Finnmarksvidda

På ski over Finnmarksvidda

/ KÅRET TIL EN AV VERDENS FLOTTESTE SKITURER

 • Du og elementene – Finnmarksvidda MÅ oppleves en gang i livet!
 • Vi følger den gamle vinterpostruten over Vidda
 • Hundespann frakter vår bagasje
 • Koselige fjellstuer hvor varm badstue venter oss ved ankomst
 • Helpensjon – hjemmelaget mat basert på lokale råvarer
 • Er vi heldige og får se nordlyset?

«Der ingen kunne tru at nokon kunne bu» – ja, nå kan du oppleve hvordan det er å bo slik selv! Vårt første overnattingssted Jotka har nemlig vært med i programmet. Skituren følger den klassiske ruten, den tidligere vinterpostruten, over Finnmarksvidda – fra Alta i vest til Karasjok lenger øst. Liv Engholm er guide med hovedfokus på skiekspedisjoner på Finnmarksvidda. Noen av turene hun har utviklet er kåret av ”National Geographic” som ”one of the world’s best guided expeditions / tour of a lifetime” samt fått annerkjennelse av ”The Rough Guides”. Vår tur går i første uken av april hvor dagene er lange og lyse, men hvor det fortsatt er mulig å se det fantastiske nordlyset på nattehimmelen – om vi er heldige.

 

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 260,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 04.04.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 5 dager
Reiseleder
Mette Helen Østerhus

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 04.04.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 19 260,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Alta - Jotka Fjellstue

Avreise fra Oslo Lufthavn med direkte fly til Alta. Ved ankomst blir det transport fra flyplassen til Tytteberget ved porten til Finnmarksvidda. Herfra er det en kort skimarsj til Jotka fjellstue hvor vi tilbringer den første natten. Bagasjen blir transportert med scooter til fjellstua. Kanskje vil du prøve stedets vedfyrte badstue før middag?  Lise og Steinar serverer oss en bedre middag i kveld basert på lokale råvarer.  I løpet av kvelden vil vår lokalguide gå igjennom kartet og ruten for turen, samt gi annen praktisk informasjon som er nyttig for de kommende dagene over vidda. Dagene/kveldene begynner å bli lange og lyse. Er værgudene med oss og vi er flinke til å følge med på nattehimmelen, vil vi fortsatt kunne oppleve et fantastisk nordlys denne uken i april.

Dagens skietappe: ca 4 km

Jotka Fjellstue er en av tre gjenværende fjellstuer som fortsatt er en del av Statens fjellstuer og fungerer omtrent slik de gjorde helt tilbake til 1800-tallet. Øvre Mollisjok og Ravnastua fjellstue er de to andre som vi også vil besøke på veien over Finnmarksvidda. Fjellstuene hadde til hensikt å forpleie statens embetsmenn når de fartet rundt på sine ærend og gikk fra bygd til bygd, i tiden før veiene var etablert. Se programmet Der ingen kunne tru at nokon kunne bu – fra Jotka Fjellstue.

 

Jotka Fjellstue Photo: Liv Engholm
Dag 2

Skitur fra Jotka til Mollisjok fjellstue

Etter en bedre frokost på fjellstua starter vi på turen til Øvre Mollisjok fjellstue hvor vi følger den merkede vinterpostløypa. I starten er det lett bjørkeskog før landskapet åpner seg helt. Bagasjen blir fraktet med scooter til neste overnatting. Under skituren har vi med oss et hundespann for det nødvendigste og som vil lage et lunsjbål til oss underveis. Omtrent halve etappen går over Finnmarks største vann, Lesjavri. Ved ankomst Øvre Mollisjok venter Margit med en god middag og badstue, for de som ønsker det, midt inne på Finnmarksvidda.

Dagens etappe: 29km

 

 

 

På ski over Finnmarksvidda Photo: Liv Engholm
Dag 3

Skitur fra Mollisjok til Ravnastua fjellstue

Frokosten inntas før vi skal videre på ski til Oskar på Ravnastua fjellstue. På dagens skitur krysser vi blant annet Hundevidda før vi kommer ned i bjørkeskogen og fram til Ravnastua.

Dagens etappe: 23 km

Ravnastua fjellhytte
Dag 4

Skitur fra Ravnestua til Engholm Husky Lodge

Etter en god frokost pakker vi sakene våre og starter på den siste skietappen fra Ravnastua til Engholm Husky Lodge hvor vi tilbringer siste natten. Turen går både igjennom bjørkeskog, over vann og ned i furuskogen før vi går de siste 7 km på elva Karasjohka helt inn til Lodgen. Her ønsker rundt 50 veltrente Alaska huskyer oss velkommen med et yrende hundekor. Vi vil bo i de spesielle hyttene som alle er innredet med lokale materialer fra naturen: tre, never, fjær, skinn og  stein, alt håndlaget på stedet av Sven Engholm. Sven Engholm var i sin tid med på å starte hundeløpet Finnmarksløpet og er den som fortsatt har vunnet løpet flest ganger. En god avslutningsmiddag vil bli servert av Christel i kjøkkenet på Engholm Husky Lodge. For de som ønsker er den vedfyrte badstuen også tilgjengelig.

Dagsens etappe: 22 km

Engholm Husky Lodge
Dag 5

Engholm Husky Lodge - Lakselv - Oslo

Etter en god natts søvn og en bedre frokost vil vi besøke muset, sametinget og lokale håndverkere før vi setter oss på bussen til Lakselv flyplass. En tur som tar omtrent en time gjennom vakkert Finnmarkslandskap. Vi flyr fra Lakselv via Tromsø til Oslo.

 

Det er koselig å bo på Husky Lodge!

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 3 Skituren over Finnmarksvidda går stort sett på flatt terreng, men en må være vant til å gå lengre dagsetapper på ski. Se programmet for dagens etapper.

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo – Alta / Lakselv – Oslo
 • Transport fra Alta flyplass til Tytteberget
 • Transport fra Engholm Husky til Lakselv flyplass
 • Oppredd seng i 4-6 manns rom på Jotka, Øvre Mollisjok, Ravnastua
 • Dobbeltrom på Engholm Husky Lodge
 • Helpensjon fra og med middag dag 1 til frokost dag 5 (frokost, smurt lunsj pakke og middag)
 • Ski på flyet utenom vanlig bagasje
 • Reiseleder fra Escape Travel

Vi er behjelpelig med tilslutningsbilletter fra andre steder i Norge

TILLEGG I PRISEN

 • Reiseforsikring
 • Drikke på fjellstuene
 • Leie av skiutstyr kr. 1200

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 10 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

KRAV TIL DELTAKERNE Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER.  På alle våre turer krever vi at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Vi anbefaler å tegne en helårsforsikring eller en forsikring for denne reisen. Vær oppmerksom på at forsikringer på kredittkort ikke alltid er like dekkende som de du kjøper gjennom et forsikringsselskap. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring.

Se våre generelle reisebetingelser

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

Liv Engholm

Lokal turguide

Liv vokste opp med sledehunder og et aktivt friluftsliv i Karasjok. De ti siste årene har hun drevet firmaet Turgleder og jobbet som guide med hovedfokus på skiekspedisjoner på Finnmarksvidda og skreddersydde turer. Noen av turene hun har utviklet er kåret av ”National Geographic” som ”one of the worlds best guided expeditions / tour of a lifetime” samt fått annerkjennelse av ”The Rough Guides”. Hun har bakgrunn fra forsvaret og ulike høgskolestudier innen blant annet entreprenørskap og innovasjon, natur- og kulturkunnskap og digital mediedesign. Hun har en stor lidenskap for fotografering og foreviger mange av de gode naturopplevelsene.