Solnedgang over Plaka, Athen

Det antikke Hellas

En dannelsesreise

Denne turen er virkelig en godbit for den historieinteresserte!  

 • Opplev Athens storhetstid på Akropolis
 • Besøk oldtidsbyen Korint og bronsealderborgen Mykene
 • Utforsk gamlebyen i sjarmerende Nafplion
 • Tegea, regionens viktigste by i antikken
 • Sparta, sentrum for antikkens tøffeste krigere
 • Olympia, arnestedet for de olympiske leker

«Alle er enige om at barndommen er viktig for hvordan vi dannes som mennesker. Antikken er vår felles europeiske barndom, uten kjennskap til den forstår vi ikke hvordan vi som enkeltpersoner og som samfunn tenker og handler. Å lære om antikken er derfor en dannelsesreise for alle historie- og samfunnsbevisste mennesker.» Knut Ødegård  

Knut Ødegård er dr. philos. i klassisk arkeologi og ansatt ved Universitetet i Oslo. Han har vært stipendiat i klassisk arkeologi ved Det norske institutt i Roma 1990-94 og har forsket og undervist i antikkens historie og arkeologi ved Universitetet i Oslo siden 1994. Han var bestyrer for Det norske institutt i Athen 2003-2007 og har ledet en rekke arkeologiske prosjekter i Hellas de siste 20 år blant annet i Tegea på Peloponnes og på Naxos. Han er en aktiv formidler av antikkens kultur i radio, dagspressen og gjennom foredragsvirksomhet over hele landet. Han har gitt ut boken «Antikken», om den gresk-romerske antikken som var Europas første storhetstid og en inspirasjon for ettertiden.

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 18 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 24.09.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
Reiseleder og historiker
Knut Ødegård

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 24.09.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 18 990,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Tirsdag

Oslo – Athen

Ettermiddagsavgang med Norwegian fra Oslo Lufthavn til Athen, ankomst på kvelden kl. 20.50. Busstransport til vårt bosted, Hotel Fresh, som ligger sentralt i Athen.  

Akropolis med Parthenon på toppen.
Dag 2 - Onsdag

Athen – Akropolis - middag i Plaka

Etter frokost tar vi turen til antikkens store monument; templene på Akropolis. I løpet av bare to generasjoner, fra 447 og fram til 404 f.Kr., reiste bygningene seg over Athen. Vi følger tilblivelsen og historien til disse underverkene gjennom noen formiddagstimer. Deretter vier vi tiden til det som gjorde monumentene mulig, det demokratiske styresettet i Athen, gjennom et besøk på folkeforsamlingsplassen Pnyx. Det var her verdens første demokrati utfoldet seg med debatter, loddtrekning om politiske verv og skapelsen av den politiske retorikk. Vi avslutter en begivenhetsrik formiddag med å oppleve agora, torget i Athen, der rettsaker og rådsmøter formet hverdagen for antikkens athenere og hvor Sokrates utfordret sine medborgere til å reflektere over sine liv.

Ettermiddagen er fri til egne aktiviteter. Om kvelden går turen til fots ut i Athens gater, nærmere bestemt Plaka, Athens gamle bydel. Til tross for at turistene har satt sitt preg på bydelen, har den fortsatt sine pittoreske og interessante monumenter.  I Plaka spiser vi middag på en av de gode tavernaene. (F, M)

Plaka, Athen
Dag 3 - Torsdag

Korint – Nafplion

Vi forlater Athen med kurs for Peloponnes og det antikke Korint – oldtidsbyen som voktet den smale landtungen som forbinder Peloponnes til fastlandet. Vi tar en kort stopp for å beundre den vel fem kilometer lange Korint-kanalen, anlagt i 1893 for å lette sjøfarten mellom øst og vest. Vi fortsetter til det antikke Korint, et knutepunkt i antikkens Hellas med imponerende vitnesbyrd fra flere historiske epoker. Spesielt gjelder det den romerske epoken, da Korint var provinshovedstad for den romerske provinsen Achaia.

Vi får raskt et inntrykk av den strategiske beliggenheten, som både var en lykke og ulykke for byen. Romerne ødela den blomstrende byen i 146 f.Kr., men grunnla raskt en ny by, der blant annet apostelen Paulus virket i nesten to år. Etter en matbit i Korint (ikke inkl.) fortsetter vi sørøstover til en annen tid og et annet sted, nemlig bronsealderpalasset i Mykene. Palasset er sagnomsust fra både Homers Iliaden og Heinrich Schliemanns utgravninger for mer enn 100 år siden.

Vi tilbringer de neste nettene i Hellas’ første hovedstad i moderne tid, Nafplion. Denne sjarmerende byen i havkanten gir oss et innblikk i venetianernes dominans i Hellas på 1600-tallet. Middag på en av byens mange gode fisketavernaer hører med! (F, M)

Korintkanalen
Dag 4 - Fredag

Tegea, Sparta og Mistras

En innholdsrik dag med mange opplevelser venter oss i fjellene på Peloponnes! Første stopp er i Tegea i landsdelen Arkadia. Her har norske arkeologer drevet utgravninger i snart 30 år, og vår kjentmann har vært med fra starten av. Vi ser på byens viktigste tempel, viet gudinnen Athena Alea, som var et av de viktigste helligdommene på Peloponnes i antikken. Deretter tar vi turen til sentrum i den antikke byen, her har moderne arkeologiske metoder gitt oss mye ny informasjon, selv om det fortsatt er lite som er gravd ut. Her blir det god anledning til å bli mer kjent med hvordan man jobber og tenker som arkeolog!

Så går turen lenger sydover, til det sagnomsuste Sparta med de tøffe krigerne. Men også et av hovedmonumentene i Hellas fra bysantinsk tid, den maleriske byen Mistras. Her  inntar vi lunsj og vandrer vi opp de snirklete gatene, ser på klostre, kirker, hus og befestninger og får et inntrykk av den siste storhetstiden før tyrkerne overtok styret av Hellas på 1400-tallet. Mette av inntrykk kommer vi tilbake til vårt hotell i Nafplion om kvelden. (F, L)

Nafplion
Dag 5 - Lørdag

Nafplion

Dagen til egne opplevelser, enten du vil utforske den koselige gamlebyen eller finne en strand. Spør gjerne Knut om tips og gode råd. (F)

Dag 6 - Søndag

Nafplion - Tripolis-Olympia

I dag går turen i retning Olympia. Først klatrer bussen opp til den moderne byen Tripolis. Her tar vi et stopp for å se på restene av den antikke byen Mantineia, nabo og bitter fiende til Tegea. Deretter skal vi smake på en av Arkadias moderne spesialiteter, nemlig den tørre og friske hvitvinen som lages her oppe på 600 meter over havet. Vi besøker et av vinhusene før turen går videre over fjellet. Det er ankomst Olympia på ettermiddagen, og vi sjekker inn på Hotel Olympian Asty, hvor også kveldens middag serveres. (F, M)

Olympia
Dag 7 - Mandag

Olympia – Athen

Dagen står i guden Zeus’ tegn. Etter frokost starter vi dagen i det flotte museet i Olympia. Vi får innblikk i hvilket religiøst sentrum i Middelhavet denne helligdommen og lekene var i antikken. Mange av funnene i Olympia finner ikke sin like andre steder i Middelhavet, og flere av dem illustrerer også viktige hendelser i antikkens historie. Besøket i museet gir oss et godt innblikk i den lange historien til helligdommen og lekene.

Utenfor museet tar vi for oss utgravningene. Vi skal se både  det som var knyttet til den religiøse feiringen, som templer og altre, men også det som var knyttet til de olympiske lekene, som stadionanlegget,  innkvartering og bad. En innholdsrik dag som avslutning på en begivenhetsrik uke og forhåpentligvis mye å reflektere over i bussen tilbake til Athen og Hotel Fresh. Om kvelden samles vi til en hyggelig avskjedsmiddag. (F, M)

Plaka, Athen
Dag 8 - Tirsdag

Athen – Hjemreise

Etter frokost og utsjekking, kan du sette bagasjen til oppbevaring på hotellet, mens du fyller dagen med egne aktiviteter. Knut kan bidra med gode forslag. Sen ettermiddag er det busstransport til flyplassen. Norwegians direktefly har beregnet ankomst til Oslo Lufthavn kl. 00.30 onsdag 2.oktober. (F)

Reisebetingelser

 PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo–Athen t/r med Norwegian
 • Flyskatter  (per 13.januar 2019)
 • Syv hotellovernattinger inkludert frokost
 • En vinsmaking
 • En lunsj ekskl. drikke
 • Fire middager ekskl. drikke
 • Rundreise som beskrevet med transport
 • Alle inngangsbilletter
 • Lokal guide
 • Reiseleder Knut Ødegård

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Hotellskatt, betales direkte på hotellene – cirka 17 euro totalt per person
 • Frivillig tips til lokale guider/bussjåfør

HOTELLER
Fresh Hotel 4* Athen 24.-26.september og 30.september – 1.oktober,  tre netter
Hotel Rex 3* Nafplion 26.-29.september, tre netter
Hotel Olympion Asty 4* Olympia 29.-30.september, én natt