Drømmen om Arktis

Publisert: 17. juli 2020

Opplev Spitsbergen med MS Spitsbergen

Dette er min favorittrute over alle reiseruter! Denne turen tar deg med til de fineste stedene på Svalbard, og så er det jo litt ekstra gøy å oppleve Spitsbergen med MS Spitsbergen.

Når du stiger om bord på MS Spitsbergen så føler du at du er i ferd med å delta på en ekspedisjon. Og det er du jo!

Ekspedisjon

Jeg får virkelig ekspedisjonsfølelse av å være på dette skipet, - og gleden var derfor ekstra stor da jeg sommeren 2019 fikk lov til å være med på en seilas og jobbe i ekspedisjonsteamet.

Teamet består av eksperter innenfor geologi, dyreliv, flora & fauna, og selv var jeg Svalbard-eksperten. Du kan delta på interessante forelesninger og aktiviteter inne på skipet, samt ute på dekk. Seilasen starter med ekspedisjonsmøte første kvelden hvor vi går gjennom det spennende programmet og reiseruten vi har i vente.

Etter en deilig frokost i skipets restaurant, «Torget», er det klart for ilandstigning. Det er normalt to ilandstigninger per dag og man kan også melde seg på kajakktur dersom man har lyst til å komme enda tettere på den arktiske naturen.

Innimellom ilandstigninger og deilige måltider, kan man delta på forelesninger, trene i skipets treningsrom eller nyte naturen i fra panoramasalongen eller i fra boblebadet ute på dekk.

Reiserute

Da det ikke er mer enn 4,4 mil med bilvei på Longyearbyen, så synes jeg dette er den absolutt beste, enkleste og mest behagelige måten å oppleve Svalbard på. Turen starter med folkloreshow i den russiske bosetningen Barentsburg. Så fortsetter ferden nordover.

Et av favorittstedene mine er Magdalenefjorden. Her er det irrende grønt vann og flotte farger, og stedet har en spennende hvalfangsthistorie. Så seiler man videre mot Moffen og 80 grader Nord, med en stopp inne i Woodfjorden og Liefdefjorden.

Man besøker også Krossfjorden, Kongsfjord og Ny-Ålesund, som er et av verdens nordligste samfunn som er bebodd hele året. På reisen ser vi rester etter- og får høre spennende historier i fra tiden med hvalfangst, gruve- og kobberdrift.

Magdalenefjorden Svalbard HGR 140071 1920 Foto Genna Roland jpg

Kongen av arktis

Det er vanskelig å nevne Svalbard uten å nevne det fantastiske dyrelivet. Jeg elsker isbjørn! Jeg synes det er helt fascinerende å se den vakre isbjørnen. Er man heldig, kan den dukke opp i løpet av turen. Videre er det en helt spesiell følelse når man er på båttur, og hvithval eller vågehval glir forbi i vannoverflaten. Det er også et rikt fugleliv, og spesielt havhesten er dødskul! Den flyr rolig med båtene, og er kapteinens beste venn. Svalbardreinen er megasøt, med sine korte, stutte bein, som går rundt mellom husene på leting etter mat. Det at ganske eksotisk at du kan møte den i et gangfelt i Longyearbyen! Og flere restauranter har den på menyen, det anbefales!

Forfatteren av dette blogginnlegget, Anne Maanum, jobber for Cruise.no og Escape Travel. Hun har tidligere jobbet for Hurtigruten og Hurtigruten Svalbard.