fiskevær med røde sjøbuer, drømmestrender (men ikke alltid drømmebadetemperatur) og spesielle lys, er det ikke rart folk kommer fra hele verden for å se. Naturen er vill og røff og vakker, og har inspirert mange kjente kunstnere.

I Galleri Lofoten i Henningsvær kan du se beviset på det, her er nemlig Norges største kunstsamling av nordnorske malerier fra perioden rundt forrige århundreskifte – en periode som av mange blir kalt gullalderen i nordnorsk malerkunst. Her finner du malerier av anerkjente kunstnere som Otto Sinding, Gunnar Berg, Even Ulving, Einar Berger, Ole Juul, Thorolf Holmboe med flere.

Lofoten må smakes på også, og en fiskesuppe på brygga i Henningsvær, med kortreiste råvarer i selvsagt, bidrar til en ekte Lofoten-opplevelse.

Henningsvær, Norge

Henningsvær på en blikkstille dag. La oss håpe på godvær!

Henningsvær, fiskehavn på Lofoten, naturskjønn luftfoto

Lofoten er et øyrike, ingen tvil om det.

10. Til fjells for å bli imponert

Lofoten og Vesterålen er et eldorado for den som vil på fottur. Fjellene her byr på et mylder av ruter i alle vanskelighetsgrader, så her kan de fleste oppleve den storslagne naturen og fylle opp både fotoalbum og minnebok.

Det er ikke alltid sol og blå himmel i nord. Men på våre fjellturer i Lofoten gjennom flere år har været nesten alltid vært fantastisk. Det kaller vi god statistikk!

Så har du lyst til å prøve deg på Justadtind – et av Vestvågøys mest populære turmål, Kleppstadheia og Kvasstind, Fløya med Djelvelporten (våger du deg utpå?) og Dronningruta mellom Nyksund og Stø, da bør du bli med oss på tur!