Pasjonsspillet i Oberammergau og elvecruise på majestetiske Rhinen

Pasjonsspillet i Oberammergau settes opp hvert 10. år og er enormt populært, og det er ikke uten grunn! Dette er en dramatisk historie som ble til en tradisjon – og den lever i høyeste grad etter over 400 år. Når pasjonsspillet arrangeres i 2020, er det 42. gang det settes opp.

Elvecruise på elvene Rhinen og Mosel tar oss gjennom den frodige Rhindalen med sine bratte vinmarker og flotte middelalderborger. Reisen starter i den tyske byen Mainz, går via Frankrike og Tyskland til Nederlands hovedstad Amsterdam i full blomsterdrakt. Skipet gjør også en hyggelig avstikker til Cochem i Moseldalen.

Høydepunkter under turen:

 • Oberammergau med det historiske pasjonsspillet
 • Bodensjøen på grensen mellom Tyskland, Østerrike og Sveits
 • Stuttgart og Worms, hvor Luther leverte sin forsvarstale til riksdagen
 • Heidelberg, den gamle tyske universitetsbyen
 • Mainz, hjembyen til Johannes von Gutenberg
 • Strasbourg og Speyer, byer med historisk sus
 • Köln med den imponerende katedralen, en av verdens største
 • Rüdesheim, vinby med utsøkte dråper
 • Amsterdam, blomstrende og frodig hovedstad med sine mange kanaler

Bakgrunnen for pasjonsspillet er både spennende, dramatisk og spesiell:

Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert.

Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt, og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Gjennom historien har pasjonsspillet også vært omdiskutert, ikke minst i forbindelse med 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen i Nazi-tyskland. Mange, inklusive den katolske kirke, har pekt på at spillet nørte opp under antisemittismen i Tyskland. Underveis er flere sekvenser i spillet justert for å møte denne kritikken. Våre reiseledere vil også ta opp de kontroversielle sider ved spillet underveis på turen.

Bli med på tiårets teateropplevelse i Oberammergau og elvecruise på to av Europas vakreste vannveier!

Last ned reiseprogram
 • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
 • Turen går i samarbeid med Vårt Land Reiseklubb, og er åpen for alle interesserte
Reiseleder
Helge Simonnes
Reiseleder
Jon Espeland

Avreiser

Ingen tilgjengelige avganger