Flamingoer i Camargue

Frankrike

Publisert: 26. mars 2019

Vill vest og flamingofest i Provence

Noe av det siste jeg forventet å se da jeg skulle til Provence for første gang, var cowboyer på hvite hester, okser og flamingoer. Men jammen var det det jeg fikk.

Jeg fikk riktignok det jeg kom for også – rikelig med rosévin, lavendelmarker og steinbyer. Men det er kanskje møtet med Europas eneste ekte cowboyer som virkelig sitter i minnet.

Cowboy i Camargue, på 70-tallet og nå.

Cowboyen heter Gilbert Arnaud og han har nok roet seg litt med åra. Men bildet av ham fra 70-tallet forteller om en villere fortid...

Vi skal til Camargue, det store elvedeltaet litt sør for Arles. Og dette er en litt annerledes verden. Uendelige sletter med gressende, hvite hester og spisshornede okser, rismarker og saltfjell. Her ligger det også hvite gårder, eller manades som de kalles på fransk. På gårdene aler de opp okser, og det viktigste med disse oksene er ikke at de skal bli biff, de skal aller helst bli superstjerner!

I Camargue driver de nemlig med en helt spesiell form for tyrefekting. Eller - det kan neppe kalles tyrefekting, her kommer i hvert fall ikke oksen til skade. Oksen får noen snorer med sløyfer festet til hornene, så skal modige menn forsøke å fjerne sløyfene fra en vilter okse. Ganske uskyldig i forhold til den den tradisjonelle, spanske tyrefektingene, altså. Og når showet er over, kan oksen lunte tilbake til sine grønne enger og ta ferie noen uker før neste runde i ringen.

Okser i Camargue

Er det en ny superstjerne her?

Berømmelse og evig liv

Dette er en sport som blir tatt på alvor, og de beste oksene blir faktisk superkjendiser. Når karrieren er over, kan de aller beste få sin egen statue – og på den måte leve videre i folkeminnet. Ikke mange av oss som kan se frem til en slik ære!

Vi besøker altså Manade Gilbert Arnaud, og Gilbert er nok en kjendis selv også. Etter et langt liv på hesteryggen er hans manade en av de mer kjente, og tidligere president Sarkozy har også sittet i salen på en av gårdens hvite hester, noe det fins bildebevis for på veggen her!

Besøker du gården får du hilse på hestene, før du blir kjørt ut på markene med traktor og henger hvor du sitter trygt og komfortabelt og får se på oksene – både store og små. Etterpå byr de på drink på den hyggelige terrassen – en gul og gyllen oase i det endeløse, flate landskapet.

Flamingo-land

Noe annet som er helt unikt for Camargue, er flamingoene. Om du er her mellom april og september er det store sjanser for å se flokker av de fantastiske fuglene – skal bo mellom 10 og 15 000 flamingopar her! Det er fascinerende å se de sukkertøysfargene fuglene vade rundt i vannet – og kombinert med hvite hester med flagrende man skulle du nesten tro du var i et eventyrland.

Og det er du kanskje?

Flamingoer i Camargue

I parringstiden er faktisk flamingoen ekstra rosa.

Visste du at ...

🌸 Flamingoer får rosafargen fra kostholdet sitt? Den spiser alger og små krepsdyr som har fargestoffene karotenoider, og derfor får de den delikate rosafargen.

🌸 Flamingoer er faktisk litt jålete! Som alle fugler produserer flamingoen olje i kjertler rundt stjerten som den smører utover fjærene med nebbet for å gjøre dem vannavstøtende. Det rosa fargestoffet fins også i oljen hos flamingoen, og forskere har funnet ut at flamingoen faktisk smører ekstra med olje i paringstiden for å bli mer rosa, og dermed mer attraktive – og det gjelder både hunnen og hannen!

🌸 Grunnen til at det ser ut som om kneet til flamingoen går "feil vei", er fordi det faktisk ikke er kneet, men ankelen. Kneleddet sitter lenger oppe, og det ser vi ikke. Så egentlig har flamingoen veldig lange ankler...

Kilde: Natgeo.no