Vi bor meget sentralt, midt i byen, gåavstand både til det moderne sentrum og til Gamlebyen. Vi skal se og oppleve mye og tilrettelegger programmet etter åpningstider og dagsform. Stikkord sier mye: Vi begynner vandringen på Oljeberget, går ned til Getsemane have, ser Betesda-dammen, der Jesus helbredet syke og korsfarerne bygde den praktfulle St. Anne-kirken til ære for hans mormor. Her begynner Via Dolorosa, smertenes vei, der Jesus bar korset på gater noen meter under nåværende gatenivå. Vi følger den hellige ruten gjennom basarene fram til Gravkirken. Den er bygget der keiser Konstantins mor, Helena, fant Jesu kors på tidlig trehundretall. Korsfarerne sto for mye av byggverket som vi ser det. De fleste kirkesamfunn ser dette som stedet for Jesu grav, inklusive etiopierne, som har et lite kapell på kirkens tak.
I tidlig romersk tid gjenreiste kong Herodes det gamle templet på høyden der Abraham i lydighet mot Gud var villig til å ofre alt, også sin egen sønn. Her står i dag Klippemoskeen og Al-Aqsamoskeen. Bare muslimer slipper inn på plassen, vi må nøye oss med å se fra utsiden. En del av fundamentene til tempelplassen kalles Vestmuren eller Klagemuren, særlig stemningsfullt i kveldslys.
Vi skal også ut i det moderne Jerusalem. Se parlamentsbygningen, Knesset, med den store syvarmede lysestaken, Bokens helligdom som rommer en utstilling av Dødehavsrullene, og en modell av Jerusalem på Jesu tid. Alt dette ligger i det store området til Israels nasjonalmuseum. Vi reiser ut i forstedene for å se sykehussynagogen som har fantastiske glassmalerier av Marc Chagall, viet hver av Israelsfolkets tolv stammer, og vi skal se Yad va Shem, Navn og Minne, museet som på instruktivt og rystende vis dokumenterer folkemordet på jødene under annen verdenskrig.
En kort kjøretur ut av byen, gjennom kontrollposter, ligger Betlehem. I det første hundreår var Jesu fødested identifisert, og på tidlig trehundretall bygde keiser Konstantin, ja han med Konstantinopel, en kirke på stedet. Den ble forsterket under Justinian, han med Hagia Sofia, og er så blitt bygget på gjennom snart to tusen år. Godt innrøkt med oljelamper og røkelse. I kjelleren finner vi grotten der Jesus ble født. En stor sølvstjerne markerer stedet der han ble ”svøpt og lagt i en krybbe”. Det er lov å kysse stjernen – om ikke køen er for lang!
Mens Augustus var keiser i Roma, var Herodes vasallkonge i Palestina. Vi hører om ham flere ganger, hans grav ligger litt sør for Betlehem. En kunstig høyde, formet som et bryst, rager over kollene i Judeas ørken. Her bygde Herodes et tilfluktssted av de mer grandiose. Bankettsalen er stor som en fotballbane, her er rester av arkader, badehus og synagoger. I 2007 ble Herodes’ grav funnet her, nøyaktig som en jødisk-romersk historieskriver anga kort etter hans død. – Vi er åtte hundre meter over havet, utsikten er et eventyr på en klar vårdag.