Byen Potsdam i Tyskland

Småbysjarm rett ved storbyen

Publisert: 31. august 2023

Potsdam – full pott for firmatur

Hva er det som er så spesielt med den lille byen Potsdam utenfor Berlin? Den blir stadig nevnt i blant annet New York Times og reisemagasinet Condé Nast Traveler over steder man bør besøke. I tillegg snakker de så varmt om den på kontoret...

Jobben min er å skape unike reiseopplevelser for andre, og jeg vil gjerne utforske stedene personlig for best rådgivning. Det er ikke alltid jeg klarer å finne den riktige lidenskapen for de ulike stedene, men når jeg først har funnet den, så er det selvfølgelig veldig gøy. Jeg fant den i Potsdam.

Små byer med sjarm og kort vei fra en flyplass er det ofte firmakundene jeg jobber med ønsker seg. I tillegg er historie, flotte konferansemuligheter og kulinariske opplevelser høyt prioritert. Potsdam får full pott på alle disse kriteriene!

Potsdam – sjarm, historie og grønne parker

Med kongelige røtter og politisk betydning, har Potsdam en historie som skinner gjennom slott, palasser og parkanlegg.

Sanssouci-parken, en perle på UNESCOs verdensarvliste, er Potsdams stolthet. Dette vakre området huser imponerende strukturer, inkludert det ikoniske Sanssouci-palasset, som en gang var sommerresidensen til Fredrik den store, kongen av Preussen.

Elven Havel slynger seg gjennom byen, og gir mulighet for båtopplevelser og avslappende badestunder.

Bro i morgenlys.

Glienicker-broen blir også kalt «spionbroen». Se for deg en spionutveksling her i nattens mulm og mørke...

Utsikt over Nikolai-kirken og Havel-elven i Potsdam - Brandenburg, Tyskland

Skyline av Potsdam med Havel-elven – frodig og grønt.

Historiske hendelser: Potsdam-konferansen og «spionbroen»

Å utforske nye steder gir meg en dypere forståelse av historien. Det er utrolig hva vi kan lære når vi dykker litt inn i fortiden. Det er to viktige hendelser du bør vite om Potsdam:

Den første er Potsdamkonferansen som ble holdt på Cecilienhof slott fra 17. juli til 2. august 1945.
Potsdamkonferansen var en konferanse mellom de allierte lederne Winston Churchill, Josef Stalin og Harry S. Truman. De møttes for å diskutere etterkrigstiden i Europa. Konferansens formål var å lage fredsavtaler med krigens tapende nasjoner, først og fremst Tyskland.

Så er det Glienicker Brücke, eller «spionbroen» som den også blir kalt. Den krysser elven Havel og binder Potsdam og Berlin sammen. På denne broen foregikk det spionutvekslinger under den kalde krigen. Prøv å se for deg de nervøse øyeblikkene da amerikanske og sovjetiske agenter ble utvekslet på denne broen, kanskje en tåkete kveld...

Hyggelige butikker – her kan du handle lokalt

I Potsdam kan du finne skatter i butikkene som du slett ikke finner andre steder. Her er det mange uavhengige butikker spredt rundt i både det historiske sentrum og ulike nabolag. Håndverksbutikker, antikvitetsbutikker, kunstgallerier, bokhandlere, klesforretninger – det er best å ha litt ekstra plass i kofferten!

Jeg fant mitt favorittområde i det nederlandske kvartalet i Potsdam kalt «Holländisches Viertel» på tysk. Dette kvartalet er kjent for sin nederlandske arkitektur og ble bygget på 1700-tallet. Her finnes også mange hyggelige restauranter, barer og kafeer.

Shopping i Potsdam
Gallerier i Potsdam

Aktiviteter

Potsdam byr på massevis av spennende aktiviteter for firmagrupper. Med kort vei fra Berlin, er det mange som velger en utflukt inn til storbyen også. Etter en dag inne med møter- og konferanser, er det godt å komme seg ut å gjøre noe aktivt. Her er et par anbefalinger:

Guidet tur med forfriskninger

Når vi sender gjestene våre ut på tur, så liker vi å overraske. Mange synes det er gøy å lære seg noe nytt, men de vil ikke ha noen standard guidet tur.

Med noen forfriskninger underveis, så blir turen brått litt mer kreativ som for eksempel en kald øl servert fra en sykkelvogn. 🍺

Sykkeltur med lokale guider

Hva med et mer miljøvennlig alternativ til en guidet tur? En guidet sykkeltur i Potsdam med lokale, kunnskapsrike guider er både en hyggelig og lærerik aktivitet, og dere får opplevd mye av byen. Potsdam er full av små smug, sjarmerende torg og folkeliv. Kom tett på detaljer og oppdag noen skjulte perler som ikke er så kjent blant turister.

Vakre blomster i Potsdam

Vår i Potsdam. Foto: PMSG André Stiebitz

Sykkeltur langs Havel-elven

Sykkeltur langs Havel-elven Foto: PMSG André Stiebitz

Overnatting

Sentralt konferansehotell med sjarm og nydelig hage

Jeg anbefaler et hotell i sentrum med en helt spesiell atmosfære. Hotellet ligger midt i sentrum og har en nydelig bakhage i tillegg til flotte uteområder som kan benyttes til pauseserveringer, lunsj og for eksempel barbeque som en velkomstmiddag. Dette stedet er perfekt for konferansegrupper. Møterommene er lyse og luftige og leier man det største konferanserommet har man eksklusivt tilgang til bakhagen.

«Hit skal jeg tilbake. Potsdam er helt klart blitt en av mine favoritter. Terningkast 6 får denne byen av meg!» - Line C. Bergersen