par i kajakk med fjell rundt

Tre på topp:

Publisert: 28. januar 2022

Hit reiser nordmenn på firmatur

Stadig flere velger å legge firmaturen til Norge, og det forstår vi veldig godt. Her er de tre destinasjonene som ligger på toppen av lista.

Svolvaer er det administrative sentrum for Vagan kommune (9.200 innbyggere) i Nordland fylke, Norge. Det ligger på øya Austvagoya i Lofoten skjærgård. Annet enn den massive fiskerinæringen, blir turisme stadig viktigere. Svolvaer er også et viktig transportknutepunkt og favorittsted for turister som besøker Lofoten. Cirka 200 000 turister besøker Svolvaer hvert år.

Bo i Svolvær og opplev Lofoten, med sin verdensberømte natur.

1. SVOLVÆR

Svolvær er inngangsporten til Lofoten, og et perfekt utgangspunkt om man er ute etter både «business & pleasure». Den lille byen har kaipromenader, sjøhus, rorbuer, fiskebruk og fiskebåter, og er omringet av smellvakker natur. Ikke rart at dette er av de mest populære destinasjonene for firmaturer.

Hotellrom

Standard dobbeltrom på Thon Hotel Svolvær. Jarle Hvidsten

Bar, Hotell, stoler

Brasseriet bar på Thon Hotel Svolvær. Thon Hotel Svolvær

Bo godt på Thon Hotel Svolvær

Svolvær kan by på varierte aktiviteter og opplevelser, noe som er et stort pluss når man skal arrangere tur for en gruppe mennesker som gjerne har ulike ønsker. Mange av de som reiser på firmatur til Lofoten, bor og overnatter i Svolvær. Byen har i underkant av 5000 innbyggere, men kan by på et myldrer av restauranter, gallerier og overnattingssteder.

Thon Hotel Svolvær er et nytt og moderne hotell som er populært for dem som både skal jobbe og hygge seg. Hotellet har store og luftige rom med utsikt, restaurant, bar, treningsrom, og ikke minst moderne møte- og konferansefasiliteter. Alt av teknologi er topp moderne, og lokalene egner seg godt for møter, kick-off, messer, utstillinger og andre små og store eventer. Etter å ha gjennomført møter og samlinger innendørs, venter det fantastiske naturopplevelser med ruvende fjell, lune viker og dype fjorder utenfor.

Henningsvær er et must!

Lofoten kan tilby et bredt spekter av aktiviteter og opplevelser som passer for de fleste. Om man liker å gå i fjellet, klatre, fiske eller kjenne havsaltet i ansiktet fra en kajakk, så er du på riktig sted.

En tur til fiskeværet Henningsvær anbefales på det sterkeste. Henningsvær er bygget opp av holmer og skjær med moloer, og er en sjarmerende plass med hyggelige kafeer og restauranter på rekke og rad. Her kan dere spise en herlig fiskesuppe og vandre mellom hus, kafeer, restauranter, kunstutstillingene og butikker.

Dersom dere har noen timer til overs og føler for litt bevegelse, kan dere ta en tur opp til fjellet Festvågtind. Det går en bratt, men fin tursti opp til fjellet, og utsikten på toppen er spektakulær. Om dette blir for heftig, kan dere heller ta en ettermiddagstur til Tjelbergtinden når dere kommer tilbake til Svolvær. Dette er også en fin tur!

Skip kommer ut av trang fjord med spisse fjell.

Trollfjorden, et av landets mest naturskjønne steder. ToFoto/nordnorge.com

Kvinne spiser reker på brygga i Lofoten.

Om været tillater det, er jo reker på brygga i Reine en lunsj å foretrekke? Terje Rakke/Nordic Life/nordnorge.com

Et annet høydepunkt for de som legger turen til Svolvær, er en båttur inn i Trollfjorden. Trollfjorden er en av de flotteste fjordene i området, med spisse fjell på alle kanter. Under båtturen prøver vi å lokke havørna ned til båten. Havets konge er et flott skue på nært hold, og en majestetisk opplevelse som man sent vil glemme.

For de som heller vil lære om kultur, historie eller nyte kunst, er Svolvær et eldorado. Svolvær ligger i Vågan kommune som omtales som en av Nord-Norges viktigste kunstnerkommuner. Lyset og fjellene har inspirert mange kjente kunstnere, og med denne mektige naturen, er det umulig ikke å la seg imponere.

Smak på Lofoten

Mat og drikke er viktig når man er på firmatur. I Svolvær er det mange restauranter og spisesteder, både de moderne og de mer tradisjonelle. På menyene finner du gjerne et rikt utvalg av lokale produkter, men her er det også spisesteder med et mer internasjonalt snitt. Du store Svolvær og Børsen Spiseri er to populære restauranter, og hotellets eget brasseri, likså. God atmosfære, spektakulær utsikt og deilig mat – kan man ønske seg mer?

Hotell, sjø, kveld

Hotell Tromsø The Edge

2. TROMSØ

Tenker du å legge årets firmatur til Tromsø, så har du mye å glede deg til. Tromsø – eller Nordens Paris som byen kalles – er Nord-Norges største by. Her kan man oppleve to flotte naturfenomener hvert år, nemlig nordlyset og midnattssolen.

Når sommeren melder sin ankomst i Tromsø, er mange som trekker ut på havet for fiske. Her kan hele gjengen dra på fisketur med tradisjonell fiskeskøyte, og mens dere venter på første napp, får dere servert både gode historier og deilig fiskesuppe.

Båttur med krigshistorie

Båtturer er også en populær aktivitet for folk på firmatur. En spennende tur går til Håkøya der vraket av det tyske krigsskipet Tirpitz ligger etter at det ble sunket av engelske bombefly under andre verdenskrig. På turen får man høre historien om bombinga, og det vil også være mulig å se både vrakrester og bombekrater.

Båten suser deretter nordover og til yttersida, hvor det er idylliske, små øyer med kritthvite sandstrender. Her kan man gå i land og strekke litt på beina før ferden går videre til Kvaløyvågen. På Kvaløyvågen får gjengen servert deilig lunsj som spises rundt bålet i en lavvo, før turen går tilbake til Tromsø.

Interiør av hotellobby.

Hotel Clarion The Edge er moderne og flott - godt egnet til firmaturer. Nordic Choice Hotels

Perfekt hotell for firmatur

Clarion Hotel The Edge er Tromsøs største kongress- og konferansehotell. 16 moderne møterom med alle fasiliteter, samt en unik beliggenhet på bryggekanten midt i Tromsø sentrum, gjør dette hotellet populært for firmaturer. Her er det en god restaurant, og i 11. etasje ligger Tromsø sin eneste skybar. Der kan dere nyte en spektakulær utsikt på byens tak.

Om det er stemning for å finne på noe på kvelden, så har Tromsø et rikt kulturliv med kafeer og barer. Restaurantene i byen benytter i stor grad lokale produsenter og serverer retter som kan være vanskelig å finne noen andre steder, og er definitivt verdt et besøk!

Nordlys

Får dere med dere nordlyset vinterstid, er det en fantastisk opplevelse!

Heis, høyde

Fjellheisen i Tromsø gir godt overblikk.

Ta Fjellheisen for å se byen ovenfra

Er det noen fjellgeiter i gruppa? Vandring i fjellene rundt Tromsø er også populært og det er flere enn 600 topper i regionen! En topptur som garantert passer for alle, er en tur med Fjellheisen. Den tar dere 420 meter over havet, opp til Fjellstua og utsiktspunktet på Fløya. Er du av den spreke sorten, anbefales det å gå den nylagte Sherpatrappa til toppen. Uansett om du når toppen til fots eller via heis; på toppen er det enestående utsikt og på Fjellstua serveres det deilig lunsj. Herfra har dere storslagen utsikt over Tromsø og de omliggende fjordene, fjellene og øyene.

Mann padler kajakk.

Sommarøy er fantastisk for kajakkpadling. CH/Visitnorway.com

Sommarøy – perfekt for kajakk

En utflukt til Sommarøy anbefales også. Fra Tromsø kjører dere gjennom fjorder og fiskevær, forbi bratte fjelltopper og kritthvite strender, og ut til vakre Sommarøy. Her er det duket for en dag med både kajakkpadling og fjelltur. Det finnes knapt et vakrere sted i verden å padle kajakk. Med det smaragdgrønne og krystallklare havet, de langgrunne korallstrendene og et yrende dyreliv, er det lett å drømme seg bort. Det er ikke det minste rart at Tromsø er en av favorittdestinasjonene når gjengen skal på tur!

Longyearbyen med Hiortfjellet i bakgrunnen

Longyearbyen i blåtimen.

3. SVALBARD

Stadig flere blir bitt av polarbasillen, og den beste medisinen er å dra på et ekte, arktisk eventyr til Svalbard.

Landskapet på Svalbard er magisk. Det er et av de fineste stedene å besøke om man vil oppleve storslått, arktisk natur på nært hold, og det er like fint året rundt. Det er tre hovedsesonger på Svalbard; polarsommeren, nordlysvinteren og solvinteren. Hver sesong er unik og byr på ulike opplevelser, enten du vil oppleve det mystiske nordlyset i mørketiden, eller nyte månedene med midnattssol. På Svalbard er det uante muligheter for spennende og opplevelsesrike utflukter og aktiviteter for enhver smak.

Overnatting på Svalbard

Det er flere overnattingsmuligheter på Svalbard, men mange som kommer på firmatur, har basen sin i Longyearbyen. Longyearbyen er en av verdens nordligste permanente bosettinger, og i hjertet av denne «byen» ligger Radisson Blu Polar Hotel. Her er det både restaurant og bar, og fra rommet har du spektakulær utsikt mot snøkledde topper og isbreer. Hotellet har dessuten fire møtelokaler med moderne konferanseteknologi, og alle rommene har en slående utsikt over polarområdet.

Avslappingsområde på hotell med dype lenestoler og mange lamper som henger fra taket

Bo hjemmekoselig og fint på Funken Lodge. Hurtigruten Svalbard/Agurtxane Concellon

Fem matfatpå bordet der flere forsyner seg med mat på det dekkede bordet

Nydelig mat er det der også! Hurtigruten Svalbard/Agurtxane Concellon

Funken Lodge er også et populært overnattingssted i Longyearbyen. Boutique-hotellet har en luksuriøs atmosfære med flotte rom, eksklusiv restaurant og bar med førsteklasses mat og drikke samt forskjellige typer møterom. Her kan dere også slappe av foran den åpne peisen eller i biblioteket.

Hundekjøring og snøscootersafari

Når dagens møter er overstått, venter det eksotiske opplevelser, og man kan jo ikke forlate Svalbard uten å ha prøvd hundekjøring eller snøscootersafari. Hundekjøring er en flott og autentisk måte å oppleve Arktis på. Det er en fredfull og vakker opplevelse, sommer som vinter. På en slik tur er det dessuten store muligheter for å se Svalbardreinen, og kanskje får man se Svalbardrype og polarrev også.

Reinsdyr på beite med snødekte fjell i bakgrunnen

Hold øynene åpne for reinsdyr.

Turister på tur med hundespann

Hundekjøring om sommeren? Fullt mulig! Hurtigruten Svalbard/Agurtxane Concellon

Et besøk i en av kullgruvene er også en spennende utflukt. Kullgruvene la grunnlaget for å etablere et samfunn så langt nord på kloden, og en omvisning i Gruve 3 er interessant. På omvisningen får du se utstyr og maskineri som ble brukt under den daglige driften, og du får høre den spennende historien til en av Longyearbyens mange gruver.

Vinter på Svalbard

Det er mørkt, det er kaldt - og uendelig fascinerende! Hurtigruten Svalbard/Agurxane Concellon

Besøk en isgrotte

Skal du komme deg raskt dit du vil på Svalbard, er det en god idé å kjøre snøscooter. Å cruise gjennom det uendelige arktiske landskapet, gir en frihetsfølelse av de sjeldne. Man kan for eksempel bli med på en lang tur gjennom storslått natur til Østkysten, se isfjell fastfryst i havisen, oppdage gamle fangsthytter og et spennende dyreliv. Mulighetene er mange, også for de som ønsker en kortere tur.

En tur utenfor Longyearbyen kan for eksempel ta deg med til en vakker isgrotte. Inne i isgrotten er det en helt unik stemning. Med hjelm og hodelykt kan du gå innover i grotta og oppleve total stillhet, omringet av 1000 år gammel is.

Huset restaurant i snødekt landskap i polarnatten med utsikt mot byen

Huset ble opprinnelig bygget som forsamlingshus i 1951, og i dag er det en kjent restaurant med en av Skandinavias største vinkjellere!

Anretning på fat med mat kokk som øser over skum

På Huset får du garantert en nydelig kulinarisk opplevelse.

Spis på Huset

Svalbard har flere fantastiske spisesteder, og dersom dere ønsker en ekte smak av Svalbard, bør dere tilbringe en kveld på Huset. Denne anerkjente restauranten byr på nordiske smaker, med innslag av råvarer fra Svalbard og Arktis. Huset har dessuten en av Skandinavias største vinkjellere med over 15 000 flasker, og arktisk natur rett utenfor døren. Her er det også konferanselokaler med en unik atmosfære.

Camp Barentz – nordlys og peiskos

Om det heller frister å spise middag i villmarken, anbefales det å ta turen 10 kilometer øst for Longyearbyen. Her, ved foten av Gruve 7-fjellet, ligger Camp Barentz. Campen har en fantastisk beliggenhet, borte fra all lysforurensning, og her kan dere oppleve Svalbards storslåtte natur i kombinasjon med foredrag, måltider og turer.

På campen ligger Barentz hus og en stor gamme. Gammen, med plass til 70 personer, har åpen peis og autentisk sjarm. Barentz hus har plass til 30 gjester. På Camp Barentz kan dere se det magiske nordlyset på vinteren, eller nyte midnattssolen om sommeren.

Øl fra Svalbard Bryggeri på et bord

Øl fra Svalbard Bryggeri - hvorfor ikke ta en ølsmaking?

Verdens nordligste øl

Er kollegaene dine glade i øl? Da er dere på riktig sted! På Svalbard brygges det nemlig øl i både Barentsburg og i Longyearbyen. Dette er verdens nordligste bryggerier, og de er verdt et besøk. Velger du å besøke Svalbard bryggeri i Longyearbyen, kan du bli med på en omvisning som naturligvis avsluttes med ølsmaking. I russiske Barentsburg kan du også bli med på både omvisning og smaking. Den gamle gruvebyen fascinerer selv garvede globetrottere med sine kontraster og historier, og er definitivt også et spennende sted å besøke.

(Kilder: Visitnorway.no, Svalbardadventures.com, Visitsvalbard.no, Lofoten.no, Fjordtours.com)