Rakfisk fra Noraker gård i Valdres.

Til Jotunheimen for å spise seg mett

Publisert: 10. mars 2021

Fjellferie med festmeny

Vært i Jotunheimen før? Joda, det ligger relativt nært det meste på Østlandet, og fjellturene her er godt kjent. Så ja, kanskje har du allerede vært i Jotunheimen. Men! Dette er en litt annerledes tur, så les videre likevel. I tillegg til naturopplevelser skal vi dra på oppdagelsesferd i det velsmakende, lokale kjøkkenet de har utenfor stuedøra. For ikke å glemme at vi skal bo på Grønolen Fjellgard, hvor gjestfriheten sitter i veggene.

Jotunheimen er lettvint å komme seg til, kjør selv eller ta Valdresekspressen – og få med deg enda mer på veien.

Her er opplevelsesmenyen for turen 👇

Med hjerte, sjel og støl

Vi skal bo på Grønolen Fjellgard, og bare se på de to trivelige karene under her, så skjønner du at det er et godt sted å være. Her er det ro og nydelig natur, og dessuten en egen velværeavdeling, med badstue, dampbad, massasjebad og motstrømsbasseng.

Vi skal også en tur til seters for å gjøre oss, vel – ikke først og fremst for å gjøre oss fete, men mette skal vi bli. Her venter det nemlig rømmegrøt og spekemat. Men kanskje aller gjevest er de fantastiske måltidene Øyvind Grønolen tryller fram på kjøkkenet.

🎉Vi gleder oss stort til 5-retters festmeny siste kvelden!

Rakfisk i 14. generasjon

Klart vi skal smake på rakfisk når vi er i Valdres! Noraker Gård i Aurdal er viden kjent for nettopp rakfisken sin, og de har flere ganger vunnet førsteprisen i Norsk Rakfiskfestival.

Vi får selvsagt smake på rakfisken, og i gårdsbutikken kan du handle med godsaker hjem. Tør du gå for en vellagret variant? Det er også andre godsaker i butikken, som gravet ørret, sennepssaus, geitekurv og elgkurv.

Rakfisk fra Noraker gård i Valdres.

Rakfisk fra Noraker gård i Valdres. Noraker gård

Øl med de underjordiske

I Aurdal skal vi på ølsmaking hos Små Vesen, og da gjelder det å holde øynene åpne for – nettopp små vesen. Bryggeriet hevder nemlig å brygge øl med vekt på godt håndverk og lagspill med de underjordiske...

På 1800-tallet var det en del av folketrua at de underjordiske ga alkoholen i ølet, ifølge bryggeriet. Man kunne faktisk se dem i bruset og boblene! Hvor mye øl som skal til for å se de underjordiske skal vi ikke spekulere i, men en velsmakende, brusende og morsom opplevelse blir det garantert.

Øltypene har navn som Vardøger Pils, Vette Kveiteøl, Nøkk Gyllen Lager og Rimtusse Porter, så her er det bare å finne sitt favorittvesen.

Mann tapper øl fra tappetårn

Bryggeriet Små Vesen brygger øl på lag med de underjordiske

En reise tilbake i tid

Et stopp på Valdres Folkemuseum er også et besøk til farne tider – her er både gård, husmannsplass og støl. Dette er et av de største friluftsmuseene i Norge, så her kan du lære mye om gamle tradisjoner og lokal kultur.

Nærbilde av sølje og detalj på bunad.

Reis tilbake i tid på Valdres Folkemuseum. Valdres Folkemuseum

Fristende disker

Oster, skinker, rakfisk, lokalt hjorte- og elgkjøtt, lammekjøtt, pølser, gourmetkonfekt, olivenoljer, honning, syltetøy, søtsaker ... Det bugner på Fagernes landhandel – og der blir vi til alle har fått kjøpe det de måtte ønske seg. Her får du den ekte landhandelfølelsen også.

Lot du deg friste av dette, kan du lese mer om turen her 👇

Se alle Norges-turene våre

Juli 2024

August 2024

September 2024

Desember 2024