Mat og vin
Publisert: 2. juni 2020
Topptur i Chile og Argentinas vinverden
Sør-Amerika og de to vinlandene Chile og Argentina har blitt stadig mer tiltrekkende for reisende nordmenn. En fin måte å se de to landene på er gjennom deres viner og deres restauranter.
Vinjournalist-paret Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti inviterer til vin og gastronomi i Sør-Amerika, hvor temaet er kvalitetsviner i Chile og Argentina. Vi tar deg med til noen av de beste vingårdene på begge sider av Andesfjellene!
Geir Salvesen byr også på gode vintips fra Chile og Argentina.
Opplev det nye vinlandet Chile
For rundt 30 år siden var Chile et av de største vinlandene for norske forbrukere. De likte de solmodne vinene fra Sør-Amerika. Og de lave prisene. Så stupte salget ettersom italienerne også begynte å lage god vin. og Chile-vinene ble oppfattet som ensformige i smaken. I dag blomstrer det over alt og Chile er blitt spennende igjen.
Hvis man er på jakt etter et land der naturen er perfekt egnet for vin, er Chile et godt eksempel på dette. Så sunne vekstvilkår er det for druene at det er færre plantesykdommer og langt mindre behov for sprøytemidler enn steder der det regner mye. Det gjør at man nå jakter mer moderne vinstiler enn bare de varme og solmodne.
– Det er friskhet og lettdrikkelighet vi er på jakt etter her, sier vinmaker hos Carmen – Tomas Muños Gajardo.
Hva og hvem i huleste er Carmen? Jo, det er en eiendom som er en av fire såkalte «brands» eller merker under Santa Rita-paraplyen. De fire er: Santa Rita, Carmen, Terra Andina og Nativa. Claro Wine Group er navnet på gruppen som helhet. I tillegg eies også en gård i Argentina.
Santa Rita er mest kjent, her i Norge også, og regnes som en av de store og mektige produsentene med toppvinen Casa Real som rødt kvalitetslokomotiv. Vi skal besøke Santa Rita og spise på deres gastrorestaurant. Etter byrundturen i Santiago kjører vi sørover til Apalta og til Montes og deres Zen-inspirerte vingård der.Chile har gjennomgått mye av den samme kvalitetsforbedringen som de fleste andre vestlige vinland, og det er nå en langt større forståelse for hvilke viner som passer hvor. Kjøligere klimaområder er funnet for hvite viner. Casablanca, Leyda og Limari er noen av navnene.
Det eksperimenteres også med andre enn de vante druetypene. Altså Cabernet, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Carmenère.
Carmenère
De fleste oversjøiske land har tatt til seg én fransk drue og gjort den til sin egen. Chile har tatt Carmenère. En drue som i hjemlandet har problemer med å bli moden, men som også i Chile ble litt grønn og vegetalsk i preget. Selv om den altså lager rødviner. Men ikke nå lenger. Man har mestret utfordringene med det grønne preget.
Geir Salvesens vintips fra Vinmonopolet:
11607306 Emiliana Adobe Carmenere 2018 3 ltr Bag-in-Box, Central valley, Chile.
Flott, strukturert boksevin med en fløtete, konsentrert fruktighet, streif av fat etter å ha vært lagret på franske fat, miks av røde og mørke bær, men altså den fløtete stilen som ofte savnes i bokseviner. Tanninene er avdempet, men klart til stede i bakgrunnen. Litt anis i finish. Vilje til retning.
Passer til: Pizza/pasta, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, BBQ/grillmat, lam og sau. 403,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 6) VCT Norway AS
Argentina
I løpet av det siste tiåret har Argentina utviklet seg fra et land som ikke er kjent på den globale vinscenen, til en av Den nye verdens raskest voksende eksportører av vin.
Den ledende druen i Argentina når det gjelder omdømme og mengde er Malbec, en Bordeaux-drue importert til Argentina fra Frankrike på midten av 1800-tallet og som ga mørke, tanninrike og av og til ikke helt modne viner i hjemlandet. Druen fant seg et nytt og tilsynelatende bedre hjem på den sørlige halvkule. .
Andre røde varianter produsert i Argentina inkluderer Cabernet Sauvignon, Merlot, Bonarda, Syrah, Tempranillo og Pinot Noir.
Blant hvite viner er den argentinske vinregionens signaturdrue Torrontés, som gir en blomsteraktig, parfymert, svakt tropisk smak. Landet produserer også Chardonnay, Semillon, Sauvignon Blanc og Pinot Grigio.
Det er syv klassifiserte, argentinske vinregioner: Mendoza, Salta, Neuquén, Río Negro, Catamarca, La Rioja og San Juan. Blant disse er Mendoza helt klart ledende når det gjelder berømmelse, kvantitet og kvalitet, med omtrent 80% av landets vinproduksjon sentrert i denne ørkenlignende regionen som ligger nesten rett over Andesfjellene fra Santiago, Chile, og omtrent 650 mil rett vest for Buenos Aires.
Neuquén og Río Negro befinner seg i Patagonia langt sør i Argentina, mens Salta ligger nord i landet, nær grensen til Bolivia. Druen Torrontés er en spesialitet i Salta.
Patagonia er kjent både for sin vakre natur og for sitt kontinentale klima i vinområdene som gir grobunn for friske Chardonnay-stiler og europeisk-stilet Pinot Noir.
Rødvinene fra Salta er kjent for sin kraftige farge ettersom vinmarkene ligger på 2500 meters høyde over havet med en kolossal UV-stråling der druene må utvikle et tykt «solbrilleskall» for ikke å bli solbrente.
Den viktige høydefaktoren
Noe av hovedpoenget med argentinske viner er påvirkningen som vinmarkenes høyde over havet har. Og at de mest berømte og mest eksporterte vinmarkene ligger på østsiden av Andesfjellene på gammel sjøbunn fra den gang Andesfjellene ikke var blitt presset opp av jordplatekollisjoner, men lå under havet som havbunn.
Jo høyere over havet, desto kjøligere blir det men desto mer intens blir solen. Denne kombinasjonen gjør de nye, høytplantede vinmarkene i Valle del Uco til spesielt interessante. For her kan man få nye smakselementer i kjente drueslag, for eksempel Pinot Noir, som man ikke kan få noe annet sted i verden. Dette er bare i startgropen ennå, men utviklingen går i retning av å plante høyere opp i Andesfjellenes skråninger.
De vanligste vinmarkshøydene er rundt 900 meter i Mendoza-området, mens de stiger til 1000-1100 meter lenger sør. Og noen av enkeltvinmarkene til topp-produsenten Catena Zapata – for eksempel Finca Adrianna – går opp til 1600 meter. Den gir en av de beste Malbec-ene jeg har smakt!
Arkitektoniske perler
Flere av de nybygde vingodsene er rene arkitektoniske vidundere. Zuccardis anlegg i Uco-dalen ble nylig kåret til verdens flotteste vingård. Og der er konkurransen knivskarp, med så mange flotte bygg rundt om i verden. Vi må selvsagt besøke dette stede nede i Uco-området ca 15 mil sør for byen Mendoza. Vi besøker også Clos de los Siete som lager utmerket Malbec i Bordeaux-stil ikke langt unna.
Arkitektoniske perler er det også i Buenos Aires hvor vi avslutter vår Sør-Amerikatur. Ikke minst i den fargerike bydel La Boca, som er tangoens hovedkvarter.
Vi tar deg gjerne med på vår favorittrestaurant i Buenos Aires – biffstedet La Brigada.
Geir Salvesens vintips fra Vinmonopolet:
3240401 Weinert Carrascal 2015, Mendoza, Argentina. Kr 179,90, Karakter: 6, 86 poeng
Dette er en attraktiv vin-miks fra Weinert. Et overflødighetshorn av smak, vanilje, lær, plommer, varmt, rått kjøtt, masse trøkk. Og litt sviske. En godbit for dem som vil ha mye smak.
Passer til: Storvilt, storfe, lam. Basisutvalget.
Se alle mat- og vinturer på Escape her
Oktober 2024
Georgia – vinens vugge med Geir Salvesen
Avreise 02.10.2024 / 9 dager / fra Oslo Lufthavn / Gruppereise med reiseleder
Utsolgt
Priser fra 27.580,-
Det er mange gode grunner til å tro at det var akkurat her mennesker lagde vin for første gang. I alle fall er de lokale tradisjonene eldgamle og ulike mange metoder vi ser andre steder i verden. Bli med vår lokalkjente reiseleder Svend Waage og vineksperten Geir Salvesen til et levende vinland med dype røtter.
-
Svend Waage
Reiseleder -
Geir Salvesen
Foredragsholder
Piemonte – vin, sjokolade og trøfler
Avreise 07.10.2024 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn / Gruppereise med reiseleder
Utsolgt
Priser fra 20.490,-
Her må du åpne alle sanser, for dette blir en nytelsesreise! I Piemonte har du ikke bare havnet midt i en vinelskers drøm – det lokale kjøkkenet regnes også som et av Italias beste. Og omgivelsene: bugnende, grønne åser og pittoreske landsbyer med navn du sikkert kjenner fra før – i hvert fall fra hyllene på Vinmonopolet.
-
Liliana Poli
Reiseleder
Markedsdag i Asti // Flere vingårdsbesøk med vinsmaking // Direkte flyrute
Baskerland, Bilbao og San Sebastián
Avreise 09.10.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn / Gruppereise med reiseleder
Utsolgt
Priser fra 23.700,-
Ikke bare har baskerne et helt unikt språk - hele kulturen deres er gjennomsyret av en annerledeshet som vi skal nyte til fulle på denne reisen. Pintxos, vin fra Rioja og kunst fra hele verden er bare er noen smakebiter på hva du får oppleve denne lille uken. Nord-Spanias vakreste byer og hyggeligste mennesker står klare til å ta deg imot.
-
Vegard Emil Pettersen
Reiseleder
Vintur til Piemonte med Ingvild Tennfjord
Avreise 11.10.2024 / 4 dager / fra Oslo Lufthavn / Gruppereise med reiseleder
Utsolgt
Priser fra 23.290,-
Vil du virkelig smake noe av det beste Italia har å by på? Da bør du bli med på vintur til Piemonte med vinanmelder og forfatter Ingvild Tennfjord. Vidunderlige smaker og lærerike opplevelser – alt formidlet på Ingvilds humoristiske og folkelige måte. Og for noen omgivelser! Piemonte er Italia på sitt beste, men bølgende vinlandskap og pittoreske byer.
Vintur til Dourodalen og Porto med Ingvild Tennfjord
Avreise 31.10.2024 / 4 dager / fra Oslo Lufthavn / Gruppereise med reiseleder
Utsolgt
Priser fra 24.790,-
Velkommen til en vinreise på «første klasse»! Ingvild Tennfjord loser deg rett inn i hjertet av Portugals vinproduksjon, du lærer også grunnleggende duft- og smaksteknikk. Hun forklarer deg historien og bakgrunnen til vinene, og det vil gi deg en annen forståelse av besøk hos produsenter i toppklasse.
Bo i hjertet av Dourodalen // Produsenter i toppklasse // Eksklusive smakinger
April 2025
Henter avreiser...