Franske tilstander i Hardanger med Ingvild Tennfjord

/ Sider i Hardanger, smaker i verdensklasse

Det er sjelden man opplever en revolusjon. Men det er akkurat slik vi kan beskrive kvalitetshevingen som skjer med norsk sider akkurat nå. Fra minimal produksjon beveger stadig flere nytenkende produsenter med internasjonale ambisjoner seg inn i en ny divisjon.

Vil du ta del i det? Da blir du med Ingvild Tennfjord på denne turen til Hardanger. Hun er blitt Norges mest leste vinjournalist nettopp fordi hun så levende klarer å formidle vin. Ingvild lover samtidig å gjøre deg til en langt bedre smaker i løpet av turen, så det kan bli en aldri så liten revolusjon for smaksløkene dine også. Ingvild viser deg hvordan, gir deg ledetrådene til å gjenkjenne kvalitet og kanskje aller viktigst: finne dine personlige favoritter.

Tiden da man måtte reise til utlandet for å finne de beste dråpene er forbi. Nå kan du nyte smaker i verdensklasse i landets egen frukthage. 

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 13 950,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 13.06.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 3 dager
Reiseleder
Vera K. Sletto

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 13.06.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 3 dager
 • Priser fra 13 950,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - søndag

Til Hardanger, omvisning, smaking og festmiddag på Kvestad Sideri

Vi lander på Flesland tidlig formiddag og har felles buss til vakre Hotel Ullensvang i Hardanger. Her beregner vi være framme til sen lunsj som vi inntar i hotellets restaurant.

Hva er «greia» med sider? Hvordan finner du ledetrådene? Hvordan gjenkjenner du kvalitet? Du får et første møte med jordsmonn, eple og kvalitetshierarki når vi reiser til Kvestad Sideri for omvisning, smaking og middag.

Under Folgefonna i Hardanger, 220 meter over havet, ligger Kvestad Sideri. Kvestad er et klyngetun der gårdene ligger tett. Her har det vært dyrket epler og laget sider i generasjoner. Kvestad Sideri er en familiebedrift bestående av Ellen og Haakon, døtrene Hilde og Marianne med samboere samt søskenbarnet Ole Kristian. Med en god blanding av ulik kompetanse og erfaring driver de bedriften sammen.

Hanabjelken i Gamlestovo er et symbol på gårdens historie. Den har også inspirert til logoen for Kvestad Sideri med den unike K’en fra de innhogde initialene til bonden i 1808. Sideren 1808 inneholder fire eplesorter: Gravenstein, Aroma, Summerred og Discovery. Den er halvtørr og sprudlende og laget på tradisjonelt vis slik det har vært gjort i generasjoner her på bruk 2 på Kvestad. På Kvestad blir vi invitert inn i Gamlestovo for middag.»Røykjakjøt» er et festmåltid Hardanger og tillaget på tradisjonelt vis.

Ingvild Tennfjord lærer deg grunnleggende duft- og smaksteknikk og viser deg snarveien inn i denne verden av sider. Etter denne smakingen hos Kvestad står du langt bedre rustet til virkelig å forstå omvisningen hos de tre neste kvalitetsprodusentene.

Måltider inkludert i dag: Lunsj og middag

Hotel Ullensvang, Hardanger
Dag 2 - mandag

Tre anerkjente siderprodusenter, lunsj hos Aga Sideri, omvisning Aga-tunet

God morgen, og velkommen til frokost på Ullensvang. Det er bare å glede seg til dagen når Ingvild Tennfjord skal lose oss gjennom sideeventyret sammen med tre av Hardangers mest anerkjente produsenter. Ingvild gir oss også noen konkrete oppgaver til dagens gårdsbesøk slik at du øker kunnskapen din enda noen hakk.

Alde er et gammelt navn for eple i Hardanger. Og på gården Bleie har de dyrket epler siden frukten kom til fjorden. For godt 100 år siden skrev presten og historikeren Olaf Olafsen dette om gården: «Bleie har en herlig Beliggenhed. Alt hva Hardanger eier av Skjønhed og Romantik finder man her.» Under besøket skal vi både smake og høre mer om Bleies filosofi: «Når gjæringa har kome godt i gang set eg temperaturen ned og ventar spent i nokre månadar. Slik får sideren utvikla seg sakte men sikkert, medan den held på den friske eplearomaen. Til våren når alle sidertankane er utgjæra kallar eg saman gode vener med gode ganar og me smakar oss fram til ei blanding som er balansert mellom syre og sødme, fruktigheit og frisk ange. Eg tilset litt kolsyre for å få den perlande og tappar så på flasker og fat».

Det er tid for lunsj og vi skal til Aga Sideri hvor 7. generasjon bonde Joar Aga i det best tenkelige klima for fruktdyrking steller med epletrærne året rundt. «Epla vert varsamt plukka og frakta til gards. Her får dei seg ein vask før dei vert rive i filler og most til jusen sprutar. Desse edle dråpane tek me vare på, og med litt tid, litt magi og litt hardt arbeid sitt me att med noko heilt fantastisk; Aga sider». Vi starter med lunsj på Agatunet, ett av få bevarte norske klyngetun. Her ligger det 30 fredede hus fra middelalderen og fram til i dag, tett sammen som i en en idyllisk landsby. Vi ser den unike Lagmannsstova, et klassisk residensbygg med egen rettssal, oppført av ridderen, riksråd og Gulatingslagmannen Sigurd Brynjulvson Aga rundt 1220. Her finnes både film, kunst- og kulturhistoriske utstillinger, en hyggelig kafé og museumsbutikk.

Vi rusler deretter til bonden Joar Aga for innføring i hans tradisjonelle produksjon av sider fra start til ferdig produkt – og vi skal selvfølgelig også smake Agas velsmakende siderprodukter.

Garden Åkre er også lokalisert på vestsiden av Sørfjorden i Ullensvang og nyter godt av det milde og fine vestlandsklimaet. Gården ligger optimalt plassert for å dyrke de beste eplene for en syrlig, frisk og balansert eplemost og ­sider. Godt hjulpet av seniorgenerasjonen Marit og Olav, drives gården i dag av Arita og Gjermund Åkre. Kvalitet, smaksopplevelser, kortreist, økologisk, naturlig og elegant er noen av stikkordene for deres produksjon, noe også smaken på deres produkter vitner om. I Åkre gårds smaksrom er du omringet av fruktdestillater i franske og amerikanske eikefat. Gled til å høre Aritas filosofi bak deres siderproduksjon, her blir eplene behandlet nærmest som druer. Det er Ingvild Tennfjord som leder oss gjennom smakingen av Åkres siderprodukter.

Måltider inkludert i dag: Frokost, lunsj og middag

Vi besøker Aga Sideri i Hardanger
Dag 3- tirsdag

Kursavslutning med Ingvild Tennfjord - hjemreise

Nå er det tid for å prøve ut kunnskapen du har tilegnet deg disse dagene om merkevaren Sider fra Hardanger. Klarer vi nå å skille mellom de forskjellige kvalitetsnivåene? Hvordan har vi klart å analysere og sette smakingen i system?

Det blir felles transport til Flesland. Vel hjemme er vi klare til å praktisere våre nye kunnskaper om sider på hjemmebane samt praktisere duft- og smaksteknikken som også kan overføres til vinregioner og -druer.

Måltider inkludert i dag: Frokost 

Arita og Gjermund Åkre med Edel Sider.

Ingvild Tennfjord

Vår vinekspert

Ingvild Tennfjord

Tennfjord er prisbelønnet journalist og Norges mest leste vinjournalist. Ukentlig når hun nær en million lesere gjennom sine vinspalter i Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Tennfjord er utdannet vinkelner og har Diploma fra Wine & Spirit Education Trust. Hun har utgitt syv vinbøker, hvorav boken Skål! ble nominert til Brageprisen. Hun er en ettertraktet foredragsholder, og hennes humoristiske formidlingsevne bidrar til at hun når stadig nye publikumsgrupper med sin entusiasme for vin.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly t/r Oslo-Bergen
 • Transport t/r Flesland flyplass-Hardanger
 • All lokal transport i Hardanger
 • 2 overnattinger på Hotel Ullensvang
 • Helpensjon fra lunsj Dag 1 til og med frokost Dag 3
 • Alle frokoster, 1 lunsj, 1 middag på hotellet
 • Festmiddag på Kvestad Sideri
 • Lunsj på Aga
 • Omvisning og sidersmaking hos fire anerkjente produsenter i følge program
 • Omvisning på Agatunet
 • Ingvild Tennfjords deltakelse og kurskonsept i følge program
 • Reiseleder fra Escape Travel

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer til maten
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Spa/massasje/behandlinger
 • Eventuell tips

Ønsker du å kjøpe reisen uten flybilletter? Bor du i Bergen eller omegn og ønsker å møte gruppen på Flesland, kan vi tilby deg reisen uten fly inkludert. Rabatt ved kjøp av reisen uten fly er kr 1500 pr person. Vær da oppmerksom på: Når man kjøper en reise uten transport til/fra startstedet, er det den reisendes ansvar å møte på avtalt sted og til avtalt tid for videre transport/program med gruppen. Eventuelle forsinkelser eller uteblivelse fra kundens side gir ikke rett til prisavslag eller erstatning for tapt arrangement, det være seg for hele eller deler av programmet. Det samme gjelder om det blir endringer i gruppens reise eller flytider som eventuelt påvirker kundens egne bestillinger og reservasjoner.

Hotel Ullensvang – romkategori standard, østvendte rom

Hotel Ullensvang byr på god utsikt over Hardangers særegne natur, uansett hvilket hotellrom du bor på. De 170 hotellrommene har alle hver sin unike utsikt. Fra rommene som vender østover kan du se frukthagene og fjellsiden opp mot den majestetiske Hardangervidda. Vestover gir utsikt utover den sceniske Sørfjorden (Hardangerfjorden) og breen Folgefonna.

Alle rommene på Hotel Ullensvang er romslige og de fleste har balkong. Fra balkongen kan du nyte late morgener og sene sommerkvelder, og la deg fascinere av de store kontrastene som utspiller seg i naturen her. Samtlige rom og med eventuell tilhørende balkong er røykfrie. Alle rommene er utstyrt med hårføner, flatscreen-TV og gratis wifi. De fleste rommene har badekar. Les mer her.