Fottur i Sentral-Asia

Publisert: 22. september 2023

Mellom grønne daler og varme mennesker i Kirgisistan

Fjellandet Kirgisistan lokker til seg eventyrlystne vandrere – og i sommer tok jeg med en gruppe Escape-gjester til fjellheimen i Sentral-Asia. Det ble morsomt, kontrastfylt, tankevekkende – og helt fantastisk!

Som reiseleder er jeg så heldig å stadig få oppleve ukjente kulturer og besøke nye områder. Og ikke minst får jeg treffe mange hyggelige mennesker, både gjestene jeg har med på tur og menneskene vi møter på vår vei. Sommerens tur til Kirgisistan bød på mange trivelige og tankevekkende møter – og en natur som overgår det meste!

Vandring i vill natur

Det var en sprek gjeng som la i vei, og dagsetappene på denne turen varier fra middels til krevende. Vi gikk fra 15 til 25 km, med alt fra 500 til 1000 meter stigning.

Halvparten av dagene gikk vi på etablerte, men ikke alltid merkede stier, resten av tiden vandret vi på lite brukte stier. Terrenget er veldig variert og avhenger av høyden vi befinner oss på.

Generelt er det grønne daler fulle av fjellblomster, store og små elver og bekker opp til ca. 3000 moh. Over denne høyden blir det mer steinete og det grønne forsvinner.

Kirgisistan 8

Sprek gjeng med Escape-gjester!

Hold øynene åpne for murmeldyr

Kirgisistans natur er vakker, vill og uberørt. Underveis på turen får vi oppleve de to største innsjøene Son-Kul og Issuk Kul og får glimt av de majestetiske Tian Shan-fjellene. I år vandret vi i fire dager fra Kochkor-landsbyen over flere pass til Tuura-Suu dalen uten å møte andre enn lokale gjetere med sine familier og dyr.

Dyrelivet i Kirgisistan er variert og rikt på grunn av landets varierte geografi – fjell, stepper, innsjøer og skoger. Vi så murmeldyr (gnagere som er kjent for sin karakteristiske pipelyd), ørn i fjellet og storker når vi kom nærmere Issuk Kul-sjøen og hele veien til Bishkek.

Kirgisistan 16

Deler av veien kan den som vil ta på hesteryggen.

Kirgisistan 3

Åpne armer

Lokale kirgisere er kjent for sin gjestfrihet og vennlighet, og å bo hos en lokal familie er en autentisk opplevelse av deres kultur og livsstil. Dette er et must hvis du ønsker å komme tett på kulturen og livsstilen til de lokale. Det blir fort tydelig at den eldste kvinnen i familien har fullt ansvar for huset, som også inkluderer oss gjestene, maten, te og alt som skal forberedes og stelles i stand for oss.

Kirgisistan 2
Kirgisistan 5

Se på stjernene fra sengen

Vi bor også noen netter i yurt, et tradisjonelt, bærbart og rundt telt, som har blitt brukt i århundrer av nomadiske folkeslag i Sentral-Asia, spesielt i land som Kirgisistan, Kasakhstan og Mongolia.

Våre yurter er såkalte «turist-yurter» med fire senger utstyrt med madrasser, tepper og sengetøy. Selve yurtene er dekorert med tradisjonelle tekstiler og mønstre, og det er mulig å åpne kronen (taket) slik at man kan observere stjernene om natten.

Kort oppsummert - det å overnatte i en yurt er en naturopplevelse i tradisjonell atmosfære, med mulighet for å se på stjernene rett fra sengen.

Kirgisistan 1
Kirgisistan 23

Det enkle liv

Noe som gjorde ekstra inntrykk på turen, var de kirgisiske familiene vi møtte ved Song Kul-sjøen. Her er boforholdene enkle, med opptil tre generasjoner som bor i samme yurt, uten strøm eller mobilnett og tilgang kun til matvarer de klarer å produsere selv. Barna er nysgjerrige på oss som kommer fra et land langt borte, og det er mye glede i å utveksle ord, smil og enkle fraser langs vår vei.

Sommer og vinter på samme dag

Været i høyfjellet kan variere mye fra dag ti dag. Vi hadde alt fra shorts-vær og strålende sol på 3200 moh. til 5 cm nysnø senere den samme dagen.

Generelt var det klar himmel på nettene og tidlig på formiddagen.

Rundt Issuk Kul-sjøen var det godt og varmt, men likevel behagelig sommertemperatur. Bishkek bød på 35 grader og oppover, og holder god temperatur på en gjennomsnittlig sommerdag i juni/juli.

Hvem passer denne turen for?

Kirgisistan er et paradis for naturelskere som søker et eventyr i vakker og uberørt natur, i kombinasjon med majestetisk fjellandskap, brede sletter og frodige innsjøer. Og ikke minst - veldig god mat og et gjestfritt folk. Håper du blir med på neste tur!

Kirgisistan 14
Kirgisistan 25

Se alle fotturene våre:

Mars 2024

Dovendyr i trærne, Mellom-Amerika

Fottur mellom to verdenshav i Costa Rica

Avreise 06.03.2024 / 16 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 63.850,-

En aktiv ferie i Costa Rica har en frodig meny å tilby sine besøkende! Turen passer best for deg som er glad i være aktiv på tur og som ønsker å oppleve autentiske steder litt utenfor allfarvei. Vi krysser Costa Rica hovedsakelig til fots, og har lagt inn mange stopp for eksotiske opplevelser og læring underveis.

 • Ann Elin Norddal

  Ann-Elin Norddal
  Reiseleder

Mye inkludert // Variert fottur i fantastisk natur // Tett på lokalbefolkningen // Liten gruppe - maks 16 deltakere

Nyhet!
Andalusien vandring jwa bronronda

Vandring og mat i Andalusia

Avreise 09.03.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 22.990,-

Spennende, aktiv og kulinarisk reise til fantastiske Andalusia med kjente byer som Ardales og Ronda! Med guide og reiseleder Jakob i spissen, får vi flotte vandreturer kombinert med store matopplevelser. Perfekt match kaller vi det.

 • Jakob wilhelm aarsheim portratt

  Jakob Aarsheim
  Reiseleder, guide

Bo i Ardales og Ronda // Vandringsruten, El Caminito del Rey // Nydelige måltider med godt drikke

Ung kvinne som nyter fossen Caldeiré Verde mens hun vandretur på Madeira.

Fottur på frodige Madeira

Avreise 12.03.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 22.890,-

Madeira er enhver turgåers mekka! Den viktigste grunnen til det er at øya øst i Atlanterhavet er så utrolig vakker, frodig og blomstrende. Her er det grønnkledde fjell med spektakulær utsikt og fargerike, duftende blomster langs fine turstier. Bli med og utforsk blomsterøya med den lille storbyen Funchal og nyt gode hoteller og deilig mat og vin.

 • Reiseleder foran blomstrende busk

  Inger Dahl
  Reiseleder

Ruinene av St. Hilarion-slottet i det nordlige Kypros

Fottur på Nord-Kypros – fra fortidens fjellslott til Middelhavet

Avreise 16.03.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 15.600,-

Bli med på vandretur på en øy med historisk sus som strekker seg over 10 000 år tilbake i tid, hvor sagn har oppstått, hvor kunstnere er blitt inspirert og hvor folket tar imot deg med åpne armer. Nord-Kypros har flotte fjell og herlig klima, midt i blinken for fjellturer utenfor allfarvei.

 • IMG 1560

  Gunnar Sevåg
  Reiseleder

Mye inkludert // Tid med behagelig klima // Populær tur blant våre gjester

April 2024

Tilgjengelighet på forespørsel
Amalfikusten vandring 4

Vandring på Amalfikysten

Avreise 08.04.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 24.590,-

Det er ikke for ingenting at dette området kalles Italias vakreste kyststrekning. Vi vandrer fra det ene postkortmotivet til det andre, langs turstier og brosteinsgater, og nyter av alt det gode Italia kan by på!

 • KKB bilde

  Kari Kristine Berger
  Reiseleder

Italias vakreste kystlinje // Matlagingskurs // Sentralt hotell

Naturlige underverker i Donostia San Sebastian fantastisk utsiktspunkt for soloppgang Biscayabukta Baskerland Euskadi Gipuzkoa

Vandring og mat i Baskerland

Avreise 11.04.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 24.490,-

Spennende, aktiv og kulinarisk reise til fantastiske Baskerland i Nord-Spania! Med guide og reiseleder Jakob i spissen, får vi flotte vandreturer kombinert med store matopplevelser. Jakob bor her og kjenner nærmest enhver krik og krok av stedet. Perfekt match kaller vi det.

 • Jakob wilhelm aarsheim portratt

  Jakob Aarsheim
  Reiseleder, guide

Besøk på vingårder // Matopplevelser av høy kvalitet // San Sebastián som base under oppholdet

Koselig liten strand ved havnen

Fottur i Cinque Terre

Avreise 14.04.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 15.990,-

Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.

 • Lene Sorlie

  Lene V Sørlie
  Reiseleder

En av våre mest populære vandreturer // Nesten alt inkludert

Koselig liten strand ved havnen

Fottur i Cinque Terre

Avreise 21.04.2024 / 5 dager / fra Stavanger

Utsolgt

Priser fra 16.980,-

Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.

 • Portrett av kvinne

  Gunhild Vaardal-Lunde
  Reiseleder

En av våre mest populære vandreturer // Nesten alt inkludert

vakre blomsterhager i Lago Maggiore

Lago Maggiore - vandringer i Alpenes forgård

Avreise 24.04.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 22.990,-

Vandretur i et vakkert og variert landskap ved Maggioresjøen i Nord-Italia. Vi har base i Verbania, den største byen ved Maggioresjøens italienske bredder. Gjennom uken skal vi gå fotturer både i nærområdet og opp mot Alpene, og får også tid til å nyte livet ved bredden av Lago Maggiore.

 • Hilde Loken Magnussen

  Hilde Løken Magnussen
  Reiseleder

Bo fast på ett hotell // Vandring ved foten av Monte Rosa // Vinsmaking og drikke til maten

Utsikt over Urkulu i Baskerland

Fjelltur i Pyreneene

Avreise 27.04.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 26.690,-

Fjellkjeden på grensen mellom Frankrike og Spania er full av pittoreske landsbyer, svingete stier, majestetiske topper og grønne bakker. På denne fotturen går vi på våre føtter gjennom Baskerland.

 • Jofrid

  Jofrid Høybakk
  Reiseleder

En smakebit av, Santiago de Compostela // Baskisk landsbystemning // Mye inkludert

Koselig liten strand ved havnen

Fottur i Cinque Terre

Avreise 28.04.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 16.590,-

Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.

 • Kvinne med solbriller

  Sanna Antell
  Reiseleder, yogainstruktør

En av våre mest populære vandreturer // Nesten alt inkludert

Nyhet!
Kvinne som ser på fargerike luftballonger som flyr over dalen ved Cappadocia, Tyrkia. Vulkanske fjell i Goreme nasjonalpark.

Fottur i Kappadokia

Avreise 29.04.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 29.650,-

Kappadokia er ikke annet enn magisk med sine helt unike og uforståelige fjellformasjoner - og om du vil oppleve alt dette fra fugleperspektiv, har du også muligheten til det på en makeløs luftballongferd i soloppgang. Kontrastene i Tyrkia blir ekstra store når vi også besøker det myldrende bylivet i fargerike Istanbul. Bli med på vandring i det eventyrlige Kappadokia og spennende oppdagelsesferd i Istanbul!

 • Dame på fjellet

  Mette Delfin Magnussen
  Reiseleder

To netter i Istanbul // De kjente "fairy chimneys” i Love Valley // Kaymakli - et underjordisk bysamfunn // Eventyrlige fotturer // Helpensjon

En gruppe mennesker ute på tur

Lett vandring i Trevi

Avreise 29.04.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 14.590,-

Unn deg noen dager i Trevi med vandring i vakre omgivelser med vinmarker, olivenlunder og middelalderbyer som klamrer seg fast på bakketoppene

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Vin inkludert til måltidene // Helpensjon

Mai 2024

Koselig liten strand ved havnen

Fottur i Cinque Terre

Avreise 05.05.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 15.990,-

Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.

 • IMG 1560

  Gunnar Sevåg
  Reiseleder

En av våre mest populære vandreturer // Nesten alt inkludert

Nyhet!
Tossa de Mar, de historiske gamlebymurene og sandstranden på Costa Brava middelhavskysten, Catalonia, Spania

Lett vandring ved Costa Brava-kysten

Avreise 09.05.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 16.990,-

Vi vandrer på stier langs klipper og bukter, mellom røffe steinformasjoner, og selvfølgelig koselige små strender med gyllen sand. Kunst- og kulturinteresserte - på med turskoene! Vi tar pulsen på Girona, og besøker Figueras; fødestedet til selve Salvador Dalí. Hva smaker vel bedre enn varm paella og vin i glasset etter en vandredag med havbris?

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Kunst og historie i Girona og Salvador Dalí-museet // Alle måltider inkludert // Vinsmaking // Direktefly

Gresk landsby Loutro, Chania, Kreta, Hellas.

Fottur, fjell og hav på Kreta

Avreise 28.05.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 20.980,-

Hvilken fantastisk måte å bli kjent med det som kanskje er Middelhavets mest mystiske øy. Og du som trodde du visste alt om Kreta etter noen sesonger i Chania og på stranden: her må du tenke på nytt. Vi tar beina fatt på dette eventyret av en utforskning av fablenes, historiens og de gamle grekernes Kreta.

 • Kvinne med solbriller

  Sanna Antell
  Reiseleder, yogainstruktør

6 varierte fotturer til fjells og langs kysten // Nesten alt inkludert // Direktefly fra/til Oslo

Juni 2024

På vandring i fjellet på en strålende solskinnsdag

Fotturer og nasjonalromantikk i Sogn

Avreise 02.06.2024 / 5 dager

Ledige plasser

Priser fra 9.650,-

Innerst i Sognefjorden ligger Nes Gard, og vi er enormt glade for å kunne tilby denne perlen til gjestene våre. Gården ligger nær de tre nasjonalparkene Breheimen, Jostedalen og Jotunheimen, så bedre utgangspunkt for fotturer i Norge skal du lete lenge etter! På Nes gard er det trivelig vertskap, kortreist mat og god stemning.

Helpensjon // Nes Gard er en favoritt blant gjestene våre // Fotturer i fantastisk natur

fjellvann i de slovakiske høye tatraene

Fottur i Tatrafjellene

Avreise 07.06.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 23.490,-

Slovakias mektige fjell som berører skyene, grønne daler og turkise innsjøer vil både overaske og imponere - store naturopplevelser utenom det vanlige venter oss, i tillegg til slovakias kultur, historie og store gjestfrihet. Bli med på oppdagelsesferd i et hittil ukjent vandreparadis!

 • Jofrid

  Jofrid Høybakk
  Reiseleder

Hotell ved foten av Karpatene // Alle måltider inkludert // Direktefly

En klassiker!
Chamonix i Frankrike.

Vandring rundt Mont Blanc

Avreise 13.06.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 29.590,-

Bli med på tur til Europas mest kjente alpine løypenett hvor vi går med guide gjennom tre land rundt det høyeste fjellet i Alpene. Vi starter i Les Contamines på nordsiden av Mont Blanc. Så vandrer vi videre og over til Italia, deretter inn i den vakre Ferret-dalen til vi krysser grensen til Sveits. Runden ender i Chamonix, alpinismens hovedstad. Gjør deg klar for lange, deilige dager på vandring fra sted til sted, som forsterkes av ekte hotellovernatting og bagasjetransport slik at vi ikke trenger å frakte mer enn det som kreves for dagen.

Liten gruppe, maks 14 // Sertifisert engelsktalende vandringsguide // Bagasjetransport mellom bostedene

En gruppe mennesker ute på tur

Lett vandring i Trevi

Avreise 13.06.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 13.790,-

Unn deg noen dager i Trevi med vandring i vakre omgivelser med vinmarker, olivenlunder og middelalderbyer som klamrer seg fast på bakketoppene

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Vin inkludert til måltidene // Helpensjon