Foto: Yngve Ask/Mountains of Norway

Tour de Dovre på sykkel

/ Tre nasjonalparker på fem dager – og moskussafari!

Tour de Dovre er omtalt som en av Norges vakreste sykkelturer, og endelig kan vi lansere den som en nyhet her i Escape Travel. Tour de Dovre er en sykkelrute som går mellom Dombås, Hjerkinn, Folldal, Grimsdalen og Dovre, og krysser dermed gjennom de tre nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella, Rondane og Dovre. Bli med på en femdagers tur gjennom fantastisk landskap, og la deg imponere av noen av de vakreste områdene Norge har å by på. Høye fjell, vide daler, vakre setre – og moskus. Denne turen har alt!

Turens høydepunkter:

 • Moskus – en lys levende fortidslevning!
 • Dovrefjell – majestetisk og naturskjønn
 • Grimsdalen – verdens vakreste seterdal?
 • Folldal gruver – et bergverkssamfunn med røtter tilbake til 1748
 • Lokalkjent guide som gir turen det lille ekstra
 • Mange høydemeter på sykkelsetet!

Vanskelighetsgrad: 4 støvler

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 10 790,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 18.08.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 5 dager
 • Nyhet!
 • Alt inkludert
 • Moskussafari på Dovrefjell

Avreiser

 • Avreisedato 18.08.2021
 • Avreisested
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 10 790,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Dovre

Velkommen til Dovre!

Turen starter på Toftemo i Dovre, og hit kommer du deg for egen maskin – enten med bil, tog eller buss.

Ankommer du tidlig kan du få tips av vertskapet til opplevelser i området – det er ikke noe oppsatt program denne dagen. Lad beina til morgendagen og nyt området! Kanskje våger du deg til en dukkert i Lågen?

Ankom senest klokken 18, da nærmer det seg middagstid på Toftemo – den vil du ikke gå glipp av.

Overnatting på Toftemo.

Måltider inkludert: Middag

 

Velkommen! Er du klar for Norges vakreste sykkeltur? Foto: Yngve Ask/Mountains of Norway
Dag 2

Dombås til Hjerkinn - majestetiske Dovrefjell

Dagsetappe: ca. 42 km

På tide å komme seg på sykkelsetet! Dagens etappe går til Dombås, hvor vi skal følge Nasjonalparkveien over Dovrefjell videre til Hjerkinn. Den nyanlagte sykkelveien ble offisielt åpnet i september 2017, og snirkler seg innover Dovrefjell med fantastisk utsikt omtrent hele veien. Det er en god del stigning de første 15-16 kilometerne, så vi tar det med ro og nyter turen underveis. Belønningen på toppen er verdt strevet – i det Dovrefjell åpner seg opp foran oss. Majestetisk!

Områdets vernestatus bidrar til å bevare en storslagen natur og et uvanlig rikt plante- og dyreliv. I vest rager Snøhetta høyest med sine 2286 moh. I øst er jorden kalkrik, og her finnes Nord-Europas rikeste plantefjell med sjeldne arter som norsk malurt og dovrevalmue. Villrein er et kjennetegn for området og en av hovedbegrunnelsene for vern. For ikke å snakke om moskusen – den eneste norske moskusstammen holder også til på Dovrefjell.

Vel framme på Hjerkinn Fjellstue venter en god middag på oss – og vi kan forberede oss på en spennende morgendag.

Overnatting på Hjerkinn Fjellstue.

Måltider inkludert: Frokost, nistepakke og middag

Første dag på sykkelsetet, på vei mot Dovrefjell! Foto: Yngve Ask/Mountains of Norway
Dag 3

Opplev Dovrefjell med moskussafari

Etter gårsdagens mange motbakker tar vi en pause fra sykkelsetet – og tar beina fatt isteden. I dag skal vi nemlig på utkikk etter moskusen – den særegne skapningen som har blitt selve symbolet på Dovrefjell.  Moskusen på Dovrefjell ble først hentet fra Grønland i 1931, og flere kom til i årene etter krigen. Nå er det drøyt 200 dyr i området.

Moskusen ser kanskje farlig ut med sin kraftige kropp og spisse horn, men er ikke farlig hvis den ikke blir provosert. Vi skal holde trygg avstand til dyrene – med en erfaren guide er vi i trygge hender! Turen starter etter frokost og varer i ca 5 timer (vi går 10-15 km). Husk godt fottøy til denne dagen!

Vel tilbake på Hjerkinn Fjellstue har du resten av dagen til egen disposisjon. Vi foreslår en tur til Viewpoint Snøhetta – hør med guiden for mer informasjon om dette, eller for andre tips i området.

Overnatting på Hjerkinn Fjellstue.

Måltider inkludert: Frokost, nistepakke og middag

Vi skal på utkikk etter moskus! Foto: Even Hønsen Agerup
Dag 4

Hjerkinn til Grimsdalshytta - verdens vakreste seterdal?

Dagsetappe: ca. 57 km

En ny dag på sykkelsetet – vi setter kursen mot vakre Grimsdalen og Grimsdalshytta. I stedet for å sykle Fv29 hele veien, tar vi opp mot fjellet rett bak Hjerkinn Fjellstue og sykler Kvitdalsvegen. Den unike seterdalen nord for Hjerkinn byr på flotte naturopplevelser på grusveg og bred sti. Når vi nærmer oss Folldal velger vi den trivelige og lite trafikkerte Vestsivegen videre.

I Folldal tar vi en pause fra syklene og besøker gruvene her. Folldal Gruver er et bergverkssamfunn med røtter tilbake til 1748, og er et av 15 anlegg som er med i Riksantikvarens bevaringsprogram for tekniske og industrielle kulturminner. Anlegget består av om lag 70 bygninger, samt gruveganger, slagghauger og tipper. I dag er området et aktivt museum – og vi tar oss tid til en titt.

Fra Folldal er det lett kupert og slak motbakke hele veien til Grimsdalshytta. Å se Grimsdalen åpne seg opp foran seg idet man sykler inn i dalen er ingenting annet enn majestetisk, og videre innover i dalen får du glimt av tindene i Rondane Nasjonalpark mot sør. Norge er virkelig vakkert! Grimsdalen er omtalt som verdens vakreste seterdal – er du enig?

Framme på Grimsdalshytta kan du slenge deg ned i gresset på tunet og strekke ut beina. En nyoppredd seng og en god middag venter på deg – her er det godt å være!

Overnatting på Grimsdalshytta.

Måltider inkludert: Frokost, nistepakke og middag

På vei inn i Grimsdalen - obligatorisk pause med vannpåfyll. Foto: Yngve Ask/Mountains of Norway
Dag 5

Grimsdalen til Dovre - Sjarmøretappen

Dagsetappe: ca. 29 km

Siste dag blir en sjarmøretappe gjennom denne vakre seterdalen. Det går jevnt oppover de første 10 kilometerne, og vi skal ta oss god tid så vi får nyte utsikten underveis. På en høyde over elven Grimsa er utsikten bak oss verdt å stoppe for, så noen pauser fra sykkelsetet er vi nødt til å ta underveis. Etter den siste seige kneika når vi dagens høyeste punkt på 1174 moh. Her skuer vi utover det svimlende vakre kulturlandskapet i Dovre og Gudbrandsdalen. Herfra er det nesten utelukkende nedoverbakke tilbake til Toftemo, men ikke kjør for fort! Hvis du slakker av litt på farten kan du nyte utsikten mot både Jotunheimen, Dovre og Rondane nasjonalparker. Utsikten er imponerende.

Vel tilbake på Toftemo leverer vi tilbake syklene og takker for en nydelig tur. Kanskje har du fått et nytt favorittområde i Norge?

Måltider inkludert: Frokost og nistepakke

Vi forlater Grimsdalshytta og gjør oss klare for siste etappe. Foto: Ida Ask/Mountains of Norway

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad: 4 støvler
Dagsetappene på turen er lange og det er mye stigning underveis på turen (spesielt på dag 2 fra Dovre til Hjerkinn), det er derfor viktig at man er i god form og er vant til å være på tur. Sykkelturen er ikke teknisk krevende, vi sykler stort sett på gode grusveier. Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforhold og eventuelt andre forhold som er utenfor arrangørens kontroll.

Prisen inkluderer:

 • 4 netters overnatting
 • Alle måltider – middag (3-retters eller buffet), frokost og nistepakke
 • Moskussafari
 • Bagasjetransport
 • Guide
 • Sykkelleie

Prisen inkluderer ikke:

 • Reisen til/fra Toftemo
 • Enkeltromstillegg
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer til måltidene
 • Oppgradering til elsykkel

Reise
På denne reisen kommer du deg til og fra startstedet selv. Vær oppmerksom på at det er den reisendes ansvar å møte på avtalt sted og til avtalt tid for videre transport og/eller program med gruppen. Eventuelle forsinkelser eller uteblivelse fra kundens side gir ikke rett til prisavslag eller erstatning for tapt arrangement, det være seg for hele eller deler av programmet.

Parkering
Hvis du ankommer med egen bil kan denne stå parkert på Toftemo gjennom hele turen. Reisen starter og avsluttes ved Toftemo.

Bagasje
Bagasjen blir transportert mellom overnattingsstedene, og er inkludert i prisen. Ta med deg en dagstursekk som rommer det du trenger ila. dagen.

Oppgradering til elektrisk sykkel
Vi tilbyr også elektriske sykler på denne turen. Oppgradering til elsykkel koster 800 NOK, og må hukes av som tilvalg når du bestiller turen.

Krav til deltakerne
Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en sykkeltur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

Smittevern
Antall deltakere vil bli hensyntatt ut fra myndighetenes pålegg på tidspunkt for gjennomføring. Dersom lovlig gruppestørrelse blir mindre enn antall påmeldte, vil påmeldingsdato være avgjørende. Under gjennomføringen av turen vil vi følge myndighetens retningslinjer for å unngå smitte av koronavirus.

Forbehold
Prisen er basert på minimum 8 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i program samt justering av pris som følge av økning i skatter og avgifter og uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise. Vi gjør oppmerksom på at dagsprogrammet kan endres etter værforhold.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.