Sør-Afrika – et afrikansk kinderegg

/ Safari, Robben Island, Kapp det gode håp

Reiser du til Sør-Afrika, er det visse til du bare MÅ oppleve. Vi har tatt for oss ønskelisten og sørger for at du kan krysse av på alle høydepunktene i tur og orden. Bare se her:

 • Johannesburg – vi skal besøke en gullgruve, lære mer om apartheid, se hvor Nelson Mandela vokste opp i Soweto – faktisk skal vi til den eneste gaten vi verden hvor to mottakere av Nobels fredspris har bodd, Nelson Mandela og Desmond Tutu!
 • Safari med mulighet for å se de «the big five».
 • Cape Town – en av verdens vakreste byer. Tur med taubane opp på Table Mountain.
 • Kapp det gode håp med selsafari, hummerlunsj og besøk i pingvinkolonien på Boulders Beach.
 • Stellenbosch vinområde med besøk på vingård og vinsmaking.
 • Robben Island – fengselsøya der landsfaderen Nelson Mandela satt fengslet i over 20 år.
Last ned reiseprogram
 • Pris fra 29 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 15.11.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 12 dager
 • ERFAREN NORSK REISELEDER FRA ESCAPE TRAVEL

Avreiser

 • Avreisedato 15.11.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 29 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Fredag 15. november 2019: Norge - Johannesburg

Vi flyr med Qatar Airways fra Oslo til Johannesburg. Avreise Oslo Lufthavn om ettermiddagen med flybytte i Doha (Qatar) hvor det blir videre tilslutning til Sør-Afrika.

Dag 2

Lørdag 16. november 2019: Johannesburg

Flyet lander i Johannesburg om formiddagen lokal tid (pluss 1 t), og her venter bussen og vår lokale guide. Vi drar for å spise lunsj ved Moyo Zoo Lake, før turen går til Hotel Peermont Metcourt hvor vi skal bo tre netter. Etter en lang flytur blir det godt å få installert seg på rommet og kunne slappe av resten av dagen, ta et bad i bassenget, eller rusle omkring i tiltalende omgivelser.

Om kvelden samles vi til litt informasjon om dagene som ligger foran oss og de som vil, spiser middag sammen med reiseleder på restaurant Rosetta i samme kompleks som hotellet. (Flymat og lunsj)

Dag 3

Søndag 17. november 2019: Johannesburg og Soweto

Etter frokost starter vi for alvor på våre opplevelser i Sør-Afrika! Vårt første besøk blir på Gold Reef City i Johannesburg hvor vi får innblikk i gullgraving og besøker en av de eldste gullgruvene i byen. Heisen tar oss ned hele 220 meter (selvsagt frivillig!), og vi opplever hvordan det er være gruvearbeider for en kort stund. Dansende siyagida-afrikanere underholder før det blir lunsj på restaurant Sakhumzi i Soweto.

Så skal vi ut i Soweto, byen som var på alles lepper før revolusjonen og som regnes som den fargede befolkningens høyborg. Byen har 3,5 millioner innbyggere. Vi besøker Frihetsplassen og ser hvor Nelson Mandela vokste opp og bodde. Vi avslutter denne interessante dagen med sightseeing i byen og besøker bl.a. den eneste veien i verden hvor to mottakere av Nobels Fredspris har bodd – Nelson Mandela og Desmond Tutu.

Om kvelden inviterer reiseleder de som har lyst til å spise felles middag (ikke inkludert) i Tribes Restaurant i gangavstand fra hotellet. (Frokost og lunsj)

Zuludansere i Soweto
Dag 4

Mandag 18. november 2019: Pretoria

Vi befinner oss i provinsen Gauteng og kjører i dag ca 70 kilometer nord for Johannesburg til Pretoria, som er den administrative hovedstaden i Sør-Afrika. Byen har rundt 1 million innbyggere, og ca. 1,7 millioner inkludert omkringliggende områder.

Første stopp blir Woortrekker-monumentet med museet der. Voortrekkerne var de første boerne (hollendere) som i 1837-38 emigrerte med sine prærievogner fra den britiske Cape-kolonien og innledet en storstilt emigrasjon fra sør som førte til etableringen av boernes «Oranje-Vrijstaat» like sør for dagens Johannesburg.

Vi skal også se Union Buildings som ble bygget tidlig på 1900-tallet etter fredsavtalen mellom engelskmennene og boerne. I parkene nedenfor ble det i desember 2013 avduket en 9 meter høy bronsestatue av Nelson Mandela, noe som understreker den enorme betydningen Mandela har hatt for Sør-Afrika. Vi kjører også forbi Church Square med det gamle Parlamentet, ser Justispalasset,og spiser lunsj på en lokal restaurant før det blir retur  til vårt hotell i Johannesburg. Også i kveld organiserer reiseleder felles middag for dem som vil spise samlet. (Frokost og lunsj)

Union Building, Pretoria
Dag 5

Tirsdag 19. november 2019: Johannesburg - Mabula Safari Lodge

I dag kjører vi nordover på hovedveien N1. Etter ca. tre timer ankommer vi Mabula Lodge, hvor de venter oss med lunsj. Vi sjekker inn på rommene, og senere på ettermiddagen begynner vår «gamedrive-safari» med de første opplevelsene av det fantastiske dyrelivet! Middag og overnatting på lodgen. (Frokost, lunsj og middag)

Kanskje vi få se litt elefantlek?
Dag 6

Onsdag 20. november 2019: Mabula Lodge, Safari

Allerede før frokost drar vi ut på savannen for å se på dyrene igjen. Vi er på jakt etter «the big five» – elefant, neshorn, leopard, bøffel og løve. Men det er også mye annet å se, blant annet høyreiste sjiraffer, stripete sebraer og spretne antiloper. Safari er spenning og naturopplevelser på øverste hylle!

Her er ingenting iscenesatt eller tilrettelagt, – du vet aldri hva du får se. Vi har valgt en av de beste safari-opplevelsene i Sør-Afrika. I de store parkene, som f.eks. Kruger-parken, er det mye vanskeligere å se dyr, og store deler av dagen går med til å kjøre og lete etter dem. I Mabula-parken er sjansen for å se de fem store veldig mye større!

Vi er tilbake på lodgen til frokost og tar det med ro frem til lunsj. Om ettermiddagen blir det mer safari, og nye store opplevelser venter! Vi drar ca kl 16:00 og utforsker dyr og natur før vi igjen samles til hyggelig middag om kvelden. (Frokost, lunsj og middag)

Dag 7

Torsdag 21. november 2019: Mabula - Cape Town

De mest ivrige rekker en ny safari før frokost. Deretter setter vi kursen tilbake til Johannesburg og direkte til flyplassen for avreise til nydelige Cape Town. Sørg for å kjøpe litt mat på flyplassen.

Vi kommer til Cape Town på ettermiddagen, og her venter det nye, store opplevelser. Mange regner Cape Town som en av de aller vakreste byene i verden. Fargene og de naturlige kulissene med havet og Table Mountain bidrar i høyeste grad til at dette er en særdeles vakker by. På flyplassen i Cape Town går vi ombord i bussen som tar oss til Sun Square Hotel hvor vi skal bo de neste fire nettene. Middagen på hotellet er ikke inkludert, men reiseleder legger til rette for buffet-middag i hotellets restaurant siden dette er første kvelden i Cape Town. (Frokost)

Table Mountain, Cape Town, Sør-Afrika
Dag 8

Fredag 22. november 2019: Kapp Det Gode Håp/Sjøløver/Pingviner

Etter frokost setter vi kursen mot Kapp det gode håp i et meget vakkert naturlandskap. Før vi ankommer det sydvestligste stedet i Afrika, der Atlanterhavet møter Det indiske hav, skal vi på en kort sjøløvesafari med båt fra Hout Bay og ut til Seal Island (værforbehold).

Kapp det gode håp er i dag et naturreservat med en sammensatt flora og et meget rikt dyreliv. Turen går så østover til Simons Town, hvor en deilig hummerlunsj venter på oss på Fish Hoek Galley Seafood Restaurant. Vi tar fjellbanen opp til Cape Point og nyter den herlige utsikten. Det stedlige fyrtårnet er verdens kraftigste og sender en lysstråle tilsvarende 19 millioner stearinlys utover havet!

Herfra går turen til pingvin-kolonien ved Boulders Beach. De elegante «smokingkledde» sjarmørene er alltid morsomme å se på! Retur til Cape Town. Kveldens middag spiser vi sammen på Greek Fisherman Restaurant på Waterfront, Cape Towns livlige shopping- og restaurantdistrikt ut mot havet på byens vestkant. (Frokost og lunsj)

Dag 9

Lørdag 23. november 2019: Vakre Cape Town

Cape Town er den eldste byen i Sør-Afrika og regnes som landets politiske hovedstad. Den ligger fantastisk til ved sjøen, og ja, den er utvilsomt en av de vakreste byene i verden. Taubanen tar oss opp på Table Mountain cirka 1 100 m over havet (værforbehold), der utsikten kort og godt er formidabel!

Vel nede igjen tar vi en liten sightseeing i byen, blant annet til et av de eldste områdene, Bo’kaap eller Malay-kvarteret. Området har i dag rundt 6000 innbyggere, vesentlig muslimer. Her finnes en blanding av øst og vest, de fleste er etterkommere etter tidligere slaver hentet fra både Afrika og Asia. Hit kom en broket blanding av kriminelle, lærde, dyktige håndverkere og kunstnere samt religiøse ledere. Husene er lave og fargerike med en herlig Kardemommeby-følelse.

Vi avslutter ved Waterfront med sine mange restauranter, kafeer og butikker. I dag er dagen for å nyte det som Cape Town har å by på og selv velge hvor lunsj og middag skal nytes. Reiseleder gir selvsagt forslag og tilbud om å spise samlet for dem som ønsker det. (Frokost)

Bo’kaap Township i Cape Town er spesielt fargerikt!
Dag 10

Søndag 24. november 2019: Cape Town / Stellenbosch vindistrikt

Etter frokost setter vi kursen mot Stellenbosch og det kjente vinområdet i Sør-Afrika. Området er velsignet av naturen på flere måter, og de edle dråpene som dyrkes her har de beste vekstvilkår og gir vin av ypperste kvalitet. Omgivelsene er elegante og vakre, og her blomstrer Sør-Afrikas rike mat- og vinkultur.

Vi skal selvsagt besøke en vingård, og har valgt ut Simonsig Wine Estate ved foten av Simonsberg-fjellene (forbehold om bytte til en annen). Her blir det omvisning og vinsmaking, før vi returnerer tilbake til Cape Town.

Herfra blir det båt til Robben Island hvor landsfaderen Nelson Mandela satt fengslet i over 20 år. Dette er et meget viktig aspekt av landets historie. Båten går kl 15:00 og vi må være på kaia ved klokketårnet senest kl 14:30 (værforbehold). På Robben Island får vi et interessant møte med det gamle høysikkerhetsfengselet og møter en tidligere politisk fange som satt fengslet der. Det blir også en liten rundtur i buss ute på selve øya, før vi returnerer med båten. Dagens lunsj blir tilrettelagt, men er ikke inkludert. Om kvelden blir det avskjedsmiddag med show på Gold Restaurant (www.goldrestaurant.co.za) (Frokost og middag)

Stellenbosch har gode vekstforhold for vindruer. Her lages det mye berømt vin!
Dag 11

Mandag 25. november 2019: Hjemreise

Etter frokost går turen til flyplassen, hvor vi må møte i god tid før avreise med Qatar Airways tidlig ettermiddag. Vi har et direktefly til Doha hvor det blir flybytte til Oslo. (Frokost og flymat)

Dag 12

Tirsdag 26. november 2019: Ankomst Norge

Avreise fra Doha om natten med ankomst Oslo Lufthavn Gardermoen tidlig morgen.

NB: Flytidene kan bli endret før avreise. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å starte din reise fra andre flyplasser i Norge.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER
• Flyreise Oslo – Johannesburg med retur fra Cape Town
• Innenriksfly Johannesburg – Cape Town
• Flyskatter og avgifter (kr 4 442,- pr. januar 2019)
• Transport ifølge det oppsatte program i Sør-Afrika
• Gode hoteller i turistklasse
• Måltider som oppgitt i programmet i (parentes) etter hver dag
• Inngangspenger til severdighetene som er nevnt i programmet
• Engelsktalende lokale guider
• Norsk reiseleder

PRISEN INKLUDERER IKKE
• Reise- og avbestillingsforsikring
• Tips til guide, sjåfør, hoteller og restauranter, ca kr 550,- pr. person
• Måltider som ikke er beskrevet og drikke til alle måltider.

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

BOSTEDER
Johannesburg, nov. 16/19: Hotel Peermont Metcourt
Mabula, nov. 19/21:  Mabula Game Lodge
Cape Town: Hotel Sun Square City Bowl

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis evt. før avreise).

TELEFON OG ELEKTRISITET
Norske mobiltelefoner virker i Sør Afrika og strømstyrken er 220 volt som her hjemme. Stikkontakter er imidlertid av en annen type v. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste spesialforretning for el-utstyr.

TIDSFORSKJELL
En god ting med å reise til Sør-Afrika er at det ikke er noen tidsforskjell. Det er kun 1 times forskjell til Norge, dvs. at Sør-Afrika ligger 1 time før oss.

VAKSINER/MEDISINER
Kontakt ditt lokale helsekontor om hvilke vaksiner du trenger, det kan endre seg fra tid til annen og det er helsemyndighetene som er faginstans på dette.

KLÆR
I Sør-Afrika er det for oss nordmenn alltid et behagelig klima. Lette sommerklær anbefales. Ta med en vindtett jakke for båt- og fjellturer, og en lett genser for kveldsbruk. Gode sko anbefales og husk badetøy. Sporty antrekk til dagbruk, men man skifter til normalt pentøy til middag.

MAT OG DRIKKE
I Sør-Afrika trenger du ikke være spesielt forsiktig med hva du drikker eller spiser, men det anbefales å ikke drikke vann fra springen.  Mat og drikke er rimelig, man får vanligvis en god middag med vin for ca kr 200,- på gode restauranter. Sør-Afrika er kjent for sine gode kvalitetsviner.

SHOPPING
Det meste er ganske rimelig i Sør-Afrika, og man kan gjøre en god handel på nesten alt. Gull og edelstener er noe man fordelaktig kan kjøpe, ellers er både klær, sko og skinnvarer (strutseskinn) rimelig. Vi besøker flere markeder, og kunsthåndverk av beste kvalitet kan kjøpes til en gunstig pris.

VALUTA
I dag kan vi få kjøpt sør-afrikanske rand i Norge, men til en meget dårlig kurs. Det er derfor bedre å veksle fra norske kroner til rand på flyplassen i Johannesburg. 1 rand (ZAR) tilsvarer 0,64 NOK (pr. april 2018). Det er også tilgang på minibanker underveis, og betalingskort kan brukes på alle hoteller, restauranter og de fleste butikker.

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, kun gyldig pass. Passet må ha minimum to ledige sider ved siden av hverandre og være gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes. Det må medbringes bekreftelse for gyldig reiseforsikring.

BARN UNDER 18 ÅR
Dersom man reiser med barn under 18 år, kreves det en fødselsattest med apostille for barnet med informasjon om barnet og begge foreldre. Apostillestempel fås hos Fylkesmannen. Mer informasjon om dette finnes på nettstedet http://www.dha.gov.za/

TRANSPORT
Vi bruker gode turistbusser på transportetappene og firehjulsdrevne «jeeps» på safariene. Det betyr at gruppen deles opp i mindre grupper på safari. Her fungerer sjåførene som guider, såkalte «driverguides».

TIPS
Det er inkludert tips for håndtering av bagasje på flyplasser og hoteller. Utover dette forventes det tips til guider, sjåfører og lokale hjelpere. Dette vil utgjøre ca kr 550,- pr. person. Dette samles inn og administreres av reiseleder. Hvis man ønsker å legge noe igjen på hotellrommene, anbefaler vi 15,- ZAR pr. deltager pr. natt. Når man er ute på restauranter på egenhånd forventes det tips på 10-15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen, da tips utgjør hoveddelen av servitørenes lønn.

SIKKERHET
Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten problemer. Vår reiseleder vil informere om fornuftig adferd og forholdsregler.


Utfyllende opplysninger sendes alle påmeldte i god tid før avreise.