Par på elvecruisedekk.

Fem om elvecruise på Donau

Publisert: 19. april 2024

Hvem er det som reiser på elvecruise?

Vi tok en prat med noen av gjestene våre på elvecruiset gjennom syv land og fem hovedsteder på Donau. Hva synes de om elvecruise? Hvorfor akkurat dette cruiset?

I 20 år har våre gjester reist på elvecruise rundt om på verdens elver. Vi i markedsavdelingen var så heldige å få være med på Donau-cruise i april – i strålende vær – og der ble vi kjent med mange trivelige mennesker.

Her er noen av dem, og hva de tenker om å være på elvecruise:

Portrett av par.

Magne Velure og Aud Manheim synes livet på elvecruise er både avslappande og innhaldsrikt.

– Elvecruise er både enkelt og variert

Magne Velure frå Lillehammer og Aud Manheim frå Seljord:

– Dette er fyrste gong me er på elvecruise, og denne ruta gjennom sju land og fem hovudstadar har lenge stått øvst på lista mi. Og sidan Astrid Versto – som er foredragshaldar på dette cruiset – er ei ungdomsvenninne av meg, valgde vi dette cruiset, seier Aud.

– Dette er ei av dei lengste rutene, og det å kome nesten heilt ned til Svartehavet i staden for å starte lenger vest, høyrest spanande ut. Så denne ruta tiltalte oss, seier ho.

«Å segle ein heil dag er også fint, i alle fall når det er fint vêr. Og det har me jo på denne turen!» Magne Velure

– Alt er godt lagt til rette og det er veldig variert. Du får vere litt på båten, og litt i land. Det var også svært bra å få god tid i Budapest og Wien, der me fekk ein heil dag. I så store byar var det fint å få ein bussrundtur fyrst slik at ein kan orientere seg, og så kan ein rusle på eiga hand etterpå, seier Aud.

Dei har også berre godord om både service og mat.

– Maten er veldig god, men vi et jo for mykje... Med fire retters middag kvar dag, er det ein fordel at det er små porsjonar, meiner Aud.

– Ja, det er lettvint å ha full pensjon om bord. Du treng ikkje stresse midt på dagen for å finne ein stad å ete lunsj. Livet på elvecruise er enkelt og sutelaust! skyt Magne inn på si vakre hardangerdialekt.

Magne skriv også små kvardagsdikt, og vi har fått lov til å ta med eit lite dikt han skreiv på Donau:

Donau-liv

Bokstavleg tala
flyt eg vidare
i livet,
på Donau,
denne europeiske dronningelva,
saman med andre eksemplar
i gull-lotto generasjonen
vert eg frakta rundt
i europeisk historie.
Røyster hevdar me fortener
å leva livet i
sutelaust velvære,
flytande på livselva;

måtte dei ha rett.

Magne Velure

Portrett av dame i salongen på elvecruiseskip.

Grete Rustad er blitt en erfaren elvecruiser.

– Ikke noe problem å reise alene på elvecruise!

Grete Rustad fra Oslo:

Dette er Gretes tredje elvecruise, hun har reist med Escape både på franske elver og i Dourodalen i Portugal tidligere – og hun reiser alene.

– Jeg var jo litt skeptisk før første turen. Jeg hadde vært på gruppeturer før, men jeg tenkte at disse båtene er jo ganske små og intime, og her er det sikkert bare par som skal kose seg sammen. Så da ringte jeg dere i Escape og spurte om det var andre som reiste alene – og det viste seg at det var to damer til. Og jeg trenger jo ikke flere!

Det endte med at de tre damene som reiste alene satt sammen med reiseleder Geir Toverud i restauranten, og de hadde så mye moro at de på bordet bak ble misunnelige!

«Det fint at vi seiler litt på dagen, så du kan se litt mens du forflytter deg til et nytt sted, og kofferten og senga di står der. Det er veldig deilig.» Grete Rustad

Gretes erfaring med å melde seg på alene er altså bare positiv.

– Det er alltid noen som er alene, og selv de som reiser sammen med noen inviterer deg gjerne til bordet, og alle synes det er hyggelig å prate med noen andre. Det er litt av opplevelsen av å være ute på tur, å treffe andre og se nye ting.

Grete har reist mye i Europa, men på dette cruiset skal hun inn i mer ukjente farvann.

– Det som tiltrakk meg til denne turen, var reiseruten. Jeg har vært på flere bilturer i Spania, Italia og Frankrike, men etter at jeg ble alene er ikke det aktuelt. I denne delen av Europa har jeg ikke vært før, så da jeg så denne reiseruten, tenkte jeg: Oi – dette ser spennende ut!

Grete har også reist med Carpe Diem – som er en del av Escape-familien og arrangerer turer for de som reiser alene. Det har også vært flotte turer. Hun har både en Carpe Diem-tur og en Escape-tur til på planen i år.

– Jeg er heldig som har mulighet til å reise så mye. Afrika har lenge vært en drøm, så til høsten skal jeg på Escape-tur til Afrika hvor det er både vintur, Victoria Falls, Cape Town og elvecruise. Det blir spennende!

Par på elvecruise.

Per Asle og Kay fra Lurøy er storfornøyde med sitt første elvecruise.

– På elvecruise får du oppleve mye på kort tid

Per Asle Pedersen og Kay Elena Pedersen fra Lurøy på Helgeland:

– Du reiser fra by til by og kan oppleve store deler av Europa på ti dager. Det synes jeg er det mest fantastiske, sier Per Asle.

Per Asle og Kay er på sitt første elvecruise, og mye tyder på at de er bitt av basillen.
– I stedet for at du skal reise på langweekend til en by og bare oppleve den byen, kan du oppleve flere byer sammenhengende her – veldig smooth og fint.
Og så det fantastiske været vi har!

Paret har reist på cruise med Escape i Stillehavet og rundt New Zealand, og det ga mersmak.

– Vi fikk et veldig godt inntrykk av Escape og det dere står for. Det er god informasjon – hele veien har vi følt oss ivaretatt.

«Fra du bestiller til du kommer hjem blir du fulgt opp. Og reiselederne er også veldig flotte folk!» Per Asle og Kay Pedersen

Men hvordan er kontrasten fra å reise på et cruiseskip med 3000 passasjerer og stort underholdningstilbud til et lite elvecruiseskip med under 150 passasjerer?

– Det er ikke noe savn at det er mindre som skjer om bord. Elvecruise er veldig avslappende, samtidig som det er informativt. På elvecruise slipper du også shuttlebusser, siden vi som regel legger til midt i byen.

Det høres kanskje ut som om det frister med gjentakelse?

– Det gjør det! Det er flere steder vi har lyst til i Europa, og vi satt i lunsjen og snakket om Rhinen. Det ser fristende ut. Og vi har jo allerede bestilt en tur til høsten, så vi hele tiden har noen gulrøtter. Da skal vi på elvecruise på Mekong med Anders Magnus som foredragsholder. Det gleder vi oss til!

Se vårt store utvalg av elvecruise:

September 2025

Venezia, Italia. Utsikt fra gondolbanen under turen gjennom kanalene.

Elvecruise i Italia

Avreise 04.09.2025 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 21.480,-

Venezia, Verona og Padova er bare noen av perlene på denne snoren av et herlig cruise. Vi seiler på Canalbianco, som følger elven Po innover fra overgangen mellom Adriaterhavet og Veneziabukten, er livsnerven i Nord-Italia. Det er her cruiset går, og du vil kunne glede deg over det beste landet kan by på.

Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat med lokale innslag ombord

Økologisk frukt og oppdrettstema

Elvecruise på Douro fra Porto

Avreise 06.09.2025 / 8 dager / fra Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger, Trondheim Værnes

Ledige plasser

Priser fra 29.980,-

Gjennom bølgende vinlandskap og bratte fjellsider renner elven Douro, stille og stor, forbi byer og landsbyer med skjønnhet og historie nok til å fylle flere bøker. Douro starter i Spania og renner i 900 km gjennom de frodige områdene i Portugal der druene til portvinsproduksjonen dyrkes, til den munner ut i Atlanterhavet. Cruiset starter der elven ender, i Porto, som i århundrer nettopp har vært synonymt med portvin. Porto er forresten et kapittel for seg selv. Kan vi driste oss til å si at den er Europas mest sjarmerende by?

Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat med lokale innslag ombord

MS Amadeus Brilliant på Donau ved Budapest

5* elvecruise på klassiske Donau mellom Passau og Budapest

Avreise 07.09.2025 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 24.980,-

Et klassisk cruise gjennom hjertet av Europa med et lekkert førsteklasseskip på Donau, mellom Passau og Ungarns hovedstad Budapest. Sjarmerende små byer og levende hovedsteder langs elven byr på store opplevelser. Seilasen gjennom den vakre Wachaudalen er unik.

Lekkert førsteklasses skip // Drikke til middag inkludert // Opplev Wachaudalen! // WiFi inkludert

Livet er godt om bord på Lüftners flotte elvecruiseskip.

5* elvecruise på Rhône og Saône

Avreise 10.09.2025 / 8 dager / fra Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger

Ledige plasser

Priser fra 26.980,-

Bli med på et innholdsrikt cruise med elegante MS Amadeus Provence på to av Frankrikes vakreste vannveier. Reisen starter i gourmethovedstaden Lyon og vi tar en avstikker opp Saône til Châlon-sur-Saône i Burgund, før vi setter kursen mot Provence og Arles.

Lekkert førsteklasses skip // Basseng på skipet // Drikke til middag inkludert // WiFi inkludert

Unik seiling mellom Passau og Svartehavet
Staselige bygninger i solnedgang langs Doanu.

5* Elvecruise - Donaudeltaet Syv land og fire hovedsteder langs Donau

Avreise 11.09.2025 / Kommer snart for salg

Under planlegging

Dette elvecruiset er så spekket med opplevelser og spennende byer – ikke rart at det er et av våre aller mest populære elvecruise. Donau er dronningen av europeiske elver, og vi skal seile rolig og majestetisk mellom Passau og Donaudeltaet.

Mat og drikke inkludert // Lekkert nytt skip fra 2023 // Eget spa ombord

Mat og drikke er inkludert
Cochem, Tyskland. Historisk romantisk by ved Mosel-dalen, Rheinland-Pfalz i røde høstfarger

Elvecruise på Mosel – i vinens verden

Avreise 12.09.2025 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 18.900,-

Velkommen til et herlig kortcruise i 2025 langs vakre Mosel om bord i MS VIVA Tiara – hvor nydelig mat og drikke er inkludert på turen. Seilingsruten går på elven Mosel fra Koblenz, og vi skal innom Beilstein, Zell, Bernkastel og Cochem før vi setter kursen tilbake til Koblenz.

Vinsmaking inkludert i utfluktspakken // Lekkert skip // Reiseleder med fra Norge

Kun en avgang i 2025!
Moseldalen, Tyskland

Elvecruise på Rhinen, Neckar, Main, Mosel og Saar

Avreise 13.09.2025 / 9 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 28.980,-

Dette åtte netters cruiset kombinerer fem elver på ett og samme cruise! Cruiset starter i Strasbourg og ender i Luxembourg. Underveis kan vi by på en reise gjennom vakkert landskap med historiske byer.

Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat med lokale innslag om bord // WIFI inkludert om bord

Adobestock 173269511 rhen

Klassiske Rhinen – gjennom fire land fra Amsterdam til Basel

Avreise 15.09.2025 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 27.980,-

Oppleve den frodige Rhindalen, med langstrakte vinmarker, imponerende middelalderborger og sjarmerende småbyer, ingeniørmesterverk av kanaler og sluser. Her seiler du med MS Symphonie mellom kanalbyen Amsterdam og Basel, gjennom Nederland, Tyskland, Frankrike og Sveits.

Vin. øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat med lokale innslag om bord // WIFI inkludert

Landskap i Douro-dalen, Portugal

Kortcruise på Douro fra Porto

Avreise 16.09.2025 / 6 dager / fra Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger, Trondheim Værnes

Ledige plasser

Priser fra 20.980,-

Douro starter i Spania og renner i 900 km gjennom de frodige områdene i Portugal der druene til portvinsproduksjonen dyrkes, til den munner ut i Atlanterhavet. Cruiset starter der elven ender, i Porto, som i århundrer nettopp har vært synonymt med portvin.

Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat med lokale innslag ombord

RABATT KR 10 000 pr. person på avgangen 16. juni 2024
Vakker by ved elvebredden

5* elvecruise: Fire land langs Rhinen mellom Amsterdam og Basel

Avreise 16.09.2025 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 23.980,-

Et nydelig elvecruise hvor du seiler gjennom fire land mellom Amsterdam og Basel. Underveis byr vi på langstrakte vinmarker, imponerende middelalderborger, sjarmerende småbyer og ingeniørmesterverk av kanaler og sluser. Bli skjemt bort på et 5* elvecruiseskip med førsteklasses mat og service.

Lekkert førsteklasses skip // Drikke til middag inkludert // WiFi inkludert

MS Camargue i Avignon

Elvecruise på Rhinen og Rhône – gjennom tre land fra Provence til Amsterdam

Avreise 18.09.2025 / 11 dager / fra Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger

Ledige plasser

Priser fra 37.900,-

Er du en livsnyter som elsker god mat og godt i glasset, er interessert i historie og er klar for naturopplevelser av ypperste klasse – da er dette elvecruiset for deg! Seil på to av Europas fineste elver gjennom tre land på et førsteklasses elvecruiseskip.

Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat med lokale innslag ombord

Flott suite på Amadeus Brilliant

5* elvecruise på Donau og Rhinen

Avreise 19.09.2025 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 23.980,-

Dette ukescruiset kombinerer to av Europas lengste elver; Donau og Rhinen. Cruiset starter i Passau og ender i Köln. Underveis byr vi på en reise gjennom vakkert landskap, med historiske byer og spennende opplevelser.

Lekkert førsteklasseskip // Drikke til middag inkludert // Opplev både Rhinen og Donau

Mat og drikke er inkludert
Cochem, Tyskland. Historisk romantisk by ved Mosel-dalen, Rheinland-Pfalz i røde høstfarger

Elvecruise på Mosel – i vinens verden

Avreise 20.09.2025 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 18.900,-

Velkommen til et herlig kortcruise i 2025 langs vakre Mosel om bord i MS VIVA Tiara – hvor nydelig mat og drikke er inkludert på turen. Seilingsruten går på elven Mosel fra Koblenz, og vi skal innom Beilstein, Zell, Bernkastel og Cochem før vi setter kursen tilbake til Koblenz.

Vinsmaking inkludert i utfluktspakken // Lekkert skip // Reiseleder med fra Norge

Oktober 2025

Livet er godt om bord på Lüftners flotte elvecruiseskip.

5* elvecruise på Rhône og Saône

Avreise 01.10.2025 / 8 dager / fra Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger

Ledige plasser

Priser fra 25.980,-

Bli med på et innholdsrikt cruise med elegante MS Amadeus Provence på to av Frankrikes vakreste vannveier. Reisen starter i gourmethovedstaden Lyon og vi tar en avstikker opp Saône til Châlon-sur-Saône i Burgund, før vi setter kursen mot Provence og Arles.

Lekkert førsteklasses skip // Basseng på skipet // Drikke til middag inkludert // WiFi inkludert

Kun én avgang hvert år
Strandpromenaden og sightseeingbåter i Passau ved solnedgang.

5* Elvecruise langs Donau med tre hovedsteder

Avreise 03.10.2025 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 23.980,-

Øvre Donaudalen beskrives ofte som den vakreste og mest uberørte delen av Donau. Her byr vi på en uke med sjarmerende småbyer og levende hovedsteder som Wien, Bratislava og Budapest. Omgivelsene er luksuriøse og seilasen gjennom den vakre Wachaudalen er unik.

Flott førsteklasses skip // Drikke til middag inkludert // WiFi inkludert

Klassisk seilingsrute
Decebal Head skulpturert i stein, Donau Gorges (Donau Boilers), Romania. Luftfoto

Syv land og fem hovedsteder langs Donau

Avreise 13.10.2025 / 11 dager / fra Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger, Trondheim Værnes

Ledige plasser

Priser fra 28.480,-

Dette elvecruiset går langs nesten hele Donaus løp - en klassiker og bestselger. Vi seiler gjennom Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria og Romania, fra vest mot øst - eller omvendt. Opplev staselige byer, pittoreske landsbyer og dagligliv langs elven, og bli skjemt bort med nydelig mat og topp service på elvecruiseskipet.

Norsk reiseleder // 6 utflukter inkludert // Foredragsholdere med på avgangene 30. mars og 23. oktober 2025 // Kun Escape-gjester om bord

Klassisk seilingsrute
Decebal Head skulpturert i stein, Donau Gorges (Donau Boilers), Romania. Luftfoto

Syv land og fem hovedsteder langs Donau

Avreise 23.10.2025 / 11 dager / fra Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger, Trondheim Værnes

Ledige plasser

Priser fra 28.980,-

Dette elvecruiset går langs nesten hele Donaus løp - en klassiker og bestselger. Vi seiler gjennom Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria og Romania, fra vest mot øst - eller omvendt. Opplev staselige byer, pittoreske landsbyer og dagligliv langs elven, og bli skjemt bort med nydelig mat og topp service på elvecruiseskipet.

  • Par står foran flott landskap

    Astrid Versto og Terje Svabø
    Foredragsholder

Norsk reiseleder // 6 utflukter inkludert // Foredragsholdere med på avgangene 30. mars og 23. oktober 2025 // Kun Escape-gjester om bord

Kun Escape-gjester om bord
Utsikt over karstlandskap ved Halong Bay i Vietnam

Red River, Halong Bay og Hoi An i Vietnam

Avreise 31.10.2025 / 19 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 58.980,-

En rundreise fylt med opplevelser og eventyr – som gir deg et innblikk i kontrastene i nordlige og sentrale Vietnam. Som eneste operatør i Norge, kan vi tilby et flott ti netters cruise på Red River – gjennom dette vakre landet og dets mangfold av natur, historie og kultur.

Unikt 10 netters elvecruise // 6 netter på førsteklassehotell // Alle utflukter inkludert

Februar 2026