Pasjonsspillet i Oberammergau og elvecruise på majestetiske Rhinen

Pasjonsspillet i Oberammergau settes opp hvert 10. år og er enormt populært, og det er ikke uten grunn! Dette er en dramatisk historie som ble til en tradisjon – og den lever i høyeste grad etter over 400 år. Når pasjonsspillet arrangeres i 2020, er det 42. gang det settes opp.

Elvecruise på elvene Rhinen og Mosel tar oss gjennom den frodige Rhindalen med sine bratte vinmarker og flotte middelalderborger. Reisen starter i den tyske byen Mainz, går via Frankrike og Tyskland til Nederlands hovedstad Amsterdam i full blomsterdrakt. Skipet gjør også en hyggelig avstikker til Cochem i Moseldalen.

Høydepunkter under turen:

 • Oberammergau med det historiske pasjonsspillet
 • Bodensjøen på grensen mellom Tyskland, Østerrike og Sveits
 • Stuttgart og Worms, hvor Luther leverte sin forsvarstale til riksdagen
 • Heidelberg, den gamle tyske universitetsbyen
 • Mainz, hjembyen til Johannes von Gutenberg
 • Strasbourg og Speyer, byer med historisk sus
 • Köln med den imponerende katedralen, en av verdens største
 • Rüdesheim, vinby med utsøkte dråper
 • Amsterdam, blomstrende og frodig hovedstad med sine mange kanaler

Bakgrunnen for pasjonsspillet er både spennende, dramatisk og spesiell:

Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert.

Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt, og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Gjennom historien har pasjonsspillet også vært omdiskutert, ikke minst i forbindelse med 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen i Nazi-tyskland. Mange, inklusive den katolske kirke, har pekt på at spillet nørte opp under antisemittismen i Tyskland. Underveis er flere sekvenser i spillet justert for å møte denne kritikken. Våre reiseledere vil også ta opp de kontroversielle sider ved spillet underveis på turen.

Bli med på tiårets teateropplevelse i Oberammergau og elvecruise på to av Europas vakreste vannveier!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 30 850,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 23.05.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 13 dager
 • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
 • Turen går i samarbeid med Vårt Land Reiseklubb, og er åpen for alle interesserte
Reiseleder
Helge Simonnes
Reiseleder
Jon Espeland

Avreiser

 • Avreisedato 23.05.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn, Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 13 dager
 • Priser fra 30 850,-
 • blomstercruise Amsterdam elvecruise keukenhof Amsterdam Rhinen kanal Nederland
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Lørdag 23. mai 2020

Fra Norge til München

Turen starter fra Gardermoen lørdag formiddag*. Vi flyr med KLM via Amsterdam og lander i München tidlig ettermiddag. Aller først går turen til en restaurant i nærheten av flyplassen hvor vi har bestilt lunsj. Deretter kjører vi  ca tre kvarter til München  sentrum og tar en liten sightseeing med bussen før vi ender opp på hotellet hvor vi sjekker inn og får rommene våre. Vi er nå i Bayern som er den sørøstligste av de tyske delstatene med München som hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, men inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Av de tyske byene er det bare Berlin og Hamburg som er større enn München, som med sine forsteder har over fire millioner innbyggere. München har omfattende industri og er et av de viktigste teknologiske sentrene i Europa. Kveldens middag er ikke inkludert, men legges til rette av reiselederne. (Lunsj)

* Eksakte flytider fremkommer ved bestilling av turen, og holdes fortløpende oppdatert på «min side» som opprettes for alle som er påmeldt til turen. KLM flyt også fra andre norske byer. Ta kontakt med oss dersom du ønsker å reise fra en annen by enn Oslo. Normalt koster dette noe mer enn å reise fra Gardermoen.

Nattverden Skjærtorsdag, pasjonsspillet 2010 (Photo courtesy of Passion Play 2020 Oberammergau www.passionsspiele-oberammergau.de)
Dag 2 - Søndag 24. mai 2020

Pasjonsspillet i Oberammergau

I dag skal vi til Oberammergau. Etter frokost starter vi på den ca 1,5 timer lange bussturen som bringer oss sørover til idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Oberammergau er en by og kommune som ligger i Ammertal ved elven Ammer (Amper). Derav navnet Oberammergau, – det finnes også et Unterammergau! Det bor ca. 5 500 mennesker i Oberammergau. Vel framme blir det tid til å rusle rundt i byen og finne seg et sted å spise lunsj. Vi må bare passe på å være på plass i god tid til pasjonsspillet som begynner kl 14:30. Vi gleder oss til en stor opplevelse! Ord kan vanskelig beskrive hvordan det oppleves å overvære det gedigne pasjonsspillet i Oberammergau! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benytter vi til å spise middag og slappe litt av. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 22:30 og vi overnatter på et lokalt hotell. (Frokost og middag)

Jesus renser templet på Palmesøndag, pasjonsspillet 2010 (Photo courtesy of Passion Play 2020 Oberammergau www.passionsspiele-oberammergau.de)
Dag 3 - Mandag 25. mai 2020

Via Bodensjøen til Stuttgart

Vi står opp til en ny dag, spiser frokost og setter kursen mot vest i retning Bodensjøen som danner grensen mellom Tyskland, Østerrike og Sveits. Bodensjøen er kjent for sine vakre landskaper og er et yndet turistmål. Med frodig vegetasjon, klart vann og høyreiste fjell i bakgrunnen, er det mange flotte fotomotiver. Målet for dagens første etappe er Lindau, en sjarmerende by som ligger meget vakkert til på en øy like ved grensen til Østerrike. Her får vi tid til å se oss omkring. Dagens lunsj blir på en lokal restaurant før vi reiser videre Stuttgart hvor vi skal overnatte. Stuttgart er hovedstad i den tyske delstaten Baden-Württemberg. Byen ble opprinnelig grunnlagt i tysk-romerske rike rundt 950 for avl av stridshester til kavaleriet. Under 2. verneverdig ble den så godt som ødelagt av alliert bombing, men er siden gjenoppbygd. Om kvelden legger reiselederne til rette for middag for dem som ønsker å gå ut samlet. (Frokost og lunsj) 

Vakre Bodensjøen med Lindau på øya midt i bildet
Dag 4 - Tirsdag 26. mai 2020

Via Heidelberg til Worms

I formiddag tar vi oss god tid i Stuttgart, og reiselederne legger til rette for ulike aktiviteter alt etter ønsker og behov. Mercedes Benz har sitt hovedkontor i byen, og noen har kanskje lyst til å besøke Mercedes Benz-museet? Det er en stor opplevelse for den som er interessert. Alternativer kan være shopping eller andre av byens severdigheter. Etter lunsj kjører vi ca halvannen time til Heidelberg som er Tysklands eldste universitetsby. Med sitt gamle sentrum og rike historie, er Heidelberg en av Tysklands mest populære turistbyer. Vi besøker Heidelberg slott som regnes for å være den viktigste renessansebygningen nord for Alpene. Og vi vandrer til fots gjennom den gamle bydelen med sine mange vakre bygninger i barokkstil. Fra Heidelberg er det ca 1 times kjøretur til Worms hvor vi sjekker inn på vårt hotell og det blir anledning til å spise middag. (Frokost og lunsj)

I Worms støter vi på dette monumentet til minne om Luther som møtte for riksdagen her i 1521
Dag 5 - Onsdag 27. mai 2020

FRA WORMS TIL MAINZ - START PÅ ELVECRUISE

Vi er nå i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz, ikke langt fra grensen til Frankrike. Worms hadde i århundrer en stor jødisk befolkning. Byen har en synagoge som går tilbake til år 1034, og Europas eldste bevarte jødiske gravplass. Den kjente jødiske tenkeren rabbi Meir av Rothenburg er en av byens sønner. Det var i Worms den tyske riksdagen møttes i 1521, som endte med at keiser Karl V utstedte det berømte ediktet fra Worms, som erklærte Martin Luther som fredløs og kjetter. Bispegården der Riksdagen fant sted, finnes ikke lenger. Der finner man i stedet verdens største minnesmerke over Luther. I tillegg er Luther-biblioteket med over 600 lutherske verker og Lutherkirken fra 1912 tydelige vitnesbyrd om reformasjonen i Worms. Vi tilbringer formiddagen i Worms og har felles lunsj på en av byens restauranter. Om ettermiddagen kjører vi til  Mainz hvor vårt hyggelig skip, MS Aurora,  skal være vårt hjem den neste uken.
Vi går om bord, sjekker inn og møtes i skipets lounge, hvor vi blir servert en velkomstdrink før middag. Skipet ligger i Mainz om natten. (Frokost, lunsj og middag)

Elvecruiset går i romantiske og majestetiske omgivelser på elvene Rhinen og Mosel
Dag 6 - Torsdag 28. mai 2020

MAINZ

På skipet er vi sammen med andre passasjerer. Båten tar 140 passasjerer, men vi opptrer som gruppe ombord, og reiselederne vil hele tiden orientere og tilrettelegge for vår gruppe. Vi anbefaler å kjøpe utfluktspakken* (se nedenfor) der vi drar ut sammen og reiseleder er med. I tillegg er det en del utflukter som bare kan kjøpes ombord. Dersom tilstrekkelig mange fra vår gruppe kjøper tilleggsutflukter, vil vi gjennomføre utflukten(e) som samlet gruppe. Etter en bedre frokost på skipet, passer det fint med en byrundtur til fots (inkludert i utfluktspakken) i Mainz. Vi spaserer gjennom de sjarmerende gatene i gamlebyen , som også er hjembyen til Johannes von Gutenberg, mannen som utviklet boktrykkerkunsten. Resten av formiddagen er på egen hånd og til egne opplevelser. Kanskje litt shopping, eller en kopp kaffe på en av byens fortausrestauranter…? Retur til skipet, hvor vi spiser en god lunsj og nyter ettermiddagen om bord, mens skipet legger fra kai og setter kursen mot Strasbourg.

* Utfluktspakken er valgfri og består av 6 utflukter. Man kan sannsynligvis få kjøpt denne ombord, men da til en noe høyere pris og med forbehold om at det er plass. Alle som forhåndsbestiller er garantert plass på alle 6 utflukter. Kryss av ved bestilling om du ønsker denne pakken. Pris kr 1 450,-. I tillegg er det noen andre utflukter som kun selges ombord, og hvor det er garantert plass til alle som ønsker å være med.

Gatebilde fra Mainz
Dag 7 - Fredag 29. mai 2020

STRASBOURG

Nyt en deilig frokost om bord. Strasbourg er hovedstaden i den franske regionen Alsace, og er mest kjent for den gamle bydelen fra middelalderen, kalt Petit France – med bindingsverkshus og smale kanaler. Her ligger flere vakre plasser og bygninger, blant annet den storslåtte gotiske katedralen, Place Gutenberg og Rohan-palasset som huser tre av byens viktigste museer. Vi tar en guidet byrundtur (inkludert i utfluktspakken) i denne sjarmerende og hyggelige byen. Vi får se byens største historiske og moderne severdigheter, blant annet Europaparlamentet, Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, ikke minst Notre-Dame katedralen og Eglise Saint Thomas. Turen avsluttes med en spasertur gjennom den sjarmerende gamlebyen Petit France. Lunsj om bord. Om ettermiddagen kan du bli med på en tilleggsutflukt (kjøpes ombord) til Riquewihr – en av de vakreste landsbyene i Frankrike og kjent for sine gode Rieslingviner. Vi befinner oss nå i Alsace, i en romantisk middelalderby mellom fjell og vingårder. Alsace grenser mot Tyskland, og er utvilsomt et flott område med en kombinasjon av historie, kultur og vakker natur. Om kvelden, mens kapteinen og hans mannskap setter kursen mot Speyer og Tyskland, nyter vi en god middag om bord.

Gamlebyen i Strasbourg. Som tatt ut av et eventyr.
Dag 8 - Lørdag 30. mai 2020

SPEYER OG RÜDESHEIM

Vi ankommer Speyer tidlig om morgenen og vi skal tilbringe formiddagen i denne hyggelige byen – en av de virkelig gamle tyske byene, med en viktig plass i landets historie. Speyer har en vakker gamleby, og det er ganske spektakulært å entre byens historiske sentrum. Du går gjennom en byport med et 55 meter høyt vakttårn, Altpörtel, fra 1300-tallet og byens enorme Kaiserdom St. Maria und St. Stephan i romansk stil, som allerede i år 1981 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Altpörtel er åpent for publikum og verd å få med seg. På grunnplanet står fortsatt den vesle døren fra middelalderen, som var mulig å åpne etter at byporten ble stengt på kveldstid – en person av beskjeden størrelse måtte bøye seg ned for å henvende seg, og sto dermed laglig til for hogg, hvis han hadde ondt i sinne. Bli med på en spasertur i Speyer sammen med reiselederne. Skipet seiler videre ved lunsjtider – og ved i kveldingen ankommer vi den kjente vinbyen Rüdesheim. Byen er en del av Øvre Mellomrhindalen som i 2002 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Vi skal være i Rüdesheim om kvelden og frem til lunsj neste dag. Vi anbefaler våre gjester å få med seg de velkjente bindingsverkshusene, vinbarene og ikke minst den verdenskjente gaten «Drosselgasse». Gaten ligger i hjerte av gamlebyen og er en turistmagnet grunnet sin sjarm, vinhus og restauranter.

 

Speyer med den mektige Kaiserdom St. Maria und St. Stephan
Dag 9 - Søndag 31. mai 2020

RÜDESHEIM OG KOBLENZ

Nyt en rolig formiddag i sjarmerende Rüdesheim på egenhånd. Eller bli med på en tilleggsutflukt (kjøpes ombord), en fin rundtur med turist-toget i Rüdesheim, med vinsmaking og besøk i Siegfrieds mekaniske musikk-instrument-museum. Vel tilbake om bord spiser vi en deilig lunsj. Mellom Rüdesheim og Koblenz kalles strekningen «den romantiske Rhinen». Her renner den gjennom Rhinkløften med Lorelei-klippen 120 meter over elven. Kløften er ganske dyp, og området er kjent for slottene og vingårdene som ligger her. Området er på UNESCOs verdensarvliste med mer enn 40 slott og festninger fra middelalderen og mange vakre vinlandsbyer. Lorelei ble personifisert tilbake i middelalderen som en fortryllende og forførende kvinne. Romantiske eventyr og sagn har bygd myten om hvordan hun ledet sjøfolk i ulykke, fordi hun bedåret dem med vakker sang og avledet deres oppmerksomhet fra de farlige klippene…! Etter noen timer på soldekket, ankommer vi den hyggelige byen Koblenz. Her får vi en fin byvandring (inkludert i utfluktspakken) med lokal guide i denne sjarmerende byen som er over to tusen år gammel.  Vi spiser middag om bord. Sent på kvelden forlater vi Koblenz og seiler mot Cochem.

Rüdesheim er selve vinbyen i området.
Dag 10 - Mandag 1. juni 2020

COCHEM

I løpet av natten har vi seilt nedover Moseldalen, som er en sæpreget dal i den vestlige delen av Tyskland. Vanligvis regnes Moseldalen mellom byene Trier og Koblenz, der elven Mosel renner nede i dalen under det flate slettelandet rundt dalen. Her har elven en rekke svinger og sløyfer. Dalsidene er bratte, og her blir temperaturen høy. Derfor er området godt egnet for dyrking av vindruer, og området er kjent for sine hvitviner. Moseldalen har blitt fremmet for dens kvalitetsproduksjon av hvitvin siden 1800-tallet. Vi ankommer Cochem tidlig om morgenen, en av Moseldalens mest kjente byer med cirka 5 000 innbyggere. Vi blir med på en guidet byvandring (inkludert i utfluktspakken) i byen med koselig smågater og hyggelige spisesteder. Vi besøker også en av byens lokale vinprodusenter og får lære mer om vindyrking og får smake på husets egne viner. Ettermiddagen er fri til å utforske Cochem på egen hånd. Vi anbefaler absolutt et besøk til det berømte slottet Reichsburg Cochem. Besøk det på egenhånd eller bli med på en tilleggsutflukt (kjøpes ombord) til Reichsburg-slottet, som  er bygd på 1100-tallet og troner på en høyde over byen, hvor vinmarkene ligger tett i tett. Borgen ble ødelagt av franske tropper under Ludvig 14. i 1689. Den ble bygd opp igjen i nygotisk stil på slutten av 1800-tallet. Du får se hvordan det var å bo på slottet i middelalderen, og det er også utstilt rustninger, våpenskjold og sverd. I Cochem finner du også mange kirker og koselige bindingsverkshus som oser av historie. For ekstra god utsikt, gå over broen og ta en kaffe på den andre siden av elven! Mens vi spiser middag om bord kaster skipet loss og setter kursen mot Köln.

Idylliske Cochem i Moseldalen
Dag 11 - Tirsdag 2. juni 2020

KÖLN

Köln er parfymens fødeplass, med verdens første eau de cologne. Cologne er det engelske og franske navnet til Köln. Vi ankommer den meget historiske byen tidlig om morgenen og spiser frokost om bord. For å bli bedre kjent inviteres dere med på en guidet vandring (inkludert i utfluktspakken) rundt om i byen. Köln har mer enn 2000 år gammel historie og er sentrert rundt den vakre elven Rhinen, som deler byen i to. Vi spaserer gjennom det gamle sentrum, Altstadt, med vakre gamle hus og sjarmerende gater. Vi fortsetter mot byens landemerke, den berømte Kölnerdomen med de to 157 m høye tårnene som du kan se fra omtrent alle steder du måtte befinne deg i byen! Byggingen startet i 1248, og det tok mer enn 600 år å fullføre den imponerende bygningen, som først sto ferdig i 1880. Ved lunsjtid fortsetter cruiset mot Amsterdam. Om kvelden er det kapteinens festmiddag!

Köln med den berømte Kölnerdomen
Dag 12 - Onsdag 3. juni 2020

AMSTERDAM

I løpet av natten krysser vi grensen til Nederland og om morgenen våkner vi opp i Amsterdam. Den sjarmerende byen har noe for enhver smak; blomstermarked, museer, kunstgallerier, spennende butikker, kafeer, vakker arkitektur og Anne Franks hus. Amsterdam blir med rette omtalt som en by full av nyanser og kontraster. Her møtes hav og land, og bohemene vandrer side om side med høykonservative besteborgere. Byens historie kan spores tilbake til 1200-tallet. Da den var et mindre fiskersamfunn ved elven Amstels bredder, som også har gitt navnet til byen. Etter frokost skal vi på en kanalbåttur (inkludert i utfluktspakken) på de historiske kanalene i Amsterdam. Vi får se de spesielle husene og kommer tett på livet langs kanalen og de mange husbåtene. Om ettermiddagen kan du være med på en tilleggsutflukt (ikke inkludert, kjøpes ombord) til fiskerbyen Volendam. Besøket i starter med en byvandring og avsluttes med besøk på et lokalt ysteri, hvor man lærer om hvordan man tradisjonelt lagde Edamer-ost i Nederland. Skipet ligger ved kai i Amsterdam om natten.

Kanalbyen Amsterdam er sjarmerende med sine broer – og mange sykler!
Dag 13 - Torsdag 4. juni 2020

AMSTERDAM - NORGE

Etter frokost sjekker vi ut av skipet og har felles transport til flyplassen hvor vi går ombord i flyet som tar oss direkte fly tilbake til Oslo og Norge!

 

SKIPET MS Aurora (4*)

 • Byggeår 2000 (lugarer og noen fellesarealer renovert 2019)
 • Lengde 110 m
 • Antall dekk 4
 • Passasjerer 140
 • MS Aurora kom i drift i 2000. Skipet har fire dekk og 70 lugarer, som alle er utvendige og flere med balkonger. Lugarene har bad med dusj og toalett, safe, hårføner, air condition, telefon og TV. Se egen beskrivelse av lugarer
 • Delikat og lys restaurant på øvre dekk hvor alle måltider serveres
 • Skipet har heis mellom midtdekk og øvre dekk

  Tjenester og fasiliteter ombord
  • Trådløs internettilgang
  • Audio guide for alle landutflukter
  • Treningsrom med tredemølle, stasjonær sykkel, vekter, samt «turløype» på ute-dekket
  • Bibliotek / leserom, med bøker på flere språk (for det meste engelsk, men også dansk, norsk)
  • Suvenirer etc. for salg
  • Utvalg av kort og spill tilgjengelig
  • Jacuzzi
  • Cocktailsalong som er åpen fra middag til siste gjest går i seng
  • Underholdning av eget «husorkester»
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway

Lugarene på MS Aurora

 • Balkonglugar øvre dekk

  Størrelse: 15 m2

  • Vindu fra gulv til tak med privat balkong
  • Bad med dusj og uttak for barbermaskin
  • Individuell air condition og varme
  • Uttak for 110 V og 220 V
  • Flatskjerm TV med mange europeiske kanaler
  • Telefon, safe og hårføner
  • God lagringsplass, klesskap med kleshengere
 • Superiorlugar midtdekk

  Størrelse: 15 m2

  • Vinduer som kan skyves åpne
  • Bad med dusj og uttak for barbermaskin
  • Individuell air condition og varme
  • Uttak for 110 V og 220 V
  • Flatskjerm TV med mange europeiske kanaler
  • Telefon, safe og hårføner
  • God lagringsplass, klesskap med kleshengere
 • Standardlugar midtdekk

  Størrelse: 15 m2

  • Vinduer (samme størrelse vindu som superiorlugar, men de kan ikke åpnes)
  • Bad med dusj og uttak for barbermaskin
  • Individuell air condition og varme
  • Uttak for 110 V og 220 V
  • Flatskjerm TV med mange europeiske kanaler
  • Telefon, safe og hårføner
  • God lagringsplass, klesskap med kleshengere
 • Standardlugar nedre dekk

  Størrelse: 15 m2

  • To mindre vinduer, kan ikke åpnes
  • Bad med dusj og uttak for barbermaskin
  • Individuell air condition og varme
  • Uttak for 110 V og 220 V
  • Flatskjerm TV med mange europeiske kanaler
  • Telefon, safe og hårføner
  • God lagringsplass, klesskap med kleshengere

Reisebetingelser

DETTE ER INKLUDERT I TURPRISEN

 • Fly Gardermoen – München og Amsterdam – Gardermoen
 • Overnatting 4 netter på hoteller i turistklasse
 • Mat som oppgitt (i parentes) etter hvert dagsprogram
 • Inngangsbilletter og transport ifølge programmet
 • Nummererte billetter til pasjonsspillet i Oberammergau
 • Alle flyskatter og havneavgifter
 • Transport som oppgitt i programmet
 • Syv netters cruise i utvendig lugar på hyggelig førsteklasses skip
 • Full pensjon på elvecruiset
 • Lokale guider
 • Norske reiseledere på hele turen

DETTE ER INKLUDERT OMBORD PÅ BÅTEN

 • Frokostbuffet
 • Lunsjbuffet med tre varmretter, salatbar og betjent varmmat-disk med ulike retter
 • 4-retters middag (valg mellom tre hovedretter)
 • Kaffe/te, vann og frisk frukt til alle måltider
 • Tidlig morgen kaffe/te, juice og wienerbrød
 • Ettermiddagskaffe/te med kakebuffet
 • Kveldssnacks servert i baren om kvelden
 • Kapteinens aperitiff og 5-retters middag
 • Vinsmaking med lokale viner
 • Levende musikk i salongen
 • Foredrag/underholdning om bord
 • Såpe/shampoo fra L’Occitane-en-Provence i lugarene
 • Internasjonale TV-kanaler i lugarene

DETTE ER IKKE INKLUDERT

 • Utfluktspakke med 6 utflukter under elvecruiset
  (se forklaring under og etter dag 6. Kryss av ved påmelding hvis du ønsker denne)
 • Tilleggsutflukter (se mer info under)
 • Drikkevarer (utover det som er nevnt over)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

UTFLUKTSPAKKE (6 utflukter, kr 1 450,- pr. person):

Dag 6 Mainz Byvandring m/Gutenberg-museet
Dag 7 Strasbourg Byrundtur
Dag 9 Koblenz Byvandring
Dag 10 Cochem Byvandring m/vinsmaking
Dag 11 Köln Byvandring
Dag 12 Amsterdam Byrundtur med båt


TILLEGGSUTFLUKTER
(kan kun kjøpes om bord):

Dag 7 Strasbourg Utflukt til Riquewihr
Dag 9 Rüdesheim Turisttogtur m/vinsmaking og museum
Dag 10 Cochem Besøk til Reichsburg-slottet
Dag 12 Amsterdam Besøk til Volendam


TIPS
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er cirka åtte euro pr. reisende pr. dag til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skip­ene fortøyes langside mot langside, med opptil tre-fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man da gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.

I Oberammergau er pasjonsspillet helt og holdent styrt av det de kaller «Oberammergau Committee». De har monopol på en- og todagspakker som inneholder overnatting, lokal transport og billetter til pasjonsspillet. Vi har fått foreløpig tildeling av hotell, men endelig bekreftelse gis ikke før nærmere spilldato. Vi har i utgangspunktet bedt om hotell i selve Oberammergau by, men kan bli plassert i nærområdet rundt Oberammergau. Nærmere informasjon sendes våre deltagere når hotellene er endelig bekreftet.

Avbestillingsregler:
Det gjelder egne avbestillingsregler på turene til Oberammergau. Escape Travel har allerede betalt betydelige depositumsbeløp for å sikre plass på hoteller og pasjonsspillet i Oberammergau. Våre generelle reisebetingelser finner du her. Men på denne turen gjelder følgende presisering/tillegg til våre generelle avbestillingsgebyrer:

 • Inntil 185 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra 184 til 145 dager før avreise: 20 % av reisens pris
 • Fra 144 dager til 95 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra 94 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

 Vi understreker viktigheten av å tegne gyldig reise- og avbestillingsforsikring!

Helge Simonnes

Reiseleder

Reiseleder

Helge Simonnes er sunnmøring og siviløkonom. Han ble ansatt i Vårt Land i 1985, er tidligere konsernsjef i Mentor Medier og sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land. Siden 2016 har han vært forfatter, foredragsholder og konsulent. Helge har ansvaret for Vårt Land Reiseklubb på vegne av Vårt Land, og representerer avisen på turen.

Jon Espeland

Teknisk reiseleder

Teknisk reiseleder

Jon Espeland er turprodusent i Escape Travel. Han har bred erfaring med å skreddersy temareiser til ulike destinasjoner og flere av turene er han veiviser på selv. Han sørger for at detaljene er på plass og at god kvalitet og store opplevelser går hånd i hånd.