Reisemål

Publisert: 26. april 2019

Tbilisi - den mest spennende europeiske hovedstaden du ennå ikke har besøkt

Til Kaukasus på weekendtur? Hvorfor ikke?

Dagene var travle frem mot avreise. Jeg trodde jeg skulle få tid til å lese meg opp, men tidsoptimisten var for optimistisk – igjen. Det har sin sjarm. Jeg ante rett og slett ikke hva som ventet meg.

Førsteinntrykk i vill fart gjennom nattemørket

På flyplassen hopper vi i en rusten gammel holk av en lada-taxi. Vi kjører mot sentrum i vill fart, gjennom snirklete, brosteinsbelagte gater. Over byen ser vi de gamle bymurene og Narikalaborgen, vakkert opplyst. Vi krysser elven Mtkvari. Gatene blir bredere, plassene større og byggene storslagne. Stilrent er det absolutt ikke. Her fyker vi forbi renessanse, nyklassisisme og gotikk - i samme kvartal. Her er det europeiske, orientalske og islamske linjer. Russisk brutalistisk arkitektur og badehus med himmelblå persisk mosaikk. Og en ytterst sjarmerende gammel trebebyggelse, malt i optimistiske farger.

Tbilisi føles fremdeles som et moderne knutepunkt på Silkeveien. En smeltedigel, et veikryss og et møtested. En kopp Istanbul, en spiseskje Praha, tre desiliter Paris og en knivsodd Isfahan.

Getty Images 872797554

Tbilisi i dagslys viser bybildet slik du ser den fra Narikalaborgen - med elven Mtkvari som deler byen i to.

Hotell Stamba - svøm i historien

Om du ønsker å velge Tbilisis "hotteste" hotell, er det uten tvil Hotell Stamba du skal bo på. Hotellet har en broket fortid som Tbilisis gamle propagandapresse. Her trykket de aviser, bøker og flygeblader med kommunistisk propaganda under Sovjet-perioden. De gamle tørkeskinnene henger fremdeles i taket, og hotellet er fullt av bøker. Fra gulv til tak. Dog har bøkene et noe annet innhold enn de som ble trykket mellom hotellets vegger på 50- og 60-tallet.

På hotellets tak kan du svømme i et basseng med glassbunn - og se ned på de gamle tørkeskinnene over resepsjonsområdet fem etasjer nedenfor. Heftig!

Hotellet har attitude og står på kartet også for Tbilisis egne innbyggere. Lokale kunstnere har sine atelierer på hotellet, familier kommer og spiser picnic i gresset i hotellets bakgård, hvor de også har en utendørs kino. Hotellets kafe og bar er like mye brukt av de lokale som av hotellets egne gjester.

Noen ganger kommer man til en by bare for å bo på et hotell. Hotell Stamba er definitivt et slikt hotell.

En hovedstad for gode sko

Tbilisi var et viktig kultur- og handelssentrum på den historiske Silkeveien. Bykjernen er kompakt og lett å ta seg frem i til fots. På tross av at det bor vel en million innbyggere her, så føles byen mindre.

Det er godt å bevege seg - for maten og vinen imponerer stort. I Tbilisi fant vi kvalitetskalorier på hvert gatehjørne - og ja, jeg rekker opp hånda - det ble lite søvn etter at vi oppdaget Tbilisis vinkjellere. Gode samtaler og ganevannende lokal vin - hit kommer vi tilbake. På gjensyn!

Visste du at?

  • Både Hamsun og Nansen hadde en forkjærlighet for Georgia etter sine besøk til landet?
  • Hamsuns «I Æventyrland» er en reiseskildring fra hans reise i Georgia?
  • En georgisk birøkter og oversetter tilbringer sommerhalvårene alene i Kaukasusfjellene for å produsere honning og oversette norske forfattere som Borgen, Vesaas, Gaarder og Bjørneboe, mfl. til georgisk?
  • Norge var hovedbidragsyter for restaurering av den vakre gamle bydelen Betlemi i Tbilisi?
  • Rikskonsertene allerede i 2009 presenterte den georgiske folkesangen i alle ungdomsskolene i Telemark?
  • Artisten og Norgesvennen Katie Melua kommer fra Georgia? Les om hennes forhold til Tbilisi her.
  • Dagny Juel, bohemen og kunstneren, døde i Tbilisi på dramatisk vis, for sin egen eller sin elskers hånd?