Puglia – historie og kultur på Italias hæl

Selv om du har vært i Italia før, har du ikke opplevd maken til Puglia. Her er det snodige små byer som tatt ut av eventyrbøkene, eldgamle huler, praktfulle kirker og greske templer. Er du historieinteressert, er denne turen en ordentlig skattkiste! Vi har nemlig med oss arkeolog Knut Ødegård som reiseleder, og han gir en ekstra dybde til det vi ser og opplever.

Gled deg til:

 • Fargerike havnebyer langs Adriaterhavskysten
 • Middelalderborgen Castel del Monte
 • Forunderlige Alberobello med sine eventyraktige trulli-hus
 • Lecces antikke monumenter og flotte barokkbygninger
 • Grottebyen Sassi di Matera, en av de første bebyggelsene i Italia
 • Gode, spesielle hoteller med historie i veggene, høy standard og perfekt beliggenhet «midt i smørøyet»
 • Det italienske kjøkkenet – alltid et høydepunkt!

Vi skal utforske Italias hæl langs Adriaterhavskysten, fra Trani i nord via Bari til Lecce i syd. Her er det rike minner etter handel mellom øst og vest i Middelhavet, men også om korsfarerhærer som ble skipet ut mot det Hellige land i middelalderen.

Reiseleder Knut Ødegård er også en dyktig forteller, og han øser gjerne av sin kunnskap. Han forsker blant annet på landskapsarkeologi og bosetningshistorie i middelhavsområdet, samt politiske og sosiale forhold i den romerske republikken og keisertiden. Så her kan vi lære mye nytt!

Dette blir en spesiell tur – med fin balanse mellom kunnskap, historie, natur, mat og vin og ikke minst hyggelig selskap. Vi gleder oss til å dra – blir du med?

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 21 690,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 14.04.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
Reiseleder og historiker
Knut Ødegård

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 14.04.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 21 690,-
 • Grottebyen Matera
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Bari og buss til Trani

Avreise fra Oslo Lufthavn midt på dagen med Lufthansa. Det er flybytte i München og med ankomst Bari på ettermiddagen. Vi setter straks kursen mot Trani som ligger en drøy halvtimes busstur unna. Bostedet vårt er et vakkert ombygd kloster ved den halvsirkelformede havnen med fiskebåter og tavernaer som nærmeste naboer. Felles middag på kvelden, på hotellet eller en lokal restaurant i gangavstand.

(Inkluderte måltider: middag)

Trani, solnedgang over domkirken
Dag 2

Byvandring Trani

Vi starter dagen med en fottur i Trani for å bli bedre kjent med denne sjarmerende havnebyen. Vi skal selvfølgelig se byens kjente katedral, men også få et inntrykk av hvordan byen i middelalder var et sydende møtepunkt mellom forskjellige folkegrupper og kulturer, blant annet med flere synagoger. Vi avslutter med en felles lunsj, så er ettermiddagen og kvelden din til egne opplevelser.

(Inkludert måltider: frokost, lunsj)

Trani, ved Adriaterhavet i Puglia
Dag 3

Middelalderborgen Castel del Monte - Cannae

Etter frokost reiser vi innover i landet for å se Puglias mest kjente middelalderborg, Castel del Monte. Frederik 2. bygde denne merkelige borgen i 1240-årene, og den er forskjellig fra alle andre borger med sin åttekantede grunnplan. Og fra toppen av borgen forstår man hvorfor det var viktig å sikre området; det er mil på mil med lave åser, oliventrær og vinmarker så langt øyet ser.

Deretter går ferden mot kysten igjen, hvor vi stopper og ser romertidens mest kjente slagsted, Cannae, der romerne i 216 f.Kr. led et sviende nederlag mot Hannibal og karthagerne.

Tilbake i Trani er resten av dagen til din disposisjon; til å spise, shoppe eller kanskje sitte på en café og studere folkelivet med en kopp kaffe eller et lite glass vin.

(Inkludert måltider: frokost)

 

 

Castel del Monte Puglia
Dag 4

Bari - Alberobello - Lecce

Vi reiser videre fra Trani. Første stopp på programmet er den sjarmerende labyrinten i gamlebyen i Bari. Her er også kirken som huser levningene til skt. Nicolas, Santa Claus eller julenissen! Turen går videre innover i landet, til fantasilandsbyen Alberobello, der hele sentrum er utgjort av de merkelige trulli, tradisjonelle hus med pyramideformede tak. I løpet av ettermiddagen fortsetter turen sydover og vi ankommer Lecce, hvor vi skal bo to netter midt i sentrum. Det blir felles lunsj i løpet av dagen, så velger du selv restaurant for middag om kvelden.

(Inkludert måltider: frokost, lunsj)

 

 

Trulli hus i Alberobello
Dag 5

Sightseeing i Lecce

Vi gjør oss kjent i Lecce til fots, både med byens antikke monumenter og det som har gjort byen særlig kjent, nemlig alle barokkbygningene fra byens storhetstid på 1600-tallet. Resten av dagen kan du utforske byen på egen hånd, så møtes vi til middag om kvelden.

(Inkludert måltider: frokost, middag)

 

Det historiske senter i Lecce
Dag 6

Taranto - Matera

Turen går videre til en av de viktigste antikke byene i Sør-Italia, Taranto, opprinnelig en gresk koloni grunnlagt av spartanere. Byens arkeologiske museum byr på rike funn fra templer og graver, og har blant annet en av de mest utrolige samlinger av smykker fra antikken. Det er ikke stort å se av antikke monumenter ellers i Taranto, men når vi kjører ut av byen ser vi restene av ruinbyen Metaponto, blant annet det maleriske tempelet Tavole Palatine («Riddernes bord» som det fantasifullt ble kalt på folkemunne).

På ettermiddagen beveger vi oss nordover og inn i regionen Basilicata. Vårt stopp for natten er i Matera. Sassi  di Matera var en førhistorisk huleboerbebyggelse og man tror at det kanskje er en av de første bebyggelsene i Italia. Sassi består av hus som er hogget ut av fjellet, lokalt kalt «Tufo», som en har mye av i Basilicata og Puglia. Mange av disse «husene» er egentlig grotter, og gatene i enkelte deler av Sassi er til tider på taket av andre hus. Byen vokste opp på ene siden av ravinen som elven Gravina har dannet.

(Inkludert måltider: frokost, lunsj, middag)

Utsikt over Matera
Dag 7

Matera - Napoli

Det blir anledning til å utforske Matera på egen hånd i morgentimene, før vi reiser videre og når Napoli sentrum utpå ettermiddagen. Her i denne både kaotiske og sjarmerende storbyen møtes vi for avskjedsmiddag om kvelden.

(Inkludert måltider: frokost, middag)

Napolis smale gater der klessnorene strekker seg fra vindu til vindu og pryder strøket med fargerike plagg
Dag 8

Hjemreise, Napoli - Oslo

Vi nyter vår siste frokost i Italia (for denne gang) og reiser ut til flyplassen. Lufthansa har  har avgang på formiddagen. Det er flybytte i München vi ankommer Oslo Lufthavn på ettermiddagen.

 

Reisebetingelser

 

Inkludert i prisen

 • Fly Oslo-Bari/Napoli-Oslo via Munchen med Lufthansa og Air Dolomiti
 • Syv overnattinger på gode hotell inkl. frokost
 • Tre lunsjer
 • Fire middager
 • All busstransport i henhold til program
 • Lokale guider
 • Inngangsbilletter
 • Reiseleder Knut Ødegård

Prisen inkluderer ikke

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Byskatt, ca. 10 euro per person totalt for alle netter (pr. 19.jun 2020), betales direkte på hotellene
 • Drikke til måltidene
 • Tips, f.eks til sjåfør

Hoteller

San Paolo Al Convento 4* (14.-17.april)
San Paolo Al Convento er et gammelt kloster som er omgjort til et 4-stjerners hotell. Hotellet ligger i havnen i Trani og har et gammelt kapell. Rommene på San Paolo har eget bad, aircondition, farge-TV og gratis Internett via kabel. En rikholdig frokost serveres i hotellets gamle kapell hver dag, og du kan nyte forfriskninger i salongen i San Paolos rolige indre gårdsplass. Du kan lese mer om hotellet her. 

Hotel Risorgimento 4+* (17.-19.april)
Risorgimento Resort har en takterrasse med panoramautsikt, og ligger i Lecces barokke historiske sentrum. Det tilbyr gratis Wi-Fi, store, moderne rom og et avslappende spa (mot tillegg). Rommene har klimaanlegg, minibar og satellitt-TV. Hvert rom har et marmorbad med badekåper og tøfler. De tre restaurantene tilbyr både Salento-smaker og klassisk italiensk matlaging. Drinker og snacks er tilgjengelig hele dagen på Janet Ross Bar. Kontinental frokostbuffé er inkludert. Du kan lese mer om hotellet her.

Hotel Locando Di San Martino 3* (19.-20.april)
Hotellet ligger i Matera Sassi, som står på UNESCOs verdensarvliste, og er et unikt hotell med særpreg. De har tradisjonelle boenheter hugget ut i stein og et innendørsbasseng med vannmassasje. Noen rom ligger i et anneks 250 meter fra hovedbygningen. WiFi er gratis overalt. Frokosten er en buffé med nylaget mat og utsøkt italiensk cappuccino.
Du kan lese mer og se bilder fra hotellet her.

Grand Hotel Oriente 4* (20.-21.april)
I hjertet av Napoli tilbyr Grand Hotel Oriente romslige rom med gratis Wi-Fi. Basilikaen og Santa Chiara-museet er en 10-minutters spasertur unna. Rommene har aircondition og er innredet i en elegant stil. Noen har panoramautsikt over vulkanen Vesuv og Sant’Elmo-slottet. Gjestene kan slappe av i salongbaren som ofte har levende pianomusikk og serverer lette forfriskninger. Du kan lese mer om hotellet her.

Knut Ødegård

Reiseleder

Knut Ødegård er dr. philos. i klassisk arkeologi og ansatt ved Universitetet i Oslo. Han har vært stipendiat i klassisk arkeologi ved Det norske institutt i Roma 1990-94 og har forsket og undervist i antikkens historie og arkeologi ved Universitetet i Oslo siden 1994. Han var bestyrer for Det norske institutt i Athen 2003-2007 og har ledet en rekke arkeologiske prosjekter i Hellas de siste 20 år blant annet i Tegea på Peloponnes og på Naxos. Han er en aktiv formidler av antikkens kultur i radio, dagspressen og gjennom foredragsvirksomhet over hele landet. Han har gitt ut boken «Antikken», om den gresk-romerske antikken som var Europas første storhetstid og en inspirasjon for ettertiden.

«Alle er enige om at barndommen er viktig for hvordan vi dannes som mennesker. Antikken er vår felles europeiske barndom, uten kjennskap til den forstår vi ikke hvordan vi som enkeltpersoner og som samfunn tenker og handler. Å lære om antikken er derfor en dannelsesreise for alle historie- og samfunnsbevisste mennesker.»

Foto: Ram Gupta