Nepal og Tibet

Himalaya på tvers

– Trekk skjerfet godt opp om halsen, men ta av luen et øyeblikk. Trekk pusten dypt, du står ved verdens høyest beliggende buddhistkloster. Bare få kilometer unna, «et par armlengder», troner Mt. Everest, omgitt topper med snø og breer. Vinden er isnende, men synet av fjellene og klosteret varmer, stemmer til glede og høytid!

Avreiser

Det er for tiden ingen reiser som er tilgjengelig for bestilling. Turen kan være under planlegging, eller dette kan være en tur som har gått tidligere. Sett deg på liste, så vil du være blant de første som får vite om det dersom turen blir satt opp på nytt.

Høydepunkter

Vår vei dit, som veien for alle som vil se dette, er lang. Vi begynner i lavlandet: – Det fortelles om en nepaleser, Arniko het han, som for mange hundre år siden reiste fra hjembyen Kathmandu like til keiserens Peking, og lærte kineserne å bygge pagoder. En av Kinas religioner, buddhismen, kom også fra India og Nepal, og ble båret tusenvis av kilometer i de troendes brennende hjerter. Idag finner man knapt noensteds så mange brennende hjerter som i Tibet. Den legendariske kong Songtsen Gampo av Tibet giftet seg i sin tid like godt med både en kinesisk og en nepalesisk prinsesse, og skapte på denne måten den forunderlige blanding av kulturelle elementer som er gått opp i en høyere enhet i tradisjonell tibetansk kultur. Utrolig nok har noe av dette overlevd – og kan oppleves i Nepal og Tibet den dag i dag.

En reise som kombinerer Nepal og Tibet gir det beste fra to verdener: Nepal er en del av indisk kultur, der den møter strømninger fra Himalaya. Jorden i Kathmandu-dalen er rik og fruktbar, kultur og religion er utrolig frodige, og intenst vevd sammen. Sent og tidlig benyttes hilsenen ”Namaste – Jeg hilser Gud i deg”. Rotfestet i en tro som kombinerer det beste fra hinduisme og buddhisme har nepaleserne i Kathmandu utviklet et produktivt jordbruk og en høy-urban livsstil, et eldorado for den som vil studere byplanlegging for et godt liv – og trusselen om sammenbrudd under en sterkt voksende befolkning.

Herfra følger vi i Arnikos fotspor mot nord og øst, gamle handels- og pilegrimsveier, opplever nepalesisk landsbygd med et virvar av etniske grupper, smyger oss rundt Langtang-Lirung-massivet og når fram til grensen, hvor kinesiske grensevakter tar imot, og høflig og tydelig viser hvem som har makten i Tibet. Et par dager med meget tøffe kjøreetapper og store høydeforskjeller, før landet flater ut og vi er kommet gjennom Himalaya og ut på Trans-Himalayas høysletter, sentrum av Tibet, med klostre og byer som Shigatze, Gyantse og Tsedang. Vidunderlig vakker natur, og en langsom tilnærming til tibetansk kultur som gir inntrykkene tid til å synke. Til sist når vi fram til Lhasa, ”den lukkede by”, som nå er så ettertrykkelig åpnet. Det kinesiske nærvær er sterkt, men samtidig opplever vi en tibetansk karisma. Her er helligdommer og gylne spir, bønneflagg og Buddha-statuer, mye av det restaurert og nymalt. Men opplevelsen går dypere: Møtet med tibetanerne borer seg inn i vår bevissthet, og det føles godt. Veldig godt.

Vi kunne ha fløyet fra Kathmandu til Lhasa. Det ville ha spart oss for mange strabaser. Istedet følger vi landeveien og opplever landenes storhet. Høydeforskjellene de første par dagene i Tibet er formidable, vi skal ganske kjapt opp på 5000 meter over havet. Det kan lett gi høydesyke med plager i form av hodepine, kvalme, søvnløshet og manglende appetitt. Her er Diamox god å ha. Grensen mellom Nepal og Kina er et slags ”point of no return”. Man skal være forberedt på noen litt tøffe dager, og i nødstilfelle være istand til å gå forbi et jordras eller over et vadested. For den som ønsker å reise ”gjennom Himalaya”, følge de gamle handels- og pilegrimsruter på den ekte måten, i terrenget, og som har helse til å tåle strabasene, kan vi love en stor opplevelse, et virkelig eventyr. Og vi tar igjen med komfort der den er å finne, med gode hoteller i Lhasa og Kathmandu.

Velkommen til en vakker, spennende og interessant reiseopplevelse – en reise for eventyrlystne!

Program

16 frokoster, 17 lunsjer og 17 middager inkludert

Praktisk informasjon og reisevilkår

Dette er inkludert

  • Flyreise Oslo – Kathmandu og Chengdu – Oslo med Qatar Airways
  • 16 overnattinger med frokost
  • Lunsj og middag enten på hotellene eller på lokale restauranter
  • Transport med buss, dog firehjulsdrevne kjøretøyer fra Kathmandu til grensen mot Kina
  • Alle utflukter i følge program
  • Norsk reiseleder samt engelsktalende guider på turen

Dette er ikke inkludert

  • Personlige forsikringer bør tegnes
  • Kostnader til visum ved ankomst til Nepal, for tiden USD 40 og til Kina, USD 80, som ordnes i Kathmandu
  • Driks/tips til guider og sjåfører
  • Drikkevarer til måltidene

Prisen er basert på 15 deltagere samt kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. januar 2020. Detaljer vedr. prisendringer finnes i våre reisebetingelser

Høyde: Det meste av turen på de tibetanske høyslettene foregår på mellom 3 og 4000 meter over havet. Dag 7 – 8 vil gi en meget sterk stigning hvor mange nok føler ubehag, så pleier kroppen å vende seg til på dag 8. Reaksjonene på høyden er meget individuelle, man kan også reagere forskjellig fra gang til gang, fra tur til tur. Yngre og mer veltrente er ikke nødvendigvis bedre i høyden enn eldre og mer baktunge. Noen synes at legemidler hjelper, andre tar tiden til hjelp og det går seg til. Det anbefales å snakke med egen lege for en vurdering av helsesituasjonen.

Våre hoteller:

30. aug. – 02 . sep. Kathmandu: Hotel Yak & Yeti

02 – 03. sep. Nuwakot: Water Tower Hotel

03 – 04. sep. Gyirong: Pengtso Rosar eller lignende, enkel innkvartering

04 – 06. sep. Xegar: Roof of the World Hotel eller Qomolangma Hotel, enkel innkvartering

06 – 07. sep. Shigatse: Hotel Tashi Choe Ta eller Jiamu Yamei eller lignende

07 – 08. sep. Gyantse: Gyantse Hotel eller Yeti Hotel eller lignende

08 – 10. sep. Tsedang: Hotel Tsedang eller lignende

10 – 11. sep. Mailing: Hilton Hotel eller lignende

11 – 13. sep. Nyingchi / Bayi: Minshan Hotel eller lignende

13 – 15. sep. Lhasa: Hotel Himalaya eller lignende

Hotellene i Tibet har dessverre ikke hjemmesider, men dette er lokale trestjerners hoteller.