Møysalen, Andøya og Senja

/ Et nord-norsk fjelleventyr  

Hvorfor dra utenlands når vi har en fjellheim her nord som kan få deg til å miste pusten (både bokstavelig og i overført betydning!). På denne turen får du et kinderegg med naturopplevelser på tre av Nord-Norges fineste steder:

 • Møysalen er det høyeste fjellet i Lofoten og Vesterålen, og er kåret til Norges flotteste fjelltur av leserne til friluftsmagasinet UTE
 • Andøya og Måtinden, en topp vi bare må opp til for å gispe til den flott utsikten
 • Senja med sitt dramatiske og vakre landskap

Vi starter med Møysalen (1263 moh), en vakker og vill naturopplevelse gjennom et kystalpint landskap. Dette fjellet er det mange som drømmer om å bestige, og det er ikke så rart … Vårt første møte med Andøya blir langs den nasjonale turistvegen på yttersida. La deg trollbinde av de spesielle fjellformasjonene og utsikten fra Måtinden når du når toppen! På Senja skal gi bestige et av dronning Sonjas favorittfjell – Husfjellet (632 m.o.h.) og vi skal bestige Hesten (556 m.o.h). Vær forberedt på store naturopplevelser.

Vanskelighetsgrad 3/4 støvler

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 17 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 14.07.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager
Reiseleder
Heidi Quesada Carlsen

Avreiser

 • Avreisedato 14.07.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 17 990,-
 • Møysalen Foto Sebastian Goujaud www.nordnorge
 • Møysalen på vei mot toppen Bilde Tom Lassesen
 • Møysalen
 • Bleik med Måtinden
 • Hamn i Senja
 • Hamn i Senja
 • Hamn in Senja kayking
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Sortland

Avreise fra Oslo til Evenes. Etter ankomst venter vår buss og vi kjører til Sortland og vårt hotell, Sortland Hotell. Ettermiddagen på egenhånd og mulighet til å kjøpe seg lunsj før vi samles til felles middag. (-/-/M)

Husfjellet mot Steinfjord, Senja Foto Daniel Kordan
Dag 2

Topptur til Møysalen 1263 moh.

I dag går turen til Møysalen, manges store drøm. Vi smører oss en solid matpakke ved frokosten før bussen bringer oss til Hennes. Her møter vi vår lokalguide som vil ha et kort informasjonsmøte. Turen starter så med en kort båttur på ca. 20 – 25 minutter til startstedet for dagens fottur. Underveis gis det info om historie, kultur og fauna. Siste vannfylling finner vi på ca. 650 moh. Turen betegnes som krevende og en må være vant til å gå i ulendt terreng. Noen steder er det lagt ut kjetting til å holde seg i og vi passerer breen på vei opp til toppen. På toppen kan vi virkelig slappe av og nyte den flotte utsikten. (Skulle en finne ut at en vil avbryte turen er det ukomplisert å finne tilbake til startstedet og vente på gruppen) Staver Anbefales. Vel nede igjen blir det båttur og buss tilbake til vårt hotell, vi slapper av og samles til en velfortjent middag

Litt fakta rundt Møysalen
Møysalen (1263 moh.) ligger på Norges største øy, Hinnøya. Fjellet er det høyeste i Vesterålen og Lofoten. Det nest høyeste på ei øy langs norskekysten, bare slått av Langlitinden ( 1276 m.o.h.) som ligger på øya Andørja i Troms fylke. Kommunegrensa mellom Lødingen og Sortland går over Møysalen, mens Hadsel kommune når et stykke opp mot toppen. Navnet Møysalen knytter seg til den karakteristiske formen på fjellmassivet. Rett sør for selve toppen ligger de mindre toppene Lille Møya og Store Møya. I sagnet om Møysalen fortelles at dette er to trolljenter som ble til stein. Selve toppen er enten de to møyenes ridesal eller taket på møyenes bolig, salen. Toppen av Møysalen er delvis dekket av en isbre. Isen ligger mellom Nordtoppen og Sørtoppen. I 2003 ble Møysalen nasjonalpark og Møysalen landskapsvernområde opprettet. (F/L/M)

Bestigningene av Møysalen
Første skriftlige beretning stammer fra 1903, da residerende kapellan i Hadsel, Mikal Hertzberg, den 10. august la igjen en lapp med sitt navn i ei flaske på toppen. Neste gang det legges igjen ei melding om bestigning er den 19. juli 1914, da to damer og tre herrer har «skrevet seg inn» i flaska.

Distanse: 12 km
Høydeforskjell: +/- 1252 m
Tidsbruk: ca. 10 – 11 timer

Møysalen
Dag 3

Sortland - Andenes

Vi slapper av med en god frokost før vi forlater Sortland for å oppleve Andøya på vår vei mot Andenes. Ved Bjørnskinn svinger vi av og følger den Nasjonale turistvegen som går på Andøyas ytterside. Veiene beskrives som et ytre alternativ til E6 og Hurtigruten. Under turen stopper vi for å spise medbrakt nistepakke før turen går videre mot Andenes men først en stopp ved Børre. Her balanserer turistvegen på en hylle i fjellet, nær storhavet. På neset Børhella ligger fjellformasjonen Bukkekjerka, en gammel samisk offerplass. Bukkekjerka har fått navn etter det samiske «bokhi» som betyr kløft, og «giergie» som betyr stein. Ikke nok med det men her finner vi også enveisspeil til veifarende som bruker toalettet i Børra, det har en  fantastisk utsikt nordover mot Måtind og utover havet. Etter en stoppr kjører vi til Andenes for innsjekk på vårt hotell. Vi spiser middag på en lokal restaurant. (F/L/M)

 

Tur på Måtind Foto Tord Karlsen
Dag 4

Fottur til Måtinden 408 moh.

Frokost og smøring av nistepakke før vi blir fraktet det lille stykke til Bleik hvor dagens tur starter.  Vi møter vår lokalguide ved camping plassen. Turen starter langs stranden før vi får den første oppstigningen, stien flater ut på rundt 200 meter før vi før siste etappen opp mot toppen. Utsikten fra Måtinden er helt fantastisk og vi ser Høyvik stranda, ut mot fugleøya og mot Bleik. Når vi kommer tilbake til Bleik tar vi en liten stopp for en kaffekopp.

Bleik, Fiskeværet Bleik er en liten landsby med 400-500 beboere. Her finnes rester av gårdshauger tilbake til år 600. Den vakre, hvite Bleiksstranda har gitt navn til stedet fra det gammelnorske «bleikr» som betyr blek eller lys. Fuglefjellet Bleiksøya ligger rett utenfor. Her hekker over 40 000 lundefugl og en stor koloni havørner.

Vi tar ettermiddagsfergen fra Andenes til Gryllefjord. Fergeoverfarten tar 2, 5 time. Her blir det en liten transport etappe til Hamn i Senja hvor vi skal overnatte de neste dagene. Vi samle til felles middag. (F/L/M)

Distanse: ca. 8 km
Høydeforskjell: +/- 408 m
Tidsbruk: ca. 4 – 4, 5 time

Måtind, Andøya Foto Tord Karlsen
Dag 5

Fottur Husfjellet 632 moh.

Frokost før vi skal ut på nye opplevelser. Dronning Sonja har gått mange turer i vårt vakre land, deriblant til Husfjellet, som er en av hennes favoritter. Dagens fottur starter med en båttur over fjorden.

Turen starter ved Skaland korke og går en relativt slak sti opp gjennom fjellet. Her blir utsikten fenomenal når vi kommer over skoggrensen, og etter en liten stund skjønner du hva som er Husfjellet. Vi ser  fjellene i nord, den magiske Bergsfjorden og de vakre tindene rundt Mefjorden. For de som synes fjellet ser kjedelig ut, kan vi love at de fleste får en god og luftig opplevelse når de kommer på toppen. Utsikten er utrolig. For de som er litt ekstra spreke går det ann å ta store- og lille brusen på veien ned til Skaland. Båttur tilbake til Hamn i Senja. Felles middag. (F/L/M)

Hamn i Senja ligger midt blant en idyllisk skjærgård og trolske fjell på Norges nest største øy, Senja. Her har en perfekt utsikt til både midnattssol, dansende nordlys og magisk arktisk lys som Nord-Norge kan by på. Stedet har et spennende stykke Norgeshistorie å by på. I 1874 fikk Hamn i Senja sitt første poståpneri. Fra 1881 etablerte handelsmannen Adolf Lund butikk, pakkhus, trandamperi, graksekokeri, tinghus, fryseri m.m. og Hamn fremsto snart som et typisk nord-norsk handelsted og fiskevær. Et av Norges største gruvesamfunn startet her og i den forbindelse ble verdens første vannkraftverk etablert i Hamn i Senja.

Distanse: 7 km
Høydeforskjell: +/- 632 m
Tidsbruk: ca. 4-5 timer

 

Husfjellet, Senja Foto Mette Østerhus
Dag 6

Fottur Hesten 556 moh.

En kort busstur før vi starter dagens tur. Vi skal ta turen til Hesten hvor vi får en spektakulær utsikt mot selve Segla. Turen opp starter i Fjordgår og går oppgjennom krattskogen. Etter en liten stund kommer vi til «eggen» mellom Segla og Hesten hvor vi får en nydelig utsikt utover Mefjorden. Å gå opp denne eggen er ganske spektakulært, da den går flere hundre meter rett ned på den ene siden. For de som synes det høres voldsomt ut er det ikke noe problem og legge vandringen godt innenfor kanten. Oppe på selve Hesten ser vi utover mot kongene hvor vi får et nydelig skue. Og sist men ikke minst, vi har en fantastisk utsikt mot selve Segla. (F/L/M)

Distanse: 4 km
Høydeforskjell: +/- 332 m
Tidsbruk: ca. 3-3,5 time

 

Segla Senja
Dag 7

Senja - Andenes - Oslo

I dag har en flere muligheter til aktiviteter før avreise. En kan velge å gå fottur opp til Sukkertoppen eller hva med en kajakktur? En sykkeltur er også et alternativ. Til avtalt tid, etter lunsj, tar vi fatt på bussturen til Gryllefjord med ferge til Andenes og til flyplassen. Vi har avreise med SAS via Bodø til Oslo og videre hjem for de med tilslutning. (F/-/-)

Fottur til Sukkertoppen: En flott avslutning på vår flotte tur på Senja er en fottur til Sukkertoppen. Vi går fra hotellet og følger stien oppover. Dersom man ikke ønsker å gå helt til topps er et fint alternativ å ta av mot Utsikten etter omtrent en km. Fra utsikten har man flott skue til Hamn i Senja og utover mot Bergsøyene.

Distanse: 4 km
Høydeforskjell: +/- 332 m
Tidsbruk: ca. 2 – 3 timer

 

Midnattsol stemningsbilde mot Trælen Hamn i Senja

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 3/4 støvler. Det er god del opp- og nedstigninger, noen ganger til dels bratte. Du må være vant til å ferdes i ulendt terreng, terrenget er variert med en god del stein enkelte steder. Turen krever «solide knær» og at man må ha god kondisjon. Vi holder et greit tempo på fotturene. Det tas forbehold om at dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforholdene eller andre uforutsette ting. N.B. Turen til Møysalen er en krevende tur.

Alt dette er inkludert i prisen:

 • Flyreise med Norwegian.
 • Busstransport i henhold til program
 • 6 overnattinger med frokost og middag
 • 5 lunsjpakker
 • Lokalguider
 • Båttur over fjorden før fottur til Husfjellet
 • Ferge Andenes – Gryllefjord
 • Reiseleder Escape Travel

Hvis du flyr fra andre flyplasser i Norge, ta kontakt for tilbud.

Dette er ikke inkludert:

 • Drikke til maten
 • Reiseforsikring
 • Kajakk eller sykkeltur dag 7
 • Lunsj dag 1 og 7

Inkluderte måltider er i dette programmet forkortet slik
F=frokost, L=lunsj/nistepakke, M=middag.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORBEHOLD
Prisen er basert på minimum  15 deltakere.Se forøvrig våre reisebetingelser. 

TURFAKTA

Måltider. Er du vegetarianer eller har matintoleranser det må tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Bagasje/utstyr/transport. Bagasjen er på hotellene under oppholdet da vi har dagsutflukter. Ta med dagstursekk til turene.

Forslag pakkeliste blir tilsendt deltakerne før avreise.

Kart. Ønsker en kart over området anbefaler vi å sjekke på www.ut.no