Artisk eventyr – i alle årstider

Firmatur til Svalbard

På tur på Svalbard

Opplev rå natur i polare strøk og et unikt dyreliv, bo og spis godt i livlige Longyearbyen.
Svalbards klima, rike dyreliv, ville natur og gruvesamfunn har fascinert mange i lang tid.

Den arktiske øya har rik historie. Fangstmennene var de første som kom for hvalfangst, før den utviklet seg til et omfattende gruvesamfunn i flere år. I dag er det kun én aktiv kullgruve i Longyearbyen. Nå styres næringslivet av forskning og turisme. Det er ikke rart turismen bidrar godt i næringslivet, det er mange ønsker en bit av ishavsøyene i nord. Og med god grunn!

Etter noen timer i luften fra fastlandet befinner du deg i det mektige og unike arktiske landskapet. Det er en egen følelse når du stiger ut av flyet i Longyearbyen.

Stopp et øyeblikk • Fyll lungene med den rene luften • La deg omfavne av omgivelsene rundt deg
Ord vil ikke kunne beskrive denne følelsen.

Enten du står under midnattsola eller dansende nordlys, får du et nytt perspektiv på hvor små vi egentlig er i det mektige landskapet.

Flere av bildene er brukt med tillatelse fra Hurtigruten Svalbard.

Aktiv firmatur med sosiale aktiviteter

Høydepunkter

På Svalbard er det tre hovedsesonger:

Hver sesong er unik, og har du vært på Svalbard om vinteren før, vil du få en helt annen opplevelse i sommerhalvåret!

Polarsommer, nordlysvinter og solvinter. Hver sesong er unik og byr på ulike opplevelser

Polarsommer

Periode: mai - september
Midnattssol, fargerik flora og yrende dyreliv

Reisen gjennom de tre årstidene starter med den lyse og milde polarsommeren, som begynner midt i mai og varer ut september. Midnattssola har allerede dominert himmelen en drøy måned i det sommeren gjør sin inntreden på Norges nasjonaldag, og der henger den høyt helt til mot slutten av august. Fire måneder med midnattssol gjør noe med både menneskers og dyrs indre urverk, og det er lett å bli døgnvill for både to- og firbente. Om sommeren går natt og dag i ett i Høy-Arktis, det er ingen forskjell i lyset som forteller deg hvilken tid på døgnet det er.

Programforslag Polarsommer

Nordlysvinter

Periode: oktober – februar
I mørketiden og midtvinters er dagene like mørke som natten, men med nordlys, stjernelys og måneskinn!

Det tar ikke lang tid før mørketiden begynner i slutten av oktober med sine vakre blåtoner og skumringslys midt på dagen, men med total mangel på direkte sollys. Polarnatten, som man i Norge kun kan oppleve på Svalbard mellom midten av november og slutten av januar er noe helt spesielt. Det er ingen merkbar forskjell i lysforholdene mellom natt og dag. Polarnatten gjør det mulig å se nordlyset også midt på dagen om man er heldig! Når polarnatten etter hvert takker for seg og mørketiden går mot sin slutt, nytes de siste dagene i blåtimen før sola igjen kommer tilbake etter sin mørketidsferie.

Programforslag Nordlysvinter

Solvinter

Periode: mars - mai
Lyset kommer tilbake og du får den magiske «blåtiden» med sin helt spesielle stemning

Fra begynnelsen av mars blir det lyse dager og fortsatt mørke kvelder og netter, og denne overgangen frem mot midten av april kalles gjerne «pastellvinteren». Dette henviser til de helt spesielle og vakre lysforholdene, der snødekte fjell hviler mot en knallblå himmel, og der solas stadig sterkere tilværelse kaster de klareste pastellfarger over landskapet. Denne overgangen fra mørketid til den lyse årstiden gjør noe med alle som bor på 78 grader nord, hvor man nærmest våkner opp igjen til en ny natur hver dag etter hvert som lyset fortrenger mørket.

Programforslag Solvinter

Hva kan dere gjøre på Svalbard?

Fra Longyearbyen kan dere dra på spennende turer med båt, kajakk, snøskuter eller hundeslede. Dere kan også vandre til en av de nærliggende isbreene og vakre fjellene.

Opplev Svalbards ville og rå natur på båttur eller i kajakk

Havet er like magisk under midnattssol, nordlys, eller den vakre blåtimen. Fra tidlig vår og til november/desember finnes det mange muligheter til å forlate kaia i Longyearbyen og oppleve Svalbard fra båt. Det er flere tilbud å velge imellom, enten dere ønsker større eller mindre båt.

Med RIB er det kort avstand mellom sivilisasjon og villmark
Bare det å kjøre RIB er en spennende aktivitet i seg selv, men i det unike arktiske landskapet er dette en helt egen opplevelse. Kom tett på de egenartede fjellene, mektige frontene av isbreer og plukk opp ditt eget isflak. Er dere heldige, kanskje det dukker opp en nysgjerrig sel eller en koloni av beluga-hvaler som svømmer få meter unna.


Nyt en tur på sjøen med panaromautsikt fra større båter
Med panaromautsikt fra båten kan du se og lukte hvalrossene som ligger og ruller seg på stranden. Med de større båtene er det mulig å leie denne kun for deres firma, og det kan kombineres med et deilige måltid om bord.

Kom nær naturen i kajakk

Å kunne gli stille gjennom vannet uten støy fra en motor frister mange, og det gir muligheten til å nyte den storslåtte naturen på en fredfull måte. Kajakk kan også kombineres med fjellturer.

Snøscootersafari

Alle kjører snøscooter på Svalbard – og det burde dere også prøve. Å cruise gjennom det uendelige arktiske landskapet gir en frihetsfølelse du sjelden har opplevd. Bli med på en lang tur gjennom storslått natur til Østkysten, se isfjell fastfryst i havisen, oppdag gamle fangsthytter, brefronter og et spennende dyreliv.

En kortere tur utenfor Longyearbyen kan ta dere med til en vakker isgrotte, eller kanskje vil dere kjøre ut til en villmarkscamp og nyte en bedre middag? Opplev det ekte Svalbard mens dere beveger dere i den arktiske villmarken, kjenn på frihetsfølelsen snøscooteren gir til å dekke store landområder på kort tid.

Oppdag islandskapet under breene

Med hodelykt og hjelm kan dere bevege dere inn i grottene, se de lyseblå og vakre fargene, studere istapper og snøkrystaller i en lun og stille verden.

Tidlig i sesongen kan man bare nå isgrottene til fots. Men etter hvert som snøen legger seg, kan man slå sammen isgrotteeventyret med andre opplevelser.

Kombiner en snøscootertur med vandring i isgrotten, eller kanskje dere vil bli kjørt komfortabelt bort i en beltevogn?

Hva med å kjøre eget hundespann til isgrotten? Hundekjøring er en fantastisk og autentisk måte å oppleve Arktis på, og vil gi dere en utmerket introduksjon til hundekjøring og gleden av å jobbe med polarhunder. Hundene ligger tålmodig utenfor grotten til dere er ferdig med oppdagelsesferden.

Mat og drikke i Longyearbyen

Hvem hadde trodd at i verdens nordligste by, med Nordpolen som nabo, så kan du velge og vrake i spennende mat fra hele verden?

Topp restauranter med arktiske råvarer

God mat og drikke er et viktig element for en vellykket firmatur, og Longyearbyens brede serveringstilbud sørger for at dere ikke blir skuffet. Det finnes en rekke varierte spisesteder, ja - du finner faktisk to av Norges beste restauranter her. Smak arktisk matkultur som sel, hval, reinsdyr, rype og røye hos en rekke restauranter.

Verdens nordligste ølbryggeri

Svalbard har også sitt eget lokale ølbryggeri og et av Norges største utvalg av Champagne. En populær firma-aktivitet er et besøk på bryggeriet i Longyearbyen, her blir dere med på en omvisning og lærer om hvordan det umulige ble mulig. Hør denne spennende historien om hvordan en tidligere gruvearbeider og flyger fikk ideen om å starte et ølbryggeri på Svalbard. Omvisningen avsluttes naturligvis med ølsmaking.

Villmarksaften

Omtrent 10 km øst for Longyearbyen, ved foten av Gruve 7-fjellet, kan dere oppleve Svalbards storslåtte natur i kombinasjon med foredrag, måltider og turer. På campen finner du Barentz hus og en stor gamme. Gammen, med plass til 70 personer, har åpen peis og autentisk sjarm.

Barentz hus har plass til 30 gjester. Den er bygd som en kopi av hytta Barentz og hans mannskap bygde på Novaja Semlja under sin ekspedisjon 1596-1597, hvor de tilfeldig oppdaget Bjørnøya og Spitsbergen. Dere blir ønsket velkommen av vårt gode vertskap, og vel inne i varmen serverer vertskapet en akevitt, varm mat, bålkaffe og dessert mens de byr på foredrag og bilder.

Når vil du besøke Svalbard?

Kontakt oss for et tilbud til Svalbard!