Elvecruise på Irrawaddy og rundreise Myanmar

/ Opplev Yangon, Bagan, Mandalay, livet langs Irrawaddy og den magiske Inlesjøen

 • Se den praktfulle Shwedagonpagoden i Yangon
 • Utforsk Bagan – et arkeologisk under med nærmere 3000 pagoder
 • Ta pulsen på livet langs elven Irrawaddy
 • Besøk sagnomsuste Mandalay
 • La deg forføre av den magiske Inlesjøen

Vår rundreise i Myanmar i den tidligere hovedstaden Yangon. Et opplevelsesrikt elvecruise med det lekre skipet RV Paukan Princess på Irrawaddy tar deg fra pagodebyen Bagan til sagnomsuste Mandalay. Vi avslutter turen med noen dager ved den magiske Inlesjøen med de flytende hagene.
Asias sovende skjønnhet våkner sakte, men sikkert opp etter nesten 60 år uten ytre påvirkning. Forandring er fremtiden, men fortiden må bevares. Myanmar byr på langt mer enn en unik kulturarv og gulldekkede pagoder – og vi har et brennende ønske om å dele dette fantastiske landet med deg!

Her finner du flere elvecruise på Irrawaddy:
Februar 2021: 9 netters cruise med forfatter Torbjørn Færøvik 
November 2021: 7 netters cruise Mandalay – Bagan (motsatt vei)

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 43 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 09.02.2022 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 15 dager
 • Førsteklasses skip og hoteller
 • Helpensjon og alle utflukter inkludert

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 09.02.2022
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 15 dager
 • Priser fra 43 980,-

Myanmar er et av de største landene i Sørøst-Asia og strekker seg nesten 2000 kilometer fra nord til sør. Innbyggerantall er 45 millioner og disse består av rundt 130 etniske grupper. Majoriteten av befolkningen er burmanere. Folk lever enkelt og både menn og kvinner kler seg i longyi, som er et omslagsskjørt. Livet går i langsom takt – og buddhismen omgir og er alt for innbyggerne.

RV Paukan Princess (5*)

Rederi Paukan
Byggeår 2015
Antall dekk 3
Passasjerer 34

RV Paukan Princess (tidl. RV Paukan 2015) er et flytende boutiquehotell, men atmosfæren ombord er uformell og avslappet. Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong/bar, samt soldekk med sittegrupper og liggestoler. Skipet har totalt 18 like lugarer, fordelt på to dekk. Alle lugarene (cirka 23 m²) er utvendige, vakkert innredet med fransk balkong og privat bad med dusj.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Bangkok

Du møter vår reiseleder og resten av gruppen på flyplassen. Sammen flyr vi fra Oslo Lufthavn tidlig om ettermiddagen, direkte til Bangkok med Thai Airways.

Dag 2

Bangkok – Yangon

Vi ankommer Bangkok tidlig om morgen og bytter fly. Ved ankomst Yangon venter buss som kjører oss til hotellet, hvor vi skal bo i to netter. Vi sjekker inn og slapper av litt på hotellet.

Dette var tidligere Myanmars hovedstad. Militærjuntaen besluttet imidlertid i 2005 å flytte hovedstaden til Naypyidaw, som beliggende midt i landet ble ansett som mer sentralt. Yangon blir allikevel av mange ansett for å være landets viktigste by.

Etter lunsj på hotellet skal vi gjøre oss litt kjent med byen. I sentrum av Yangon, er det mange praktfulle bygninger fra kolonitiden som dominerer bybildet. I overfloden av vakre pagoder, besøker vi Botataung-pagoden, som ligger nede ved havnen. Her finnes relikvier fra Buddha, fraktet fra India for over to tusen år siden. Independence Museum i Mahabandoola Gardens er et monument etter frigjøringen fra britene i 1948. Gatene er fulle av selgere som tilbyr det meste – om kanskje ikke av det beste. Interessant er det i alle fall!

Vi avslutter dagen med middag på hotellet.

Shwedagon-pagoden i Yangon.
Dag 3

Yangon

I dag står den imponerende Shwedagon-pagoden på programmet. Den er rundt 2500 år gammel og nesten hundre meter høy. Gyllen og storslått – og det ER gull, nesten alt som glitrer. Stupaen er belagt med tusenvis av diamanter, rubiner, safirer og topaser og det er ikke vanskelig å forstå at dette er en av buddhismens aller helligste bygninger. Det skal også være åtte hårstrå fra selveste Buddha her, så dette er hellig grunn og et viktig valfartssted. Her får burmeserne styrke og innsikt til å nå nirvana. Omgitt av rikdommen kneles det i bønn, meditasjon eller stille samtaler. Vår vestlige verden virker så uendelig langt borte.

Etter lunsj på en lokal restaurant besøker vi Bogyoke-markedet i Chinatown, også kjent som Scott Market. Her tilbys et stort utvalg av lokale håndverksprodukter – og ja, det blir tid til shopping!

Om kvelden er det middag på en lokal restaurant.

 

Kandawgyi-sjøen i Yangon.
Dag 4

Yangon – Bagan – Salay

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet i Yangon og setter kurs for flyplassen. Senere på formiddagen lander vi i pagodebyen Bagan. Vår buss frakter oss fra flyplassen til elven Irrawaddy (cirka 30 minutters kjøretur) og skipet RV Paukan Princess, et lekkert boutiqueskip bygget i Burma i 2015. Vi finner oss til rette i lugarene – vårt hjem og restaurant de neste syv dagene. Vårt eventyr på elven Irrawaddy er i gang!

Etter lunsj om bord, skal vi utforske Salay, tidligere en hektisk handelshavn og hovedsete for Burma Oil Company. I dag er dette en søvnig liten by med en rekke arkitektoniske skatter, teakhus fra kolonitiden og en aveny av stjernefrukttrær. Vi spaserer til Salay House, et av byens store høydepunkter. Det vakkert restaurerte huset ble bygget ved Irrawaddys bredder i 1906 og fungerte den gang som lager for varehandelen her. I dag et dette et museum, som gir en innføring i den britiske kolonitiden. Det finnes også flere antikviteter og kunstgjenstander her. Vi besøker også Yoke Soun Kyaung Taw Gyi, det mest kjente teakklosteret i Myanmar. På vei tilbake mot skipet stopper vi ved Buddhastatuen Mann Paya, dekket i bladgull og angivelig landets største.

Skipet ankrer opp i elven utenfor Bagan for natten.

Dag 5

Bagan

Hele dagen i dag er viet Bagan – og dens utallige, vakre pagoder. Stupaer og pagoder er en viktig og ikke minst, vakker del av Myanmar. Som et arkeologisk under brer Bagan seg utover langs Irrawaddy-elven. Her er det spir, stupaer, gull og helligdommer så langt øyet kan se. Et fantastisk klyp-meg-i-armen-landskap. Byen ble grunnlagt i det ellevte århundre, men gullalderen kom neste århundre med kong Kyanzittha. Som en meget religiøs mann, begynte han byggingen av de utallige pagodene som nå gjør Bagan til stedet alle må se. Allerede den gangen ble Bagan kalt «Byen med de fire millioner pagoder». Hvor mange er det? Det sies at det er omtrent tre tusen. Vi skal ikke se alle, men noen av de flotteste må vi ta nøyere i øyesyn.

Vi starter etter frokost med ShweZigon-pagoden, hvor angivelig en av Buddhas tenner finnes. Videre til det majestetiske Htilominlo-tempelet, 46 meter høyt og bygget i år 1218. Vi har også lagt inn et fotostopp ved Thatbyinnyo-pagoden, før vi returnerer til skipet for lunsj.

Med nærmere tre tusen å ta av, må vi selvsagt se et par templer til. Om ettermiddagen besøker vi Myingbar Gubyaukgyi-tempelet, som er rikt dekorert med fargerike veggmalerier. Her ligger også Myazedi-stupaen, med berømte inskripsjonene på fire ulike språk. Det hele ble bygget av prins Yazakumar i år 1113, til ære for hans far kong Kyanzittha. Er vi heldige, får vi også se en lokal kunstner demonstrere sandmaling.
Neste stopp er det mest kjente og kanskje fineste av alle templene her, Ananda som ble oppført i år 1105 av kong Kyanzittha, den tredje kongen i Bagan-dynastiet. Vi gjør også et stopp ved pyramideformede Dhammayangyi fra år 1170 – det videste og største tempelet i Bagan. Før vi avslutter dagen og returnerer til skipet, nyter vi solnedgangen og utsikten fra toppen av Bagan Viewing Hill.

Også denne natten ligger skipet ved Bagan.

Thatbyinnyu, Pagoda, Myanmar
Dag 6

Vi seiler på Irrawaddy og besøker en landsby

Kanskje har du lenge gått med en drøm om å sveve oppe i en varmluftballong over tusenvis av pagoder på Bagansletten i soloppgang? Denne drømmen kan nå bli virkelighet. Må eventuelt bestilles (mot tillegg) før avreise da kapasiteten er svært begrenset.

Om formiddagen besøker vi markedet i Bagan, hvor det selges treskjæringer, vevearbeider og andre lokale produkter. Retur til skipet for lunsj mens vi seiler nordover på Irrawaddy.

Sent om ettermiddagen går vi i land i en liten landsby langs elven, strekker litt på bena og hilser på de lokale. Møtet med barna i disse små landsbyene gir ofte uforglemmelige minner!

Etter middag får vi besøk av noen lokale artister, som underholder oss med et dukketeatershow på soldekk. Vi ankrer opp ute i elven.

Bagan
Dag 7

Yandabo

I morgentimene kommer vi til Yandabo, en liten landsby kjent for sin keramikkproduksjon. Fredsavtalen etter den første Anglo-burmesiske-krigen ble også signert her i 1826. Vi besøker et keramikkverksted hvor de produserer terrakottapotter og får et innblikk i deres unike produksjonsteknikk. Vi besøker også klosteret her.

Mens vi fortsetter vår ferd oppover Irrawaddy, nyter vi en rolig dag om bord på skipet.

Dag 8

Monywa

I dag skal vi på heldagsutflukt til Monywa som ligger ved Chindwin, en bielv til Irrawaddy. Underveis blir det stopp ved Hpowindaung-grottene, kjent for sine vakre veggmalerier og hundrevis av buddhastatuer fra 1300- og 1400-tallet.

Etter lunsj på en lokal restaurant i Monywa, besøker vi Sambuddhai Kat Kyaw-pagoden, med mer enn en halv million buddhastatuer. Retur til skipet i Myin Mu, hvor vi også ankrer opp ute i elven for natten.

Dag 9

Ava – Sagaing – Amarapura

Denne formiddagen skal vi besøke Ava, Burmas hovedstad fra 1364 til 1841. Med hest og kjerre besøker vi ruinene av det to hundre år gamle klosteret Bagaya Kyaung Teak, Nanmyin-vakttårnet (27 meter høyt) og Me Nu Ok Kyaung-klosteret. Vi returnerer til skipet og seiler mot Mandalay.

Om ettermiddagen står Sagaing, beliggende 20 km sørvest for Mandalay, på programmet. Dette var i perioden 1315-1364 hovedstaden i kongedømmet Sagaing, et mindre kongedømme som oppstod etter Bagan-dynastiets fall. Senere (1364-1555) var byen tilholdssted for Ava-rikets kronprinser og eldste prinsesser. I en kort periode (1760-1763) var Sagaing også landets hovedstad, under kong Naungdawgyi. Det er en rekke buddistiske klostre her og byen er i dag et viktig religiøst sentrum. Vi besøker den sentrale pagoden Soon U Ponya Shin og får høre litt om livet i et buddhistisk kvinnekloster.

Videre med buss til Amarapura, landets nest siste kongelige hovedstad. Byen var også i flere perioder på 1700- og 1800-tallet Burmas hovedstad. Her besøker vi et silke- og bomullsveveri, som også er områdets viktigste inntektskilde. Her er det mulig å gjøre noen gode kjøp på det det tradisjonelle klesplagget, longhi. Mahamuni-pagoden står også på programmet. Vi avslutter besøket i Amarapura med den velkjente 1,2 kilometer lange U-Bein broen, verdens lengste gangbro i tre, bygget i teak på midten av 1800-tallet. Broen er et spesielt vakkert skue i solnedgang. Et virkelig fotoøyeblikk!

I natt ligger skipet ankret opp ved Sagaing Hill.

Dag 10

Mingun – Mandalay

En kort seilas bringer oss til Mingun. Den enorme, men uferdige Mingun-pagoden, kunne ha vært landets, om ikke verdens største – om ikke kong Bodawpaya i 1808 døde midt i byggingen. Et jordskjelv i 1838 la flere deler av den uferdige helligdommen i ruiner. Sett fra elven er det uansett gedigent, det som skulle blitt. Vi går i land og utforsker pagoden. Vi ser også Mingun-klokken, verdens største klingende tempelklokke. Man kan stå oppreist inni klokken, som veier hele nitti tonn! Det lokale markedet her er kjent for sine provisoriske og midlertidige kunstgallerier, hvor det er mulig å kjøpe billig kunst av både lokale og internasjonale kunstnere.

Vi går om bord igjen før lunsj og seiler den siste biten inn til den sagnomsuste gamle kongebyen Mandalay, landets nest største by og kulturelle senter. Vel fremme besøker pagoden Kuthodaw Paya på UNESCOs liste. Pagoden består av komplette buddhistiske skrifter på 729 stående marmortavler og regnes som «verdens største bok». Vi besøker også noen lokale verksteder, hvor vi se de lage ting av bladgull og fantastiske treutskjæringer. Neste stopp er det gylne Shwe Kyaung-klosteret, opprinnelig en del av det kongelige palasset da det ble bygget i 1879. Herfra har du en fin utsikt opp til Mandalay Hill. Vi tar så turen opp og lar oss imponere av den fantastiske utsikten over byen og elven Irrawaddy i solnedgang fra Mandalay Hill.

Skipet ligger til kai i Mandalay over natten.

Dag 11

Mandalay – Heho – Inlesjøen

Etter frokost tar vi farvel med mannskapet etter mange opplevelsesrike dager og går vi i land i Mandalay. Transport til flyplassen og fly til Heho.

Herfra kjører vi til livlige Nyaung Shwe, beliggende i nordenden av magiske Inlesjøen. Byen var tidligere hovedstad i det gamle Shan-kongedømmet, men er i dag en avslappet turistby og innfallsport til Inlesjøen. Idyllisk beliggende mellom fjellene, er sjøen selve livsnerven og pulsen her i området. De som bor her har tilpasset seg livet etter den. Flytende grønnsaks- og blomsterhager og markeder er sjarmerende fargeklatter, men også helt nødvendig for at livet skal gå sin gang.

Vi spiser lunsj i Nyaung Shwe, før vi går om bord i mindre båter som frakter oss over den mystiske Inlesjøen, til hotellet hvor vi skal bo i tre netter. Middag på hotellet.

Dag 12

Inlesjøen

Med private båter på Inlesjøen står opplevelsene i kø. Vi ser den berømte pagoden Paung Daw Oo med fem Buddhaer kledd i uhorvelige mengder bladgull, det mest hellige stedet på disse kanter. I landsbyen Inpawkhone går vi inn i husene på stylter og får se delikat silke bli vevd for hånd, slik det har blitt gjort i uminnelige tider. Lotusblomsten er ikke bare en nydelig blomst, den er også et av symbolene på buddhisme. Det er ikke til å undres over at blomsten brukes mye som dekorativt mønster på stoffene. Lunsj på en lokal, flytende restaurant.

Vi fortsetter med båt til landsbyen Kaylar, hvor vi får et innblikk i dagliglivets rutiner og arbeid. Vi ser de flytende hagene som innsjøen er så kjent for på nært hold og besøker det 200 år gamle Ngaphae Chaung klosteret.

Middag på hotellet om kvelden.

Dag 13

Indein

Med båt på Inlesjøen reiser vi til landsbyen Indein, med hundrevis av forbløffende stupaer fra 1600-tallet. Det er ikke umulig at vi deler den pittoreske og smale vannveien med badende vannbøfler, der livet går sin gang for både mennesker og dyr. Flere dammer er bygget for at vannet skal renne saktere. Stupaene i Indein er værbitte og slitte – men absolutt et imponerende syn. Det føles nesten som å komme midt i en innspilling av en Indiana Jones film!

Vi fortsetter med båt til landsbyen Ywama, hvor vi får se hvordan de lokale mesterne tryller frem tradisjonelt håndverk. Noen er sølvsmeder, andre lager kunstferdige parasoller av papir. Underveis spiser vi lunsj på en lokal, flytende restaurant. Siste stopp før vi returnerer til hotellet er landsbyen Laeshae, hvor de lager Buddah-bilder av tørkede blomster. Vi avslutter dagen med middag på hotellet.

Indein
Dag 14

Heho – Yangon – Bangkok

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og kjører med buss til Aythaya Vineyard. At det produseres vin i Myanmar vil kanskje overraske mange. Klimaet her oppe i fjellene, gjør området velegnet for vinproduksjon – og smaker godt gjør det også. Vi får en liten omvisning, smaker på noen av de lokale vinene og avslutter med lunsj her på vingården.

Vi fortsetter til flyplassen i Heho, og vår hjemreise starter. Fly til Yangon, hvor vi bytter fly og reiser videre til Bangkok om kvelden.

 

Dag 15

Bangkok – Oslo

Avreise fra Bangkok rett over midnatt med Thai Airways, direkte til Oslo. Ankomst Oslo Lufthavn tidlig om morgenen. Her takker vi for turen – og kan ta med oss masse fine opplevelser og minner hjem!

Excelsior Yangon Hotel (5*)

I Yangon bor vi på lekre Excelsior Hotel, beliggende midt i sentrum av byen. Hotellet har restaurant, kafe, bar og SPA. Elegante rom (30 m2) med en stor dobbeltseng, bad med regndusj, store vinduer fra gulv til tak, parkettgulv og moderne fasiliteter.

 

Novotel Inle Lake Myat Min (4*)

Ved Inle Lake bor vi på flotte Novotel, beliggende helt nede ved innsjøen. Hotellet har flere restaurant og bar, en flott terrasse med utsikt over innsjøen, svømmebasseng og SPA. Store og delikate rom (76 m2) med sittegruppe, bad med dusj og badekar, samt balkong med utsikt mot hagen. Det er minibar, kaffemaskin, gratis WIFI og badekåper på rommet.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo-Yangon t/r med Thai Airways
 • Innlandsfly Yangon-Bagan / Mandalay-Heho / Heho-Yangon
 • 2 netter på førsteklassehotell (5*) i Yangon
 • 7 netters cruise i utvendig lugar på RV Paukan Princess (5*)
 • 3 netter på førsteklassehotell (4*) ved Inlesjøen
 • Helpensjon (frokost, lunsj og middag) på hele reisen
 • Lokal drikke om bord på skipet (øl/mineralvann/drinker/kaffe/te)
 • To glass vin til måltidene (lunsj/middag) om bord på skipet
 • Alle utflukter og lokal transport iht. program
 • Vinsmaking og lunsj på Aythaya Vineyard
 • Lokale engelsktalende guider
 • Skatter og avgifter
 • Dyktig norsk reiseleder fra Escape Travel

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips til mannskapet ombord på skipet, lokale guider og sjåfører (totalt cirka USD 100 pr. person)
 • Elektronisk visum til Myanmar (pt. USD 50 pr. person)
 • Valgfri tur med varmluftsballong i Bagan (kr 2690 pr. person, må forhåndsbestilles)
 • Avbestillings- og reiseforsikring

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger visum til Myanmar. Dette ordnes elektronisk før avreise og koster pt. USD 50 pr. person (mer info om dette får du nærmere avreise). Passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreise. Reisende med annet statsborgerskap enn norsk bes sjekke reglene med den aktuelle ambassade/konsulat eller kontakte oss. Det er den reisendes ansvar å sørge for å ha gyldig pass og eventuelt visum.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikaplugarer og heis. Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet.
Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo.
Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.
Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.
Se forøvrig «Reisevilkår for Escape Travel».

Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.

AVVIKENDE REISEVILKÅR
Vi tar normalt et depositum på kr 2000 pr. person på våre gruppereiser. På denne turen betales imidlertid et depositum på kr 3500 pr. person.