Fottur i Sentral-Asia

Publisert: 22. september 2023

Mellom grønne daler og varme mennesker i Kirgisistan

Fjellandet Kirgisistan lokker til seg eventyrlystne vandrere – og i sommer tok jeg med en gruppe Escape-gjester til fjellheimen i Sentral-Asia. Det ble morsomt, kontrastfylt, tankevekkende – og helt fantastisk!

Som reiseleder er jeg så heldig å stadig få oppleve ukjente kulturer og besøke nye områder. Og ikke minst får jeg treffe mange hyggelige mennesker, både gjestene jeg har med på tur og menneskene vi møter på vår vei. Sommerens tur til Kirgisistan bød på mange trivelige og tankevekkende møter – og en natur som overgår det meste!

Vandring i vill natur

Det var en sprek gjeng som la i vei, og dagsetappene på denne turen varier fra middels til krevende. Vi gikk fra 15 til 25 km, med alt fra 500 til 1000 meter stigning.

Halvparten av dagene gikk vi på etablerte, men ikke alltid merkede stier, resten av tiden vandret vi på lite brukte stier. Terrenget er veldig variert og avhenger av høyden vi befinner oss på.

Generelt er det grønne daler fulle av fjellblomster, store og små elver og bekker opp til ca. 3000 moh. Over denne høyden blir det mer steinete og det grønne forsvinner.

Kirgisistan 8

Sprek gjeng med Escape-gjester!

Hold øynene åpne for murmeldyr

Kirgisistans natur er vakker, vill og uberørt. Underveis på turen får vi oppleve de to største innsjøene Son-Kul og Issuk Kul og får glimt av de majestetiske Tian Shan-fjellene. I år vandret vi i fire dager fra Kochkor-landsbyen over flere pass til Tuura-Suu dalen uten å møte andre enn lokale gjetere med sine familier og dyr.

Dyrelivet i Kirgisistan er variert og rikt på grunn av landets varierte geografi – fjell, stepper, innsjøer og skoger. Vi så murmeldyr (gnagere som er kjent for sin karakteristiske pipelyd), ørn i fjellet og storker når vi kom nærmere Issuk Kul-sjøen og hele veien til Bishkek.

Kirgisistan 16

Deler av veien kan den som vil ta på hesteryggen.

Kirgisistan 3

Åpne armer

Lokale kirgisere er kjent for sin gjestfrihet og vennlighet, og å bo hos en lokal familie er en autentisk opplevelse av deres kultur og livsstil. Dette er et must hvis du ønsker å komme tett på kulturen og livsstilen til de lokale. Det blir fort tydelig at den eldste kvinnen i familien har fullt ansvar for huset, som også inkluderer oss gjestene, maten, te og alt som skal forberedes og stelles i stand for oss.

Kirgisistan 2
Kirgisistan 5

Se på stjernene fra sengen

Vi bor også noen netter i yurt, et tradisjonelt, bærbart og rundt telt, som har blitt brukt i århundrer av nomadiske folkeslag i Sentral-Asia, spesielt i land som Kirgisistan, Kasakhstan og Mongolia.

Våre yurter er såkalte «turist-yurter» med fire senger utstyrt med madrasser, tepper og sengetøy. Selve yurtene er dekorert med tradisjonelle tekstiler og mønstre, og det er mulig å åpne kronen (taket) slik at man kan observere stjernene om natten.

Kort oppsummert - det å overnatte i en yurt er en naturopplevelse i tradisjonell atmosfære, med mulighet for å se på stjernene rett fra sengen.

Kirgisistan 1
Kirgisistan 23

Det enkle liv

Noe som gjorde ekstra inntrykk på turen, var de kirgisiske familiene vi møtte ved Song Kul-sjøen. Her er boforholdene enkle, med opptil tre generasjoner som bor i samme yurt, uten strøm eller mobilnett og tilgang kun til matvarer de klarer å produsere selv. Barna er nysgjerrige på oss som kommer fra et land langt borte, og det er mye glede i å utveksle ord, smil og enkle fraser langs vår vei.

Sommer og vinter på samme dag

Været i høyfjellet kan variere mye fra dag ti dag. Vi hadde alt fra shorts-vær og strålende sol på 3200 moh. til 5 cm nysnø senere den samme dagen.

Generelt var det klar himmel på nettene og tidlig på formiddagen.

Rundt Issuk Kul-sjøen var det godt og varmt, men likevel behagelig sommertemperatur. Bishkek bød på 35 grader og oppover, og holder god temperatur på en gjennomsnittlig sommerdag i juni/juli.

Hvem passer denne turen for?

Kirgisistan er et paradis for naturelskere som søker et eventyr i vakker og uberørt natur, i kombinasjon med majestetisk fjellandskap, brede sletter og frodige innsjøer. Og ikke minst - veldig god mat og et gjestfritt folk. Håper du blir med på neste tur!

Kirgisistan 14
Kirgisistan 25

Se alle fotturene våre:

Oktober 2024

Arkivfoto av en ørkenvei som fører gjennom Wadi Rum-ørkenen også kjent som Månedalen, et UNESCOs verdensarvsted i Jordan.

Jordan Trail til Petra

Avreise 06.10.2024 / 12 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 30.300,-

Bli med Escape Travel en unik aktiv ferie i Jordan – vi sover i beduinleir, vandrer gjennom ørken og fjell, besøker unike Petra og flyter i Dødehavet. Denne etappen av Jordan Trail fra Dana til Petra er kåret av National Geographic til å være blant de 15 beste fotturene i verden, og det kan vi skrive under på!

 • Mila

  Mila Zaharinova
  Reiseleder

Imponerende Petra // Med Dødehavet // Overnatting i Wadi Rum-ørkenen

Koselig liten strand ved havnen

Fottur i Cinque Terre

Avreise 06.10.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 16.590,-

Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.

 • Lene Sorlie

  Lene V Sørlie
  Reiseleder

En av våre mest populære vandreturer // Nesten alt inkludert

Ung kvinne som nyter fossen Caldeiré Verde mens hun vandretur på Madeira.

Fottur på frodige Madeira

Avreise 08.10.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 22.890,-

Madeira er enhver turgåers mekka! Den viktigste grunnen til det er at øya øst i Atlanterhavet er så utrolig vakker, frodig og blomstrende. Her er det grønnkledde fjell med spektakulær utsikt og fargerike, duftende blomster langs fine turstier. Bli med og utforsk blomsterøya med den lille storbyen Funchal og nyt gode hoteller og deilig mat og vin.

 • Reiseleder foran blomstrende busk

  Inger Dahl
  Reiseleder

Nyhet!
Tossa de Mar, de historiske gamlebymurene og sandstranden på Costa Brava middelhavskysten, Catalonia, Spania

Lett vandring ved Costa Brava-kysten

Avreise 09.10.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 18.890,-

Vi vandrer på stier langs klipper og bukter, mellom røffe steinformasjoner, og selvfølgelig koselige små strender med gyllen sand. Kunst- og kulturinteresserte - på med turskoene! Vi tar pulsen på Girona, og besøker Figueras; fødestedet til selve Salvador Dalí. Hva smaker vel bedre enn varm paella og vin i glasset etter en vandredag med havbris?

 • portrett kvinne

  Amanda Perri
  Reiseleder

Kunst og historie i Girona og Salvador Dalí-museet // Alle måltider inkludert // Vinsmaking // Direktefly

NYHET!
Hvit by med hav og blomster foran.

Vandring i Puglia – kyststier og olivenlunder

Avreise 09.10.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 26.690,-

Opplev sjarmerende småbyer, italiensk landsbygd og slående middelhavskyst sammen med oss! Vi besøker den såkalte "støvelhælen" av Italia, i den sørligste delen av eventyrlige Puglia. Regionen er fylt med minner fra de ulike sivilisasjonene som har bodd her gjennom tidene, og det er som å vandre gjennom et enormt museum i det fri! Italiensk mat hører med, dette vil glede alle med smak for det gode liv!

Italiensk matlagingskurs // Mye inkludert!

Nyhet!
En turgåermann som stiger opp på klatreruten til det emblematiske Picu Urriellu (Naranjo de Bulnes), og beundrer den imponerende utsikten over grønne daler og steinete fjell. Det er en liten gruppe beitehus og storfehytter, og også et lite fjelltilfluktssted for gjetere og fjellklatrere. Refuge of The Tenerosa, Picos de Europa, Asturias, Spania

Fottur i Picos de Europa

Avreise 10.10.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 25.950,-

Picos de Europa, i provinsen Asturiene, er kanskje Spanias mest imponerende fjellkjede! Blomstrende enger møter kalkesteinstinder, dype juv og elver finner veien til små fjellandsbyer. Vakre fjellturer venter oss, blant dem den ikoniske turen Ruta de Cares. Vi bor enkelt i trivelige Sotres og Arenas de Cabrales, før uken avsluttes i selveste Bilbao. Dette er turen for den fjellglade livsnyteren!

Liten eksklusiv gruppe - maks 15 gjester // Helpensjon // Ruta de Cares // Besøk i Bilbao

Naturlige underverker i Donostia San Sebastian fantastisk utsiktspunkt for soloppgang Biscayabukta Baskerland Euskadi Gipuzkoa

Vandring og mat i Baskerland

Avreise 12.10.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 31.990,-

Spennende, aktiv og kulinarisk reise til fantastiske Baskerland i Nord-Spania! Med guide og reiseleder Jakob i spissen, får vi flotte vandreturer kombinert med store matopplevelser. Jakob bor her og kjenner nærmest enhver krik og krok av stedet. Perfekt match kaller vi det.

 • Jakob wilhelm aarsheim portratt

  Jakob Aarsheim
  Reiseleder, guide

Besøk på vingårder // Matopplevelser av høy kvalitet // San Sebastián som base under oppholdet

vakre blomsterhager i Lago Maggiore

Lago Maggiore - vandringer i Alpenes forgård

Avreise 12.10.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 21.490,-

Vandretur i et vakkert og variert landskap ved Maggioresjøen i Nord-Italia. Vi har base i Verbania, den største byen ved Maggioresjøens italienske bredder. Gjennom uken skal vi gå fotturer både i nærområdet og opp mot Alpene, og får også tid til å nyte livet ved bredden av Lago Maggiore.

Bo fast på ett hotell // Vandring ved foten av Monte Rosa // Vinsmaking og drikke til maten

Arkivfoto av en ørkenvei som fører gjennom Wadi Rum-ørkenen også kjent som Månedalen, et UNESCOs verdensarvsted i Jordan.

Jordan Trail til Petra

Avreise 13.10.2024 / 12 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 30.300,-

Bli med Escape Travel en unik aktiv ferie i Jordan – vi sover i beduinleir, vandrer gjennom ørken og fjell, besøker unike Petra og flyter i Dødehavet. Denne etappen av Jordan Trail fra Dana til Petra er kåret av National Geographic til å være blant de 15 beste fotturene i verden, og det kan vi skrive under på!

 • KKB bilde

  Kari Kristine Berger
  Reiseleder

Imponerende Petra // Med Dødehavet // Overnatting i Wadi Rum-ørkenen

Koselig liten strand ved havnen

Fottur i Cinque Terre

Avreise 13.10.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 16.590,-

Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.

 • Jofrid

  Jofrid Høybakk
  Reiseleder

En av våre mest populære vandreturer // Nesten alt inkludert

Nyhet
Gruppe av turgåere som går langs Lycian Way-stien langs vill strand og fjell i Tyrkia

Fottur langs Lycian Way

Avreise 15.10.2024 / 8 dager

Under planlegging

Lycian Way er en vandrerute langs Tyrkias sør-vestlige kyst på over 500 km, og på topplisten over de vakreste turløypene i verden. I løpet av denne uken skal vi stoppe innom historiske landemerker, dyppe oss i Middelhavet og nyte nydelig det fjellrike kystlandskapet. Underveis bor vi på hyggelige gjestehus og pensjonater.

Natur og historie, hånd i hånd // Direktefly

Ruinene av St. Hilarion-slottet i det nordlige Kypros

Fottur på Nord-Kypros – fra fortidens fjellslott til Middelhavet

Avreise 17.10.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 15.950,-

Bli med på vandretur på en øy med historisk sus som strekker seg over 10 000 år tilbake i tid, hvor sagn har oppstått, hvor kunstnere er blitt inspirert og hvor folket tar imot deg med åpne armer. Nord-Kypros har flotte fjell og herlig klima, midt i blinken for fjellturer utenfor allfarvei.

 • IMG 8126 002

  Mats Eirik Linaae
  Reiseleder

Mye inkludert // Tid med behagelig klima // Populær tur blant våre gjester

Nyhet!
Andalusien vandring jwa bronronda

Vandring og mat i Andalusia

Avreise 26.10.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 22.490,-

Spennende, aktiv og kulinarisk reise til fantastiske Andalusia med kjente byer som Ardales og Ronda! Med guide og reiseleder Jakob i spissen, får vi flotte vandreturer kombinert med store matopplevelser. Perfekt match kaller vi det.

 • Jakob wilhelm aarsheim portratt

  Jakob Aarsheim
  Reiseleder, guide

Bo i Ardales og Ronda // Vandringsruten, El Caminito del Rey // Nydelige måltider med godt drikke

November 2024

Ruinene av St. Hilarion-slottet i det nordlige Kypros

Fottur på Nord-Kypros – fra fortidens fjellslott til Middelhavet

Avreise 02.11.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 16.300,-

Bli med på vandretur på en øy med historisk sus som strekker seg over 10 000 år tilbake i tid, hvor sagn har oppstått, hvor kunstnere er blitt inspirert og hvor folket tar imot deg med åpne armer. Nord-Kypros har flotte fjell og herlig klima, midt i blinken for fjellturer utenfor allfarvei.

 • IMG 1560

  Gunnar Sevåg
  Reiseleder

Mye inkludert // Tid med behagelig klima // Populær tur blant våre gjester

Gylne sanddyner og kameler med førere.

Ørkenvandring i Marokko

Avreise 02.11.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 17.590,-

Hvis du har drømt om et ekte ørkeneventyr, er dette din tur! Gled deg til magiske kvelder rundt bålet med te og en uendelighet av stjerner over oss. Vi avslutter turen i myldrende Marrakech, mett på opplevelser, ørkensol og meget sannsynlig med stjerner i øynene!

 • Mann på tur i Høy-Atlasfjellene.

  Mustapha Tanehkamt
  Reiseleder

Autentisk eventyr utenfor allfarvei // FIlmbyen Ouarzazate // Myldrende Marrakech

Ruinene av St. Hilarion-slottet i det nordlige Kypros

Fottur på Nord-Kypros – fra fortidens fjellslott til Middelhavet

Avreise 16.11.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 15.900,-

Bli med på vandretur på en øy med historisk sus som strekker seg over 10 000 år tilbake i tid, hvor sagn har oppstått, hvor kunstnere er blitt inspirert og hvor folket tar imot deg med åpne armer. Nord-Kypros har flotte fjell og herlig klima, midt i blinken for fjellturer utenfor allfarvei.

 • Jofrid

  Jofrid Høybakk
  Reiseleder

Mye inkludert // Tid med behagelig klima // Populær tur blant våre gjester

Desember 2024