Rakfisk fra Noraker gård i Valdres.

Til Jotunheimen for å spise seg mett

Publisert: 10. mars 2021

Fjellferie med festmeny

Vært i Jotunheimen før? Joda, det ligger relativt nært det meste på Østlandet, og fjellturene her er godt kjent. Så ja, kanskje har du allerede vært i Jotunheimen. Men! Dette er en litt annerledes tur, så les videre likevel. I tillegg til naturopplevelser skal vi dra på oppdagelsesferd i det velsmakende, lokale kjøkkenet de har utenfor stuedøra. For ikke å glemme at vi skal bo på Grønolen Fjellgard, hvor gjestfriheten sitter i veggene.

Jotunheimen er lettvint å komme seg til, kjør selv eller ta Valdresekspressen – og få med deg enda mer på veien.

Her er opplevelsesmenyen for turen 👇

Med hjerte, sjel og støl

Vi skal bo på Grønolen Fjellgard, og bare se på de to trivelige karene under her, så skjønner du at det er et godt sted å være. Her er det ro og nydelig natur, og dessuten en egen velværeavdeling, med badstue, dampbad, massasjebad og motstrømsbasseng.

Vi skal også en tur til seters for å gjøre oss, vel – ikke først og fremst for å gjøre oss fete, men mette skal vi bli. Her venter det nemlig rømmegrøt og spekemat. Men kanskje aller gjevest er de fantastiske måltidene Øyvind Grønolen tryller fram på kjøkkenet.

🎉Vi gleder oss stort til 5-retters festmeny siste kvelden!

Rakfisk i 14. generasjon

Klart vi skal smake på rakfisk når vi er i Valdres! Noraker Gård i Aurdal er viden kjent for nettopp rakfisken sin, og de har flere ganger vunnet førsteprisen i Norsk Rakfiskfestival.

Vi får selvsagt smake på rakfisken, og i gårdsbutikken kan du handle med godsaker hjem. Tør du gå for en vellagret variant? Det er også andre godsaker i butikken, som gravet ørret, sennepssaus, geitekurv og elgkurv.

Rakfisk fra Noraker gård i Valdres.

Rakfisk fra Noraker gård i Valdres. Noraker gård

Øl med de underjordiske

I Aurdal skal vi på ølsmaking hos Små Vesen, og da gjelder det å holde øynene åpne for – nettopp små vesen. Bryggeriet hevder nemlig å brygge øl med vekt på godt håndverk og lagspill med de underjordiske...

På 1800-tallet var det en del av folketrua at de underjordiske ga alkoholen i ølet, ifølge bryggeriet. Man kunne faktisk se dem i bruset og boblene! Hvor mye øl som skal til for å se de underjordiske skal vi ikke spekulere i, men en velsmakende, brusende og morsom opplevelse blir det garantert.

Øltypene har navn som Vardøger Pils, Vette Kveiteøl, Nøkk Gyllen Lager og Rimtusse Porter, så her er det bare å finne sitt favorittvesen.

Mann tapper øl fra tappetårn

Bryggeriet Små Vesen brygger øl på lag med de underjordiske

En reise tilbake i tid

Et stopp på Valdres Folkemuseum er også et besøk til farne tider – her er både gård, husmannsplass og støl. Dette er et av de største friluftsmuseene i Norge, så her kan du lære mye om gamle tradisjoner og lokal kultur.

Nærbilde av sølje og detalj på bunad.

Reis tilbake i tid på Valdres Folkemuseum. Valdres Folkemuseum

Fristende disker

Oster, skinker, rakfisk, lokalt hjorte- og elgkjøtt, lammekjøtt, pølser, gourmetkonfekt, olivenoljer, honning, syltetøy, søtsaker ... Det bugner på Fagernes landhandel – og der blir vi til alle har fått kjøpe det de måtte ønske seg. Her får du den ekte landhandelfølelsen også.

Lot du deg friste av dette, kan du lese mer om turen her 👇

Se alle Norges-turene våre

Juli 2023

August 2023

Kvinne på fottur om sommeren med vann og fjell i bakgrunnen

Valdres og Jotunheimen – fjellturer og gourmet

Avreise 06.08.2023 / 5 dager

Ledige plasser

Priser fra 9.390,-

Til fjells! Det er der lufta er frisk, mose dekker stien året rundt og du kan holde en meter avstand fra alt. Eller hold hundre meters avstand. Tusen meter! Med et bakteppe av snødekte tinder og myrull vil du ikke bare kunne nyte den storslagne naturen, men også et matfat av de helt sjeldne – selv i norsk målestokk.

Mye god mat inkludert // Trivelig vertskap og fantastisk turterreng // Gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester

Støtt Brygge med kyst og båthus

Helgelandskysten - Opplevelser i havgapet

Avreise 16.08.2023 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 18.250,-

Øya Støtt er lokalisert helt nord på Helgelandskysten – som vi tør påstå er verdens vakreste kyst. Bli med oss nordover – og sjekk inn på Støtt Brygge. Dette er den perfekte basen for en opplevelsesrik uke: her møter du et meget godt kjøkken, herskapelig overnatting og et personlig vertskap med tilstedeværelse hele tiden.

Opplev også Myken og Svartisen // Innholdsrikt program med mye inkludert // Fantastisk mat av lokale råvarer

På vandring i fjellet på en strålende solskinnsdag

Fotturer og nasjonalromantikk i Sogn

Avreise 20.08.2023 / 5 dager

Ledige plasser

Priser fra 8.250,-

Innerst i Sognefjorden ligger Nes Gard, og vi er så glade for å kunne tilby dette stedet til gjestene våre. Gården ligger nær de tre nasjonalparkene Breheimen, Jostedalen og Jotunheimen, så bedre utgangspunkt for fotturer i Norge skal du lete lenge etter! På Nes gard er det trivelig vertskap, kortreist mat og god stemning. Godt å slappe av her etter flotte fotturer i natur som vel må være noe av det vakreste Norge har å by på.

  • Vakre omgivelser rundt Nes Gard

    Nes gard
    Lokalt vertskap

Helpensjon // Nes Gard er en favoritt blant gjestene våre

Dekket bord med lekker salat og hvitvin.

Smaken av Valdres

Avreise 20.08.2023 / 4 dager

Ledige plasser

Priser fra 8.390,-

Flere retters gourmetmiddager, rømmegrøt, rakfisk (vi er tross alt i Valdres!), øl brygget i samspill med de underjordiske - er ikke dette smaken av Norge, så vet ikke vi! Bli med oss til Valdres og Jotunheimen i sommer, og opplev lokale mattradisjoner, gjestfrihet, lokal kultur og håndverk - og gourmetmat!

Mye god mat inkludert // Trivelig vertskap // Gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester

Matpause i fjellene

Fottur på Svalbard – et arktisk eventyr

Avreise 24.08.2023 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 24.330,-

Tenk å sitte på den arktiske tundraen med en god nistepakke mens du hører på spennende historier om isbjørn – og det midt i sommerferien. Opplev det spesielle sommerlyset, den nakne naturen og det livlige dyrelivet med polarrev, reinsdyr – og kanskje isbjørn? Du kommer ikke til å savne Syden!

  • KKB bilde

    Kari Kristine Berger
    Reiseleder

Alle aktiviteter og de fleste måltider er inkludert

September 2023

August 2024