Gjør polardrømmen til virkelighet

Har du sett hele Norge og er klar for noe nytt? Bli med til Svalbard! Her er det fortsatt litt vill vest-stemning og et vell av utendørsopplevelser, samtidig som du er garantert gode historier og lun stemning når du trekker inn etter dagens aktiviteter.

Se våre flotte Svalbard-turer her

Uoppdaget villmark? Jepp!

Våre turer til Svalbard har villmarken og naturen i fokus, og det skulle jo bare mangle! Øygruppen har en befolkningstetthet på 0,04 mennesker per kvadratkilometer – mot resten av landets rundt 14 – så her er det usannsynlig mye boltreplass. Det er en helt spesiell type eventyrer som tiltrekkes av Svalbard, og både lokalbefolkning og våre reiseledere har en helt egen evne til å formidle begeistring over den uberørte og unike ødemarken.

Fargerike hus i Longyearbyen-bebyggelsen på øya Spitsbergen, Svalbard, Norge

Longyearbyen

Historien om Longyearbyen er et viktig og særegent kapittel i norsk industrihistorie. Allerede i andre halvdel av 1800-tallet var kullforekomstene på Svalbard godt kjent av fangstmenn og ishavsskippere som trafikkerte farvannene rundt øygruppen. Rundt århundreskiftet økte aktiviteten betraktelig, og Longyearbyen ble etablert i 1906 som én av mange bosetninger der man forsøkte seg på industriell utvinning av det sorte gullet. De første årene blir gjerne kalt amerikanertiden, da mye av startkapitalen ble skaffet fra utenlandske investorer, særlig i USA og Storbritannia. Like etter Første verdenskrig trådte Svalbardtraktaten i kraft, og ga Norge suverenitet over hele Svalbard. Kulldriften ble dermed drevet fra Norge, etter norsk arbeidslivslovgivning.

Byen ble hardt bombet under Andre verdenskrig, og det var bare den fortsatte interessen for kullutvinning som gjorde at Longyearbyen ble bygget opp igjen i etterkrigstiden. Siden 1990-tallet har det blitt fokusert på andre næringer her oppe, særlig forskning og turisme.

Det finnes en rekke andre bosetninger rundt om på Svalbard: Den mest kjente av disse andre er nok Ny-Ålesund. Dette er et av verdens nordligste permanent bebodde steder, og selv om det ikke er noe sted for familier å slå seg ned, er det mulig å komme på besøk. Når du besøker Svalbard er det også spennende og naturlig å få med seg en utflukt til en av de russiske bosetningene, Pyramiden (ubebodd) og Barentsburg. De ligger henholdsvis omkring fem og seks mil fra Longyearbyen, og besøkes typisk på dagstur i båt om sommeren eller på snøscooter om vinteren.

Rundt om på Svalbard er det mange flere steder der man har drevet mineralutvinning, værstasjoner eller fangst og fiske. De aller fleste av disse andre bosetningene er strengt forbudt å besøke utenom på organiserte turer. Dette er fordi de er fredet, og både dyre- og plantelivet er veldig følsomt for menneskelig påvirkning.

Svalbards særegne arkitektur

Svalbards særegne arkitektur © Hurtigruten Svalbard/Agurtxane Concellon

17 02

Bygninger i Barentsburg © Hurtigruten Svalbard/Agurtxane Concellon

Trivelig innlosjering

Rangert 4 stjerner

Radisson Blu Polar Hotel

Romfløyen på hotellet er satt i en bygning som en gang i tiden var sponsorhotell under OL på Lillehammer, så dette er et artig gjensyn for alle som husker folkefesten de olympiske lekene var den gang. Du kan velge fra enkle rom med bare det mest nødvendige, helt opp til juniorsuiter der du både får god plass og en hel del ekstra komfortinnslag som morgenkåpe, tøfler og kaffemaskin.

Sørg for å besøke begge spisestedene på hotellet: Barentz Gastropub stiller sterkt i konkurransen om å lage Svalbards beste pizza, mens Restaurant Nansen serverer de lekreste retter innen Asian Fusion av deilige lokale råvarer.

Varierte severdigheter og aktiviteter

Snøscootersafari

Det er naturlig at du vil reise til Svalbard vinterstid: Øygruppen er fantastisk året rundt, men det er om vinteren det virkelig blir magisk her oppe. Selv om det er veier i Longyearbyen, er det ingen annen mulighet til å komme seg mellom de forskjellige bosetningene over land annet enn med snøscooter. På vinterturer til Svalbard arrangert av Escape, er du garantert muligheten til å ta en tur ut på scooter så lenge været tillater dette. Da gjelder det å kle seg usannsynlig godt og forberede seg på en naturopplevelse helt utenom det vanlige!

På ribsafari på havet utenfor Svalbard

Båtturer

Svalbard har noen få veier, men disse er bare innad i de forskjellige bosetningene og trafikkeres stort sett av lokale på vei til og fra nødvendige ærend. Måten du reiser rundt på dersom reisen tar deg med på utflukter som går til de andre bosetningene eller på safari for å oppdage dyrelivet, er i båt. Typisk da i båter av typen RIB. Her kan du forvente høy fart, vannsprut så du kjenner du lever og – ikke minst – storslåtte naturopplevelser!

Kjøring med hundespann

Lenge før snøscootere ble allemannseie var det hunder som hjalp mennesker med å komme seg rundt i polare strøk. Et spann på opp til tolv hunder drar en slede gjennom naturen i det som kan føles som rasende fart. I hendene til en rutinert hundekjører er det alltid godt innenfor sikkerhetsmarginene, og nærheten til både dyr og omgivelser gir en helt unik opplevelse.

Nordlyset

Aurora Borealis – nordlys på folkemunne – er et fenomen som oppstår når det er kraftig solvind. Det blir synlig som spøkelsesaktige, fargerike bånd på himmelen, særlig vinterstid og mer synlig jo lenger nord du kommer. Svalbard og Finnmark er gode steder å reise for å se dette fascinerende synet, både på grunn av hvor langt nord det ligger, men også på grunn av den mørke nattehimmelen og redusert lysforurensing fra byer. Allikevel er det faktisk mulig å se nordlyset så langt sør som i Agder, og til og med i Storbritannia! Dette hører dog med til sjeldenhetene, og hvis du vil være sikret en flott aurora-opplevelse, er det aller best å begi seg nordover.

Bygning i snø, med sterkt grønt lys

Svalbard globale frøhvelv

For å sikre at det skal være mulig å gjenoppbygge matvaretilførselen etter en potensiell naturkatastrofe, har Svalbard Globale frøhvelv tatt bolig i en nedlagt gruve. Her er tre fjellhaller sprengt ut for å gi plass til så mye som 4,5 millioner forskjellige frøprøver fra genbanker over hele verden. Temperaturen inne er kjølige 18 minusgrader, slik at frøene kan holde i årevis. Hvelvet er sikret mot både atomkrig, klimaforandringer og meteorittnedslag.

Reisekalender