Turforslag: Skreddersydd rundreise i Sør-Amerika

Vil du ha tilbud på en skreddersydd reise?
Eli-Ann Nerhagen

Det var eventyrlige gull- og sølvskatter som fikk spanjolene til å kaste seg over Sør-Amerika tidlig på 1500-tallet. Noen av dem kan du fortsatt beundre i verdensdelens museer.

Dagens «erobrere» vil finne andre og enda rikere skatter i form av et mer mangfoldig dyre- og planteliv enn i noen annen verdensdel og en storslått natur med nesten ufattelige variasjoner: fra Brasils tropestrender til Patagonias hustrige landskap, fra Andesfjellenes mektige tinder og vulkaner, dekket av evig is og snø, til frodige plantasjer. Du kan oppleve kontrasten mellom dype regnskoger og nådeløs ørken, mellom flat pampas og gigantiske fossefall. Og etter strandferie med badetøy i Argentina kan du sette kurs for Sydpol-landet med full vinterutrustning. Naturen har gjort Sør-Amerika til et kjempemessig skattkammer.

Samtidig har verdensdelen en historie om mennesker som går 10 000 år tilbake. Her kan du bokstavelig talt snuble over funn fra steinalderen og tidlige kulturer både på kyst og i høyland, og du kan la deg slå nesten i svime av ruinene etter de store sivilisasjonene før Columbus. De rike minnene fra kolonitiden vitner om en unik artistisk
frodighet, og dagens samfunn avspeiler sammensatte kulturer, som urbefolkning, afroamerikanere og europeere bidrar til. Sør-Amerika er et kontinent med store spenninger: politiske, etniske, religiøse og kulturelle. Men over hele verdensdelen ligger det et skjær av mystikk, av noe oversanselig. Få andre steder opplever du så sterkt at virkeligheten er mer enn det vi europeere tror. Magien er aldri langt unna i Sør-Amerika

Magiske Peru

Eventyrlige skatter og store sivilisasjoner går som en rød tråd gjennom Perus historie. Spanjolene plyndret landet grundig på 1500-tallet og raserte alle kulturminner der de kom til. Likevel har Peru nok gull, fortidsminner og precolumbiansk kunst til å ta pusten fra selv den mest blaserte.

For mange er Peru selve eventyrlandet i Sør-Amerika, understreket av en særegen naturskjønnhet i elvedaler, på høysletter og i fjellheimen.

Inkaene – de første økologer

Inkaene var den siste av flere store sivilisasjoner i Andes før spanjolene erobret Peru på 1500-tallet. Inkariket eksisterte i mindre enn 100 år, men nådde på den korte tiden et kolossalt omfang – til tross for at de manglet både hjulet og et skriftspråk. Det mektige riket ble forbløffende nok erobret av en liten, grådig flokk med conquistadores på jakt etter gull, og det en gang så stolte herskerfolk ble gjort til slaver og utbyttet til siste trevl.
Men inkaenes ånd er fortsatt levende i høylandet. Deres ærefrykt for naturen, deres grep om vitenskapelig jordbruk og deres kommunikasjon med naturens guder lever side om side med suvenirsalg og helgendyrkende katolisisme. På mange måter kan man si at inkafolket var verdens første økologer – 500 år forut for oss europeere.

Cuzco – inkarikets hjerte

Hjertet i inkaenes rike er i dag en av kontinentets vakreste byer. Den gamle keiserhovedstaden Cuzco er preget av spansk kolonistil, men arven fra inkaene er aldri langt unna. I grunnmurer og festningsruiner kan du fortsatt beundre inkaenes utrolige steinhuggerkunst, og omegnen rundt er preget av deres terrasserte jordbruk og stor fruktbarhet – selv i flere tusen meters høyde.
Cuzco ligger over 3000 m.o.h., og klimaet er for det meste solrikt, men svalt. Den er utgangspunkt for jernbanelinjer til Machu Picchu og til Puno ved Titicaca-sjøen, som dels tar deg gjennom fruktbare daler, karrige høysletter og frådende elvejuv. Machu Picchu, inkaenes glemte by, er antagelig Latin-Amerikas største turistmagnet.
Inntrykket av ruinene forsterkes av det fantastiske landskapet de ligger i, og togreisen dit vil mange kalle verdens
mest spektakulære.
Cuzco er en by som krever litt tid av deg. Dels for å venne deg til den tynne luften, dels for å beundre de mange skatter byen byr på, slik som for eksempel katedralen fra midten av 1500-tallet, jesuittkirken og inkafestningen Sacsayhuaman.

Machu Picchu

Heldagsutflukt fra Cuzco
På en grønnkledd, himmelragende fjelltopp 400 meter over bunnen av Urubamba-dalen ligger Machu Picchu. Omkring 12 mil og 900 meter lavere enn Cuzco ligger landsbyen Aguas Calientes, som er målet for den 3 1/2 time lange togturen fra Cuzco. Derfra bærer det langs hårnålsvinger 400 meter til værs til ruinene av inkaenes glemte by. Spanjolene fant den aldri, og den ble først gjenoppdaget tidlig på 1900-tallet. Hva byen var og hvorfor den ble reist, er innhyllet i mystikk, men ruinene bærer vitnesbyrd om fin steinhuggerkunst og avanserte astronomiske ferdigheter.
Turen tar omkring 11 timer og inkluderer lunsj. Du kan også dra på todagers utflukt. Da overnatter du i Aguas Calientes ved foten av fjellet.

Kontrastenes Ecuador

Hele kontinentet innenfor ett lands grenser kan du faktisk oppleve i Ecuador. Dette er det minste av de andinske landene, men har både jungel, høyfjell, tropisk landbruk, ruiner fra inkatiden, majestetisk villmark og sydende storbyer. Og ikke minst det magiske øyriket Galapagos (se s. 20). Det er derfor man kan kalle Ecuador for et Sør-Amerika i miniatyr. Det er nesten intet du ikke kan nå i løpet av noen timers reise fra hovedstaden Quito.

Ecuador dyrker verdens beste bananer og noen av verdens vakreste roser, som er blitt en meget viktig eksportartikkel de senere år. Ecuador har i tillegg en biodiversitet som er helt enestående: Innenfor landets grenser finnes det 1640 ulike fuglearter og 258 pattedyrarter. Det er registrert over 4500 ulike sommerfugler og 345 amfibier. Og alt dette i et land som er mindre enn Norge.
Andesfjellene gjennom Ecuador danner faktisk to parallelle fjellkjeder, og dalføret mellom dem kalles vulkanavenyen. Der kan du se verdens høyeste aktive vulkan, Cotopaxi, og den femtindete vulkanen Chimborazo som med sine 6310 meter er en utfordring for fjellklatrere.

Quito – i hjertet av Andes

På 2850 meter er Quito verdens høyeste hovedstad (La Paz, som ligger enda høyere, er formelt ikke hovedstaden i Bolivia). Her finner du alt det du kan forvente av en moderne storby, men byen har også en historisk del som står på UNESCOs verdensarvliste. I den sjarmerende gamlebyen finner du en fortettet atmosfære fra kolonitiden og kanskje den vakreste kirken i den nye verden, La Compañía, jesuitterkirken.
Quito har en viktig plass i Sør-Amerikas historie. Den var hovedstad i den nordlige delen av inkariket og det var her at inkakeiseren Atahualalpa ble tatt til fange og myrdet av Pizarro i 1532. Striden mellom Quito og den sørlige hovedstaden Cuzco var en av grunnene til at spanjolene med sin lille hærstyrke klarte å underlegge seg det mektige inkariket på rekordtid. De nye makthaverne raserte byen totalt, og i dag er det intet tilbake av inkahovedstaden.
Men i et av verdensdelens fineste museer, Casa de Cultura, kan du se kunst fra amerikansk oldtid og frem til i dag. Lørdag og søndag er det et artig utendørsmarked for bilder, antikviteter, husflid og krimskrams nord for Ejido parken. Både her og andre steder kan du treffe stolt urbefolkning i fargerike drakter som bringer husflid til torgs.

Galapagos

For mange blir en tur til Galapagos en opplevelse som merker sjelen, som gir en dypere forståelse for naturens rikdom, styrke og sårbarhet. Å være på Galapagos er som å ta på seg en usynlighetskappe og ferdes i ville dyrs rike uten å bli enset. Dette gjør, sammen med Machu Picchu, Galapagos-øyene til Sør-Amerikas største turistattraksjon.

Ett tusen kilometer ute i Stillehavet, rett under ekvator, ligger Las Islas Encantadas – de fortrollete øyene. Hit kom Charles Darwin i 1836 og sies å ha fått inspirasjon til sine banebrytende ideer om utviklingen av livet på kloden. Galapagos-øyene ligger så isolert fra resten av verden at dyrelivet her utviklet seg til noe helt unikt. De første europeerne kom hit midt på 1500-tallet, og før det fantes det ingen naturlige fiender for arter som sjøløver, iguaner og tallrike fugleslag. Det gjorde at dyrene her mistet frykten for mennesker, og neppe noe annet sted på kloden kan du komme ville dyr i frihet på så nært hold som her.

Her finnes bl.a. verdens nordligste pingviner, sjøløver, pelssel, hval, delfiner, flamingoer, vingeløs skarv og blåfotsul, svære kolonier av fregattfugl og et mylder av annen sjøfugl. Deler av året kan du se de mektige albatrossene og komme dem kloss innpå livet når de utfører sitt pussige parringsritual. Her er landiguaner og haviguaner som til tross for sitt skrekkinnjagende ytre er fredelige vegetarianere, og her finner du kjempeskilpaddene som ga øyene sitt navn.
Galapagos er en underlig blanding av overflod og karrighet. Mellom de to verdenskriger var det en god del nordmenn som prøvde å utvandre hit – en utvandringssaga som er en ukjent del av Norgeshistorien. Noen få rester av nordmenns liv og virke kan fortsatt ses, bl.a. på Floreana.

Galapagos er egen provins og nasjonalpark med strenge restriksjoner for ferdsel.
I selve nasjonalparken kommer man ikke inn uten autorisert guide – noe som er lett å akseptere fordi du skjønner hvor sårbart dette økosystemet er. Til Galapagos kan du bare komme med fly fra Quito eller Guayaquil i Ecuador. For å oppleve mest mulig er det best å ta et cruise der du seiler mellom øyene om natten og har hele dagen til disposisjon på land. For mange blir en tur til Galapagos en opplevelse som merker sjelen, som gir en dypere forståelse for naturens rikdom, styrke og sårbarhet. Å være på Galapagos er som å ta på seg en usynlighetskappe og ferdes i ville dyrs rike uten å bli enset. Dette gjør, sammen med Machu Picchu, Galapagos-øyene til Sør-Amerikas største turistattraksjon.

Send forespørsel