Peru

Publisert: 22. oktober 2019

5 grunner til å reise til Machu Picchu

Har du sett sola stige opp over inkaenes eldgamle by med alle sine mysterier gjemt i de stumme steinene, glemmer du det aldri.

Du trenger ikke nødvendigvis soloppgang eller trolsk morgenlys heller. Et besøk i Machu Picchu i Andesfjellene i Peru setter seg uansett i både hodet og hjertet. Og spørsmålet de aller fleste kanskje har i hodet når de drar herfra er: Hvordan i all verden er denne byen mulig?!

1. Reisen dit

Det fins flere måter å komme seg til Machu Picchu på. Noen velger å gå Inca Trail, hvor du kan vandre i flere dager og overnatte i telt på veien. Noen tar toget et stykke på vei og vandrer en dagstur. De fleste tar toget helt fram til den lille byen Machu Picchu Pueblo (tidligere Aguas Calientes), fascinerende i seg selv der den ligger i dalbunnen med de stupbratte Andesfjellene rundt på alle kanter. Derfra er det en kort busstur opp til Machu Picchu.

Getty Images 545351380

Morgenstemning over Machu Picchu. Makeløst.

Selve togturen er et eventyr i seg selv. Toget snor seg langs elva i Urubamba-dalen, gjennom frodig regnskog og med nye fjellpanorama etterhvert som toget snirkler seg frem. Togturen fra Cusco og fram til Machu Picchu Pueblo tar ca. 3,5 timer.

Blir du med på tur med Escape, har vi en god og en dårlig nyhet til deg (hvis du er B-menneske). Den dårlige nyheten er at du må stå tidlig opp når vi skal besøke Machu Picchu. Kjøreturen opp fra hotellet i Machu Picchu Pueblo er ikke lang, men vi vil få med oss soloppgangen. Og den venter ikke. Den gode nyheten er at denne morgenstunden kommer du til å huske så lenge du er ved dine fulle fem.

Vi kommer før de fleste andre reisende, og får oppleve stemningen og roen - og du kan sette deg ned litt opp i høyden og prøve å forestille deg hvordan byen var da inkaene bodde her.

Kanskje var noen på vei til tempelet for å hylle solguden ved soloppgang? Kanskje var noen ute i de frodige terrassene for å hente ferske råvarer til dagens måltider? La fantasien få fritt spillerom.

2. Historien om Hiram Bingham og den tapte byen

Hva skjedde egentlig i Machu Picchu rundt 1530, siden byen ble forlatt og glemt? Dette er også et mysterium, det verserer flere teorier. Sikkert er det i hvert fall at spanjolene som invaderte Peru i 1532 aldri kom til Machu Picchu.

Men siden inkariket opphørte med den spanske invasjonen, var det heller ingen overklasse igjen til å befolke byen. Machu Picchu hadde mest sannsynlig vært et eksklusivt sted for eliten, og folk flest kjente uansett ikke til byen eller veien dit. Dermed ble byen glemt. I nesten 400 år.

Så kom den amerikanske historikeren og eventyreren Hiram Bingham på banen. Han interesserte seg for inkaruiner, og var spesielt opptatt av å finne "The Lost City of the Incas" - den siste byen som var bebodd av inkaer. Høres ut som filmplottet til en Indiana Jones-film, og det er ikke så rart - det sies at en av inspirasjonskildene til filmhelten faktisk skal ha vært Hiram Bingham!

Getty Images 96671732

En nærmere titt både på bebyggelsen og terrassene.

Bingham skal ha fått høre av en lokal bonde at det fantes ruiner i fjellene i området rundt Cusco. I juli 1911 kom Bingham og teamet hans til området, og en regnfull sommermorgen klatret de oppover til en liten hytte hvor det bodde noen lokale bønder. De fikk en liten gutt til å følge Hiram bort til ruinene som lå rett ved. Det ble hans første møte med Machu Picchu, og etter å først ha kommet til noen av de mange steinterrassene som omgir byen, han skal ha beskrevet det slik:

- Plutselig sto jeg foran husruiner bygd med den fineste kvaliteten av inkaenes steinarbeid. Ruinene var overgrodd av trær og planter og dekt av mose, men granittveggene var nøyaktig kuttet til og satt sammen på utsøkt vis. Det tok virkelig pusten fra meg.

Og selv om flere i etterkant hevdet å ha vært ved Macchu Picchu-ruinene før Bingham, var det hans oppdagelse som gjorde byen verdensberømt og står som Macchu Picchus oppdager. (Kilde: historytoday.com)

Machu Picchu

En utsikt enhver eiendomsmegler ville siklet etter. Inkaene så den først.

3. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Eiendomsmeglernes mantra gjelder også for Machu Picchu! Beliggenheten er noe av det mest spektakulære du har sett. Mange blir overrasket over hvor grønt og frodig det er i Machu Picchu - det blir jo beskrevet som en høytliggende fjellby.

Men byen ligger faktisk der regnskogen møter Andesfjellene, så her er det ingen forblåste vidder og sparsommelig flora. Her er fjellsidene dypgrønne og fra byen skuer du ned på Urubamba-elven som bukter seg dypt nede i dalen.

Det karakteristiske fjellet Huayna Picchu (2667 moh) ligger rett bak byen, mens de fjernere fjellene på den andre siden av Urubamba-dalen nærmest rammer inn ruinbyen og skaper en eventyrlig kulisse. Mektig, er ordet.

4. Himmelsk arkitektur i regnskogen

Når du ser med hvilken presisjon steinene er lagt oppå hverandre, hvor perfekt tilpasset de er så du mange steder knapt kan få et barberblad imellom, vil du mest sannsynlig få hakeslepp. For noen bygningsingeniører de må ha vært - inkaene som konstruerte Machu Picchu på 1400-tallet!

Byen består av omkring 200 bygninger, og her har det vært bad, bolighus og templer - og over 3000 trappetrinn i stein, siden byen er bygd i flere høyder som passer perfekt inn i landskapet.

Sannsynligvis bodde det folk i Machu Picchu i mindre enn 100 år. Byen skal ha stått ferdig rundt 1440 og ble forlatt da spanjolene erobret Peru rundt 1530. Men hvorfor bygge en by her oppe - i 2500 meters høyde? Og hvem bodde her? Her er det ulike teorier.

Getty Images 1147021741

Nei, hvem trenger vel mørtel... ?

En teori er at det var en garnisonby, en annen at det var en ferieresidens for kongelige og andre bedrestilte i inkasamfunnet. Andre igjen mener at byen har hatt religiøs betydning og at de forsket på astronomi her, noen mener det har vært eksperimentert med jordbruk. Kanskje hadde byen flere av disse funksjonene også? Et helt entydig svar får vi kanskje først når noen finner opp en tidsmaskin som funker...

Uansett formål - bygge kunne de! I stedet for å bruke mørtel har de heller satset på å tilpasse steinene helt perfekt til hverandre. Og hvordan gjorde de det? Jo, de brukte verktøy i både stein, bronse og kobber - i tillegg til vann. For vann utvider seg når det fryser til is - og er en ypperlig måte å separere store steinflater fra hverandre. Inkaene var virkelig noen utrolige byggmestre!

5. Vi vet ikke hvor lenge byen eksisterer...

Ja, Machu Picchu har ligget der i hundrevis av år. Byen er en av verdens mest kjente attraksjoner, og ruinene blir tatt godt vare på.

Men deler av byen er faktisk i ferd med å skli ut. Selvsagt blir det gjort tiltak for å forhindre dette, og det skjer i sneglefart. Lokale myndigheter begrenser antall personer som får lov å besøken byen per dag. Det hjelper. Men naturen kan være lunefull. Jordskjelv eller store nedbørsmengder kan eskalere tendensene og gjøre ubotelig skade. La oss håpe og tro at det ikke skjer. La oss håpe at mystiske Machu Picchu ligger der lenge nok til å trollbinde både oss og de som kommer etter oss.

God tur - du har en fantastisk reise foran deg.

Se alle våre temareiser:

April 2024

Gård med olivenlunder og vingårder.

Toscana – en reise for alle sanser

Avreise 25.04.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 18.790,-

Bølgende åser og postkort-perfekte landsbyer. Vi bor i Montecatini Terme og herfra reiser vi på utflukter. Praktfulle Firenze, middelalderbyen San Gimignano og festningsbyen Lucca er ikke langt unna. Se pastellkledte landsbyer i Cinque Terre og nyt arkitektur, kunst, natur og selvsagt italiensk mat og drikke.

 • Ulf Brynildsen NY

  Ulf Brynildsen
  Reiseleder

Spennende historiske byer // Lunsj hos den kjente slakteren i Panzano // Direktefly fra/til Oslo

En mann plukker en sitron fra treet fullt med gule frukter

Puglia – sjarm og skjønnhet i Sør-Italia

Avreise 27.04.2024 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 20.390,-

Selv om du har vært i Italia før, har du ikke opplevd maken til Puglia. Forunderlige opplevelser som Alberobello, byen med de særegne trulli-husene, grottebyen Matera og Lecce, barokkens by. Og ikke minst stappfull av italiensk sjarm, mat og drikke.

 • Portrett mann

  Stefan Maurbakken
  Reiseleder

Legendariske byer // En stor fusjon av kulturer

Fantastisk sommerutsikt over middelalderbyen. Trapper som fører til Sighisoara by og klokketårn bygget av Saxons, Transylvania, Romania, Europa

Transilvania - en uåpnet historiebok

Avreise 28.04.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 16.890,-

Transilvania i Romania er mytisk og sagnomsust, og bare navnet vekker til live bilder av dramatiske slott og vampyrlegender. Men det er også mye mer! Bli med på en rundreise som byr på storslått natur, fargerike middelalderbyer som oser av stemning og hjertelige møter med lokalbefolkningen.

 • Trond Aspaas

  Trond Aspaas
  Reiseleder

Utenfor allfarvei i Europa // Reiseleder med Transilvania som spesialområde

En gruppe mennesker ute på tur

Lett vandring i Trevi

Avreise 29.04.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 12.790,-

Unn deg noen dager i Trevi med vandring i vakre omgivelser med vinmarker, olivenlunder og middelalderbyer som klamrer seg fast på bakketoppene

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Vin inkludert til måltidene // Helpensjon

Mai 2024

Magisk og mystisk
Tre damer prøver partymasker.

Venezia – trange smug og gylne masker

Avreise 04.05.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 16.480,-

Magisk, mystisk og helt unik – er det en by som virkelig kan leve opp til forventningene, så er det Venezia! Vår lokalguide tar oss også med på spennende vandringer utenfor turisttråkket, og vi skal utforske flere av øyene i lagunen og komme tett på det venetianske dagliglivet. Det blir også tid til å vandre på egen hånd, over broer og kanaler med glidende gondoler, i trange smug med gylne masker i butikkvinduene – Venezia slutter aldri å fascinere.

 • Sonja reiseleder escape

  Sonja Kotur Lovrekovic
  Reiseleder

Tidløs skjønnhet // Direktefly fra/til Oslo // Lekkert 4* boutiquehotell

Smak på historien
Taormina by med Mount Etna på bakgrunn

Sicilia fra øst til vest

Avreise 08.05.2024 / 9 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 26.990,-

Sammen med arkeolog og historiker Knut Ødegård får du oppleve grekernes og romernes Sicilia, gjennom en rundtur blant templer, teatre og vingårder! Fra Taormina i øst til Selinunte i vest, ser og smaker vi oss gjennom denne frodige og fargerike øya. Gjennom det prisbelønte vinhuset Planeta får vi også forstå og smake hvordan historie og tradisjon ligger bak noen av Italias beste viner.

 • Knut Odegard 1 e1526463842293

  Knut Ødegård
  Reiseleder

Vinmarker med litt tåke over.

Engelske bobler med Ingvild Tennfjord

Avreise 10.05.2024 / 4 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 20.450,-

På denne sprudlende reisen tar Ingvild Tennfjord deg med rett inn i hjertet av engelsk vinproduksjon. Vi besøker produsenter i toppklasse. Koselige engelske byer. Ingvild gjør deg ikke bare til en bedre vinsmaker. Hun gir deg verktøyene for å knekke koden og forstå musserende vin på et dypere nivå.

A-kort rabatt kr 400,-
Smal gate i blomsterbyen Spello.

Trevi i Umbria – Italias grønne hjerte

Avreise 23.05.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 15.170,-

Trevi er et lite stykke paradis i Italia, og den livsbejaende italienske væremåten passer som hånd i hanske her. Nydelige råvarer, italiensk kjøkkenkunst, og gode viner er bare begynnelsen på eventyret i Trevi.

 • Img 9767 kopi

  Gunnar Skjolden
  Reiseleder

Alt inkludert // Vin inkludert til måltidene // Trevi er en favoritt blant gjestene våre

Juni 2024

Juli 2024

September 2024

Utebord med vingårdsbakgrunn i susnet-tid i Toscana, Italia

Vintur til Toscana med Ingvild Tennfjord

Avreise 01.09.2024 / 4 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 22.780,-

Endelig! Mange har nok ventet på en mulighet for å bli med vinkjenner og forfatter Ingvild Tennfjord til Toscana, og nå er den her. Sammen med Ingvild har vi satt sammen en reise fullspekket med spennende viner og vidunderlige smaker. Vinprodusenter i toppklasse åpner sine dører for oss, og det blir vinsmakinger som ikke er alle forunt.

Bo i hjertet av Toscana // Produsenter i toppklasse // Lunsj hos den kjente slakteren i Panzano

Nyhet!
Liten orangutangbay klartrer i et tre.

Eventyrreise til Malaysia og Borneo

Avreise 02.09.2024 / 15 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 42.800,-

Malaysia er en smeltedigel av kulturer og religion, så forbered deg på mange inntrykk - og fantastisk mat! På Borneo skal vi lete etter oranguntanger og neseaper, vi skal bo med de lokale for en natt, se Borneos høyeste fjell og slappe av på en strand. På fastlands-Malaysia skal vi oppdage Georgetown, teplantasjene i Cameron Highlands og Kuala Lumpur. Dette blir en tur av de sjeldne – bli med oss på eventyr!

 • Img 9309 kopi

  Kirsti Asskildt
  Reiseleder

Opplev Borneos regnskog på nært hold // Bo med de lokale i et longhouse // Storbyen Kuala Lumpur // Gode hoteller

Luftfoto av Gergeti treenighetskirke ved soloppgang i Georgia.

Georgia – det hjertevarme annerledeslandet

Avreise 08.09.2024 / 9 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 25.990,-

Er du klar for en annerledes ferie og en spennende reise til Georgia? Dette mangfoldige landet i øst er en uoppdaget skatt for nordmenn flest, myteomspunnet og eldgammelt der det ligger langs den historiske Silkeveien. Det lille landet i hjertet av Kaukasus tar imot deg med åpne armer.

 • Svend Waage

  Svend Waage
  Reiseleder

Innholdsrik rundreise // Spennende mat- og vinkultur // Gode hoteller

Nyhet!
Solnedgang over Dhermi Beach - Dhermi, Himare, Vlore, Albania

Rundreise i Albania – Europas siste hemmelighet

Avreise 10.09.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 20.280,-

Er du klar over hvor fargerikt, spennende og vakkert Albania er? Landet er ennå uoppdaget av mange reisende, og derfor kan vi også kalle Albania for en av Europas aller siste hemmeligheter. En miks av spennende menneskemøter, ekte landsbyliv, slott og eldgamle brosteinsgater, fjelltopper og byer langs den albanske rivieraen – dette er et reisemål som ikke er helt A4. Bli med på en oppdagelsesreise i øst!

En historiebok av en reise! // Direktefly fra/til Oslo // Hyggelig pris og helpensjon

A-kort rabatt kr 400,-
Smal gate i blomsterbyen Spello.

Trevi i Umbria – Italias grønne hjerte

Avreise 12.09.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 13.980,-

Trevi er et lite stykke paradis i Italia, og den livsbejaende italienske væremåten passer som hånd i hanske her. Nydelige råvarer, italiensk kjøkkenkunst, og gode viner er bare begynnelsen på eventyret i Trevi.

Alt inkludert // Vin inkludert til måltidene // Trevi er en favoritt blant gjestene våre

Nyhet!
Solnedgang over Dhermi Beach - Dhermi, Himare, Vlore, Albania

Rundreise i Albania – Europas siste hemmelighet

Avreise 17.09.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 19.980,-

Er du klar over hvor fargerikt, spennende og vakkert Albania er? Landet er ennå uoppdaget av mange reisende, og derfor kan vi også kalle Albania for en av Europas aller siste hemmeligheter. En miks av spennende menneskemøter, ekte landsbyliv, slott og eldgamle brosteinsgater, fjelltopper og byer langs den albanske rivieraen – dette er et reisemål som ikke er helt A4. Bli med på en oppdagelsesreise i øst!

 • Img 9767 kopi

  Gunnar Skjolden
  Reiseleder

En historiebok av en reise! // Direktefly fra/til Oslo // Hyggelig pris og helpensjon

MATKURS MED VIDAR BERGUM
Tyrkisk te i Istanbul.

Smaken av Istanbul med Vidar Bergum

Avreise 17.09.2024 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 27.980,-

Bli med matskribent og forfatter Vidar Bergum på jakt etter de genuine smakene av Tyrkia. Dette er reisen for deg som er en eventyrer på kjøkkenet og matbutikken! Vi blir kjent med kulturen og smaken av den nære Østen som gjør Istanbul og Bosporos-regionen til et så uimotståelig sted å besøke for matglade reisende.

Kulturen og smaken av den nære Østen // Fargerikt og eksotisk // Nesten alt inkludert

Nyhet!
"Gorey Harbour og Mont Orgueil Castle i Jersey, Channel Islands"

Kanaløyene Jersey og Guernsey

Avreise 18.09.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 19.990,-

Sanddyner, turkist hav, grønne, bratte heier, loddrette klipper, slott, fort og fyrtårn. Spennende historier om pirater og spøkelser fortelles av de lokale. Kysten er røff og værbitt og bidrar med litt dramatikk i idyllen vi finner mange steder som ligger i le. Klimaet er temperert og mildt. Hovedstaden Saint Helier på Jersey og hovdstaden Saint Peter Port på Guernsey byr på sjarm og atmosfære til tusen. Øyene byr også på en sterk krigshistorie man får innblikk i.

 • Img 9588 kopi

  Jofrid Høybakk
  Reiseleder

Opplev øylivet i den engelske kanal // Behagelig klima, dramatisk natur // Hyggelige og gjestfrie lokale folk