Skatter i ødemarken

Silkeveien – Turkmenistan og Usbekistan

Myteomspunnet og fjernt - en reise for deg som vil oppleve noe virkelig eksotisk!

Silkeveien – dette nettverket av handelsveier og ruter som engang krysset kontinentet og fraktet varer mellom øst og vest, mellom Europa og Kina. Varer som ble fraktet med hester, kameler og esler og som brukte måneder på å krysse fjellpass og ørkener. De gamle karavanebyene ligger der ennå, og Turkmenistan og Usbekistan er fortsatt kjent for sine flotte basarer med håndvevde tepper, silke og forskjellige krydder.

Vår reise handler om kultur og historie i områder som har vært besøkt av alle de store erobrerne opp gjennom historien. Alle har de lagt igjen sine avtrykk i form av byggverk og minnesmerker. Mens Turkmenistan er ukjent for de fleste, lenge lukket og isolert, hevder mange at Usbekistan er den historisk mest interessante delen av Sentral-Asia. Her finner man noen av verdens eldste byer, noen av den gamle Silkeveiens hovedsentre og noen av hele regionens største arkitektoniske skatter.

“Alt jeg har hørt om Marakanda er sant, bortsett fra at den er vakrere enn jeg kunne forestille meg“
- Alexander den store, etter at han hadde erobret Samarkand i år 329 før Kristus (Marakanda var grekernes navn på Samarkand).

Mye inkludert

En fantastisk rundreise

Fullpensjon

Avreiser

Det er for tiden ingen reiser som er tilgjengelig for bestilling. Turen kan være under planlegging, eller dette kan være en tur som har gått tidligere. Sett deg på liste, så vil du være blant de første som får vite om det dersom turen blir satt opp på nytt.

Høydepunkter

Program

16 frokoster, 15 lunsjer og 15 middager inkludert

Mer om stedene vi skal besøke

Mary, den gang Merv lå der elven Murgab kommer inn fra Afghanistan og danner et veldig delta før vannet forsvinner i sanden i den nådeløse Kara Kum, Svart Sand-ørkenen. Her har et bodd mennesker i fem-seks tusen år, og oasen ble i 2500 år behersket av byen Merv, engang en av de viktigste byene i den muslimske verden, et lærdomssete, en handelsby, seljuktyrkernes østlige hovedstad. Her utarbeidet Omar Khayyam sin astronomi og sin arkitektur, her skrev han from livsvisdom i sine korte og skarpe rubiya-dikt.

"Når det gjelder renslighet, fine gater, hvordan byene er anlagt i forhold til elver og haver, er deres by, Merv alle andre byer i regionen overlegen."
- Al-Istakhri, geograf som skrev fra sin reise rundt år 950

Khorezm, dette fjerne land av oaser og saltørken er formet og vannet av elven Amu Daryas delta, og landets historie er knyttet til elven på samme måte som Egypts historie er knyttet til Nilen. Elven skiller den røde fra den sorte ørken og gir landskapene et svakt skjær av grønt. Elven skilte persere fra tyrkiske stammer og ga et arnested for Sentral-Asias tidligste sivilisasjoner – for så å skifte kurs som en nomade på reise, gjorde myrland til ørken, utslettet byer – og lot nye oppstå. Idag er elven demmet opp, ført i kanaler og forbrukt for å vanne bomullsmarker, og forsvinner så mot sammenbrudd i Aral-sjøen. Oaselandet er delt mellom Turkmenistan og Uzbekistan.

Skyter-stammer grunnla de første samfunn her, Alexander den store dro gjennom landet på vei mot India. En gullalder oppsto da islam kom for å skape fred mellom småkonger. Freden ble brutt i 1219, da kongen av Khorezm provoserte den framstormende Djenghis Khan – og riket ble ”en bolig for sjakaler og et hjem for ugler og gribber”. Men byen reiste seg på nytt, og provoserte med sitt overmot Timur Lenk, som svarte med nye ødeleggelser. Den gamle hovedstaden heter nå Kunya Urgench, ”Gamle Urgench”, mens en ny by er vokst opp lenger øst, Urgench, et knutepunkt for moderne transport, og base for å utforske den strålende karavanebyen Khiva.

Khiva, engang en viktig karavanestasjon på Silkeveien og et islamsk lærdomssete. Idag er hele byen som et frilandsmuseum, men også en høyst levende by, her bor det fortsatt mennesker, barn leker i smugene, og pilegrimer kommer i ærbødighet til helgengravene.

Bukhara – Sentral-Asias helligste by har bygninger som speiler tusen års historie, og det gamle bysentrum har ikke forandret seg mye de siste par hundre år. Da araberne kom til byen i år 709 fant de et blomstrende handelssenter, og i det 9. og 10. århundre var byen Sentral-Asias religiøse og kulturelle hjerte der poesien blomstret. Så kom Djenghis Khan i 1220, og i 1370 ble byen underlagt Timur Lenk og Samarkand. I Bukhara har det fra uminnelige tider vært en tradisjon å samles rundt store bassenger i byen, kalt hauz. Det er ikke mange igjen av dem i dag etter at bolsjevikene moderniserte byen, men de finnes. Gå deg gjerne vill i den gamle bydelen, besøk det overdekkede markedet, og ta god tid ved Labi Hauz – en plass bygget rundt et basseng der folk har møttes, drukket te, snakket og diskutert helt siden år 1620

Ordet Bukhara er nesten like magisk som Samarkand, og vi garanterer at du vil like denne byen. Vennlig og åpen som den er, full av butikker og basarer, teppeselgere og pottemakere – en by med sjel og atmosfære.

Samarkand er byen med navnet som oser av eventyr og mystikk. Og byen har mye av magien i seg selv i dag, intet navn er vel mer knyttet til Silkeveien enn nettopp Samarkand. Dette var også en av de aller tidligste bosettinger i Sentral-Asia, sannsynligvis allerede fra det 5. århundre før Kristus. Siden den gang har de fleste store erobrere vært her inntil Timur Lenk bestemte seg for å gjøre byen til sin hovedstad i 1370. Han gjorde byen til en nærmeste mytisk by, Sentral-Asias økonomiske og kulturelle senter

Samarkand var på høyden av sin storhet i det fjortende og femtende århundre, og mye i denne soltørkede gamle byen har forblitt uforandret siden den gang. Registanplassen med Ulugbeks Madrasah, i sin tid det største universitetet i Sentral-Asia, Shir-Dor-Madrasah fra de 17. århundre, den gullmalte Tillya Kari-moskeen og Bibi Khanym-moskeen som ble bygget av Timor Lenk etter hans seier over inderne i 1399 – en storslått plass omkranset av islamsk arkitektur på sitt ypperste, med flislagte kupler og strålende minareter. Det finnes knapt maken!

– Samarkand, det vakreste ansiktet Jorden noen gang har vendt mot solen.

Timur Lenk, ”han som erobret verden”, ble født i 1336 som sønn av en høvding i en turkmensk stamme i Kesh, nær Samarkand. Timur betyr ”jern”, og det ble sagt at han ble født med blodfylte håndflater, et tegn på hva han skulle bli. Han var av mongolsk slekt, oppvokst og opplært til å beherske de edle kunster på steppene: Riding, sverdbruk og pil og bue. I 1360 var han selv blitt høvding. Såret i kamp fikk han varige skader i høyre ben og arm, og han fikk tilnavnet Timur-i-Lenk, Timur den lamme. Fra 1370 tok han opp arven etter Djenghis Khan og ledet i 35 år sine ridende bueskyttere så langt som til Moskva og Delhi. ” – Hele verden er ikke stor nok for to konger”, sa han, og nedkjempet de fleste. 17 millioner mennesker skal ha omkommet i kjølvannet av hans erobringer. I erobret land bygde han vanningsanlegg og fremmet jordbruk, og han diskuterte historie, medisin og astronomi med sin tids lærde. Han døde i 1405. Det kan være at Djenghis Khans berømmelse er større, men Timur etterlater seg en viktigere arv: Han tok et Samarkand bygget av soltørket lere og etterlot seg Sentral-Asias vakreste by.

Praktisk informasjon og reisevilkår

Dette er inkludert

  • Flyreise Oslo – Istanbul – Ashgabat og Tasjkent – Istanbul – Oslo med Turkish Airlines på økonomiklasse
  • Tre innenriksflyvninger med Turkmenistan Airlines
  • Overnatting på gode turistklassehoteller
  • Helpensjon
  • Rundreise og alle utflukter etc. iflg. programmet
  • Norsk reiseleder

Dette er ikke inkludert

  • Ev. avbestillingsforsikring og reiseforsikring
  • Driks til guider, sjåfører osv.
  • Drikke til måltidene
  • Visum til Turkmenistan (Escape Travel bistår med prosessen)

Hoteller:
Ashgabat: Hotel Nusey*****
Mary: Hotel Mary****
Nukus: Jopik Joli***
Khiva: Zaravshan Boutique***
Bukhara: Hotel Devon Begi***
Samarkand: Samarkand Grand Superior**** www.grand-samarkand.com
Tashkent: Lotte City Palace Tashkent Palace**** www.lottecityhotel.com