Elvecruise på Donau

Iron Gate-juvet er den største juvet på Donauelven, som ligger på grensen til Serbia og Romania. Nasjonalparker er på begge sider av elven - Djerdap på serbisk side og Poré ile de Fier på rumensk.

Våre elvecruise på Donau

Velkommen til Europas kanskje viktigste ferdselsåre! Vi tilbyr en rekke elvecruise på Donau, og det mest populære heter «Syv land og fem hovedsteder langs Donau». Dette er et innholdsrikt ellevedagers cruise som strekker seg 1330 km fra Svartehavet til Østerrike – eller motsatt vei. Her seiler vi gjennom Romania og Bulgaria lengst i øst, Serbia, Kroatia, Ungarn, Slovakia og ender opp i Wien, Østerrike. Et definitivt høydepunkt på turen er den spektakulære seilingen gjennom Jernporten.

Vi besøker de «fire B-ene» på mange cruise: Bucuresti, Beograd, Budapest og Bratislava. Og tenk: alt dette uten å bytte hotell en eneste gang!

Et utvalg av våre mange Donau-cruise

Se alle våre elvecruise på Donau

Severdigheter og opplevelser langs Donau:

Luftfoto over hustakene i Wien fra Nord-tårnet på St. Stephen's Cathedral, inkludert katedralens berømte utsmykkede, fargerike tak laget av 230 000 glaserte fliser, Østerrike

Wien

Man kunne skrevet om mange byer som ligger lenger opp i Donaus løp, men alle blir overskygget av majestetiske Wien. I dag er byen hovedstad i det noe beskjedne landet Østerrike, men historien er langt mer storslagen – både for byen og landet.

Betydningen av Donau for utviklingen av Wien som både handels- og kultursentrum skal ikke undervurderes. Faktisk kalles byen Dunaj på slovensk, som er navnet flere sentraleuropeiske, slaviske språk har gitt til elven. Langs Donaus bredder innenfor det som nå er storbyområdet Wien, har arkeologer avdekket bevis på sammenhengende bebyggelse som strekker seg tilbake til år 500 før vår tidsregning.

De fleste som besøker Wien lar seg fascinere av byens historie, og den mest kjente perioden stammer fra den tiden da overhodene i Habsburg-dynastiet satt som keisere i Det tysk-romerske riket. Selv om Wien ikke var hovedstad, ble den gjenstand for en enorm investering og sentrum for mye av det rikeste kulturlivet. Etter rikets fall ble byen hovedstad, først i Det østerrikske keiserrike, og senere i Østerrike-Ungarn.

Når du besøker Wien på et av våre elvecruise, får du tilbud om omvisninger med eller uten guide i byen. Benytt deg av dem! Det er lett å gå seg vill i de mange severdighetene i byen, og med en guide vil du få maksimalt utbytte av tiden.

Slottet i Bratislava (Slovakia) ved solnedgang

Bratislava

Du skal ikke reise langt fra Wien før du treffer på nok en perle langs Donau. Bratislava er byen som gikk fra å være Prahas glemte lillesøster, til å bli en nydelig hovedstad i sitt eget land. Slovakia ble et selvstendig land i 1993, men nasjonalfølelsen har vært på plass lenge.

Bratislava ligger bare noen mil øst for Wien, men idet du krysser grensen blir du tatt med inn i en ny verden. Innflytelsen av den historiske kjempen i vest er naturligvis til å ta og føle på, men det er allikevel noe annet i gjære i Slovakia. En følelse som siger inn fra østen, som hinter om andre smaker og lukter, om Djengis og Attila.

Men byen har en lang historie i kongeriket Ungarn også: I nesten 250 år var den kroningsbyen for Ungarns konger, og den ungarske innflytelsen er tydelig i lokale navn, skytshelgener og matkultur. Et besøk til Bratislava er ikke komplett uten å smake seg gjennom noen av de spennende matrettene som tilbys her: Bryndzové halušky, potetboller med saueost og bacon; Lokše, lokale pannekaker laget av potet, passer til alt!

Som i de andre byene vi besøker på våre elvecruise på Donau, er en omvisning i byen med lokalkjent guide ofte inkludert i prisen. Vi anbefaler dette på det varmeste, men hvis du vil utforske på egen hånd, er dette en enkel by å finne frem i.

Budapest bybilde, Ungarn

Budapest

Hovedstaden i Ungarn står høyt på listen over de flotteste byene langs Donau. En rundtur her er en av de mest innholdsrike aktivitetene du kan delta på når du er på elvecruise i Ungarn. Forvent historiske bygninger, moderne kunst og et pulserende folkeliv!

Til tross for at det har vært bebyggelse her i over 2 000 år, ble ikke byen Budapest til før i 1873, da byene Buda (på vestsiden av Donau) og Pest (på østsiden) slo seg sammen. Det at de to byene har vokst uavhengig av hverandre, er en velsignelse for alle oss som besøker Budapest i dag. For her er mange bygninger som i sin tid tjente samme formål, og som nå er gjort om til museer og andre typer severdigheter.

Et besøk til Budapest bør være din anledning til å se landets kulturskatter, nyte fantastisk mat og drikke, og suge inn atmosfæren i en av Europas grønneste hovedsteder. Det er et enormt antall parker og friluftsområder rundt om i byen, og lokalbefolkningen bruker de flittig. Dette gjør dem velholdte, attraktive og trygge for alle. Sett deg på en av de mange utendørsrestaurantene og nyt et glass Tokaji mens du ser livet passere på stier, gater og fortau.

Når du reiser til Budapest med Escape, har du anledning til å utvide oppholdet her. På denne måten er du sikret at du får med deg alle byens mange opplevelser før du reiser hjem. Husk å ta med deg kamera, for dette er en av Europas mest pittoreske byer.

Monument til minne om Karageorge Petrovitch foran katedralen i Saint Sava i Beograd, Serbia

Beograd

Den hvite byen langs Donau kalles ikke Porten til Balkan uten god grunn. Myntenheten heter dinarer, og mer enn noe annet sted skipet har stoppet på veien mot Svartehavet, er det her du virkelig føler at du er på vei mot Asia.

Få byer har fått så mye juling opp gjennom årenes løp som det Beograd har, og det burde ikke være noen overraskelse at du treffer på en hovedstad med massevis av personlighet når du kommer hit. Statusen byen har som overgang mellom Sentral- og Øst-Europa har også gjort den til en gigantisk smeltedigel av mennesker, språk og påvirkninger. De har alle satt sitt preg på Beograd, enten i form av gudshusene de har bygget, gatene de har gitt navn til eller matrettene de har introdusert.

Selv om vi er godt inne i slavisk territorium, møter du en dynamisk og åpen befolkning der mange snakker engelsk og de viktige severdighetene er lett tilgjengelige. Og for noen severdigheter! Kalemegdan-fortet, som troner over elven Savas utløp i Donau, er et forsvarsverk som skapt for å ta pusten fra deg. Turist eller angripende kriger, må du gi tapt for fortets majestetiske fremtoning! Savakatedralen er en annen av byens storslåtte bygg, med plass til 10 000 besøkende.

Beograd kan lokke med en flott, om noe sliten, gamleby, men også brutalistiske boligblokker som minner om perioden som kommuniststat. Dette er en by som bare hyler etter å bli utforsket til fots!

Bucuresti

București

București er hovedstaden i Romania, og selv om den ligger rundt fem mil i luftlinje unna Donau, er byen et selvskrevent innslag på elvecruise i denne delen av verden. Her møtes det gamle og det nye på måter som inspirerer til fotografering og shopping, museumsvandringer og konserthopping.

Siden Romania ble selvstendige på 1860-tallet har landets medier og kultur hatt sine største institusjoner i byen. De siste tiårene av 1800-tallet var også da mange nye og ambisiøse byggeprosjekter ble igangsatt, noe som har gjort mye arkitektur inspirert av andre europeiske storbyer, og gitt București tilnavnet «Lille Paris». Senere historie, den som ga landet diktatoren Ceaușescu, sørget også for at at en av verdens største bygninger – Presidentpalasset – ligger her. Prøv å spasere rundt bygningen for å få et inntrykk av hvor enorm den er!

Vi har kanskje ikke hatt nok muligheter til pirre interessen for landet her i nord, men București er veldig godt sted å begynne! Byen er langt mer fremgangsrik enn man kanskje ser for seg, samtidig som prisene er på et meget overkommelig nivå. På mange av våre elvecruise tilbringer du bare en ettermiddag eller noen timer i București, noe mange synes blir for lite. Trenger du mer tid, er det bare å spørre, så fikser vi det!

Uansett om du bare ser høydepunktene fra en buss eller om du blir noen dager ekstra, er București en by som gir langt mer enn det du kanskje hadde regnet med på forhånd. Smak på noen lokale retter også: Vi anbefaler kålrulettene Sarmale til hovedrett og nydelige Papanasi til dessert.

Kulturlandskap

Bardha winery albania

Rike vinmarker langs Donau

Over alt langs Donau finnes det vinmarker. Enten de klatrer høyt oppover som i Wachau og Klosterneuburg i Østerrike eller brer seg ut som Szekszard i Ungarn eller Donausletten i Nord-Bulgaria. Om noen av regionene er mindre kjent enn Bordeaux og Toscana, er uansett variasjonen enorm langs elvens løp. Er du en nysgjerrig vinentusiast, vil du kunne finne spennende nye bekjentskaper gjennom hele cruiset.

Decebal statue i Romania

Jernporten

Jernporten er dalen og juvet hvor Donau bryter gjennom fjellene på grensen mellom Romania og Serbia. Her er det tidvis trangt og smalt, og på nordsiden har du De transilvanske alpene og på sørsiden Balkanfjellene. På vei gjennom Jernporten dukker det plutselig opp et imponerende steinansikt hugget ut i fjellet. Ansiktet er nesten 43 meter høyt og skal forestille Decebal, den siste kongen av Dacia som sloss mot romerne for å beholde landet sitt – altså en rumensk folkehelt.

Ansiktet sto ferdig så sent som i 2004, men det tok hele 10 år og 12 skulptører å få det ferdig. Så selv om det er et ganske så moderne monument, er det ikke mindre imponerende!

Sluse med landlig bakgrunn

Sluser langs Donau

Med en elv så lang som Donau, vil det naturligvis måtte noen sluser til for å sikre trafikken gjennom flere opp- og nedstigninger på veien. Mellom utspringet i Tyskland og utløpet i Svartehavet, har elven mange flotte sluser, men det mest imponerende er at hele 15 av dem ligger mellom Regensburg og Wien, et strekke på rundt 43 mil. Dette tilsvarer mindre enn tre mil mellom hver sluse, og gode muligheter til å se disse tekniske vidundrene på nært hold, eventuelt å gå i land for å nyte koselige små dorf-er mens skipet gjør sitt.

Pelikaner i vann

Donaudeltaet

Europas største våtmarksområde er et paradis for biologisk mangfold. En av de beste måtene å se Donaudeltaet på, er med lokale aktører som ønsker å ta vare på både dyre- og planteliv og tradisjonelle levemåter i området. Med mer enn 1200 typer planter, 300 fuglearter og 45 typer fisk, er det mye å sette seg inn i. Enten du er en ivrig naturfotograf eller bare liker nærheten til villmarkslivet, kan du få tilfredsstilt de fleste behov på omvisning i deltaet. Konserveringen av naturen på rumensk side er veldig godt fremskredet, så her legges det uhyre godt til rette for at du får sett mye. Det er kanskje ikke Serengeti, men for en safari!

Reisekalender

Juli 2021

August 2021

September 2021

Oktober 2021

April 2022

Mai 2022

August 2022

September 2022

Lurer du på noe? Vil du at vi skal finne elvecruiset som passer for akkurat deg? 👉Ring oss gjerne på telefon 24 14 94 00. Her vil du finne det blide og erfarne elvecruiseteamet på Escape Travel. Velkommen til oss!