Marokkanske tøfler for salg i medinaen i Marrakech

Marokko – fra Atlasfjell til ørken

/ Bugnende basarer i Marrakech og Torbjørn Egners Essaouira

 • Marrakech og de mange storslåtte palasser og hager
 • Djemma el Fna – markedsplassen i Marrakechs gamleby med sitt yrende folkeliv
 • Berberlandsbyer i Atlasfjellene med spennende markeder og flotte naturomgivelser
 • Ørkenlandskap og overnatting i telt – med middag under imponerende stjernehimmel
 • Havnebyen Essaouira med sin fascinerende hvite og blå by innenfor murene

Marrakech er Marokkos gamle hovedstad og senter for århundrelange handelsruter. Byens eksotiske medina (den gamle bydelen) står på UNESCOS verdensarvliste og er et mylder av fargerikt folkeliv og bugnende basarer. Her finner du fargerik keramikk, flotte vevde tekstiler, vakre smijernslamper og velduftende krydderier – Marrakech er selve eventyrbyen fremfor noen, som sakset rett ut av en fortelling i 1001 natt.

Atlasfjellene med sine snødekte fjelltopper, vakre grønne daler, berberlandsbyer på rekke og rad, byr på sanseinntrykk uten like.

Essaouira, inspirasjonskilden for Torbjørn Egners ”Kardemommeby”, var en gang hovedsenter for purpureksporten til det romerske riket. Senere ble Essaouira hovedsenter for slavekaravanene som kom fra Timbuktu, lastet med skinn, gull, strutsefjær og selvsagt slaver. På 1700-tallet ble festningen La Scala bygget, bymurene utvidet og havnen ble den viktigste i landet. Tidlig på 1970-tallet blomstrer Essaouira igjen, denne gang som et ”paradis” for hippiegenerasjonen. Stjerner som Leonard Cohen, Jefferson Airplane og Jimmy Hendrix var bare noen av dem som tidvis bodde i byen. I dag er Essaouira kjent for sin kunstnerkoloni og sin tradisjonelle gnauamusikk, men den fargerike fortiden er minst like levende.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 15 780,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 20.04.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
Reiseleder
Anne Marthe Barfod

Avreiser

 • Avreisedato 20.04.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 15 780,-
 • Tajine Marokko
 • lamper marokko
 • Krydder Marokko
 • Marokko dør
 • Appelsinjuice Marokko
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Marrakech

Avreise fra Oslo Lufthavn på formiddagen direkte til Marrakech. Ankomst Marokko sen ettermiddag hvor vi blir møtt av Anne Marthe og kjørt til Hotel Kech, med egen spa-avdeling, svømmebasseng og deilige store rom i duse farger. Hotellet ligger fem minutters kjøring utenfor Marrakech sine rosa bymurer med flott utsikt til de snøkledde Atlasfjellene. Alle rom har balkong som vender inn mot bassenget og solterrassen. Hyggelig bar, snackbar, restaurant og flott spa-avdeling med oppvarmet svømmebasseng. Bassenget ute er kun oppvarmet ved behov.  I området finnes et utall spennende butikker, restauranter, barer og fortauskafeer på et av byens største kjøpesenter. Middag og overnatting på hotellet. (M)

Dag 2

Marrakech

Marrakech er ikke Marokkos største by, men utvilsomt den mest eksotiske og afrikanske.

Vi begir oss ut på oppdagelsesferd i den rosa byen: Her gjemmer det seg flotte palass bak diskrete vegger, rike kunstskatter og et vrimlende folkeliv. På vår formiddagstur besøker vi noen av de mest kjente monumenter fra Marrakech sin storhetstid; Det jødiske markedet, Koutoubiamoskeen og Bahiapalasset. Deretter setter vi oss inn i de fargerike hestedrosjene og får oppleve ”Marrakesh på en ny og spennende måte. Videre går turen inn til ”medinaen” gamlebyen, hvor vi finner flere gamle håndverkskvartaler, blant annet kryddermarkedet. Her får vi en spennende innføring i marokkanske krydder, skjønnhetsmidler og urtemedisin.

Mange fremstående moteskapere, skuespillere, musikere og interiørarkitekter har valgt å slå seg ned i Marrakech, noe som gjør byen til et eldorado for shoppere. Her finnes de mest fantastiske tekstiler, håndknyttede berbertepper, smijernslamper i alle fasonger, tunge afrikanske sølvsmykker eller sko og merkevarer.

Ved solnedgang setter vi oss inn i bussen for å reise inn til det sagnomsuste torget Djemma El Fna, som på denne tiden er omgjort til en av verdens største utendørsrestauranter og som syder av liv. Torget har vært et knutepunkt for all handel si en 1100-tallet, og er fortsatt en livlig oase. Selgere, turister, varer, slangetemmere, fresende grillpanner, krydderlukt og akrobater bidrar til at Djemma El Fna er det største, travleste og mest eksotiske torget i hele Afrika. Siden rusler vi langs smale gater inn til en av byens beste tradisjonelle restauranter hvor vi får servert ett riktig tradisjonelt marokkansk måltid i et gammelt adelspalass. (F,L,M)

Kveldsstemning på Djemma El Fna i Marrakech
Dag 3

Atlasfjellene - Ourikadalen og Tahanout

I dag står Ourikadalen og Tahanout på programmet, og etter en sen frokost reiser vi opp i de snøkledde Atlas fjellene og til Tnine Ourika. Her i denne lille berberbyen skal vi på et av områdets mest spennende marked. Her kommer medlemmer av de ulike berberstammene ridende inn fra tidlig morgen av, lastet med hjemmeproduserte varer som selges på souken (marked), og senere på ettermiddagen kjøpes det inn matvarer, nøtter og forbruksvarer for kommende ukes behov. Vi besøker også Mohammed og hans familie. Familien bor i et av de tradisjonelle jordhusene med sine husdyr, kuer, høns og geiter.

Et lett måltid blir servert; grillspyd av oksekjøtt, hjemmelaget brød, honning, olivenolje og tomatsalat.

Selvsagt drikker vi den obligatoriske mynteteen til maten. Siden reiser vi opp til fantastiske Kasbah Angour, som er døpt opp etter Marokkos nest høyeste fjelltopp. Hotellet er bygget i Kasbahstil og ligger like ved foten av fjelltoppen med flott utsikt. Rommene er tradisjonelt innredet i luksuriøs berberstil med deilige baderom, og hotellet har videre et stort svømmebasseng og hammam. (F,L,M)

Kasbah Angour
Dag 4

Tahanout - vandring i Atlasfjellene, marokkansk matlaging og vinsmaking

Etter en deilig frokost skal vi ut på en lett vandretur i dette flotte terrenget. Omgitt av oliventrær, mimosa og blomster i alle farger, vandrer vi mellom de små lokale berberbyene, hvor vi også stopper for å spise en typisk tagine; kylling med nedlagt sitron og oliven, krydret med kanel og ingefær.

Tilbake igjen til hotellet blir det tid for litt avslapping og kanskje et dypp i bassenget, før det blir en demonstrasjon av marokkansk matlaging og et glass vin. (F,L,M)

Berberlandsby i Atlas-fjellene
Dag 5

Terres des Etoiles - Agafay-ørkenen

Formiddagen til egen disposisjon – avslapning ved bassenget, vandring eller kanskje en deilig massasje, du bestemmer. Etter en lett lunsj begir vi oss til Agafayørkenen, et område som ligger sydøst for Marrakesh og er kjent for sitt golde, ubebodde område. Her skal vi overnatte i flotte beduintelt hvor alle har behagelige senger og privat bad. Middag med leirbål, alt under Marokkos fantastiske stjernehimmel. (F,L,M)

Terres des Etoiles
Dag 6

Terres de Etoiles - Essaouira

Etter frokost er det tid for å reise tilbake til Marrakech for å besøke den fantastiske Majorellehagen, eiet av avdøde Yves Saint Laurent og Pierre Berge. Her hersker stillhet og ro. Kaktus, vannliljer, palmer og blomster gjør at det er en fryd å vandre rundt i denne flotte parken.

Her kan du også se Yves Saint Laurent sin private samling med tradisjonelle berbersmykker. Etter lunsj setter vi kursen mot Essaouira, den lille kunstnerbyen ved Atlanterhavskysten 17 mil fra Marrakech.

På veien over til Essaouira vokser det meget spesielle argantreet, som eneste sted i verden. I en liten berberlandsby besøker vi et kvinnekooperativ hvor vi kan følge produksjonen fra argannøttene til olje og høre mer om hvordan berberkvinnene lever i Marokko. Arganoljen er både til innvortes og utvortes bruk, og her får du rikelig anledning til å smake og teste ut de forskjellige produktene.

Essaouira var en gang hovedsenter for purpureksporten til det romerske riket. Senere ble Essaouira hovedsenter for slavekaravanene som kom fra Timbuktu, lastet med skinn, gull, strutsefjær og selvsagt slaver.

Under Sultan Moulay Abdallah på 1700-tallet ble byen bygget opp på nytt. Festningen La Scala ble bygget, bymurene utvidet og havnen ble den viktigste i landet. Alt dette for senere å bli glemt da franskmennene på 1900-tallet bestemte at Casablanca skulle bygges ut. Tidlig på 1970-tallet blomstrer Essaouira igjen, denne gangen som ”paradis” for hippiegenerasjonen, og byen ble et oppholdssted for stjerner som Leonard Cohen, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Frank Zappa og Jimmy Hendrix.

Torbjørn Egner brukte Essaouira som modell for Kardemommeby, og nordmenn vil kjenne igjen kameler, trange gater, folk og røvere og tårnet til Tobias. I dag er Essaouira kjent for sin kunstnerkoloni og sin tradisjonelle gnauamusikk som har inspirert artister fra Peter Gabriel til Rolling Stones.

På ettermiddagen sjekker vi inn på den legendariske Riad al Madina, hvor vi også spiser i kveld. Denne riaden er noe enklere enn standarden vi ellers har på turen, men omgivelsene og ikke minst beliggenheten gjør av vi har valgt ut dette hotellet for de to siste nettene på reisen vår. (F,L,M)

Hagen til Yves Saint Laurent, Marrakech
Dag 7

Essaouira

Etter frokost blir det tid til en liten byrundtur til fots, da Essaouira er en bilfri by. Hva med et besøk på havnen i Essaouira? Her finner du et yrende folkeliv og et stort fiskemarked vel verdt å få med seg. Bli med til byens fantastiske sølvmarked, Marokkos beste. Her finner du gamle berbersmykker, moderne sølvsmykker og gull i mengder – til meget rimelige priser. Eller hvorfor ikke benytte anledningen til et deilig marokkansk hammam med skrubb og massasje, stell av hender eller føtter eller en avslappende spasertur langs Essaouiras finkornede sandstrand.

Middag på byens beste fiskerestaurant Chez Sam. Reker, krabbe, calamaris, frityrstekte små sjøtunger, krabbe og hummer står på menyen. (F,M)

Dag 8

Essaouira - Marrakech, hjemreise

Etter frokost starter vi på vår bussreise tilbake til Marrakech og flyplassen for å reise tilbake igjen til Norge. Norwegian har avgang på ettermiddagen med ankomst Oslo Lufthavn sent på kvelden (F)

 

Marokkansk te

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Flyreise Oslo -Marrakech direkte t/r med Norwegian
 • Flyskatter og avgifter per 8.okt 2018
 • Innsjekket bagasje, 2 kofferter, hver maks 20 kilo, per person
 • Setereservasjon
 • Rundreise i Marokko basert på overnevnte program
 • Innkvartering på nevnte hoteller i dobbeltrom med frokost
 • Lunsj alle dager unntatt dag 1, 7 og 8
 • Middag alle dager
 • Transport som nevnt i programmet
 • Inngangsbilletter til severdigheter som skal besøkes
 • Escape reiseleder møter gruppen i Marokko

 

Prisen inkluderer ikke:

 • Reiseforsikring og avbestillingsforsikring
 • Drikke til måltidene
 • Tips til sjåfører og lokale guider

 

Hotellenker:

Kech Boutique Hotel & Spa  Marrakech 20.-22.april
Kasbah Angour  Tahnaout 22.-24.april
Terres des Etoiles Desert d`Agafay 24.-25.april
Riad Almadina Essaouira 25.-27april

Anne Marthe Barfod

Reiseleder Anne Marthe Barfod

Anne Marthe har bodd i Marokko i mer enn 30 år. Hun har jobbet som guide de siste 25 årene, har gjort hundrevis av reiser over hele landet, og snakker både arabisk og fransk.  Hennes store lidenskaper er kunst, kultur, historie og matlagning. Hun har også gjort forfatter av seg og skrevet ”Bismilla” som handler om det marokkanske kjøkken, skikker og tradisjoner. Anne Marthe gleder seg til å ta deg med på en reise gjennom sitt annet hjemland.