Peru

Publisert: 22. oktober 2019

5 grunner til å reise til Machu Picchu

Har du sett sola stige opp over inkaenes eldgamle by med alle sine mysterier gjemt i de stumme steinene, glemmer du det aldri.

Du trenger ikke nødvendigvis soloppgang eller trolsk morgenlys heller. Et besøk i Machu Picchu i Andesfjellene i Peru setter seg uansett i både hodet og hjertet. Og spørsmålet de aller fleste kanskje har i hodet når de drar herfra er: Hvordan i all verden er denne byen mulig?!

1. Reisen dit

Det fins flere måter å komme seg til Machu Picchu på. Noen velger å gå Inca Trail, hvor du kan vandre i flere dager og overnatte i telt på veien. Noen tar toget et stykke på vei og vandrer en dagstur. De fleste tar toget helt fram til den lille byen Machu Picchu Pueblo (tidligere Aguas Calientes), fascinerende i seg selv der den ligger i dalbunnen med de stupbratte Andesfjellene rundt på alle kanter. Derfra er det en kort busstur opp til Machu Picchu.

Getty Images 545351380

Morgenstemning over Machu Picchu. Makeløst.

Selve togturen er et eventyr i seg selv. Toget snor seg langs elva i Urubamba-dalen, gjennom frodig regnskog og med nye fjellpanorama etterhvert som toget snirkler seg frem. Togturen fra Cusco og fram til Machu Picchu Pueblo tar ca. 3,5 timer.

Blir du med på tur med Escape, har vi en god og en dårlig nyhet til deg (hvis du er B-menneske). Den dårlige nyheten er at du må stå tidlig opp når vi skal besøke Machu Picchu. Kjøreturen opp fra hotellet i Machu Picchu Pueblo er ikke lang, men vi vil få med oss soloppgangen. Og den venter ikke. Den gode nyheten er at denne morgenstunden kommer du til å huske så lenge du er ved dine fulle fem.

Vi kommer før de fleste andre reisende, og får oppleve stemningen og roen - og du kan sette deg ned litt opp i høyden og prøve å forestille deg hvordan byen var da inkaene bodde her.

Kanskje var noen på vei til tempelet for å hylle solguden ved soloppgang? Kanskje var noen ute i de frodige terrassene for å hente ferske råvarer til dagens måltider? La fantasien få fritt spillerom.

2. Historien om Hiram Bingham og den tapte byen

Hva skjedde egentlig i Machu Picchu rundt 1530, siden byen ble forlatt og glemt? Dette er også et mysterium, det verserer flere teorier. Sikkert er det i hvert fall at spanjolene som invaderte Peru i 1532 aldri kom til Machu Picchu.

Men siden inkariket opphørte med den spanske invasjonen, var det heller ingen overklasse igjen til å befolke byen. Machu Picchu hadde mest sannsynlig vært et eksklusivt sted for eliten, og folk flest kjente uansett ikke til byen eller veien dit. Dermed ble byen glemt. I nesten 400 år.

Så kom den amerikanske historikeren og eventyreren Hiram Bingham på banen. Han interesserte seg for inkaruiner, og var spesielt opptatt av å finne "The Lost City of the Incas" - den siste byen som var bebodd av inkaer. Høres ut som filmplottet til en Indiana Jones-film, og det er ikke så rart - det sies at en av inspirasjonskildene til filmhelten faktisk skal ha vært Hiram Bingham!

Getty Images 96671732

En nærmere titt både på bebyggelsen og terrassene.

Bingham skal ha fått høre av en lokal bonde at det fantes ruiner i fjellene i området rundt Cusco. I juli 1911 kom Bingham og teamet hans til området, og en regnfull sommermorgen klatret de oppover til en liten hytte hvor det bodde noen lokale bønder. De fikk en liten gutt til å følge Hiram bort til ruinene som lå rett ved. Det ble hans første møte med Machu Picchu, og etter å først ha kommet til noen av de mange steinterrassene som omgir byen, han skal ha beskrevet det slik:

- Plutselig sto jeg foran husruiner bygd med den fineste kvaliteten av inkaenes steinarbeid. Ruinene var overgrodd av trær og planter og dekt av mose, men granittveggene var nøyaktig kuttet til og satt sammen på utsøkt vis. Det tok virkelig pusten fra meg.

Og selv om flere i etterkant hevdet å ha vært ved Macchu Picchu-ruinene før Bingham, var det hans oppdagelse som gjorde byen verdensberømt og står som Macchu Picchus oppdager. (Kilde: historytoday.com)

Machu Picchu

En utsikt enhver eiendomsmegler ville siklet etter. Inkaene så den først.

3. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Eiendomsmeglernes mantra gjelder også for Machu Picchu! Beliggenheten er noe av det mest spektakulære du har sett. Mange blir overrasket over hvor grønt og frodig det er i Machu Picchu - det blir jo beskrevet som en høytliggende fjellby.

Men byen ligger faktisk der regnskogen møter Andesfjellene, så her er det ingen forblåste vidder og sparsommelig flora. Her er fjellsidene dypgrønne og fra byen skuer du ned på Urubamba-elven som bukter seg dypt nede i dalen.

Det karakteristiske fjellet Huayna Picchu (2667 moh) ligger rett bak byen, mens de fjernere fjellene på den andre siden av Urubamba-dalen nærmest rammer inn ruinbyen og skaper en eventyrlig kulisse. Mektig, er ordet.

4. Himmelsk arkitektur i regnskogen

Når du ser med hvilken presisjon steinene er lagt oppå hverandre, hvor perfekt tilpasset de er så du mange steder knapt kan få et barberblad imellom, vil du mest sannsynlig få hakeslepp. For noen bygningsingeniører de må ha vært - inkaene som konstruerte Machu Picchu på 1400-tallet!

Byen består av omkring 200 bygninger, og her har det vært bad, bolighus og templer - og over 3000 trappetrinn i stein, siden byen er bygd i flere høyder som passer perfekt inn i landskapet.

Sannsynligvis bodde det folk i Machu Picchu i mindre enn 100 år. Byen skal ha stått ferdig rundt 1440 og ble forlatt da spanjolene erobret Peru rundt 1530. Men hvorfor bygge en by her oppe - i 2500 meters høyde? Og hvem bodde her? Her er det ulike teorier.

Getty Images 1147021741

Nei, hvem trenger vel mørtel... ?

En teori er at det var en garnisonby, en annen at det var en ferieresidens for kongelige og andre bedrestilte i inkasamfunnet. Andre igjen mener at byen har hatt religiøs betydning og at de forsket på astronomi her, noen mener det har vært eksperimentert med jordbruk. Kanskje hadde byen flere av disse funksjonene også? Et helt entydig svar får vi kanskje først når noen finner opp en tidsmaskin som funker...

Uansett formål - bygge kunne de! I stedet for å bruke mørtel har de heller satset på å tilpasse steinene helt perfekt til hverandre. Og hvordan gjorde de det? Jo, de brukte verktøy i både stein, bronse og kobber - i tillegg til vann. For vann utvider seg når det fryser til is - og er en ypperlig måte å separere store steinflater fra hverandre. Inkaene var virkelig noen utrolige byggmestre!

5. Vi vet ikke hvor lenge byen eksisterer...

Ja, Machu Picchu har ligget der i hundrevis av år. Byen er en av verdens mest kjente attraksjoner, og ruinene blir tatt godt vare på.

Men deler av byen er faktisk i ferd med å skli ut. Selvsagt blir det gjort tiltak for å forhindre dette, og det skjer i sneglefart. Lokale myndigheter begrenser antall personer som får lov å besøken byen per dag. Det hjelper. Men naturen kan være lunefull. Jordskjelv eller store nedbørsmengder kan eskalere tendensene og gjøre ubotelig skade. La oss håpe og tro at det ikke skjer. La oss håpe at mystiske Machu Picchu ligger der lenge nok til å trollbinde både oss og de som kommer etter oss.

God tur - du har en fantastisk reise foran deg.

Se alle våre temareiser: