Med Christian Radich til Lofoten og Helgeland

/ Et ekte skipseventyr!

Sommeren 2020 legger tre flotte skuter ut på seilas langs norskekysten; Christian Radich, Wylde Swan og Gulden Leeuw. Vi mønstrer på i Harstad og blir med om bord på Christian Radich på to av de fineste strekningene langs kysten – langs Lofoten til Reine, og videre via den vakre nordlandskysten ned til Sandnessjøen.

”Å seile med Christian Radich er en uforglemmelig opplevelse som gjør at man vil være med på seilas sommer etter sommer. Og ikke nok med det, det er en vinn-vinn-situasjon. Du får ditt livs ferie samtidig som du bidrar til å holde vår kulturarv i live”, sier en tidligere medseiler.

Gled deg til:

 • Reine i Lofoten – verdenskjent for sin fantastiske beliggenhet mellom spisse fjell og hav
 • Utflukt til Å med besøk på Lofoten Tørrfiskmuseum
 • Øyriket langs Nordlandskysten, med Svartisen
 • Flott innseiling til Sandnessjøen med De syv søstre majestetisk i bakgrunnen
 • Besøk på tusenårsstedet Alstahaug og Petter Dass-museet
 • Vær en del av mannskapet på skuta – mye å lære, og mye sosialt og gøy!

Du kalles medseiler, fordi du blir med på arbeidet om bord. Det kreves ingen forkunnskaper om seiling for å bli med den imponerende skuta på tokt. Du deltar i arbeidet om bord og oppgaver tilpasses dine evner og interesser. Jo flere som jobber med seilene i riggen, jo mer vil skuta kunne seile. På stille vakter bruker vi ofte tiden til å lære om knuter, seil og sjømannskap. Seiltoktene er en positiv utfordring for kropp og sjel, og en enestående anledning til å oppleve verdens kanskje flotteste seilskute.

NB! Vi har ledige plasser på turen uten flyreise. Kontakt oss dersom du ønsker pris på dette. 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 390,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 15.07.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • NYHET!
 • I samarbeid med Aftenposten:
 • A-kort-rabatt kr 700

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 15.07.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 19 390,-
 • Reine-Lofoten- Foto Julie Weiss
 • Vega_Helgeland_Foto Mette Østerhus
 • Helgeland, De Syv Søstre Foto Erlend Haarberg_www.visithelgeland.com_Heroey
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 (15. juli)

Vi seiler ut fra Harstad

Vi ankommer Evenes om morgenen. Der finner vi bussen som tar oss til Harstad, hvor Christian Radich ligger til kai. Vi legger fra oss bagasjen, og har litt tid til å strekke på beina og spise lunsj i Harstad, før vi sjekker inn på båten. Da møter vi besetningen om bord, og får introduksjon om seilaset. Christian Radich er et fantastisk skue i seg selv – det er imponerende å tenke på at skuta har 9000 meter tau, hele 27 seil og at stormasten er over 37 meter! Den ble bygget i Framnæs i 1937 og ble bygget som et treningsskip for seilere, maskinister og skipskokker.

Vi seiler ut fra Harstad klokken 16, og kan for alvor begynne å trekke inn sjølufta. Vi befinner oss rundt 170 kilometer nord for polarsirkelen når vi seiler ut fra Harstad, og etter at skuta har brukt halve sommeren på å komme seg nordover, setter vi nå baugen mot sør. Vi skal seile på nordsiden av Lofoten på vår vei mot Reine.

Det finnes ingen dobbelt- eller enkeltrom om bord, så vi sover i fast køye eller hengekøye i komfortable, luftkondisjonerte banjer (sovesaler). Skuta har gode dusjrom/bad. Du nyter tre gode måltider daglig når vi seiler. Det er en liten suvenirbutikk som selger toalettartikler og snacks. Her kan du betale med kort.

Ikke hver dag man styrer selveste Radichen!
Dag 2 - 3 (16.-17. juli)

Langs nordsiden av den vakre Lofotkysten

Fra Harstad til Reine bruker vi tiden på båten til å nyte det vakre landskapet som glir forbi, og finner oss til rette i rytmen og livet på båten. Du vil erfare at det tar kort tid før verden rundt oss føles litt fjern, vi etablerer nemlig raskt vårt eget lille samfunn om bord der samvær og hygge betyr mer enn noe annet. På havet knyttes vennskapsbånd på tvers av alder og nasjonalitet. Skuta kan ha 65 til 80 medseilere, og det har vært opptil 13 nasjonaliteter om bord på en etappe!

Sjøvaktene er på to ganger fire timer i døgnet, dag som natt. Som medseiler holder du enten utkikk, går sikkerhetsrunder, setter seil og står til rors, alltid under kyndig veiledning og instruksjon. Seilmanøvrene krever innsats, men så gøy å delta på! Klatring i riggen er frivillig, men for mange et stort høydepunkt. Ønsker du ikke å entre riggen, sier du fra til vaktleder. Det trengs også folk på dekk til å dra i tau.

Hvor mye vi seiler er avhengig av vær og vind. Hvis vindene ikke går vår vei, må vi gå for motor. Det er en god følelse og et flott syn når motoren slås av og skuta går for fulle seil!

Livet som medseiler om bord.
Dag 4 (18.juli)

På oppdagelsesferd i Reine

Lørdag morgen seiler vi inn til den lille fiskerlandsbyen Reine. Reine har rykte på seg for å være et av Norges aller vakreste steder, og vi vil raskt forstå hvorfor. Høye fjell stuper rett ned i fjorden, og på de små øyene som knyttes sammen av broer, er det tett med fiskehjel og røde hus. De sier at vi ikke har opplevd hele Lofoten før vi har besøkt Å. I dag blir de gamle rorbuene stort sett brukt som feriehytter. Vi tar turen dit og legger inn et besøk på Lofoten Tørrfiskmuseum før vi tar fatt på turen tilbake til Reine. Nå venter en herlig fiskesuppe på Reine Rorbuer. Ettermiddagen til egen disposisjon.

Ønsker du en fottur kan vi anbefale en tur opp på Reinebringen som ligger i gangavstand fra Reine. Etter 1500 trappetrinn laget av sherpaer blir du belønnet med en fantastisk utsikt du sent vil glemme. Eller en kan slappe av i og rundt Reine og bare nyte omgivelsene. Valget er ditt!

 

Utsikten fra Reinebringen er fantastisk!
Dag 5 (19. juli)

Fra Reine over Vestfjorden

Vi seiler ut av Reine klokken 10:00, og forlater Lofoten med kurs mot Sandnessjøen. I Reine har noen mønstret av, og flere mønstret på, så de neste dagene vil flere nye vennskap knyttes.

 

Livet som medseiler om bord, men riggen er valgfri!
Dag 6-7 (20.-21. juli)

Langs Nordlandskysten

Langs Nordlandskysten mellom Bodø og Sandnessjøen finner vi et vakkert øyrike, med alt fra små holmer og skjær til imponerende øytopper. Helgelandskysten består av over 12 000 øyer, deriblant den ikoniske festivaløya Træna og verdensarvkommunen Vega. Vi bruker rundt 3 dager langs denne vakre kyststrekningen, og ankrer opp for å nyte naturen underveis. Vi seiler blant annet inn til Svartisen, for å stifte nærmere bekjentskap med Norges nest største isbre!

Vega Helgeland Foto Mette Østerhus
Dag 8 (22. juli)

Avmønstring i Sandnessjøen

Onsdag morgen seiler vi inn til Sandnessjøen. Med klart vær ser vi de rundt 1000 meter høye fjellene De Syv Søstre som ruver majestetisk i bakgrunnen lenge før vi ankommer byen. Etter frokost er det tid å ta farvel med besetning, nye venner og skuta som har vært vårt hjem i en uke! Litt vemodig det der, så sammensveiset som man blir etter å ha vært om bord og delt vakter og måltider i flere dager.

Flyet vårt går tidlig, og ved kaien venter vår buss som tar oss det lille stykket til flyplassen.

Nå har du garantert mange minner å mimre over: seilturen, seilminner og vennskapsbånd som er knyttet. Og hvem vet, kanskje mønstrer du på en ny seilas med Christian Radich ved en anledning?

Reisebetingelser

PRIS  gjelder pr person i banjer (sovesal) i hengekøye eller fast køye om bord. Det finnes ingen andre alternativ enn banjer om bord.

ALT DETTE ER INKLUDERT:

 • Flybilletter Oslo-Evenes, Sandnessjøen-Oslo
 • Transport t/r flyplassen-Chr Radich
 • 7 netter om bord på Christian Radich
 • Utflukt til Å, besøk på Lofoten tørrfiskmuseum og fiskesuppe på Reine Rorbuer
 • Besøk og entre Alstadhaug og Petter Dass museet
 • Helpensjon fra og med middag dag 1 til frokost dag 8
 • Lokale skatter

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer

Kontakt oss dersom du ønsker å bestille reisen uten fly.*

Det følger ingen reiseleder med på reisen, men det er norsk besetning om bord på Christian Radich, og du er om bord som deres medseiler. I Reine blir dere møtt og tatt med på utflukten til Å. Det samme når dere forlater skuta i Sandnessjøen for besøk på Alstadhaug og Petter Dass-museet.

SJØVAKTENE. Her er eksempler på oppgaver du kan få om bord som medseiler:

Utkikk: Da er man plassert helt forut, og melder alt som observeres i sjøen: Båter, fiskeredskap, vrakrester eller annet flytende gods. Skipsklokken brukes til å gi signaler akterover.

Rormann: Da står man til rors og styrer skipet under den faste besetningens veiledning. Dette er for mange et stort høydepunkt.

Brann- og sikkerhetsvakt: Sikkerhetsvakten patruljerer hver halvtime etter oppsatt sikkerhetsrunde, og varsler om varme, brann, lekkasjer og påser at dører er forsvarlig lukket.

Byssevakt: En eller to medseilere fra hver vakt kan på enkelte tokt bli stasjonert i byssa eller pantry for en dag for å hjelpe kokken med måltidene.

Andre oppgaver: Når medseileren ikke er tildelt en spesiell vakttjeneste, må man delta i  seilmanøver, alminnelig vedlikeholdsarbeid eller hjelpe til med noe vasking eller pussing.

FØR AVREISE. Nærmere informasjon om bagasje og nødvendig utstyr blir tilsendt etter påmelding. Dette sendes ut av Christian Radich. Skutas posisjon i havn bestemmes av det lokale havnekontor. Tidspunktene er omtrentlige og kan være gjenstand for justeringer.

Aldersgrensen om bord er 18 år (på avgangsdato). Er foresatte med, er grensen 15 år. Mange godt voksne er med.

HELSE Alle med normalt god helse kan seile med Christian Radich. Vi håper at flest mulig også entrer riggen, men ønsker du ikke det, sier du fra til besetningen. Alle må fylle ut en helse-erklæring, som sendes ut av Christian Radich før turen. Har du en helsemessig begrensing vurderes dette nærmere av dem. For mange er sjøen et fremmed element og helsemessige begrensinger du ikke tenker over til daglig kan forsterkes om bord. Det forventes at alle om bord er i stand til å ta vare på seg selv da besetningen ikke har kapasitet til å yte ekstra hjelp til den enkelte. En helsemessig begrensing vil forsterkes ytterligere i dårlig vær.

Det er viktig at det opplyses om allergier, og all medisinbruk må registreres. Vær oppmerksom på at medisiner mister sin effekt ved sjøsyke. Husk å gi beskjed til sersjant og vaktleder om bord dersom du bruker sjøsyketabletter eller sjøsykeplaster (det anbefales plaster som fås kjøpt på resept).

Christian Radich er dessverre ikke egnet for deg som benytter rullestol eller krykker. Har du anfallslidelse som f.eks epilepsi, kan normalt ikke epileptikere  delta på tokt. Allergi og matintoleranse er vanligvis ikke noe problem.

FORSIKRINGER.  På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring og at forsikringen gjelder i de områder reisen går. Merk at det også kan gjelde egne regler ved forsikringen etter fylte 70 år. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

FORBEHOLD Prisen er basert på min 20 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i eventuelle flytider, endringer i program samt justering av prisen som følge av økning i skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll.

*Når man kjøper en reise uten transport til/fra startstedet, er det den reisendes ansvar å møte på avtalt sted og til avtalt tid for videre transport/program med gruppen. Eventuelle forsinkelser eller uteblivelse fra kundens side gir ikke rett til prisavslag eller erstatning for tapt arrangement, det være seg for hele eller deler av programmet. Det samme gjelder om det blir endringer i gruppens reise eller flytider som eventuelt påvirker kundens egne bestillinger og reservasjoner.