Peru

Publisert: 22. oktober 2019

5 grunner til å reise til Machu Picchu

Har du sett sola stige opp over inkaenes eldgamle by med alle sine mysterier gjemt i de stumme steinene, glemmer du det aldri.

Du trenger ikke nødvendigvis soloppgang eller trolsk morgenlys heller. Et besøk i Machu Picchu i Andesfjellene i Peru setter seg uansett i både hodet og hjertet. Og spørsmålet de aller fleste kanskje har i hodet når de drar herfra er: Hvordan i all verden er denne byen mulig?!

1. Reisen dit

Det fins flere måter å komme seg til Machu Picchu på. Noen velger å gå Inca Trail, hvor du kan vandre i flere dager og overnatte i telt på veien. Noen tar toget et stykke på vei og vandrer en dagstur. De fleste tar toget helt fram til den lille byen Machu Picchu Pueblo (tidligere Aguas Calientes), fascinerende i seg selv der den ligger i dalbunnen med de stupbratte Andesfjellene rundt på alle kanter. Derfra er det en kort busstur opp til Machu Picchu.

Getty Images 545351380

Morgenstemning over Machu Picchu. Makeløst.

Selve togturen er et eventyr i seg selv. Toget snor seg langs elva i Urubamba-dalen, gjennom frodig regnskog og med nye fjellpanorama etterhvert som toget snirkler seg frem. Togturen fra Cusco og fram til Machu Picchu Pueblo tar ca. 3,5 timer.

Blir du med på tur med Escape, har vi en god og en dårlig nyhet til deg (hvis du er B-menneske). Den dårlige nyheten er at du må stå tidlig opp når vi skal besøke Machu Picchu. Kjøreturen opp fra hotellet i Machu Picchu Pueblo er ikke lang, men vi vil få med oss soloppgangen. Og den venter ikke. Den gode nyheten er at denne morgenstunden kommer du til å huske så lenge du er ved dine fulle fem.

Vi kommer før de fleste andre reisende, og får oppleve stemningen og roen - og du kan sette deg ned litt opp i høyden og prøve å forestille deg hvordan byen var da inkaene bodde her.

Kanskje var noen på vei til tempelet for å hylle solguden ved soloppgang? Kanskje var noen ute i de frodige terrassene for å hente ferske råvarer til dagens måltider? La fantasien få fritt spillerom.

2. Historien om Hiram Bingham og den tapte byen

Hva skjedde egentlig i Machu Picchu rundt 1530, siden byen ble forlatt og glemt? Dette er også et mysterium, det verserer flere teorier. Sikkert er det i hvert fall at spanjolene som invaderte Peru i 1532 aldri kom til Machu Picchu.

Men siden inkariket opphørte med den spanske invasjonen, var det heller ingen overklasse igjen til å befolke byen. Machu Picchu hadde mest sannsynlig vært et eksklusivt sted for eliten, og folk flest kjente uansett ikke til byen eller veien dit. Dermed ble byen glemt. I nesten 400 år.

Så kom den amerikanske historikeren og eventyreren Hiram Bingham på banen. Han interesserte seg for inkaruiner, og var spesielt opptatt av å finne "The Lost City of the Incas" - den siste byen som var bebodd av inkaer. Høres ut som filmplottet til en Indiana Jones-film, og det er ikke så rart - det sies at en av inspirasjonskildene til filmhelten faktisk skal ha vært Hiram Bingham!

Getty Images 96671732

En nærmere titt både på bebyggelsen og terrassene.

Bingham skal ha fått høre av en lokal bonde at det fantes ruiner i fjellene i området rundt Cusco. I juli 1911 kom Bingham og teamet hans til området, og en regnfull sommermorgen klatret de oppover til en liten hytte hvor det bodde noen lokale bønder. De fikk en liten gutt til å følge Hiram bort til ruinene som lå rett ved. Det ble hans første møte med Machu Picchu, og etter å først ha kommet til noen av de mange steinterrassene som omgir byen, han skal ha beskrevet det slik:

- Plutselig sto jeg foran husruiner bygd med den fineste kvaliteten av inkaenes steinarbeid. Ruinene var overgrodd av trær og planter og dekt av mose, men granittveggene var nøyaktig kuttet til og satt sammen på utsøkt vis. Det tok virkelig pusten fra meg.

Og selv om flere i etterkant hevdet å ha vært ved Macchu Picchu-ruinene før Bingham, var det hans oppdagelse som gjorde byen verdensberømt og står som Macchu Picchus oppdager. (Kilde: historytoday.com)

Machu Picchu

En utsikt enhver eiendomsmegler ville siklet etter. Inkaene så den først.

3. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Eiendomsmeglernes mantra gjelder også for Machu Picchu! Beliggenheten er noe av det mest spektakulære du har sett. Mange blir overrasket over hvor grønt og frodig det er i Machu Picchu - det blir jo beskrevet som en høytliggende fjellby.

Men byen ligger faktisk der regnskogen møter Andesfjellene, så her er det ingen forblåste vidder og sparsommelig flora. Her er fjellsidene dypgrønne og fra byen skuer du ned på Urubamba-elven som bukter seg dypt nede i dalen.

Det karakteristiske fjellet Huayna Picchu (2667 moh) ligger rett bak byen, mens de fjernere fjellene på den andre siden av Urubamba-dalen nærmest rammer inn ruinbyen og skaper en eventyrlig kulisse. Mektig, er ordet.

4. Himmelsk arkitektur i regnskogen

Når du ser med hvilken presisjon steinene er lagt oppå hverandre, hvor perfekt tilpasset de er så du mange steder knapt kan få et barberblad imellom, vil du mest sannsynlig få hakeslepp. For noen bygningsingeniører de må ha vært - inkaene som konstruerte Machu Picchu på 1400-tallet!

Byen består av omkring 200 bygninger, og her har det vært bad, bolighus og templer - og over 3000 trappetrinn i stein, siden byen er bygd i flere høyder som passer perfekt inn i landskapet.

Sannsynligvis bodde det folk i Machu Picchu i mindre enn 100 år. Byen skal ha stått ferdig rundt 1440 og ble forlatt da spanjolene erobret Peru rundt 1530. Men hvorfor bygge en by her oppe - i 2500 meters høyde? Og hvem bodde her? Her er det ulike teorier.

Getty Images 1147021741

Nei, hvem trenger vel mørtel... ?

En teori er at det var en garnisonby, en annen at det var en ferieresidens for kongelige og andre bedrestilte i inkasamfunnet. Andre igjen mener at byen har hatt religiøs betydning og at de forsket på astronomi her, noen mener det har vært eksperimentert med jordbruk. Kanskje hadde byen flere av disse funksjonene også? Et helt entydig svar får vi kanskje først når noen finner opp en tidsmaskin som funker...

Uansett formål - bygge kunne de! I stedet for å bruke mørtel har de heller satset på å tilpasse steinene helt perfekt til hverandre. Og hvordan gjorde de det? Jo, de brukte verktøy i både stein, bronse og kobber - i tillegg til vann. For vann utvider seg når det fryser til is - og er en ypperlig måte å separere store steinflater fra hverandre. Inkaene var virkelig noen utrolige byggmestre!

5. Vi vet ikke hvor lenge byen eksisterer...

Ja, Machu Picchu har ligget der i hundrevis av år. Byen er en av verdens mest kjente attraksjoner, og ruinene blir tatt godt vare på.

Men deler av byen er faktisk i ferd med å skli ut. Selvsagt blir det gjort tiltak for å forhindre dette, og det skjer i sneglefart. Lokale myndigheter begrenser antall personer som får lov å besøken byen per dag. Det hjelper. Men naturen kan være lunefull. Jordskjelv eller store nedbørsmengder kan eskalere tendensene og gjøre ubotelig skade. La oss håpe og tro at det ikke skjer. La oss håpe at mystiske Machu Picchu ligger der lenge nok til å trollbinde både oss og de som kommer etter oss.

God tur - du har en fantastisk reise foran deg.

Se alle våre temareiser:

Desember 2023

Juletre på Petersplassen i kveldsbelysing

Jul i vidunderlige Roma

Avreise 21.12.2023 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 19.980,-

Hvem har sagt at julen må være hvit? Vi inviterer til Roma og jul på en annen måte. Opplevelsene står i kø, her finnes alt av kunst, historie, shopping og matkultur. Roma er byen man må besøke én gang – og så stadig vende tilbake til. Byen går en i blodet, den setter seg i bena.

 • Gunnar skjolden

  Gunnar Skjolden
  Reiseleder

A-kort rabatt kr 700,-
Utsikt til den vakre middelalderbyen Trevi, italia.

Nyttår i Trevi

Avreise 27.12.2023 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 20.980,-

Dette er et fantastisk sted å avslutte det gamle året – og ikke minst å starte et nytt år. En liten eventyrlandsby i Umbria – midt i Italias grønne hjerte. Landskapet på disse kanter er vakkert som få med vinmarker, olivenlunder og middelalderbyer som klamrer seg fast på bakketoppene. Vi spiser kortreist og velsmakende, det italienske kjøkken er mangfoldig, smakfullt, enkelt og uformelt. Benvenuto in Italia!

 • Halvfigur portrett av kvinne

  Inger Helene Enger
  Reiseleder

En tur i samarbeid med Aftenposten // Nesten alt inkludert

En kvinne som holder en hundevalp

Nyttårstur til Svalbard

Avreise 29.12.2023 / 4 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 19.200,-

Opplev en annerledes nyttårsfeiring på Svalbard - midt i polarnatten når øya er helt uten sollys. Helt mørkt er det ikke, det er månelys, stjernelys – og forhåpentligvis er det også nordlys! Og ikke minst er det hyggelige måltider i godt selskap. Vi skal på hundesledetur, scootertur og nordlysjakt, og på nyttårsaften blir det femretters festmiddag.

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Alle aktiviteter inkludert

Januar 2024

Februar 2024

Mars 2024

En unik mulighet for den strikkeglade!
Dame med fargerike votter.

Strikk med farger - og Ingunn Birkeland

Avreise 01.03.2024 / 4 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 13.850,-

En langhelg for deg med kjærlighet for pinner, farger og design! Bli med klesdesigner Ingunn Birkeland til Århus i Danmark, hvor hun holder workshops og lærer oss hvordan hun jobber med farger.

 • Dame med fargerike votter.

  Ingunn Birkeland
  Foredragsholder

Workshops med Ingunn Birkeland // Yarnfreak - Århus' kjente strikkebutikk // Bli inspirert på Kunstmuseet ARoS // Plantefarget garn og materialer hos G-uld

Voksen kvinne som står utendørs i sollyset. Hun holder to skiver sitroner og dekker øynene mens hun smiler.

Langtidsferie på Kypros

Avreise 02.03.2024 / 22 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 25.900,-

Bli med til fantastiske Pafos, der vi har funnet frem til et herlig hotell. Flere utflukter er inkludert, og du vil også få mye tid til å dyrke ro og velvære med reisefølget eller dine nye venner. For dette er en tur der det er lett å stifte nye bekjentskaper!

 • Vegard Pettersen2

  Vegard Emil Pettersen
  Reiseleder

Halvpensjon // Norsk reiseleder

Nyhet!
Teplantasjer og Muthirappuzhayar-elven nær åsene i Munnar, Kerala, India

Kerala rundreise i sørlige India

Avreise 02.03.2024 / 12 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 39.990,-

Kerala er synonymt med kardemomme, nydelige krydder, innlandssjøer, elver, grønne te-plantasjer, lange fine sandstrender, tutende rickshawer, og et vennlig folkeslag. Dette er India "light" og en fryd for alle sanser.

 • Gunnar skjolden

  Gunnar Skjolden
  Reiseleder

Maks 20 deltakere på turen // Alle måltider inkludert // Hoteller med høy standard

Nyhet!
Luftfoto av den berømte Copacabana-stranden og Ipanema-stranden i Rio de Janeiro, Brasil

En smak av Brasil

Avreise 04.03.2024 / 12 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 47.990,-

Vi skal oppleve Brasil fra storbyen Rio til den pittoreske byen Paraty som er på Unescos verdensarvliste samt få oppleve de spektakulære fossefallene i Iguazu både fra den argentinske siden og den brasilianske siden. Vi skal på en spennende rundreise i verdens femte største land, hvor du får oppleve hverdagsliv, fest, natur og nasjonalparker. Vi skal også smake tropiske frukter, Caiparina og kaffe, og vi skal også nyte omgivelsene. Gled deg til eventyret!

 • Toverud 180x180

  Geir Toverud
  Reiseleder

Variert rundreise // Opplev Brasils høydepunkter // Mye inkludert

Nyhet!
Tiger's Nest Kloster (Taktshang) i kongedømmet Bhutan

Eventyrlige Nepal og Bhutan

Avreise 07.03.2024 / 15 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 57.390,-

En superkombinasjon! Bhutan er en nasjonalskatt og ligner ikke noe annet. Det lille landet som måler landets tilstand i bruttonasjonallykke, og det eneste buddhistiske kongedømmet i verden. Nepal er en annen verden og noe for seg selv. Her finner vi åndeligheten som preger det nepalske samfunnet.

 • Portrett av kvinne

  Gunhild Vaardal-Lunde
  Reiseleder

Mye inkludert // Opplev fjelllandet Nepal // Opplev lykkelandet Bhutan

Nydelige rammer rundt vingårdene i Mendoza.

Vintur på øverste hylle i Chile og Argentina

Avreise 11.03.2024 / 13 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 53.990,-

Dette er drømmereisen for eventyrlystne vinelskere! Bli med vinkjennerne Gunnhild Bjørnsti og Geir Salvesen til noen av de beste vingårdene på begge sider av Andesfjellene - tema for denne turen en kvalitetsviner i Chile og Argentina. Vi starter i Chile og krysser Andesfjellene over til den vakre vinbyen Mendoza i Argentina. Herfra flyr vi til pulserende Buenos Aires hvor vi tilbringer de siste dagene før vi tar fatt på hjemreisen.

 • Portrett av dame

  Gunnhild Bjørnsti
  Foredragsholder

 • Geir Salvesen

  Geir Salvesen
  Foredragsholder

For den eventyrlystne vinelskeren // Både kjente og mindre kjente vingårder // Opplev Andesfjellene og pittoreske Mendoza

Utsikt over Koutoubia-moskeen og gardem i Marrakesh, Marokko. Blomsterrik hage med moskeen i bakgrunn

Kunst, kultur og hager i Marokko

Avreise 16.03.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 24.860,-

Bli med på en annerledes reise i Marokko – en reise med de kunst og kulturopplevelser samt noen flotte hager. Vi skal vandre i arabiske hager som tatt ut av sidene i en eventyrbok, se arkitektur og kunst, utforske myteomspunnede Marrakech og senke skuldrene i hippiebyen Essaouira.

 • Kvinne i mønstret tunika

  Anne Marthe Barfod
  Reiseleder

Galapagos sjøløve

Galapagos og Ecuador

Avreise 27.03.2024 / 12 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 52.790,-

Det er ikke uten grunn vi kaller Galapagos verdens mest eksotiske sted. I dette lille øyriket i Stillehavet, 100 mil utenfor kysten av Ecuador, lever det dyre- og fuglearter som ikke finnes noe annet sted i verden. Turismen er begrenset og tilpasset dyrelivet - opplevelsen er unik! Vi skal selvfølgelig oppdage vertslandet Ecuador også - et av de mest indianske landene i Latin-Amerika.

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Mye inkludert // Naturopplevelser i særklasse! // Lokal kultur i Ecuador

April 2024

Semperoper i Dresden i Tyskland.

Vårtur med opera i Berlin og Dresden

Avreise 03.04.2024 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 17.750,-

Kulturinteressert og glad i opera? Da kan vi friste med en nydelig liten uke til våren, hvor du får oppleve to spennende storbyer – og to storslåtte operaer.

 • Toverud 180x180

  Geir Toverud
  Reiseleder

Kun 20 plasser

En opplevelse for livet!
Llama på Machu Picchu i Peru

Rundreise – Peru med Amazonas

Avreise 10.04.2024 / 14 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 49.490,-

Frodig jungel med fugler i alle farger, inkaenes rike i Urubambadalen, inkahovedstaden Cuzco – og selvsagt Machu Picchu, inkaenes eldgamle by dypt inne i Andesfjellene som var glemt i århundrer.

 • Odd A Stenvag

  Odd A. Stenvåg
  Reiseleder

Opplev Machu Picchu i soloppgang // Spennende og fargerik kultur og historie // Amazonas - verdens fjerde største regnskog

Nyhet!
Utsikt over solnedgang over sanddyner i ørkenen, Oman

Omans skatter

Avreise 14.04.2024 / 10 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 46.550,-

Oman er det ekte Midtøsten. Her møtes gammelt og nytt i en fantastisk smeltedigel av kulturer, historie, mennesker og smaker. Vi skal besøke fjell og daler, bortgjemte landsbyer og strålende moskeer, solnedgangen over sanddynene i Wahiba vil du sent glemme. Har du kanskje vurdert en ferie til Dubai, men ønsker noe mer ekte? Da er Oman noe for deg!

 • Reiseleder Anne Dignes

  Anne Dignes
  Reiseleder

En natt i ørkenen - som i tusen og en natt! // Rundreise med variert innhold // Transport i 4x4 biler // Høy kvalitet og gode hoteller

Nyhet!
Båter på flytende marked

En kulinarisk reise gjennom Thailand, Kambodsja og Vietnam

Avreise 16.04.2024 / 16 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 56.990,-

Sørøst-Asia inneholder så utrolig mye, og på denne drømmereisen gjennom Thailand, Kambodsja og Vietnam får du oppleve blant annet Angkor Wat, Bangkok, Mekong og Ho Chi Minh. Men aller mest er dette en kulinarisk reise – gjennom tre land med enestående kjøkken. For noen smaker! Vi skal besøke både fancy restauranter og enkle matboder og markeder, og vi skal lære å lage mat underveis.

Svært mange opplevelser inkludert på turen // Gode hoteller // To matkurs inkludert // Majestetiske Angkor Wat

A-kort rabatt kr 400,-
Smal gate i blomsterbyen Spello.

Trevi i Umbria – Italias grønne hjerte

Avreise 18.04.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 13.980,-

Trevi er et lite stykke paradis i Italia, og den livsbejaende italienske væremåten passer som hånd i hanske her. Nydelige råvarer, italiensk kjøkkenkunst, og gode viner er bare begynnelsen på eventyret i Trevi.

En tur i samarbeid med Aftenposten // Alt inkludert // Trevi er en favoritt blant gjestene våre