Elvecruise og fotturer i Dourodalen

/ Frodige vinlandskap i Dourodalen og vakre Salamanca

Da vi beskrev Douro som «en av Europas vakreste elver», var det en av kundene våre som rettet på oss. «Det er ikke en av Europas vakreste elver. Det er Europas vakreste elv», sa han.

Vi takker for rettelsen, og det er ikke vanskelig å være enig! Gjennom bølgende vinlandskap og bratte fjellsider renner den, stille og stor, forbi byer og landsbyer med skjønnhet og historie nok til å fylle flere bøker.

Douro starter i Spania og renner i 900 km gjennom de frodige områdene i Portugal der druene til portvinsproduksjonen dyrkes, til den munner ut i Atlanterhavet. Cruiset starter der elven ender, i Porto, som i århundrer nettopp har vært synonymt med portvin. På dette cruiset kan du velge mellom flotte fotturer eller vanlige utflukter med buss.

På denne innholdsrike turen kan du også bli med på ulike fotturer som vi har lagt inn på noen av dagene. På fotturene kommer du tett på vakker natur som gir en fantastisk utsikt utover vakre vinmarker, selveste Douro elven og sjarmerende landsbyer. Fotturene er på ca 2-4 timer og burde passe for de fleste som er i normalt god turform. De som ikke vil på fottur, kan være med på andre utflukter – så her er noe som passer for alle!

Porto er forresten et kapittel for seg selv. Kan vi driste oss til å si at den er Europas mest sjarmerende by?

Dette kan du oppleve:

 • Fotturer gjennom frodige vinmarker, nasjonalparker og langs Douro elven
 • Historiske Porto med sin vakre gamleby og storslåtte arkitektur
 • Besøk til portvinshusene i Vila Nova de Gaia
 • Jernbanestasjonen i Porto – et kunstverk i seg selv!
 • Middelalderbyen Guimaraes med trange gater og hus fra 1300-tallet (UNESCO)
 • Solar de Mateus-palasset (kanskje kjenner du det igjen fra etiketten på Mateus-vinflasken?)
 • Middelalderbyen Salamanca (UNESCO), også kalt «Den gylne byen» og hjembyen til verdens beste skinke

Og dessuten: 

 • Nye, elegante skip med franske balkonger og basseng på soldekk
 • Smakfull, franskinspirert mat om bord
 • Fadomusikk og forrykende flamencoshow
 • Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert
 • Dyktig og erfaren reiseleder med fra Escape Travel

Sjekk våre kortcruise her.

Sjekk våre øvrige 7netter/8dagers cruise her.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 21 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 19.04.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Drikke ombord inkludert
 • Utflukter inkludert
 • Norsk reiseleder fra Oslo
Reiseleder
May Liss Kristiansen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 19.04.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 21 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Kart

Dag 1

NORGE - PORTO

Reiselederen fra Escape Travel treffer du på Oslo Lufthavn. Deretter starter reisen med å fly fra Norge til Porto, med mellomlanding og flybytte underveis. Vi blir møtt på flyplassen og kjørt med buss til skipet, hvor vi sjekker inn. Vi finner oss til rette i lugaren før vi møtes til en presentasjon av vandreprogrammet og mannskapet samt en velkomstcocktail før middag.

 

Porto - fargerik og sjarmerende.
Dag 2

PORTO - RÈGUA

Porto er en av Portugals eldste byer og er med sine cirka 300 000 innbyggere Portugals nest største by. Den historiske delen av sentrum står på UNESCOs verdensarvliste og er et herlig virvar av smale gater, bueganger og imponerende kirker, blant annet Sé-katedralen fra 1100-tallet.

Men fremfor alt er Porto kjent for vinen som bærer byens navn. På den andre siden av elven for sentrum, i bydelen Vila Nova de Gaia, ligger de gamle portvinshusene fra 1700-tallet. Vinen blir fraktet hit fra vinmarkene i Dourodalen, foredlet og lagret i de store portvinskjellerne, før de tappes på flasker og distribueres over hele verden.

Om morgenen skal vi alle på byrundtur i Porto, hvor vi får se byens største severdigheter, blant annet Palacio da Bolsa (børspalasset) og det mest fremtredende gotiske byggverket, San Fransisco-katedralen. Turen avsluttes med besøk i et av portvinshusene i Vila Nova de Gaia, hvor vi blir vist rundt og får smake på den «dyrebare nektaren».

Alle må være om bord igjen til lunsj og mens vi spiser, kaster skipet loss. Cruiset oppover Dourodalen er i gang.
Benytt ettermiddagen til å nyte seilasen fra orkesterplass på soldekket eller i salongen, og beskue det vakre landskapet vi passerer. Skipet seiler gjennom slusen i Carrapatelo, en av de høyeste i Europa, før det ankommer Régua om kvelden.

Dagen avsluttes med dans om bord – eller hva med en kveldstur i land på egen hånd? Skipet ligger ved kai i Régua over natten.

Dourodalen
Dag 3

RÉGUA – PINHAO – VEGA DE TERRÓN

Program for vandrere: Turens første vandring er en interessant tur som går til den vakre naturparken Parque Natural do Alvaõ. Vi går langs smale og svingete veier med spektakulær utsikt mot Serra Alvao, passerer fascinerende steinformasjoner, dype daler og avsidesliggende landsbyer. (Lengde: 3 timer, 8 km, 530 m høydeforskjell oppover)

Program for ikke-vandrere: Utflukt til Vila Real, en by med variert religiøs arkitektur. Ikke langt fra Vila Real ligger Solar de Mateus palasset, udødeliggjort på etiketten av Mateus-vinflaskene. Slottskapellet her regnes for å være en av de vakreste barokkbygningene i Portugal. Det blir tid til en spasertur i den vakkert anlagte hagen før vi returnerer til skipet.

Mens vi spiser lunsj om bord fortsetter cruiset gjennom hjertet av vindistriktet i Dourodalen. På begge sider av elven er det terrasserte vinmarker opptil syv hundre meter oppover de bratte dalsidene. Vi seiler gjennom slusene ved Valeria og ankommer Vega de Terrón i løpet av kvelden.

Solar de Mateus
Dag 4

VEGA DE TERRÓN - BARCA D'ALVA

I dag er det tid for heldagsutflukt for alle sammen til den vakre, spanske byen Salamanca, som står på UNESCOs verdensarvliste. Bussturen tar ca to timer hver vei, og dette er virkelig verdt å få med seg!

Salamanca kalles også «Den gylne byen», og når solen skinner gir det en helt spesiell glød i den varme sandsteinen. De flotte, gamle bygningene, katedralene og plassene er selvsagt noe av det vi skal få med oss, men Salamanca er også en levende by. Universitetet i Salamanca er et av de eldste og mest berømte i Europa, og det fører med seg rundt 30 000 studenter som bringer liv i gatene. Det er ikke som å vandre i et museum – du er i by som er både historisk, vakker og autentisk. Når du står på Plaza Mayor, en av Spanias vakreste plasser, skjønner du hva vi mener …

Salamancas historie strekker seg flere tusen år tilbake i tid, og vi får se arkitektoniske minnesmerker fra både romersk, arabisk og kristen tid. Her møttes lærde fra så vel kristne som arabiske og jødiske kulturer fra 1200- til 1400-tallet, mens det var religionsforfølgelse andre steder. Byen er preget av den spanske borgerkrigen på midten av 1900-tallet da Franco hadde sin regjering her.

Skinken som byen er så kjent for – jamón ibérico – bør du enten smake på mens du er her, eller få med litt av den hjem. Den er silkemyk og nydelig på smak. Og hvis du virkelig vi ha det aller beste, bør du smake på pata negra den mest eksklusive versjonen av skinken. Men den har også en eksklusiv pris …

Lunsj serveres på en lokal restaurant. Om ettermiddagen vender vi hjem til skipet, som i mellomtiden har seilt til grensebyen Barca d’Alva.

Plaza Mayor, Salamanca
Dag 5

BARCA D'ALVA - SENHORA DA RIBEIRA

Program for vandrere: Dagens vandring er i Douro nasjonal park, et vakkert område med mange sjeldne plante- og dyrearter. Vandringen foregår i vilt fjellandskap med panoramautsikt over Douro og mot Spania. Vi anbefaler at du tar med en kikkert, her er det muligheter til å observere både ørn, gribb og glente. Underveis spiser vi pikniklunsj.  (Lengde: 4 timer, 14 km, 500 høydeforskjell oppover)

Program for ikke-vandrere: Utflukt til Figueira de Castelo Rodrigo, en liten befestet landsby som ligger høyt oppe på en fjelltopp. Se bymurene fra 1600-tallet og spaser nedover de smale og bratte gatene fra middelalderen. Midt på markedsplassen ligger den spesielle fontenen Chafariz dos Pretos, dekorert med svarte ansikter. Retur til skipet for lunsj.

Tidlig ettermiddag seiler skipet videre gjennom den frodige Dourodalen. Du kan slappe av om bord og nyte utsikten til den vakre naturen som glir stille forbi. Skipet ankommer Senhora da Ribeira sent på ettermiddagen. I kveld er det festmiddag om bord.

Dag 6

SENHORA DA RIBEIRA - FERRADOSA – BIBETOS

Tidlig om morgenen seiler skipet videre mot Ferradosa. Vi anbefaler at du står tidlig opp og nyter utsikten da landskapet vi passerer her er spesielt vilt og vakkert.

Program for vandrere: Nå skal vi på en hyggelig vandring, i lett til moderat terreng, blant oliventrær, mandeltrær og vinranker. Dette er et landbruksområde der gamle tradisjoner holdes i hevd. Turen ender opp i en koselig liten landsby hvor du møter noen av innbyggerne og kommer tett på det virkelige livet i Dourodalen. I hyggelige omgivelser blir vi invitert på lokalproduserte smakebiter. (Lengde: 4 timer, 14 km og 500 høydeforskjell nedover)

Program for ikke-vandrere: Bussutflukt gjennom vindistriktet og stopp på en lokal vingård som byr på smaksprøver. Retur til skipet, som har forflyttet seg til Pinhão. Lunsj om bord. Cruiset fortsetter til Bibetos der vi ankrer opp i løpet av kvelden. Etter middagen underholdes vi av fadomusikk om bord.

Dag 7

BITETOS – PORTO

Om morgenen kan du slappe av om bord mens skipet seiler siste etappe tilbake til Porto. Vi spiser lunsj om bord før vi tar fatt på dagens utflukt.
Program for vandrere: dagens fottur går langs Douro elven og utover mot dens munning. Herfra kan vi beundre byen på avstand og se utover havet (lengde: 2 – 2,5 timer, 8 km i flatt terreng, ca 500 m høydeforskjell nedover)

Program for ikke-vandrere: Etter frokost kan vi anbefale en halvdagsutflukt til middelalderbyen Guimaraes (utfluktspakke). Dette er en historisk by, grunnlagt på 800-tallet med navnet Vimaranes. Byen hadde en viktig rolle i dannelsen av staten Portugal og var også landets første hovedstad. Gamlebyen, en labyrint av trange gater og flotte bygninger fra 1300-tallet, står på UNESCOs liste. Vi besøker også det imponerende middelalderpalasset Dukes of Braganza.

Bytorget i Guimarães
Dag 8

Hjemreise

Vår reise er nå slutt, og etter frokost forlater vi skipet og setter kursen mot flyplassen og Norge.

Takk for denne gang!

Rabelobåter i Porto

SKIP

MS INFANTE DON HENRIQUE 4*
Rederi CroisiEurope
Byggeår 2003, renovert i 2010
Lengde 75 m
Antall dekk 3
Passasjerer 142
Om bord er det restaurant, salong med dansegulv, suvenirbutikk og soldekk med et lite basseng. Wi-Fi i salongen og resepsjonen. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, TV, radio, minisafe og aircondition. Lugarene har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene på øvre dekk og midtdekk har store vinduer som delvis kan åpnes, mens lugarene på nedre dekk har mindre vinduer som ikke kan åpnes.

 • MS Infante don Henrique lugar øvre dekk
 • MS Infante don Henrique lugar midtdekk
 • Infante don Henrique
 • Vin blir helt i glass

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Fly Oslo-Porto t/r (pris på fly fra andre byer på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Syv netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Drikkevarer om bord: vann, vin, øl, juice og kaffe til måltidene og drinker servert i baren (ikke champagne og viner fra vinlisten)
 • Utflukter ihht program
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Norsk reiseleder med fra Oslo

Prisen inkluderer ikke:

 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Utfluktspakke
Utfluktene i programmet er inkludert i prisen og forhåndsbestilles i en utfluktspakke. Du kan her velge mellom utfluktspakken med fotturer eller utfluktspakken uten fotturer. Utfluktene vil være med engelsktalende guide, og vår reiseleder vil være med på utfluktene i pakken med fotturer.

Tips
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er totalt cirka 50 euro pr. person til besetningen om bord og 1 euro per person til lokale guider/sjåfører.

Viktig informasjon
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikapp lugarer og heis. Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet.

Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette. Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.

Se våre «Reisevilkår for Escape Travel».

Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.

Alle priser er basert på valutakurser pr. 26. februar 2020.