Tre damer ved trebord og kaffekopper med hav og fjell i bakgrunnen.

Reis i Norge

Publisert: 1. april 2022

Mini-uke med maks venninnegøy

Når en helg er for lite og en uke er for lenge, er en mini-uke perfekt! Vi har pakket den perfekte turen for dere som vil på venninnetur med masse aktivitet og like mye kos og avslapning. Bli med på yogaferie og fotturer i vakre Sogn!

Det er lenge siden sist, og det føles kanskje fortsatt litt uvant å reise. Men reisefeberen er høy, og det kjennes ut som at det er et liv siden vi tilbrakte kvalitetstid med venninnene. Vi på venninnetur snart – det er ingen ting å lure på – men hvor?

To damer jubler på fjelltopp.

For damer som liker en aktiv ferie, har vi svaret.

Piker, vin og sang

Selv når vi kan reise verden rundt på leting etter spennende aktiviteter, er Norge høyt oppe på ønskelista for mange av oss. Landet vårt har fire vakre årstider, og fantastiske muligheter for dem som liker aktivitet og varierte opplevelser.

– De aktive turene våre er veldig populære blant venninner på tur, og det er utrolig mange spreke damer som deltar på disse. En av de mest populære turene våre, er en kombinert fottur og yogatur til Nes Gard i Sogn. På denne turen er det daglig yogaundervisning, fotturer og masse god, kortreist mat og drikke, forteller Kine Clausen.

Alle som har forsøkt å organisere en venninnetur, vet at det krever sin kvinne. Kine er en sånn kvinne. Hun er prosjektleder i Escape Travel og hjelper blant annet venninner som vil ut på tur.

– Det er mange som vil prøve noe nytt nå - og noe gøy! Under pandemien ville «alle» ut i skogen og sove i hengekøye, og vi merker at flere har fått smaken på dette utelivet. På denne turen får man oppleve både bre, fjord og fjell. Fotturene er fra lette til middels krevende, og de passer dermed for de aller fleste.

Husmur med liten rød dør i.

Sånn ser inngangen til det gamle grisefjøset ut...

Bord rustikt pyntet til fest med lys, servietter, glass og blomster foran en dekorativ vegg av stein i vinbaren Nes Bar

... og sånn er det på innsiden. Snakk om vinbar med stemning! Anders Månum

Fra grisefjøs til vinbar

Hun har selv vært på Nes Gard og skryter av både beliggenheten, miljøet, maten og menneskene som driver gjestegården.

– Vakre Nes Gard ligger ved inngangen til tre nasjonalparker: Jostedalen, Breheimen og Jotunheimen. Gårdstunet fra rundt 1850 er nylig bygget om og restaurert, og det gamle grisefjøset har blitt bygget om til en kjempefin vinbar! Nede ved fjorden er det et naust, og herfra er det fantastisk utsikt. Det lille bygget er nå satt i stand og det er dette vi bruker som yogasal, forteller hun.

Rødt naust ved fjord

Naustet på Nes Gard - som tatt ut av et Tidemand og Gude-maleri.

Folk gjør yoga i trehus ved fjorden.

Naustet er perfekt som yogalokale.

– Hva vi kan forvente på denne mini-uka?

– Den første kvelden ønsker yoga-instruktør Sunniva Egge Sipus alle sammen velkommen, og forteller oss litt om hva vi skal gjøre de neste dagene. Dagene er lagt opp slik at hver dag starter med yoga, deretter er det frokost og så bærer det ut på fottur. Når vi er tilbake på gården, får vi gjerne litt tid til å slappe av i hagen eller et bad før vi spiser middag. Og når det gjelder mat: Maten er viktig for de som driver Nes Gard, og hver kveld er det treretters middag. Det er bare å glede seg, sier Kine.

Smakfullt interiør på Nes Gard

Snakk om tradisjonsrikt og hjemmekoselig!

Mer enn et hotellopphold

Anders Månum kan bekrefte at det er all grunn til å glede seg til både maten og opplevelsene. Han tok over Nes Gard etter foreldrene sine i fjor. I løpet av fjoråret ble altså det gamle grisefjøset gjort om til vinbar samt at det unike Fjordspeilet ble bygget – en hytte kledd i speil.

– Det er jo naturlig at jeg har litt andre tanker og ideer for gården enn foreldrene mine, men fokuset vårt er fremdeles å tilby mer enn et hotellopphold. Vi vil at de som kommer til oss skal ha ulike tilbud å benytte seg av. Etter en aktiv dag, kan det for eksempel være fint å sette seg i badestampen, ta badstue eller bare sitte i hagen og slappe av før middag, sier Anders.

Han forteller at gode matopplevelser er i fokus på kjøkkenet og at menyen er sesongbasert.

– Det kan være sjøkreps fra fjorden en dag og hjort fra området en annen. Grønnsakene kommer gjerne fra en økologisk gård i nærheten. Og til dessert er det gjerne lokale bringebær eller jordbær på menyen, forteller Anders.

Ok, da ser det ut for at de neste fire dagene kommer til å handle om aktivitet, avslapning og nydelig mat i skjønn forening. Nysgjerrig på opplegget? Her kan du se hvordan det er lagt opp:

Nærbilde hender av kvinne som gjør yoga og utøver meditasjon.

Dagen starter med yoga.

Morgenstund ved fjorden

07:30: Yogaferie betyr naturligvis fokus på yoga, og vi starter dagen med en dynamisk, mild og rolig yogatime med Sunniva i naustet.

– På denne timen vil du vekke opp kropp og sjel og skape en god start på dagen din. Enten du er ny til yoga eller har noe erfaring, alle kan delta på sitt nivå, innholdet passer for absolutt alle, sier hun. Klassene vil variere, og i løpet av disse dagene vil du, i tillegg til den fysiske yogapraksisen, få god innføring i avspenning og pusteteknikker.

Etter morgenyogaen, venter en deilig frokostbuffet oppe på gården. Her smører vi også matpakke for dagen og fyller termosene våre som vi tar med på turen.

10:30: Klar for fjelltur? Bra, for i dag skal vi nemlig bestige Molden. Dette er en favoritt i området og dere skjønner raskt hvorfor. Halvveis opp til toppen, finner vi en støl med fantastisk utsikt til Urnes og utover Sognefjorden. På toppen blir vi belønnet med enda mer storslagen utsikt på toppen til fjorden, Jostedalsbreen og tindene i Vest-Jotunheimen. Turen opp og ned tar rundt 4 timer, pluss pauser, (vi skal ikke slite oss helt ut, heller!), og vi er tilbake på gården ca. klokka 16:00.

17:00: Vi møtes til ny yogaøkt og middagen blir servert klokka 19.00. I den hyggelige spisestua venter det en velsmakende treretters meny. Stuene vi spiser i er stemningsfulle med gamle møbler og bonderomantikk til tusen.

Mon tro om dette er kvelden for en liten tur i grisefjøset? Det er vel å merke 40 år siden Nasse og vennene hans koste seg i fjøset sitt, og nå er det vår tur til å innta båsene i den fine vinbaren. Denne vinbaren har allerede vært åsted for noen fantastiske after ski-fester. Bare se selv på Nes Gard sin Instragram-konto.

Hylle med flasketopper som stikker ut i soft fokus fra den nye baren på Nes Gard

Godt utvalg i Nes Bar Anders Månum

To damer sitter i en dyp vinduskarm med sommerkveld utenfor.

Vinduskarmen i vinbaren er som skapt for å sitte i.

Ny dag, nye muligheter

07:30: Også i dag starter vi dagen på matta. Kanskje frister det med et morgenbad etter økten også? Det må i så fall være den ultimate starten på en ny dag. Etter frokost og matpakkesmøring er det nemlig klart for en tur innover Jostedalen. Turen går langs vakre fossestryk og forbi gamle støler, og målet for turen er selvsagt å komme så nær den gigantiske Jostedalsbreen som mulig.

Ilhismfi

Naturen i Sogn er noe av det beste Norge kan by på.

Bare bein mot murkant med gård, fjord og fjell i bakgrunnen.

Ikke så verst utsikt etter fjellturen heller.

Når vi kommer tilbake, blir det litt tid til å sitte i hagen eller på brygga før en ettermiddagsøkt med yoga. Om dere har lyst til å bruke tiden til en kajakktur langs fjorden, så er det fullt mulig å låne kajakk på gården.

Men dere må være tilbake før middag for da venter et skikkelig høydepunkt: Ølsmaking i vinbaren! I kveld skal vi få en smakebit på fem av øltypene i sortimentet til produsenten Balder Brygg i Leikanger. Selv skriver de følgende: «Balder Brygg satser på kvalitet og nisjar. Ei tydeleg nisje er vårt undergjæra øl. På denne måten foredlar vi det gode i gammal, lokal heimebryggtradisjon – ølet som sjølv gudane elskar – og deler det med våre kresne kundar». Det er bare å glede seg - igjen!

Høye fossefall og vakker natur i Feigedalen

Høye fossefall og vakker natur i Feigedalen.

Skilting mot Feigefossen

Skilting mot Feigefossen.

Roadtrip i kulturens rike

– De aller fleste kommer til Nes Gard med bil, og når mini-uka er over, er det flere som blir igjen en dag eller to for å utforske området på egenhånd. Nes Gard ligger midt i smørøyet i forhold til kulturopplevelser, og etter fire dager med aktivitet og kulinariske opplevelser, er det kanskje nettopp kulturperlene i området som er av interesse, sier Kine Clausen.

Om dere har mulighet til å snike dere unna forpliktelsene en dag eller to til, så er det jo ingen ting som er bedre enn å tilbringe dem på en liten roadtrip. De siste fire dagene har dere hatt god tid til å nyte synet av Lusterfjorden – hva med å ta en tur rundt fjorden?

– Jeg anbefaler absolutt å ta en tur rundt Lusterfjorden! Turen byr på en fin kombinasjon av kultur og aktivitet, og dere vil oppleve mye fint i løpet av en dag, sier Anders Månum. Han anbefaler å starte turen i Solvorn, kjøre via Urnes, Feigumfossen og til Skjolden, så da gjør vi det.

Husene i sjøkanten i Solvorn på en solværsdag

Solvorn i vakkert vær.

Røde epler på et epletre i Luster

Solvorn er også kjent som eplebygda.

Smak av Luster

I den lille eplebygda Solvorn ligger små hus og små hager tett blant epletrær og bærbusker. Solvorn tar dere garantert tilbake i tid. Her kan dere se blant annet besøke Norges eldste hotell, over 300 år gamle Walaker hotell. På det vakre hotellet er det blant annet et kunstgalleri som er vel verdt et besøk.

Fra Norges eldste hotell går ferden, eller skal vi si fergen, videre til Norges eldste stavkirke.


Urnes Stavkirke er på UNESCO’s liste over kulturminnesmerker, og ligger rett over fjorden. Ta en stopp og noen bilder her, før dere drar videre til Munthehuset. Munthehuset spilte en sentral rolle i den nasjonale historien første halvdel av 1800-tallet, og var kaptein Gerard Munthe sitt herskapelige våningshus, der han samlet kunstnervenner som blant andre Tidemand og Gude. Ryktet sier at Tidemand og Gude mest sannsynlig tegnet skisser til selveste «Brudeferden i Hardanger» i Lustrafjorden. Herfra er det også en kort vandretur opp til Feigumfossen, et av Norges høyeste fossefall.

La bakeriet Lustrabui bli dagens siste stopp. Her er det deilig bakevarer og brød til salgs. Vel tilbake på Nes Gard er det bare å kose seg med nybakt brød og eplesyltetøy, men ikke spis for mye. I den koselige middagssalen på Nes Gard venter nok en treretters middag. Eller badstue, eller badestamp, eller et glass vin i hagen.

Liten båt på land med fjord og fjell i bakgrunnen

Fjærland - riktig sted for både natur og bøker

Bokhylle står ved fjorden med fjell i bakgruinnen.

Bok og burger i Fjærland

Før dere reiser helt hjem, er det et must å ta turen innom Fjærland. Fjærland er et idyllisk sted, så vakkert at vi må klype oss i armen. I Fjærland møtes breen og fjorden, og folk kommer hit for å oppleve naturen, breen, fjellene og tusle gjennom bokbyen. Ja, Fjærland blir faktisk også kalt Norges Bokby! Her er det bokutsalg i annethvert hus, langs veien og ved postkasse-stativene, så det er mulig å gjøre mange bok-kupp. På det fantastiske hotellet Fjærland Fjordstove er de kjent for god mat og veldig gode hamburgere! Med en deilig lunsj i magen, er dere kanskje klare for hjemturen. Hvis ikke er det alltids enda flere kulturperler å besøke.