Aurora Borealis, Tromsø, Det arktiske Norge

Oppdag Norge

Publisert: 27. januar 2022

Firmatur i år? Sjekk ut disse ukjente perlene!

Hva med å legge neste firmatur til et sted litt utenfor allfarvei?

Det er klart for årets firmatur. De ansatte er forventningsfulle, og de gleder seg til en tur der det både er rom for faglig påfyll og overraskelser. Ledelsen er opptatt av at turen blir både en faglig og sosial suksess. Det er jo ofte slik at årets tur skal toppe de foregående turene når det gjelder faglig opplegg så vel som kulinariske opplevelser, aktiviteter og overraskelser.

En vellykket firmatur

Det er lett å gå i vante fotspor og velge steder som andre har vært på før. Men Norge er jo full av fantastiske destinasjoner og ukjente perler. Hva med å prøve noe annet?

Vi synes at Alta, Sunnmøre og Finse er tre destinasjoner som fortjener mer oppmerksomhet, og som innfrir ønskene og kravene til en vellykket firmatur, sier Irene Rygh Pedersen, avdelingsleder i Firmatur i Escape Travel. Hun og kollegaene skreddersyr firmaturer for store og små bedrifter som alle har forskjellige ønsker, behov og budsjett.

– Målet vårt er å tilby noe unikt, og vi er alltid på jakt etter perlene som Norge har å by på. Nå gleder vi oss til å vise fram Alta, Sunnmøre og Finse!

Nordlyskatedralen Alta Norge med aurora borealis, en ny spektakulær bygning som vil være ferdig 2013. Skulpturer av is på vei til kirken.

Nordlyskatedralen i Alta er et lite kunstverk i seg selv – med nordlys bak blir det direkte magisk.

Reinsdyr i naturmiljø

I Alta kan du også komme tett på reinsdyra.

1. ALTA – porten til Finnmark

Midt imellom havet og vidda, og over polarsirkelen, inviterer Alta til arktiske eventyr uansett sesong. Her venter magiske opplevelser og samiske tradisjoner, og du kan oppleve nordlysjakt, nydelig mat, fjordsafari og mange andre spennende aktiviteter.

– Vi har nettopp laget et opplegg for en kunde som vil gi en gruppe med selgere en tur til Alta som belønning for godt arbeid. De skal spise og drikke mye godt, og så skal de blant annet bo en natt på Sorrisniva Igloo Hotel - verdens nordligste ishotell, forteller Rygh Pedersen.

Rom i ishotell med peis, bord og stoler laget av is

Ishotellet Sorrisniva – her er det nytt design hvert år.

Uforglemmelige opplevelser

Igloo-hotellet bygges opp hver vinter og alltid med et nytt tema. Hotellet og all kunsten innvendig, er laget av lokale kunstnere som bruker naturlig is og snø. Et besøk på ishotellet betyr at du skal sove komfortabelt på reinsdyrskinn på din egen is-seng, vandre blant håndlagde is-skulpturer og ta en drink i isbaren om du vil. På denne turen skal gjengen også få noen uforglemmelige matopplevelser, med kortreiste retter laget av råvarer i verdensklasse fra jord, skog, vidde og hav.

De fleste tilbringer én overnatting på ishotellet og kombinerer det med andre overnattingssteder, som for eksempel Bjørnfjell Mountain Lodge. Her bor dere i vanlige rom eller i små hytter med opptil seks sengeplasser, og med utsikt rett ut i den arktiske naturen. Restauranten på Bjørnfjell jobber etter «fra gård til spisebord»-prinsippet og legger vekt på lokale råvarer i matlagingen. Konferanserommet har alle fasiliteter. Det er moderne, luftig og lekkert med store vinduer som inviterer den ville naturen inn. I pausene kan man gå på truger eller sykle på fatbike.

To personer kjører hver sin snøskuter i solnedgang

Hva en en skutertur på vidda?

To hunder med sele på står klare i snøen til å trekke slede

...eller suse av gårde med hundespann?

På vidda

Alta er kjent for sine vidder, og det er det perfekte stedet for å kjøre snøscooter eller ta en tur med hundeslede. På Holmen Husky Lodge kan dere for eksempel bo i lavvo eller på låven – sammen med over 100 huskyer! Dere får en innføring i hvordan dere skal håndtere hunder og slede før dere setter av gårde. Mange avslutter kvelden utendørs i jacuzzien. Her er det store muligheter for å oppleve nordlyset på himmelen samtidig.

Det er et hav av muligheter i Alta og området rundt. Enten gruppa er interessert i aktiviteter eller historie, kan det arrangeres turer med lokale guider som kan fortelle om alt fra den samiske kulturen, skikkene og levemåten til nordlyset og den arktiske naturen.

Landskap, mennesker

Sunnmørsnaturen er spektakulær – her er utsikt mot Hjørundfjorden. Mattias Fredriksson, Visit Norway

Kajakk, hav

Hva med å padle kajakk i Brosundet i Ålesund? Fjordnorway

2. SUNNMØRE – fjell og fjord

Sunnmøre og Ålesund er et veldig godt utgangspunkt for de som er på jakt etter en firmatur med unike opplevelser og aktiviteter. Sunnmøre er kjent for sin spektakulære natur, sine trange fjorder og høye fjell, og Ålesund frister med sin vakre jugendstilarkitektur.

– Vi får flere forespørsler om Sunnmøre og planlegger en tur for et konsulentfirma i disse dager, forteller Irene Rygh Pedersen i Escape Travel. Når kundene spør om hvor de bør overnatte, anbefaler hun gjerne en natt eller to på Storfjord hotell.

Luksus og moderne fasiliteter

Storfjord et luksuriøst og idyllisk lodgehotell med fantastisk utsikt mot Sunnmørsalpene og Storfjorden. Hotellet har totalt 30 rom, og er medlem av eksklusive «Small luxury Hotels of the world». De er også medlem i «De Historiske» som er representanter for autentiske opplevelser så vel som ekte norske tradisjoner, og setter sin stolthet i å ta vare på natur, kultur og miljø på hjemstedet.

Konferansefasilitetene på Storfjord hotell er moderne med god atmosfære og flott utsikt, og det er fine områder for mingling og private samtaler både innendørs og utendørs. I pausen kan gjengen koble av med en tur på de fine stiene i skogen rundt hotellet, eller gå til et av de nærliggende utsiktspunktene hvis de vil.

Natur, sitteplas, hotell

Hotel Union Øye på Sunnmøre har lang historie – og de skal ha et eget spøkelse også. Hotel Union Øye

Hotel union oye dh 04171

Tradisjonsrike stuer på Union Hotel Øye. Hotel Union Øye

Vakre fossefall, urørt natur og historiske fjellgårder

Escape Travel samarbeider med lokale guider som kan ta gruppa med til steder man ikke finner på egen hånd; til vakre fossefall, historiske fjellgårder og urørt natur. Hva med å ta sjøveien gjennom spektakulære Hjørundfjorden og verdensarvområdet Geirangerfjorden?

Dette er også sjøveien til eventyrlige Hotel Union Øye som ligger omringet av de mektige Sunnmørsalpene, fjorden og vakre Norangsdalen. Her kan dere stoppe for lunsj i idylliske omgivelser eller kanskje en fjelltur. Om det er interesse for det, kan man også besøke noen av de historiske fjellgårdene på vei inn fjorden til den sjarmerende fjordbygda Geiranger.

Fjord,vei,sykkel

Ikke rart folk kommer fra hele verden for å oppleve dette! FjordNorway

Sykkeltur i naturskjønne omgivelser

Alle kan sykle! Det kan være en guidet tur i Ålesund by, eller en utflukt til en av de anerkjente sykkelrutene i vakkert fjordlandskap, i skog og mark, eller i fjellene. Mulighetene er mange! Sunnmøres varierte landskap gir passende utfordringer for både nybegynnere og erfarne sykkelentusiaster. Om dere vil så kan vi også organisere piknik-lunsj og forfriskninger underveis med lokale råvarer fra området.

3. FINSE – eksklusivt, moderne og historisk

Alle som har kjørt Bergensbanen vet hvor fantastisk det er på Finse. Togturen fra hovedstaden til Bergen er regnet som en av verdens vakreste togturer. Mange starter firmaturen allerede på toget, med et møte, for eksempel. Det går an å bestille konferansevogn! Når du går av på Finse stasjon er du hele 1222 meter over havet, og rett ved perrongen ligger Finse hotell. Hotellet har en imponerende beliggenhet med Hardangerjøkulen og Hallingskarvet som nærmeste naboer.

– Dette er et reisemål som vi virkelig gleder oss til å presentere, sier Irene Rygh Pedersen i Escape Travel.

Hotellrom med paoramautsikt over fjellvann og fjelll

Jøkulrommene på toppen av Hotel Finse 1222 er ekstra lekre! Hotel Finse 1222

Rom for alt

Det første hotellet åpnet i 1903, og Finse ble et populært sted for Europas rikeste på grunn av den gode kommunikasjonen og spesielle beliggenheten. Hit kom prinsen av Wales, Sonja Hennie, de store polarheltene og alt av datidens kjendiser fra hele Europa. Hotel Finse 1222 har det siste året blitt totalrenovert og pusset opp med blant annet Snøhetta Arkitekter på laget. Bad, soverom og saler er som nye.

Omgivelsene på Finse gir definitivt rom for de gode møtene, samtalene og de kreative prosessene, uten forstyrrelser fra omverden. Her får man muligheten til å være samlet, langt borte fra de vante omgivelsene. Det finnes møterom i alle størrelser, og alle møterommene er eksklusive og topp moderne med alt av audiovisuelt utstyr.

Mat og vin i særklasse

Ett av suksesskriteriene for en vellykket firmatur, er god mat og drikke. Kjøkkenet og restaurantopplevelsen har alltid vært en viktig del av opplevelsen på Hotel Finse 1222, og det er det fortsatt. Målet er at maten skal matche naturen, opplevelsene og reisen til Finse. Råvarene er av beste kvalitet, tilberedt av hotellets kokker, og de legger både kjærlighet og engasjement i hver eneste rett som serveres. Restauranten har også en ny vinkjeller. I og med at hotellet ligger midt på en vidde, er det heller ingen som stikker av etter middag. Her forblir gjengen samlet, og er alt lagt til rette for en helaften.

To syklister med fjell og fjellhyttei bakgrunnen.

Å sykle Rallarvegen er en flott opplevelse. Mari Bareksten/Travelstock

Brevandring, sykkeltur eller skiseiling?

Det er et vell av aktiviteter i området rundt hotellet på Finse. I sommerhalvåret er Rallarvegen en aktivitet som passer nesten alle. Det er en spektakulær naturopplevelse som går over høyfjellet og ned i de dype Vestlandsfjordene – på sykkel! På sommeren kan man også utforske Hardangerjøkulen med stegjern på en guidet bretur.

Den spektakulære brearmen Blåisen ligger på andre siden av Finsevann. Å fiske ørret i små, vakre vann inne på urørte vidder er som et eventyr i seg selv. I alle retninger ut fra hotellet, og innenfor gåavstand, finnes det vann hvor man kan teste fiskelykken. Når vannene fryser, har Finsevann blitt et yndet sted for skiseiling og kiting. Dette er vinterleker som alle kan få til med litt instruksjon, og vi hjelper gjerne med guider, instruktører eller det dere måtte trenge.

Tog langs elv i fjellandskap.

Flåmsbanen går fra høyfjellstasjonen Myrdal (867 m.o.h.) på Bergensbanen og ned til Flåm (2 m.o.h.) innerst i Aurlandsfjorden. Togturen er på 20 km. Øyvind Heen/fjords.com

Dame ser ut av togvvindu på norsk fjellnatur.

Flåmsbanen går gjennom fantastisk landskap. Torild Moland/Travelstock

Vakre Flåm

Dere har sikkert hørt om Flåmsbanen? Gå på toget fra Finse, gå av Myrdal og ta plass i den berømte Flåmsbanen. Det er ikke uten grunn at dette er en av de største turistattraksjonene i Norge. Maken til spektakulær natur skal man lete lenge etter. Dette er garantert en opplevelse det blir snakket om rundt lunsjbordet i mange år. God tur!

(Kilder: Visitnorway, Holmenhusky.no, Storfjordhotel.com, Bjornfjell.com, Sorrisniva.no)