19. februar
Avreise fra Oslo Lufthavn tidlig på morgenen med Qatar Airways. Vi mellomlander i Doha før vi tar nattflyet videre til Chennai.
Måltider inkludert: Enklere måltider på flyene
Opplev India med kokk og matentusiast Niru Kumra
Det er med stor glede vi lanserer denne turen – bli med til India og opplev dette fantastiske landet med Niru Kumra! Med Niru som fagperson og reiseleder får du den perfekte kombinasjonen: hun kjenner både området, maten og språket, og kan gi deg en opplevelsesrik tur som du sent vil glemme. Underveis skal vi oppleve kultur, historie, fantastisk natur og gjestmilde mennesker – og med en kokk som reiseleder blir dette selvfølgelig også en reise gjennom det kulinariske Sør-India. Dette er regionen for deg som er glad i sjømat – noe man kanskje ikke forbinder så sterkt med det indiske kjøkkenet?
Dette er en mulighet du ikke kan gå glipp av! Ikke bli overrasket om programmet blir rikere etterhvert som turen skrider frem, Niru er en engasjert reiseleder som ønsker å gi deg som gjest en best mulig opplevelse av sitt India – det være seg besøk hos lokale, hos en skole eller en lokal restaurant. Vi kan love deg en opplevelsesrik tur – i trygge hender!
Det er for tiden ingen reiser som er tilgjengelig for bestilling. Turen kan være under planlegging, eller dette kan være en tur som har gått tidligere. Sett deg på liste, så vil du være blant de første som får vite om det dersom turen blir satt opp på nytt.
EKSKLUSIVT HOS ESCAPE TRAVEL. Vi er så heldige å samarbeide med matentusiast og kokebokforfatter Niru Kumra på denne turen, som også er med på reisen som lokalkjent fagperson og reiseleder. Niru er født i Punjab i India og vokst opp i Norge. I dag driver hun MasalaMagic sammen med sin nærmeste familie – du har sikkert sett produktene hennes i din nærmeste Meny-butikk? Merket selges i over 350 butikker i Norge, i tillegg driver hun kursvirksomhet og catering. Niru er også den aller første som har skrevet en indisk kokebok på norsk – «Indisk mat på norske fat» kom ut i 2004. Høsten 2017 utga hun sin andre kokebok: «Masalamagic – Magien i det indiske kjøkken».
I november 2007 arrangerte Niru for første gang en mat- og kulturreise for en gjeng nysgjerrige nordboere, for å vise dem sitt kontrastrike India. NRK lagde en dokumentar fra reisen, Lukten av India. Denne kan du se her (ekstern lenke)
13 frokoster, 13 lunsjer og 13 middager inkludert
19. februar
Avreise fra Oslo Lufthavn tidlig på morgenen med Qatar Airways. Vi mellomlander i Doha før vi tar nattflyet videre til Chennai.
Måltider inkludert: Enklere måltider på flyene
Frokost, lunsj, middag
20. februar
Vi ankommer Chennai flyplass like over midnatt. Her blir vi møtt av vår lokale guide, og får transport rett til hotellet vårt så vi kan få sove ut etter en lang reise. Chennai, tidligere kjent som Madras, er hovedstaden i Tamil Nadu og er et av de fremste turistmålene i Sør-India. Populært betraktet som «Gateway to the South» og den fjerde største metropolen i India, er det en flott by med en imponerende skyline, lange sandstrender, parker og historiske landemerker. Dette er en fin base for å starte turen vår i Sør-India.
Etter frokost på hotellet drar vi ut i byen for å utforske museer, templer og sørindiske delikatesser. Vi skal bli kjent med kulturen gjennom et besøk på Fort St George Museum og St. Mary’s Church. Kirken er den første anglikanske kirken som ble bygget i India av det engelske East India Company rundt 1679. Videre skal vi til Chennais historiske Mylapore-nabolag, ofte referert til som byens sjel. Dette er et av de eldste boligområdene i byen og er hovedsakelig bebodd av Brahmins (prester). Her finner vi også Chennais mest imponerende tempel, Kapaleeshwarar-tempelet, fra 1600-tallet – viet til Lord Shiva.
Tilbake på hotellet spiser vi en hyggelig velkomstmiddag sammen, og kan dele forhåpninger til turen videre. Reisen er i gang!
Overnatting på Taj Connemara.
Frokost, lunsj, middag
21. februar
I dag setter vi kursen videre fra Chennai (ca. 4 timers kjøring*), og skal først besøke Mahabalipuram. Dette er en liten by som ligger i den sørøstlige delen av Tamil Nadu, som strekker seg mellom Bengalbukta og Great Salt Lake. Det er hovedsakelig en havn, som ligger 58 km fra hovedstaden Chennai, men her er også kulturarven rik. Mahabalipuram er kjent for sine templer og monumenter, spesielt det berømte Shore Temple – bygget helt tilbake på 800-tallet. Tempelet er på UNESCOs verdensarvliste, og vi skal selvfølgelig på besøk hit. Tilbake på 800-tallet var byen en travel havn under Narasimhavarman II av Pallava-dynastiet. Videre skal vi besøke Five Chariots og Arjuna Penance etterfulgt av lunsj på en lokal restaurant.
Etter lunsj kjører vi til Pondicherry og sjekker inn på hotellet vårt her. Byen har en spesiell atmosfære og sjarm ulik andre byer i India. Pondicherry ligger på sør-østkysten av India, og var tidligere en fransk koloni. Byen har en lang førkolonial historie på over 1300 år med mange hinduistiske dynastier – og så rundt 280 år med kolonihistorie der nederlendere, briter og franskmenn styrte byen.
Vi tar en kort kveldstur i nærområdet før vi spiser felles middag på hotellet.
Overnatting på Residency Towers.
*Kjøretid angitt i programmet er en pekepinn og kan variere pga. trafikk etc.
Frokost, lunsj, middag
22. februar
På tide å oppdage byen! Etter frokost skal vi besøke Sri Aurobindo Ashram – et åndelig fellesskap av disipler som samlet seg rundt Sri Aurobindo etter at han trakk seg ut av politikken og slo seg ned i Pondicherry i 1910. Vi skal også besøke flotte Manakula Vinayagar Temple – et tempel dedikert til guden Ganesh. Dette ble bygget før franskmennene okkuperte Pondicherry på 1600-tallet.
Videre går turen til det lokale frukt-, grønnsaks- og blomstermarkedet – Goubert Market. Dette er et livlig sted med smale veier med butikker og boder. Alle de svingete smugene utgjør en interessant, fullsatt labyrint. Vi skal utforske det enorme blomstermarkedet, og når sulten melder seg kan vi prøve oss på noe av den lokale snacksen.
Vi fortsetter videre med en historisk vandring i det franske kvarteret, der arkitekturen, maten og språket er blitt bevart. Dette kan være et merkelig kultursjokk, da det absolutt føles mer som Frankrike enn India her.
Overnatting på Residency Towers.
Frokost, lunsj, middag
23. februar
Vi skal videre på vår vei gjennom Sør-India, og drar i dag mot Tanjore (ca. 5 timers kjøring). Underveis skal vi besøke den lille byen Kumbakonam hvor vi får se bronsestøpere som lager redskaper og figurer av guder og gudinner.
Tanjore er et naturskjønt område, og har kallenavnet Rice Bowl of Tamil Nadu. Tanjore er et viktig senter for sørindisk religion, kunst og arkitektur, og de fleste av de store Chola-templene -UNESCO verdensarvmonumenter – ligger i og rundt Tanjore.
Et nytt fantastisk hotell venter oss, og vi har litt tid til å nyte stedet før vi samles til felles middag.
Overnatting på Svatma hotell.
Frokost, lunsj, middag
24. februar
Vi starter dagen med et av de flotteste templene i hele Sør-India – Brahadeeshwarar-tempelet, også kjent som The Big Temple. Tempelet er på UNESCOs verdensarvliste, og ble bygget av Chola-keiseren “Raja Chola”. Templet er mer enn 1000 år gammelt og har motstått utallige jordskjelv. Videre skal vi besøke Saraswathi Mahal-biblioteket, hvor over 30 000 indiske og europeiske manuskripter skrevet på palmer og papir er bevart.
Ettermiddagen fortsetter med en oppdagelsesferd gjennom byen, hvor vi skal se etter Tanjore Paintings, Veena (musikkinstrument) og Tanjore Dolls (dukkene har hoder som rister).
På kvelden blir det en kulturell forestilling på hotellet, etterfulgt av en vegetarisk festmiddag.
Overnatting på Svatma hotell.
Frokost, lunsj, middag
25. februar
I dag skal vi til Madurai (ca. 4 timers kjøring), men på veien stopper vi innom drømmelandet Chettinad – med majestetiske templer og landsfort proppfulle av uvurderlige historiske gjenstander. Dette er et førsteklasses reisemål for historisk interesserte, men området er også kjent for sitt fantastiske kjøkken. Chettinad forbindes med sine spennende smaker og masalaer, og her skal vi endelig få vårt første matkurs. Niru geleider oss gjennom begreper og prosesser på norsk, mens den erfarne lokale kokken deler sine tips og lokale hemmeligheter. Niru Kumra er en erfaren kursholder – det er bare å glede seg! Dette blir lærerikt, og ikke minst smakfullt, når vi etter matkurset skal få nyte maten til lunsj. Nam!
Etter lunsj kan vi besøke Aathangudy, en landsby kjent for sine håndlagde fliser. Det er over hundre små flisefabrikker i denne landsbyen der hele fliseprosessen utføres for hånd.
Vi ankommer Madurai på kvelden og sjekker inn på hotellet vårt her. Byen er mer enn 4000 år gammel og har forblitt et viktig senter for tamilsk kultur og læring. Her finner vi det mest imponerende og viktige tempelet i Sør-India – Meenakshi-tempelet. Hvis du skal se bare ett sørindisk tempel, burde Meenakshi-tempelet være øverst på lista, men vi må vente til morgendagen før vi får oppleve byggverket.
Overnatting på Taj Gateway.
Frokost, lunsj, middag
26. februar
Vi starter dagen på det lokale blomster- og grønnsaksmarkedet, etterfulgt av et besøket til veverkolonien i byen. Videre går endelig turen til Meenakshi-tempelet, et 2000 år gammelt kompleks som bokstavelig talt er en by i byen. Her skal vi ta oss god tid til å oppdage stedet, før vi kjører videre for å besøke tempelet Thirumalai Nayakkar Mahal – nå bare er en fjerdedel av sin opprinnelige størrelse.
På kvelden drar vi tilbake til Meenakshi-tempelet for en helt spesiell opplevelse – vi skal bli med på nattseremonien. Hver natt blir en statue av guden Shiva båret ut fra tempelet av tempelprester, i en stor prosesjon. Veien går til Shivas kone Meenakshis tempel, hvor statuen skal tilbringe natten. Dette blir en kveld du sent vil glemme – stemningen her er virkelig noe for seg selv.
Overnatting på Taj Gateway.
Frokost, lunsj, middag
27. februar
Ny dag, nye muligheter – og et nytt sted å oppdage. Veien går videre til høylandet og Thekkady (ca. 4 timers kjøring) – en nesten uberørt tropisk skogsdestinasjon. Her er det en utrolig rikdom av planter og dyr, og en nesten uendelig kjede av tåkete åser med aromatiske krydderplantasjer er spredt langs horisonten. Det er lett å forstå at Thekkady er en populær destinasjon for fotturer og fjellturer.
Vi sjekker inn på hotellet vårt ved ankomst og får litt tid til å oppdage dette fantastiske stedet. På ettermiddagen skal vi besøke en krydderplantasje og få en guidet tur her – lær om forskjellige krydder som dyrkes i regionen og som benyttes over hele landet. På kvelden tar vi en vandretur til den lokale basaren og kryddermarkedet i byen – her foreslås det å sikre seg noen godsaker med hjem, fra selve krydderhovedstaden i Kerala-regionen.
Overnatting på Spice Village.
Frokost, lunsj, middag
28. februar
I dag venter en tidlig morgen, vi skal ut på vandring i Periyar Wildlife Sanctuary og se skogen våkne til liv. Her får man en unik mulighet til å se litt av floraen og faunaen i denne skogen – fugler, sommerfugler, dyrearter og mer.
Tilbake på hotellet spiser vi frokost, og får litt tid til å slappe av fram til lunsj. Da er det på tide med turens andre matkurs, og Niru skal sammen med en lokal kokk vise oss litt av denne regionens kjøkken. Vi kan vente oss mye spennende smaker, dette er tross alt et kryddermekka. Maten nytes til lunsj.
Etter lunsj får vi en guidet tur gjennom Spice Village, og får lære om plantene og om hvordan det jobbes med konservering av husene her. Vi skal også innom papirsenteret i Spice Village, der vi kan prøve oss på å lage papir. Massen som brukes til papirfremstilling kommer fra papiravfallet som samles inn fra resortet, og ting som notisblokker, menyer og bagasjemerker lages fra dette senteret.
På kvelden byr Spice Village på en flott kulturforestilling, før vi skal nyte enda en god middag sammen.
Overnatting på Spice Village.
Frokost, lunsj, middag
1. mars
På tide å forlate dette fantastiske hotellet og området, men et nytt fint sted venter. I dag skal vi videre til Alleppey (ca. 4 timers kjøring) – et av de mest kjente stedene i Kerala. Her finner vi et stort nettverk av innlandskanaler som gir stedet navnet «Venezia i øst». Gjør deg klar for en annerledes opplevelse, vel framme sjekker vi nemlig inn på husbåter, hvor vi skal bo den kommende natten. Vi nyter en lunsj her før vi seiler rolig avgårde langs de såkalte Kerala Backwaters. Gled deg til både solnedgang og soloppgang ombord på husbåten, det er en magisk opplevelse! Vi har egen kokk ombord som serverer både frokost, lunsj og middag – dette blir to virkelig fine dager.
Området består av kanaler, elver, innsjøer og viker, og utgjør en labyrint med over 900 km² vannveier. Slapp av på dekk og opplev livet på vannet – båter, fiske, svømming, vask, matlaging og mer. Nærmere kommer vi ikke livet på vannveiene her. Kanoer med enorme seil tar seg langsomt mellom landsbyene, og selger grønnsaker, fisk og andre husholdningsvarer. Mellom vannveiene ligger risåkre og kokosnøttrær.
Overnatting på Xandari Riverscape husbåt.
Frokost, lunsj, middag
2. mars
Vi legger til kai etter frokost og kjører videre til Marari Beach (ca. 1 times kjøring). Marari ligger like utenfor Mararikulam, en lokal fiskerlandsby hvor mennene hver dag drar ut til sjøs for å tjene penger til livets opphold på dagens fangst. Marari tilbyr også uendelige mil med fantastiske sandstrender omringet av svaiende palmer – her kan du oppleve den lokale sjarmen og tradisjonelle Kerala-gjestfriheten på sitt beste.
Resten av dagen er fri til egen disposisjon, kanskje vil du booke en time på spaet?
Overnatting på Marari Beach Resort.
Frokost, lunsj, middag
3. mars
I dag er det på tide å senke skuldrene og la alle inntrykkene så langt få synke inn. Hele dagen er fri til egen disposisjon, nyt den gjerne på stranden!
Om du ønsker kan du bli med på en tidlig morgentur ned til til fiskehavnen. Se fersk fangst komme inn fra havet, mellommenn som forhandler om fangsten, samt enorme mengder esker som blir sendt av gårde til innlandet med fersk fisk. Et besøk til havnen gir deg virkelig pulsen av denne lille fiskebyen.
Overnatting på Marari Beach Resort.
Frokost, lunsj, middag
4. mars
I dag kjører vi videre til Cochin (ca. 1,5 times kjøring). Cochin er den grønne kommersielle hovedstaden i Kerala med en av de fineste naturlige havnene i verden. Herfra seiler skip til utenlandske havner med pepper, sjømat, gummi og kokos. I eldgamle tider fulgte arabere, kinesere, nederlendere, briter og portugisere sjøveien til Cochin og etterlot sine inntrykk på byen. Havnen er selve kjernen som Cochin har vokst ut fra, til å bli «dronningen av det arabiske hav».
Vi sjekker inn på hotellet vårt ved ankomst til byen, og fortsetter derfra ut på en guidet bytur. På planen står Mattancherry Palace og St. Francis Church, sistnevnte den eldste i India. Vi skal selvfølgelig få se fiskermennene med de berømte kinesiske fiskegarnene, som ble introdusert hit av en handelsmann fra Kina. En spasertur gjennom det gamle jødiske kvarteret blir det også tid til, og vi skal avlegge den gamle synagogen et besøk.
På ettermiddagen er det tid for et nytt kulturelt innslag, når vi skal få se det klassiske dansedramaet «Kathakali», basert på Hindu-eposene. Innslaget etterfølges av en flott avskjedsmiddag, før det dessverre er på tide å sette kursen mot flyplassen.
Opphold på Le Meridien. Vi skal ikke overnatte på hotellet, men har rommene til disposisjon til vi drar mot flyplassen rundt midnatt.
Avreise fra Cochin flyplass med Qatar Airways før fuglene har våknet. Vi mellomlander i Doha på veien, og er framme i Oslo samme formiddag.
Takk for turen!
PRISEN INKLUDERER
PRISEN INKLUDERER IKKE
HOTELLER Det vises til hotellenes nettside for nærmere informasjon.
Chennai: Taj Connemara (Du kan lese mer om hotellet her)
Puducherry: Residency Towers (Du kan lese mer om hotellet her)
Tanjore: Svatma (Du kan lese mer om hotellet her)
Madurai: Taj Gateway (Du kan lese mer om hotellet her)
Periyar: Spice Village (Du kan lese mer om hotellet her)
Alleppey: Xandari Riverscape (Du kan lese mer om husbåten her)
Marari: Marari Beach Resort (Du kan lese mer om hotellet her)
Cochin: Le Meridien (Du kan lese mer om hotellet her)
PASS OG VISUM Norske statsborgere må på nåværende tidspunkt (02. mars 2020) ha visum for innreise til India. Vi gjør oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endres. Elektronisk visum kan søkes om på denne nettsiden, her finner man også nødvendig informasjon om både visum og søknadsprosessen. Utskrift av visumbekreftelsen fra indiske myndigheter må tas med på reisen. Nærmere informasjon om dette gis i god tid før avreise.
Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter hjemkomst.
VAKSINER Kontakt din reiseklinikk eller lege for råd og anbefalinger ift. vaksiner.
KRAV TIL DELTAKERNE Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.
FORSIKRINGER På alle våre turer krever vi at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Vi anbefaler å tegne en helårsforsikring eller en forsikring for reisen. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring. Vær oppmerksom på at forsikringer på kredittkort ikke alltid er like dekkende som de du kjøper gjennom et forsikringsselskap.
EKSKLUSIVT HOS ESCAPE TRAVEL
Niru kjenner både India og det indiske kjøkken godt, og er den perfekte reiseleder for denne turen. Hun har gjort liknende reiser tidligere, og kjenner stedene vi skal besøke svært godt. Ikke bli overrasket om programmet blir rikere etterhvert som turen skrider frem, Niru er en engasjert reiseleder som ønsker å gi deg som gjest en best mulig opplevelse av sitt India – det være seg besøk hos lokale, hos en skole eller en lokal restaurant. Vi kan love deg en opplevelsesrik tur – i trygge hender!
Niru Kumra kom til Norge som åtteåring og har jobbet med indisk mat og kurs siden 2003. Via firmaet MasalaMagic, sine kokebøker, bloggen nirusverden.com og kursvirksomhet har hun lært over 9000 mennesker å trylle med krydder. Hun forteller engasjert om magien som oppstår når man blander aromatiske og spennende krydder og råvarer, og deler raust av sine erfaringer og gode tips. Hennes autentiske matserie finnes i ca 1500 norske dagligvarebutikker, serien er vegansk og laget på Kumras oppskrifter i India; helt uten kunstige tilsetninger eller konserveringsmidler.
Nedenfor følger generelle reisevilkår for Escape Travel AS (heretter kalt ET). Disse vilkår gjelder for alle våre reiser med mindre det foreligger særskilte reisevilkår for den aktuelle turen. På reiser med særskilte vilkår vil dette fremkomme av turpresentasjonen eller i egen kontrakt. Der reisevilkårene fraviker Alminnelige vilkår for pakkereiser går ET sine reisevilkår foran da de Alminnelige vilkår er en bransjenorm som kan fravikes i visse tilfeller.
1. Påmelding
Påmelding kan skje elektronisk via vår nettside, på e-post eller pr. telefon. Angreretten som ellers er til stede ved fjernsalg gjelder ikke ved kjøp av reisetjenester. Avtalen mellom partene anses inngått ved bekreftet bestilling og innebærer aksept av turens reisevilkår. Bestillingsbekreftelsen må kontrolleres grundig straks den mottas. Vennligst påse at navn på alle reisende stemmer overens med passet. Eventuelle feil skal rettes før betaling av depositum finner sted. Senere endring vil kunne medføre gebyr.
2. Depositum og sluttbetaling
Etter bestilling av reisen vil den reisende få tilsendt en reisebekreftelse/faktura. Depositumet må innbetales innen syv dager. Manglende betaling av depositum medfører ikke at avtalen bortfaller. For reiser innen Norge og Europa er depositumsbeløpet kr 2.500 pr. person. For reiser utenfor Europa er depositumsbeløpet kr 4.000 pr. person. Depositumet regnes som delbetaling av reisens pris. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Er det under 65 dager til avreise ved bestilling, sendes faktura på hele beløpet med kort betalingsfrist. Ved manglende betaling 2 dager etter forfall, står ET fritt til å annullere bestillingen. Reisedokumentene sendes på e-post cirka 2 uker før avreise.
Vilkår i dette punkt avviker fra normalen slik beskrevet i Alminnelige vilkår for pakkereiser. Dette som følge av garantier og forpliktelser til underleverandører.
3. Endringer og avvik ved reisen
Ved tilleggs-bestilling av flybilletter, det vil si bestilling av flyreiser utenom våre gruppe- og tilslutningsbilletter, skal disse betales innen 7 dager. Beløpet er ikke refunderbart. Ved bestilling av flybilletter utenom våre gruppebilletter og/eller ved kjøp av en reise uten transport til/fra startstedet, er det den reisendes ansvar å møte på avtalt sted og til avtalt tid for videre transport/program med gruppen. Eventuelle forsinkelser eller uteblivelse fra den reisendes side gir ikke rett til prisavslag eller erstatning for tapt arrangement, det være seg for hele eller deler av programmet.
ET har ikke ansvar for tap som følge av at den reisendes egne bestillinger av transport eller andre reisetjenester, ikke kan benyttes på grunn av oppståtte endringer i de programfestede tidspunktene for gruppens reise- eller flytider når endringene skyldes forhold arrangøren ikke kan lastes for. ET gjør oppmerksom på at de fleste flyselskaper kansellerer hjemreisen dersom utreisen ikke benyttes.
Enkelte endringer kan være mulig å gjøre etter at bestillingen er bekreftet, mot et gebyr. Dersom ET har mulighet til å etterkomme de nye ønsker, belastes dette med et endringsgebyr på kr. 500,- per person. I tillegg kommer eventuelle gebyrer som kreves av flyselskaper og/eller andre underleverandører. Vær oppmerksom på at når man reiser med rutefly, har de ulike flyselskapene en varierende siste frist for endringer.
Endring av en bekreftet reise til annet reisemål eller annen avreisedato er å regne som en avbestilling og gebyr gjeldende på avbestillingstidspunktet kommer til anvendelse, se punkt 4.
4. Avbestilling mot gebyr
Avbestilling skal skje skriftlig. Manglende innbetaling av depositum gjelder ikke som avbestilling. Ved avbestilling eller uteblivelse gjelder følgende gebyrer:
• Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person
• Fra og med 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
• Fra og med 65 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
• Fra og med 36 dager og fram til avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon.
Vilkår i dette punkt avviker fra normalen slik beskrevet i Alminnelige vilkår for pakkereiser. Dette som følge av garantier og forpliktelser til underleverandører.
5. Avbestilling/kansellering ved ekstraordinære omstendigheter
Reisebransjen og ET følger Utenriksdepartementets reiseråd. Den reisende har som hovedregel rett til å avbestille sin reise dersom det på reisemålet eller i umiddelbar nærhet av dette de siste 14 dager eller kortere før reisen tar til, konstateres krigshandlinger, naturkatastrofer, farlige smittsomme sykdommer eller andre begivenheter som kan likestilles, og det er rimelig grunn til å anta at disse forhold også vil være på avreisedagen. Ved avbestilling av foran nevnte årsaker, refunderes tilgodebeløpet. Reisen kan imidlertid ikke avbestilles av foran nevnte årsaker hvis begivenheten som legges til grunn for avbestillingen var eller burde vært kjent ved bestilling.
En reise kan kanselleres/endres uten erstatningsplikt* av ET dersom:
5.1 Det ikke er påmeldt et tilstrekkelig antall deltakere på turen, se punkt 8. ET skal gi den reisende beskjed om eventuell kansellering av turen senest 20 dager før avreise.
5.2 Det inntreffer uunngåelige og ekstraordinære omstendigheter utenfor ETs kontroll. Eksempler kan være: Fare for krig, naturkatastrofer, farlige smittsomme sykdommer, arbeidskonflikter eller lignende.
5.3 Forhold på reisemålet/langs reiseruten som gjør det risikabelt eller urimelig å gjennomføre turen, og som ET med rimelighet ikke kunne forutse. For pkt. 5.2 og 5.3 vektlegges ved vurdering blant annet Utenriksdepartementets reiseråd og lokale myndigheters uttalelser.
Om ET kansellerer en reise og fristen for betaling av sluttbeløpet er forfalt, er manglende sluttbetaling på kanselleringstidspunktet å anse som avbestilling fra kundens side, og gebyrer som ved en ordinær avbestilling vil gjelde.
*Erstatningsplikt må ikke forveksles med kundens rett til refusjon av sitt tilgodehavende om ET kansellerer en reise.
6. Reise- og avbestillingsforsikring
ET anbefaler alle reisende å ha gyldig reiseforsikring som også bør dekke eventuell hjemtransport, samt Europeisk Helsetrygdekort ved reiser i Europa. ET anbefaler å tegne en avbestillingsforsikring dersom dette ikke er inkludert i reiseforsikringen. Den reisende er selv ansvarlig for å tegne de nødvendige forsikringer. ET har ikke ansvar i situasjoner og forhold den reisende kunne ha forsikret seg mot og som ikke skyldes arrangøren eller noen han har ansvar for.
7. Pass og visum
Det er den reisendes ansvar å ved avreise kunne fremvise gyldig legitimasjon og eventuelt visum som er nødvendig på reisen, både for seg selv og den/de man bestiller for. Utenfor fastlands-Norge anbefaler ET pass som gyldig legitimasjon. Enkelte av våre samarbeidspartnere anser pass som den eneste gyldige formen for legitimasjon, også i Europa. Vær oppmerksom på at det i en del tilfeller kreves at passet er gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato. Dette kan også gjelde for reiser i Europa. Visumkrav til aktuelle reisemål er oppgitt i turens program på vår nettside. Hvis den reisende ikke reiser med norsk pass, må man selv sjekke visumregler for sitt statsborgerskap til det aktuelle reisemålet.
8. Forbehold
Hvis ikke annet er oppgitt i programmet, er en gruppereise basert på minimum 20 betalende deltakere. Ved færre deltakere kan ET kansellere reisen, øke prisen eller tilby turen uten norsk reiseleder. Dette skal meddeles den reisende senest 20 dager før avreise.
Det tas forbehold om endring av pris grunnet forhold utenfor ETs kontroll. Slike forhold er valutaendringer, endringer i transportpriser og økning i offentlige skatter og avgifter. ET forbeholder seg retten til å fakturere et pristillegg som følge av eventuelle endringer. Dette forhold går begge veier, og den reisende har rett til prisreduksjon dersom kostnadene reduseres. Eventuelle tillegg tar utgangspunkt i beregningstidspunktet for reisens pris, et tidspunkt som normalt sammenfaller med når en reise legges ut for salg. Et eventuelt pristillegg vil bli varslet senest 20 dager før avreise. Utgjør tillegget mer enn 8 prosent av reisens pris, har den reisende anledning til å heve avtalen.
Reisende som har bestilt dobbeltrom/lugar eller del i twin-rom må betale enkeltromstillegg dersom den andre part frafaller eller det ikke melder seg en ytterligere person av samme kjønn å dele rommet med. Om dette er aktuelt, kontaktes den reisende og tilleggsfaktura sendes i forkant av reisen. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra reisen.
Informasjon om flytider og flyselskap er foreløpige inntil flybilletten er utstedt. Det tas forbehold om mulige trykkfeil i programmet eller på nettsiden. Vesentlige endringer som skjer etter bestilling skal meddeles den reisende skriftlig.
Reisen kan bli påvirket av forhold utenfor ETs kontroll som for eksempel vær, fremkommelighet, arbeidskonflikter og lignende. Dersom slike forhold skaper hindringer for gjennomføring av reisen, vil ET foreta nødvendige justeringer i eksempelvis reiserute og innhold, bytte av transportmiddel og overnattingssted. ET vil bestrebe seg på å erstatte de deler av reiseinnholdet som blir påvirket av endringen med likeverdige alternativer.
9. Den reisendes plikter
Den reisende må kunne håndtere sin egen bagasje og kunne reise uten assistanse. Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen må det opplyses om ved påmelding. Vi gjør oppmerksom på at reiseleder ikke kan yte særskilt assistanse til noen av deltakerne under reisen.
Det er deltakers ansvar å være i god nok form, fysisk og psykisk, og ha en god nok helse til å kunne delta på reisen. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege dersom man er usikker på om man kan delta. For enkelte reiser kan ET kreve at den reisende før avreise, fremlegger bekreftelse fra lege om at man er helsemessig skikket til å gjennomføre reisen. Dette vil i så fall framkomme av reisens program. Om deltaker ikke får slik bekreftelse fra lege og dermed ikke kan delta på reisen, gjelder samme gebyrer som ved en ordinær avbestilling, se punkt 4.
Den reisende plikter å rette seg etter de regler som er gitt av offentlige myndigheter og ETs representanter, og må ikke opptre til sjenanse for medreisende eller andre. Dersom den reisende grovt tilsidesetter sine plikter, kan han nektes å delta eller utelukkes fra resten av reisen, uten at han kan kreve erstatning eller prisavslag fra arrangøren. Ved utelukkelse etter at reisen er påbegynt, kan den reisende pålegges selv å bære omkostningene ved endret hjemreise.
Den reisende kan gjøres erstatningsansvarlig hvis han med vilje eller uaktsomhet påfører arrangøren tap blant annet ved ikke å overholde de bestemmelser som er nevnt ovenfor.
10. Den reisendes reklamasjonsplikt ved mangler
Den reisende plikter å gi beskjed uten ugrunnet opphold dersom hun/han oppdager en mangel ved reisen. Oppdages mangelen etter at reisen har startet, må den reisende reklamere på stedet til ETs reiseleder eller til ETs kontor i Oslo, slik at disse blir gitt en mulighet til å rette opp mangelen. Hvis et problem ikke kan løses tilfredsstillende på stedet, kan det klages skriftlig til ET senest to uker etter hjemkomst. Hvis klagen ikke løses tilfredsstillende for den reisende eller ET, kan saken henvises til Reklamasjonsnemnda for pakkereiser.
11. Generelle vilkår
Det vises til Pakkereiseloven av 15.06.2018, samt Alminnelige vilkår for pakkereiser av 01.07.2018 og særskilt deres formuleringer om at «Opplysninger som er gitt i kataloger eller brosjyrer eller annet informasjonsmateriell som arrangøren har utarbeidet eller viser til, regnes som en del av avtalen».
12. Medlem av Reisegarantifondet – din trygghet
ET er medlem av det norske Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti.
ALMINNELIGE VILKÅR FOR PAKKEREISER – klikk her
Reisevilkår oppdatert 13. november 2023