Elvecruise på Mekong med RV Indochine II

Skrevet av Heidi Nyland
heidi@escape.no

Når man reiser tilbake til et av de mest fantastiske steder man har besøkt kan fallhøyden være stor, det var derfor med skrekkblandet fryd jeg ankom Siam Reap  for å se de fantastiske templene i Angkor 12 år etter mitt første besøk.

Ingen grunn til panikk; de fantastiske templene og historien var like fascinerende i dag som første gang jeg var der.

Det er umulig å ikke la seg imponere av «Bayon»  med sine mer enn 200 gigantiske ansikter, likeså «Elefantterassen» , det vakre detaljrike rosafargede sandsteinstempelet Banteay Srei med sine detaljrike dekorasjoner, og hovedattraksjonen Angkor Wat.

Vår kunnskapsrike guide fylte på med informasjon underveis, dette gjorde besøket ekstra minneverdig.

Hotellet vi bodde på er i Siem Reap er i vakker fransk kolonistil og det fungerete som en oase der vi hentet oss inn etter «hete» utflukter.

Etter en lang båttur over innsjøen Tonle Sap var vi klare for å gå om bord i det som skulle bli vårt «hjem» de neste 8 nettene, lekre Indochine II er nybygget, delikat  og har et flott soldekk.

På seilasen nedover Tonle Sap; som for øvrig er både en innsjø og en elv, videre ut i Mekong opplevde vi livet langs elvebredden på nært hold, både da vi var på utflukter og fra soldekket.

Vi fikk med oss mange flotte utflukter underveis som gav oss et innblikk i Kabodsja og Vietnams dagligliv, historie og kultur.

Det kan variere hvilken type opplevelse som «fester seg» etter en slik tur, for meg var blant annet kjøreturen i oksekjerre til tempelet og skolen i Kampong Tralach en slik opplevelse.

Det er helt umulig å glemme barna på skolen vi besøkte og guidens informasjon om skole og helsevesenet i Kambodsja. Det dessverre langt fram før alle har de samme mulighetene som vi har i Norge.

Phnom Penh byr på store kontraster; fra den overdådige Sølvpagoden til reisen vi foretok med Tuk-Tuk gjennom sentrum, en støyende men hyggelig avveksling fra turistbusser med aircondition.

Andre opplevelser rørte ved andre følelser; historien bak og besøket ved «S-21» , skolen som ble bygget om til fengsel under Pol Pot, hvor de grusomste handlinger ble begått, berørte oss.

Under kveldsturen til FCC; Foreign Correspondent Club, baren hvor utelandske journalister møttes og rapportere fra under krigen, fikk vi følelesen av at historiene fremdeles satt i veggene.

Turen på Mekong og dens bi-elver byr på en blanding av små og store opplevelser.

På det lokale matmarkedet i Sa Dec lot vi oss både friste og forferde.

I samme by besøkte vi huset hvor den franske forfatteren Marguerite Duras og hennes rike kinesiske elsker  møttes, her fikk vi høre deres kjærlighetshistorie som det sies er resulterte i at Duras skrev boken «Elskeren» .

På turen mot Ho Chi Minh på Chao Gao kanalen hadde vi nok å følge med på fra soldekket, kanalen er smal , og det er lett å få med seg det som skjer på begge sider av elvebredden.

Vår eventyrlige reise ble avsluttet med 2 dager i Ho Chi Minh, hvor vi blant annet besøkte Nasjonalmuseet, Krigsmuseet og det kinesiske marked.

Reisen på Mekong byr på mange spennende opplevelser, oppfriskning av historiske kunnskaper og ny lærdom.

Hver dag under cruiset var det tilbud om en halv time Thai Chi ute på soldekk; en magisk start på en ny dag med stemningsfull asiatisk musikk, rolige kontrollerte bevegelser og vakker utsikt.

Fikk også tid til en times massaje mens jeg var om bord; utført av en av de dyktige jentene ombord til en veldig hyggelig pris.

Om du liker tanken på å ha ditt bosted med deg mens du sakte flytter deg fra TonLe Sap til Ho Chi Minh byen er dette cruiset absolutt å anbefale!

Er du nysgjerrig på elvecruiset på Mekong? Ta gjerne kontakt med meg på heidi@escape.no eller på telefon 24 14 94 00.