Fottur i Sentral-Asia

Publisert: 22. september 2023

Mellom grønne daler og varme mennesker i Kirgisistan

Fjellandet Kirgisistan lokker til seg eventyrlystne vandrere – og i sommer tok jeg med en gruppe Escape-gjester til fjellheimen i Sentral-Asia. Det ble morsomt, kontrastfylt, tankevekkende – og helt fantastisk!

Som reiseleder er jeg så heldig å stadig få oppleve ukjente kulturer og besøke nye områder. Og ikke minst får jeg treffe mange hyggelige mennesker, både gjestene jeg har med på tur og menneskene vi møter på vår vei. Sommerens tur til Kirgisistan bød på mange trivelige og tankevekkende møter – og en natur som overgår det meste!

Vandring i vill natur

Det var en sprek gjeng som la i vei, og dagsetappene på denne turen varier fra middels til krevende. Vi gikk fra 15 til 25 km, med alt fra 500 til 1000 meter stigning.

Halvparten av dagene gikk vi på etablerte, men ikke alltid merkede stier, resten av tiden vandret vi på lite brukte stier. Terrenget er veldig variert og avhenger av høyden vi befinner oss på.

Generelt er det grønne daler fulle av fjellblomster, store og små elver og bekker opp til ca. 3000 moh. Over denne høyden blir det mer steinete og det grønne forsvinner.

Kirgisistan 8

Sprek gjeng med Escape-gjester!

Hold øynene åpne for murmeldyr

Kirgisistans natur er vakker, vill og uberørt. Underveis på turen får vi oppleve de to største innsjøene Son-Kul og Issuk Kul og får glimt av de majestetiske Tian Shan-fjellene. I år vandret vi i fire dager fra Kochkor-landsbyen over flere pass til Tuura-Suu dalen uten å møte andre enn lokale gjetere med sine familier og dyr.

Dyrelivet i Kirgisistan er variert og rikt på grunn av landets varierte geografi – fjell, stepper, innsjøer og skoger. Vi så murmeldyr (gnagere som er kjent for sin karakteristiske pipelyd), ørn i fjellet og storker når vi kom nærmere Issuk Kul-sjøen og hele veien til Bishkek.

Kirgisistan 16

Deler av veien kan den som vil ta på hesteryggen.

Kirgisistan 3

Åpne armer

Lokale kirgisere er kjent for sin gjestfrihet og vennlighet, og å bo hos en lokal familie er en autentisk opplevelse av deres kultur og livsstil. Dette er et must hvis du ønsker å komme tett på kulturen og livsstilen til de lokale. Det blir fort tydelig at den eldste kvinnen i familien har fullt ansvar for huset, som også inkluderer oss gjestene, maten, te og alt som skal forberedes og stelles i stand for oss.

Kirgisistan 2
Kirgisistan 5

Se på stjernene fra sengen

Vi bor også noen netter i yurt, et tradisjonelt, bærbart og rundt telt, som har blitt brukt i århundrer av nomadiske folkeslag i Sentral-Asia, spesielt i land som Kirgisistan, Kasakhstan og Mongolia.

Våre yurter er såkalte «turist-yurter» med fire senger utstyrt med madrasser, tepper og sengetøy. Selve yurtene er dekorert med tradisjonelle tekstiler og mønstre, og det er mulig å åpne kronen (taket) slik at man kan observere stjernene om natten.

Kort oppsummert - det å overnatte i en yurt er en naturopplevelse i tradisjonell atmosfære, med mulighet for å se på stjernene rett fra sengen.

Kirgisistan 1
Kirgisistan 23

Det enkle liv

Noe som gjorde ekstra inntrykk på turen, var de kirgisiske familiene vi møtte ved Song Kul-sjøen. Her er boforholdene enkle, med opptil tre generasjoner som bor i samme yurt, uten strøm eller mobilnett og tilgang kun til matvarer de klarer å produsere selv. Barna er nysgjerrige på oss som kommer fra et land langt borte, og det er mye glede i å utveksle ord, smil og enkle fraser langs vår vei.

Sommer og vinter på samme dag

Været i høyfjellet kan variere mye fra dag ti dag. Vi hadde alt fra shorts-vær og strålende sol på 3200 moh. til 5 cm nysnø senere den samme dagen.

Generelt var det klar himmel på nettene og tidlig på formiddagen.

Rundt Issuk Kul-sjøen var det godt og varmt, men likevel behagelig sommertemperatur. Bishkek bød på 35 grader og oppover, og holder god temperatur på en gjennomsnittlig sommerdag i juni/juli.

Hvem passer denne turen for?

Kirgisistan er et paradis for naturelskere som søker et eventyr i vakker og uberørt natur, i kombinasjon med majestetisk fjellandskap, brede sletter og frodige innsjøer. Og ikke minst - veldig god mat og et gjestfritt folk. Håper du blir med på neste tur!

Kirgisistan 14
Kirgisistan 25

Se alle fotturene våre:

April 2024

Koselig liten strand ved havnen

Fottur i Cinque Terre

Avreise 28.04.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 16.590,-

Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.

 • Kvinne med solbriller

  Sanna Antell
  Reiseleder, yogainstruktør

En av våre mest populære vandreturer // Nesten alt inkludert

Nyhet!
Kvinne som ser på fargerike luftballonger som flyr over dalen ved Cappadocia, Tyrkia. Vulkanske fjell i Goreme nasjonalpark.

Fottur i Kappadokia

Avreise 29.04.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 29.650,-

Kappadokia er ikke annet enn magisk med sine helt unike og uforståelige fjellformasjoner - og om du vil oppleve alt dette fra fugleperspektiv, har du også muligheten til det på en makeløs luftballongferd i soloppgang. Kontrastene i Tyrkia blir ekstra store når vi også besøker det myldrende bylivet i fargerike Istanbul. Bli med på vandring i det eventyrlige Kappadokia og spennende oppdagelsesferd i Istanbul!

 • Img 9601 kopi

  Mats Eirik Linaae
  Reiseleder

To netter i Istanbul // De kjente "fairy chimneys” i Love Valley // Kaymakli - et underjordisk bysamfunn // Eventyrlige fotturer // Helpensjon

En gruppe mennesker ute på tur

Lett vandring i Trevi

Avreise 29.04.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 12.790,-

Unn deg noen dager i Trevi med vandring i vakre omgivelser med vinmarker, olivenlunder og middelalderbyer som klamrer seg fast på bakketoppene

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Vin inkludert til måltidene // Helpensjon

Mai 2024

Juni 2024

fjellvann i de slovakiske høye tatraene

Fottur i Tatrafjellene

Avreise 07.06.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn / Påmeldingsfrist 2. mai!

Få ledige

Priser fra 23.490,-

Slovakias mektige fjell som berører skyene, grønne daler og turkise innsjøer vil både overaske og imponere - store naturopplevelser utenom det vanlige venter oss, i tillegg til slovakias kultur, historie og store gjestfrihet. Bli med på oppdagelsesferd i et hittil ukjent vandreparadis!

 • Img 9588 kopi

  Jofrid Høybakk
  Reiseleder

Hotell ved foten av Karpatene // Alle måltider inkludert // Direktefly

En gruppe mennesker ute på tur

Lett vandring i Trevi

Avreise 13.06.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 13.790,-

Unn deg noen dager i Trevi med vandring i vakre omgivelser med vinmarker, olivenlunder og middelalderbyer som klamrer seg fast på bakketoppene

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Vin inkludert til måltidene // Helpensjon

Merano med fjell i bakgrunnen, Italia.

E5 gjennom Alpene

Avreise 14.06.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn / Ledig plass for mann i delt dobbeltrom!

Få ledige

Priser fra 29.990,-

Bli med oss på en fottur gjennom de tyske, østerrikske og italienske alpene – vi følger deler av den mest spektakulære og kjente vandreruten i Europa «E5», hvor vi krysser alpene fra vakre Bayern gjennom mektige og delvis bredekte fjell i Tyrol til Merano i Nord-Italia.

 • IMG 1560

  Gunnar Sevåg
  Reiseleder

Gjennom tre land // Lunsj på trivelige fjellhytter // Halvpensjon

Grønne åser dekket av blomster teppe i solfylt sommerdag. Øvre Svaneti, Georgia.

Georgia – Fjellvandrerens skattkiste

Avreise 20.06.2024 / 12 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 32.490,-

Om det frister med grønne enger, blåskimrende isbreer, skoger og glitrende elver, bør du bli med oss til Georgia. Landet er fullt av eldgammel historie, et gjestfritt folk og den villeste, vakreste naturen du kan tenke deg. Området Svaneti ligger i en fjellrik og blomstrende del av Georgia og Kaukasus, innhyllet i mystikk og naturlig skjønnhet. Fjellene ruver godt i landskapet – hele fire av de ti høyeste fjellene i Kaukasus ligger her.

 • Richard baerug escape travel

  Richard Bærug
  Reiseleder

Utenfor allfarvei // Spennende mat- og vinkultur // Nesten alt inkludert

Juli 2024

August 2024

Nyhet!
Natur og kvinne i Mongolia.

Fottur i Mongolia

Avreise 17.08.2024 / 11 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 36.700,-

Bli med oss på et eventyr av en fottur i Mongolia! Vi skal vandre over sletter, gjennom skog, langs elver og innsjøer, og vi skal besøke de gjestfrie nomadene – som lever som de har gjort i tusenvis av år. Her er det stort, det er grønt, det er røft, vilt og uendelig vakkert! Som en kontrast får vi også oppleve storbyen Ulaanbaatar, som er travel og moderne.

 • Portrett av mann på tur.

  Fredrik Huth Jensen
  Reiseleder

Alle måltider inkludert // Besøk nomadene // Fotturer i variert landskap

Naturlige underverker i Donostia San Sebastian fantastisk utsiktspunkt for soloppgang Biscayabukta Baskerland Euskadi Gipuzkoa

Vandring og mat i Baskerland

Avreise 17.08.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 28.990,-

Spennende, aktiv og kulinarisk reise til fantastiske Baskerland i Nord-Spania! Med guide og reiseleder Jakob i spissen, får vi flotte vandreturer kombinert med store matopplevelser. Jakob bor her og kjenner nærmest enhver krik og krok av stedet. Perfekt match kaller vi det.

 • Jakob wilhelm aarsheim portratt

  Jakob Aarsheim
  Reiseleder, guide

Besøk på vingårder // Matopplevelser av høy kvalitet // San Sebastián som base under oppholdet

En fornøyd kvinnelig klatrer som nyter den vakre midnattsolen fra toppen på Reinebringen, som ligger ovenfor tettstedet Reine i Lofotskjærgården under den arktiske sommeren i Norge.

Eventyrlige fjellturer i Lofoten

Avreise 22.08.2024 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 24.370,-

Bare se for deg det å stå på en fjelltopp med utsikt til et øyrike som ikke finnes maken til noe annet sted på kloden. Det er det du kan forvente å gjøre på denne turen, og ikke bare én gang. Vi bestiger noen av Lofotens vakreste topper. Du kan komme til å ha bruk for oksygenmaske på disse fjelltoppene: utsikten er til å ta pusten fra deg!

 • IMG 1560

  Gunnar Sevåg
  Reiseleder

Bo godt på flotte Thon Hotel Svolvær - i superior rom // Turer til Ryten, Kvalvika, Skrova, Hoven og Djevelporten // Topptur i midnattssol

Merano med fjell i bakgrunnen, Italia.

E5 gjennom Alpene

Avreise 25.08.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 29.200,-

Bli med oss på en fottur gjennom de tyske, østerrikske og italienske alpene – vi følger deler av den mest spektakulære og kjente vandreruten i Europa «E5», hvor vi krysser alpene fra vakre Bayern gjennom mektige og delvis bredekte fjell i Tyrol til Merano i Nord-Italia.

 • Img 9601 kopi

  Mats Eirik Linaae
  Reiseleder

Gjennom tre land // Lunsj på trivelige fjellhytter // Halvpensjon

September 2024

camping i Kirgisistan-fjellene.

Fottur i Kirgisistan

Avreise 02.09.2024 / 13 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 31.900,-

Drømmer du om en eksotisk og opplevelsesrik aktiv ferie er dette turen for deg! Det lille fjellandet ved Usbekistan og Kina har et varmt og gjestfritt folk – og en fantastisk natur! Kirgisistan er også et mekka for fotturer, og vi har hatt turer hit i flere år. Nå har vi satt opp en helt ny rute, gjennom nye og spennende områder i landet og med besøk hos nomadene og omvisning i hovedstaden Bishkek.

 • Portrett av mann på tur.

  Fredrik Huth Jensen
  Reiseleder

Bo som nomadene // Alle måltider inkludert // Fantastisk natur og flotte fjellturer

Koselig liten strand ved havnen

Fottur i Cinque Terre

Avreise 08.09.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 16.590,-

Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.

 • IMG 1560

  Gunnar Sevåg
  Reiseleder

En av våre mest populære vandreturer // Nesten alt inkludert

På vandring i fjellet på en strålende solskinnsdag

Fotturer og nasjonalromantikk i Sogn

Avreise 08.09.2024 / 5 dager

Ledige plasser

Priser fra 9.650,-

Innerst i Sognefjorden ligger Nes Gard, og vi er enormt glade for å kunne tilby denne perlen til gjestene våre. Gården ligger nær de tre nasjonalparkene Breheimen, Jostedalen og Jotunheimen, så bedre utgangspunkt for fotturer i Norge skal du lete lenge etter! På Nes gard er det trivelig vertskap, kortreist mat og god stemning.

Helpensjon // Nes Gard er en favoritt blant gjestene våre // Fotturer i fantastisk natur

Koselig liten strand ved havnen

Fottur i Cinque Terre

Avreise 15.09.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 16.590,-

Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.

 • Lene sorli portrett

  Lene V Sørlie
  Reiseleder

En av våre mest populære vandreturer // Nesten alt inkludert

Sierra Nevada. Foto: Knut Åkredalen

Fjelltur i Sierra Nevada

Avreise 16.09.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 19.990,-

Hemmelig? Spania? Utrolig, men sant, Sierra Nevada er uoppdaget, selv av folk som liker å kalle seg Spania-kjennere. Når du kommer hjem fra denne turen, skal du ikke være en av dem. Vi beveger oss i fjellområdene rundt den fantastiske maurerbyen Granada. Her får vi det beste av begge verdener, spansk historie og natur i en nydelig komponert servering.

 • IMG 1560

  Gunnar Sevåg
  Reiseleder

Mulhacén, Spanias høyeste fjell på fastlandet // Opplev flamenco // Helpensjon

Nyhet!
Kvinne som ser på fargerike luftballonger som flyr over dalen ved Cappadocia, Tyrkia. Vulkanske fjell i Goreme nasjonalpark.

Fottur i Kappadokia

Avreise 16.09.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 29.490,-

Kappadokia er ikke annet enn magisk med sine helt unike og uforståelige fjellformasjoner - og om du vil oppleve alt dette fra fugleperspektiv, har du også muligheten til det på en makeløs luftballongferd i soloppgang. Kontrastene i Tyrkia blir ekstra store når vi også besøker det myldrende bylivet i fargerike Istanbul. Bli med på vandring i det eventyrlige Kappadokia og spennende oppdagelsesferd i Istanbul!

To netter i Istanbul // De kjente "fairy chimneys” i Love Valley // Kaymakli - et underjordisk bysamfunn // Eventyrlige fotturer // Helpensjon