Par på elvecruisedekk.

Fem om elvecruise på Donau

Publisert: 19. april 2024

Hvem er det som reiser på elvecruise?

Vi tok en prat med noen av gjestene våre på elvecruiset gjennom syv land og fem hovedsteder på Donau. Hva synes de om elvecruise? Hvorfor akkurat dette cruiset?

I 20 år har våre gjester reist på elvecruise rundt om på verdens elver. Vi i markedsavdelingen var så heldige å få være med på Donau-cruise i april – i strålende vær – og der ble vi kjent med mange trivelige mennesker.

Her er noen av dem, og hva de tenker om å være på elvecruise:

Portrett av par.

Magne Velure og Aud Manheim synes livet på elvecruise er både avslappande og innhaldsrikt.

– Elvecruise er både enkelt og variert

Magne Velure frå Lillehammer og Aud Manheim frå Seljord:

– Dette er fyrste gong me er på elvecruise, og denne ruta gjennom sju land og fem hovudstadar har lenge stått øvst på lista mi. Og sidan Astrid Versto – som er foredragshaldar på dette cruiset – er ei ungdomsvenninne av meg, valgde vi dette cruiset, seier Aud.

– Dette er ei av dei lengste rutene, og det å kome nesten heilt ned til Svartehavet i staden for å starte lenger vest, høyrest spanande ut. Så denne ruta tiltalte oss, seier ho.

«Å segle ein heil dag er også fint, i alle fall når det er fint vêr. Og det har me jo på denne turen!» Magne Velure

– Alt er godt lagt til rette og det er veldig variert. Du får vere litt på båten, og litt i land. Det var også svært bra å få god tid i Budapest og Wien, der me fekk ein heil dag. I så store byar var det fint å få ein bussrundtur fyrst slik at ein kan orientere seg, og så kan ein rusle på eiga hand etterpå, seier Aud.

Dei har også berre godord om både service og mat.

– Maten er veldig god, men vi et jo for mykje... Med fire retters middag kvar dag, er det ein fordel at det er små porsjonar, meiner Aud.

– Ja, det er lettvint å ha full pensjon om bord. Du treng ikkje stresse midt på dagen for å finne ein stad å ete lunsj. Livet på elvecruise er enkelt og sutelaust! skyt Magne inn på si vakre hardangerdialekt.

Magne skriv også små kvardagsdikt, og vi har fått lov til å ta med eit lite dikt han skreiv på Donau:

Donau-liv

Bokstavleg tala
flyt eg vidare
i livet,
på Donau,
denne europeiske dronningelva,
saman med andre eksemplar
i gull-lotto generasjonen
vert eg frakta rundt
i europeisk historie.
Røyster hevdar me fortener
å leva livet i
sutelaust velvære,
flytande på livselva;

måtte dei ha rett.

Magne Velure

Portrett av dame i salongen på elvecruiseskip.

Grete Rustad er blitt en erfaren elvecruiser.

– Ikke noe problem å reise alene på elvecruise!

Grete Rustad fra Oslo:

Dette er Gretes tredje elvecruise, hun har reist med Escape både på franske elver og i Dourodalen i Portugal tidligere – og hun reiser alene.

– Jeg var jo litt skeptisk før første turen. Jeg hadde vært på gruppeturer før, men jeg tenkte at disse båtene er jo ganske små og intime, og her er det sikkert bare par som skal kose seg sammen. Så da ringte jeg dere i Escape og spurte om det var andre som reiste alene – og det viste seg at det var to damer til. Og jeg trenger jo ikke flere!

Det endte med at de tre damene som reiste alene satt sammen med reiseleder Geir Toverud i restauranten, og de hadde så mye moro at de på bordet bak ble misunnelige!

«Det fint at vi seiler litt på dagen, så du kan se litt mens du forflytter deg til et nytt sted, og kofferten og senga di står der. Det er veldig deilig.» Grete Rustad

Gretes erfaring med å melde seg på alene er altså bare positiv.

– Det er alltid noen som er alene, og selv de som reiser sammen med noen inviterer deg gjerne til bordet, og alle synes det er hyggelig å prate med noen andre. Det er litt av opplevelsen av å være ute på tur, å treffe andre og se nye ting.

Grete har reist mye i Europa, men på dette cruiset skal hun inn i mer ukjente farvann.

– Det som tiltrakk meg til denne turen, var reiseruten. Jeg har vært på flere bilturer i Spania, Italia og Frankrike, men etter at jeg ble alene er ikke det aktuelt. I denne delen av Europa har jeg ikke vært før, så da jeg så denne reiseruten, tenkte jeg: Oi – dette ser spennende ut!

Grete har også reist med Carpe Diem – som er en del av Escape-familien og arrangerer turer for de som reiser alene. Det har også vært flotte turer. Hun har både en Carpe Diem-tur og en Escape-tur til på planen i år.

– Jeg er heldig som har mulighet til å reise så mye. Afrika har lenge vært en drøm, så til høsten skal jeg på Escape-tur til Afrika hvor det er både vintur, Victoria Falls, Cape Town og elvecruise. Det blir spennende!

Par på elvecruise.

Per Asle og Kay fra Lurøy er storfornøyde med sitt første elvecruise.

– På elvecruise får du oppleve mye på kort tid

Per Asle Pedersen og Kay Elena Pedersen fra Lurøy på Helgeland:

– Du reiser fra by til by og kan oppleve store deler av Europa på ti dager. Det synes jeg er det mest fantastiske, sier Per Asle.

Per Asle og Kay er på sitt første elvecruise, og mye tyder på at de er bitt av basillen.
– I stedet for at du skal reise på langweekend til en by og bare oppleve den byen, kan du oppleve flere byer sammenhengende her – veldig smooth og fint.
Og så det fantastiske været vi har!

Paret har reist på cruise med Escape i Stillehavet og rundt New Zealand, og det ga mersmak.

– Vi fikk et veldig godt inntrykk av Escape og det dere står for. Det er god informasjon – hele veien har vi følt oss ivaretatt.

«Fra du bestiller til du kommer hjem blir du fulgt opp. Og reiselederne er også veldig flotte folk!» Per Asle og Kay Pedersen

Men hvordan er kontrasten fra å reise på et cruiseskip med 3000 passasjerer og stort underholdningstilbud til et lite elvecruiseskip med under 150 passasjerer?

– Det er ikke noe savn at det er mindre som skjer om bord. Elvecruise er veldig avslappende, samtidig som det er informativt. På elvecruise slipper du også shuttlebusser, siden vi som regel legger til midt i byen.

Det høres kanskje ut som om det frister med gjentakelse?

– Det gjør det! Det er flere steder vi har lyst til i Europa, og vi satt i lunsjen og snakket om Rhinen. Det ser fristende ut. Og vi har jo allerede bestilt en tur til høsten, så vi hele tiden har noen gulrøtter. Da skal vi på elvecruise på Mekong med Anders Magnus som foredragsholder. Det gleder vi oss til!

Se vårt store utvalg av elvecruise:

Oktober 2024

Reis på egen hånd
Parlamentbygningen i Budapest

5* elvecruise på Donau – tre hovedsteder på en langhelg

Avreise 10.10.2024 / 4 dager

Ledige plasser

Priser fra 19.390,-

Reis på egen hånd uten reiseleder, og opplev Wien, Bratislava og Budapest på en langhelg. Førsteklasses skip med helpensjon – helpensjon om bord og flere restauranter å velge imellom.

Eksklusivt rederi for de som ønsker noe ekstra // Kun suiter og flere restauranter ombord // Champagne, vin og drinker inkludert

Økologisk frukt og oppdrettstema

Elvecruise på Douro fra Porto

Avreise 11.10.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 28.480,-

Gjennom bølgende vinlandskap og bratte fjellsider renner elven Douro, stille og stor, forbi byer og landsbyer med skjønnhet og historie nok til å fylle flere bøker. Douro starter i Spania og renner i 900 km gjennom de frodige områdene i Portugal der druene til portvinsproduksjonen dyrkes, til den munner ut i Atlanterhavet. Cruiset starter der elven ender, i Porto, som i århundrer nettopp har vært synonymt med portvin. Porto er forresten et kapittel for seg selv. Kan vi driste oss til å si at den er Europas mest sjarmerende by?

 • Img 9378 kopi

  Inger Helene Enger
  Reiseleder

Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat med lokale innslag ombord

Livet er godt om bord på Lüftners flotte elvecruiseskip.

5* elvecruise på Rhône og Saône

Avreise 17.10.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 28.480,-

Bli med på et innholdsrikt cruise med elegante MS Amadeus Provence på to av Frankrikes vakreste vannveier. Reisen starter i gourmethovedstaden Lyon og vi tar en avstikker opp Saône til Châlon-sur-Saône i Burgund, før vi setter kursen mot Provence og Arles.

 • Reiseleder Sandra Miard

  Sandra Miard
  Reiseleder

Lekkert førsteklasses skip // Basseng på skipet // Drikke til middag inkludert // WiFi inkludert

Kun Escape-gjester om bord
Steinansiktet Asura på hovedveien nær South Gate of Angkor Thom i Siem Reap, Kambodsja. Vakker solnedgang over en eldgammel vollgrav i bakgrunn. Den mystiske Angkor Thom er en populær turistattraksjon.

Vietnam og Kambodsja - elvecruise på Mekong med foredragsholder

Avreise 24.10.2024 / 15 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 43.980,-

I en hel uke glir vi rolig på mektige Mekong gjennom Vietnam og Kambodsja i en orientalsk drøm av et elvecruiseskip! Før cruiset bor vi to netter i Ho Chi Minh City - og vi avslutter turen med tre netter i Siem Reap, hvor vi utforsker templene i Angkor.

 • Foredragsholder Anders Magnus

  Anders Magnus
  Foredragsholder

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Kun Escape-gjester om bord // Foredragsholder med på turen // Alle utflukter inkludert

Kun Escape-gjester om bord
Utsikt over karstlandskap ved Halong Bay i Vietnam

Red River, Halong Bay og Hoi An i Vietnam

Avreise 31.10.2024 / 19 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 54.980,-

En rundreise fylt med opplevelser og eventyr – som gir deg et innblikk i kontrastene i nordlige og sentrale Vietnam. Som eneste operatør i Norge, kan vi tilby et flott ti netters cruise på Red River – gjennom dette vakre landet og dets mangfold av natur, historie og kultur.

 • Img 9719 kopi

  Geir Toverud
  Reiseleder

Unikt 10 netters elvecruise // 6 netter på førsteklassehotell // Alle utflukter inkludert

November 2024

Desember 2024

Inngangsport til starten av den største handlegaten og sentrum av Strasbourg på juletider i Strasbourg - Alsace, Frankrike

5* julemarkedscruise på Rhinen

Avreise 01.12.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 14.980,-

Opplev Rhinens førjulsmagi og stemningsfulle byer sammen med vår norske reiseleder, mens du bor på et flytende, førsteklasses hotell. Julepyntede byer og noen av Europas fineste julemarkeder fulle av gode lukter, smaker og gaver. Kommer du ikke i julestemning her, så vet ikke vi!

 • Img 9719 kopi

  Geir Toverud
  Reiseleder

Elegant og nytt førsteklasses skip (2023) // Drikke til middag er inkludert // Stemningsfulle julemarkeder // WiFi inkludert

Kölnerdomen etter solnedgang

5* nyttårscruise på Rhinen

Avreise 28.12.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 22.980,-

Opplev julepyntede og stemningsfulle byer langs Rhinen på dette innholdsrike ukescruiset. Hvor kan det være bedre å feire nyttårsaften og overgangen til det nye året - om ikke med festmiddag og orkesterplass til fyrverkeriet i Basel om bord på dette flotte førsteklasses skipet?

 • Img 9881 kopi

  Sylvia Roland
  Reiseleder

Lekkert førsteklasses skip // Vin til middag er inkludert // Nyttårsfeiring i Basel

Champagnedrinker som helles på et brett

Elvecruise på Seinen – med nyttårsfeiring i Paris

Avreise 28.12.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 21.480,-

Gå om bord i elvecruiseskipet i storslagne og elegante Paris og seil på Seinen – vi kan love mange historiske godbiter på veien. Vi seiler blant annet til middelalderbyen Rouen og har flere dager i Paris.

 • Portrett av kvinnelig reiseleder

  May Liss Kristiansen
  Reiseleder

Mat og drikke inkludert // Inkludert Panorama byrundtur i Paris og Château de Chantilly // Flere dager i Paris // Inkludert fransk vinbar på øvre dekk

Januar 2025

Februar 2025

Mars 2025

April 2025

NYHET!
Neshorn krysser veien.

Elvecruise på Brahmaputra i India – med jungelsafari

Avreise 05.04.2025 / 14 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 61.980,-

Bli med oss på en uforglemmelig og opplevelsesrik reise til India! Vi starter med to netter i Indias kulturhovedstad Kolkata. Så blir det en ukes cruise på den mektige elven Brahmaputra - før vi topper det hele med tre netter og safari i Kaziranga nasjonalpark, hvor det bor et stort antall panserneshorn og bengalske tigre.

Ekspedisjonscruise og safari // Stort utfluktsprogram // Helpensjon på cruise/lodge

Klassisk seilingsrute
Decebal Head skulpturert i stein, Donau Gorges (Donau Boilers), Romania. Luftfoto

Syv land og fem hovedsteder langs Donau

Avreise 09.04.2025 / 11 dager / fra Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger, Trondheim Værnes

Ledige plasser

Priser fra 28.480,-

Dette elvecruiset går langs nesten hele Donaus løp - en klassiker og bestselger. Vi seiler gjennom Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria og Romania, fra vest mot øst - eller omvendt. Opplev staselige byer, pittoreske landsbyer og dagligliv langs elven, og bli skjemt bort med nydelig mat og topp service på elvecruiseskipet.

Norsk reiseleder // 6 utflukter inkludert // Foredragsholdere med på avgangene 30. mars og 23. oktober 2025 // Kun Escape-gjester om bord

Saint Benezet-broen og Palais des Papes i Avignon, Sør-Frankrike

Elvecruise i Rhônedalen og Provence

Avreise 09.04.2025 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 23.980,-

Vi seiler gjennom et frodig landskap med de skjønneste byer mens vi nyter nydelig mat og vin som området er så kjent for. Landskapet har inspirert flere kjente malere, kanskje du har sett "Stjernenatt over Rhône" av Van Gogh? Vi skal utforske Lyon, gourmetbyen i Frankrike (og det sier ikke lite!) og spise på en av Paul Bocuses restauranter.

Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat ombord

RABATT KR 10 000 pr. person på avgangen 16. juni 2024
Vakker by ved elvebredden

5* elvecruise: Fire land langs Rhinen mellom Amsterdam og Basel

Avreise 10.04.2025 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 22.980,-

Et nydelig elvecruise hvor du seiler gjennom fire land mellom Amsterdam og Basel. Underveis byr vi på langstrakte vinmarker, imponerende middelalderborger, sjarmerende småbyer og ingeniørmesterverk av kanaler og sluser. Bli skjemt bort på et 5* elvecruiseskip med førsteklasses mat og service.

Lekkert førsteklasses skip // Drikke til middag inkludert // WiFi inkludert

Med mulighet for fotturer
Porto 1

Vårcruise i Dourodalen

Avreise 15.04.2025 / 8 dager / fra Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger, Trondheim Værnes

Ledige plasser

Priser fra 26.980,-

På denne innholdsrike turen kan du bli med på ulike fotturer som vi har lagt inn på noen av dagene. På fotturene kommer du tett på vakker natur som gir en fantastisk utsikt utover vakre vinmarker, selveste Douro elven og sjarmerende landsbyer. De som ikke vil på fottur, kan være med på andre utflukter – så her er noe som passer for alle!

Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat med lokale innslag

Blomsterparken Keukenhof
Dramatisk vårscene på blomstergården. Fargerik solnedgang i Nederland, Europa. Felt av blomstrende hyacintblomster i Holland.

Blomstrende påskecruise i Nederland og Belgia (5*)

Avreise 15.04.2025 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 23.980,-

Nyt våren på et elvecruise mens landsbygda og vakre byer våkner til liv. Dette cruiset tar deg med på en eventyrlig reise forbi saktespinnende vindmøller, blomstrende enger og våryre byer. På programmet står hovedstaden Amsterdam, pittoreske småbyer og ikke minst Ghent, Antwerpen og Brügge.

Påsketur // Keukenhof inkludert // Drikke til middagene inkludert