Portrett av Ingvild Tennfjord og nærbilde av epleblomster

Franske tilstander i Norges frukthage

Publisert: 10. mars 2021

På siderferd i Hardanger med Ingvild Tennfjord

Visste du at det har skjedd en revolusjon i Hardanger de siste årene? På få år har det kommet produsenter her i Norges frukthage som faktisk er i verdensklasse. Blir du med og smaker?


Hvorfor reise til Frankrike og smake på bobler når vi kan boble av begeistring over det de serverer i Hardanger – et av de aller vakreste områdene i landet vårt?

Fra minimal produksjon beveger stadig flere nytenkende produsenter med internasjonale ambisjoner seg inn i en ny divisjon. Vinjournalist Ingvild Tennfjord tar oss med til Hardanger nettopp for å smake på den beste sideren. Ingvild lover samtidig å gjøre deg til en langt bedre smaker i løpet av turen, så det kan bli en aldri så liten revolusjon for smaksløkene dine også.

Her er produsentene vi skal besøke 👇

Velkommen til Kvestad Sideri

Under Folgefonna i Hardanger ligger Kvestad Sideri, et idyllisk klyngetun hvor de har dyrket epler og laget sider i generasjoner. Familien Kvestad inviterer oss inn i Gamlestovo på middag – vi får "røykjakjøt", et tradisjonelt festmåltid i Hardanger. Selvsagt med deres sprudlende, halvtørre sider som smaksfølge.🥂

En familie foran en trehytte

Haakon Kvestad med døtrene Hilde og Marianne, som er vertskapet vårt på Kvestad Sideri.

"Så jusen sprutar" på Aga Sideri

🍎 På Aga Sideri bor 7. generasjons bonde Joar Aga. Det ligger rett ved Agatunet, et av få bevarte klyngetun i Norge med 30 fredede hus fra middelalderen. En sjelden idyll hvor vi spiser lunsj før vi rusler bort til siderbonden.

Her skal Joar vise oss hvordan sider blir til. Kort oppsummert er det omtrent slik: "Epla vert varsamt plukka og frakta til gards. Her får dei seg ein vask før dei vert rive i filler og most til jusen sprutar. Desse edle dråpane tek vi vare på, og med litt tid, litt magi og litt hardt arbeid sit me att med noko heilt fantastisk; Aga sider".

Vi gleder oss til å smake på resultatet!

Lokale drikkevarer fra Aga Sideri

Lokale drikkevarer fra Aga Sideri

Epler fra Aga Sideri

Hardangereple! Det er her det starter.

Naturlig og elegant fra Åkre gård

På vestsiden av Sørfjorden i Ullensvang ligger Åkre gård, og her er det Gjermund og Arita Åkre som står for produksjonen, godt hjulpet av seniorgenerasjonen Marit og Olav.

Kvalitet, smaksopplevelser, kortreist, økologisk, naturlig og elegant er noen av stikkordene for deres produksjon, og her behandler de eplene nærmest som druer.

Ingvild leder oss gjennom smakingen av det gode Åkre har å by på.

Kvinne som smaker sider

Sidersmaking på vakre Åkre gård.

Kvinne og mann smaker sider

Gjermund og Arita Åkre skal servere oss smaksprøver på sideren.

Perlende fra Bleie gård

På gården Bleie har de dyrket epler siden frukten kom til fjorden. Alde er et gammelt navn for eple, og vi kan glede oss til å smake på Alde sider, laget av Gravenstein, Discovery og Aroma.

Etter noen måneders gjæring samler bonden sammen gode venner med gode ganer, og de smaker seg fram til en blanding som er balansert mellom syre og sødme, fruktighet og frisk duft. Så litt kullsyre for å få det perlende – før det tappes over på flasker og fat.

Og så serveres det til oss!

Mann med epletrær i Hardanger

Olav Bleie ønsker velkommen til Bleie gård og en smak på Alde sider. Foto: Visit Hardanger

Bo standsmessig på Hotel Ullensvang

Vi skal bo både lekkert og tradisjonsrikt, som seg hør og bør på en tur som dette. Hotel Ullensvang har en historie som går over fem generasjoner, og en eventyrlig beliggenhet.

Midt på 1800-tallet kom 14 år gamle Hans Utne roende over fjorden, kjøpte seg et lite stykke land i fjæra og startet skysstasjon. I starten besto den av én halmseng over ekspedisjonslokalet, så utvidet han med 100 % – til to senger. Grunnlaget for Hotel Ullensvang var lagt. Det var i 1846, og Hans Utne var 17 år gammel.

Spoler vi fram til dagens prakthotell, består det av 170 rom, Ullensvang Bad med både innendørs- og utendørs basseng, sauna med panoramautsikt og restaurant med lekre retter av lokale råvarer. Velkommen!

Litt om vår vinekspert

Ingvild Tennfjord er prisbelønnet journalist og Norges mest leste vinjournalist. Ukentlig når hun nær en million lesere gjennom sine vinspalter i Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad.

Ingvild er utdannet vinkelner og har Diploma fra Wine & Spirit Education Trust. Hun har utgitt flere vinbøker, hvorav boken Skål! ble nominert til Brageprisen. Hun er en ettertraktet foredragsholder, og hennes humoristiske formidlingsevne gjør at du ikke bare lærer mye om vin – du har det gøy mens du gjør det også!

Ingvild Tennfjord

Ingvild Tennfjord er utrolig god på å formidle kunnskap på en underholdende måte.