Ville og vakre Mongolia

/Besøk nomadene, følg i fotsporene til Djengis Khan og opplev det fantastiske landskapet

Bli med oss tilbake i tid, når vi skal på besøk til det ville og vakre Mongolia. Vi skal se imponerende templer og klostre, utrolige landskap, en unik flora og fauna og ikke minst – vi skal møte et gjestfritt folk som tar oss godt imot. Hvordan er det egentlig å leve ute i et så ugjestmildt landskap? Vi skal besøke flere nomadeleirer, og også selv bo i teltleirer underveis. Men bekymre deg ikke for komforten – teltene er store og sengene gode, og det er til og med egne bad i hvert telt. Å se soloppgangen over det mongolske landskapet fra leiren er en opplevelse du sent vil glemme – bli med oss til det ekte Mongolia!

Turens høydepunkter:

 • Møter med lokalbefolkningen – nomader, Kazakher, kameloppdrettere og hesteoppdrettere
 • Utrolige templer og klostre
 • Hovedstaden Ulaanbaatar
 • Bli med på produksjonen av både kashmir og mongolsk hestemelk
 • Følg i fotsporene til erobreren Djengis Khan
 • Besøk Hustai nasjonalpark og dra på utkikk etter Przewalskihesten – selve urhesten som alle andre hester stammer fra

Landet er vanskelig å beskrive med ord – Mongolia er rett og slett en følelse du må oppleve, et skritt tilbake i en annen tid. Bli med!

📕 Boktips: Har du lest Maja Lundes «Przewalskis hest» – som handler om nettopp urhesten vi skal på utkikk etter i Hustai nasjonalpark?

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 33 450,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 15.06.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 14 dager

Avreiser

 • Avreisedato 15.06.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 14 dager
 • Priser fra 33 450,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise

Avreise fra Oslo lufthavn på formiddagen med Aeroflot. Mellomlanding i Moskva på kvelden, før vi setter kursen mot Ulaanbaatar.

Måltider inkludert: Enklere måltider på flyene

Dag 2

Ankomst Mongolia og et første inntrykk av Ulaanbaatar

Vi lander på Djengis Khan internasjonale lufthavn like utenfor Ulanbaatar på morgenen, og blir møtt her av vår lokale guide. En buss tar oss direkte til hotellet vårt Hotel Nine i Ulaanbaatar sentrum, slik at vi får sjekket inn og satt fra oss bagasjen vår. Nå er det på tide å oppdage Mongolias hovedstad! Første stopp er det imponerende Sukhbaatar-torget, selve hovedstadens ånd. Plassen er kanskje mest berømt for sine omgivelser, som inkluderer inkludert Parlamentet, Den nasjonale operaen, Kulturpalasset og Rådhuset. Videre går turen til Zaisan Hill; en liten topp som gir fantastisk utsikt over Ulaanbaatar. Vi skal også innom National History Museum, som forteller om Mongolias rike historie med flere fargerike utstillinger; historiske funn, tradisjonelt håndarbeid og klesdrakter.

Felles lunsj og middag blir organisert underveis i løpet av dagen, tilsvarende for de resterende dagene. Vi skal bli godt kjent i løpet av turen, og dele opplevelser og inntrykk underveis.

Overnatting på Hotel Nine.

Måltider inkludert: Lettere måltid på flyet, lunsj og middag

Den imponerende Sukhbaatar-plassen i Mongolias hovedstad
Dag 3

Essensen av den mongolske buddhismen og besøk hos en Kazakh-familie

Tidlig frokost på hotellet før vi sjekker ut og setter kursen mot Gandan kloster – kanskje selve hjertet av mongolsk buddhisme. Vi skal få oppleve essensen av den mongolske buddhismen og se den imponerende 24 meter høye gullforgylte statuen av Buddha – Megjid Janraiseg. Dette klosteret er det største og viktigste klosteret i Mongolia, med hele 500 munker. Vårt neste stopp for dagen er landsbyen Nalaikh, en liten gruveby. Her skal vi besøke en Kazakh-familie. Kazakhske nomader har bodd i det vestlige Mongolia siden 1800-tallet, og den kazakhske kulturen skiller seg på flere måter fra den mongolske kulturen. Dette skal vi lære mer om i dag.

På ettermiddagen kjører vi videre til Gorkhi Terelj nasjonalpark, som ligger i Khentii-fjellkjeden. Denne parken er en populær destinasjonen på grunn av sine gigantiske bergformasjoner av granitt, hvor den berømte «Crawling Turtle Rock» er høydepunktet. Om man får lyst og tid er det gode muligheter til både fantastiske fotturer og rideturer i området (ikke inkludert).

Overnatting i Alungoo Lodge i såkalte gers – store telt med private bad. Nå skal vi virkelig få oppleve det ekte Mongolia!

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Vi skal på besøk til en Kazakh-familie
Dag 4

Terelj nasjonalpark og besøk hos en nomadisk familie

Etter en rolig frokost skal vi ut og utforske nasjonalparken – først til «Crawling Turtle Rock», så videre til Aryapala-tempelet. Tempelet ligger i en åsside, og fra toppen av bakken får vi en unik og fantastisk utsikt over Terelj-området. Vi kjører så videre til Khan Khentii-fjellkjeden, og passerer den vakre Terelj-elven på veien, hvor frodige grønne enger preger landskapet. Terelj-elven starter ved Asralt Khairkhan-fjellet og er full av både laks og stør.

På ettermiddagen besøker vi en nomadisk familie og lærer om tradisjonelle meieriprodukter som mongolske nomader lager. Om kvelden etter middagen blir det mulighet til å spille mongolske tradisjonelle leker, prøve mongolske klær eller man kan nyte stjernehimmelen med et teleskop.

Overnatting på Alungoo Lodge.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Aryapala-tempelet i Terelj nasjonalpark
Dag 5

I fotsporene til Djengis Khan

Etter frokost skal vi igjen få gleden av å besøke en nomadisk familie, hvor vi i dag får lære om hverdagen og livsstilen til mongolske nomader er. Hvor forskjellig fra oss lever de egentlig?

Neste stopp på dagens program er den berømte Djengis Khan-statuen, ved bredden av elven Tuul ved Tsonjin Bold. Statuen er hele 40 meter høy, av lederen sittende på hesteryggen. Her hvor statuen står skal han ifølge legenden ha funnet en gylden pisk. Statuen peker symbolsk østover, mot fødebyen hans.

Overnatting på Alungoo Lodge.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Statuen av Djengis Khan er hele 40 meter høy!
Dag 6

Buddhistiske skatter og en kashmir-fabrikk

Vi kjører tilbake til Ulaanbaatar og skal bruke formiddagen til å utforske noen fantastiske mongolske buddhistiske skatter i Choijin Lama-museet. Dette fine klosteret ble bygget i 1908 for Choijin Lama, Luvsankhaidav, statens orakel og lillebroren til den åttende Bogd Gegeen. Tempelet er nå et museum som viser det forseggjorte dekorerte interiøret og inneholder en rik samling buddhistiske skulpturer og malerier. Her er flere forgylte bronsestatuer, imponerende skulpturer av de viktigste mongolske og tibetanske inkarnasjonene av de buddhistiske gudene, og et slående utvalg av papirmasker som ble brukt i Tsam-danseseremoniene.

På ettermiddagen besøker vi en kashmirfabrikk og får se hvordan det myke materialet både blir behandlet og benyttet.

Overnatting på Nine Hotel.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Hvordan produseres kashmir? Det skal vi lære mer om i dag!
Dag 7

Hustai nasjonalpark - på leting etter villhester

Etter en tidlig frokost starter dagsturen til Hustai nasjonalpark – kanskje mest kjent for sine villhester. Parken ligger ved foten av den sørlige Khentii-fjellkjeden, og det er altså her man kan se Takhi-villhesten, bedre kjent som Przewalski-hesten. Villhestene har vellykket blitt gjeninnført til hjemlandet, etter over 40 år med utryddelse. Foreløpig har antallet hester allerede passert 170, og fortsetter å stige i antall.

Det blir tid til både en kjøretur på utkikk etter hestene og en lunsj i nasjonalparken. Etter lunsj kjører vi til Bayangobi – et unikt sted med en rekke forskjellige naturlandskap; en kombinasjon av sanddyner, skog og steinete fjell. Her blir det muligheter for en vandretur i sanddynene for de som ønsker det, eller man kan ri på kamel (ikke inkludert).

Overnatting på Hoyor Zagal Lodge.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

På leting etter villhesten - Przewalski-hesten - i Hustai nasjonalpark
Dag 8

Erdene Khambyn Khuree-klosteret og besøk hos en hesteoppdretterfamilie

Ny dag, nye muligheter! I dag besøker vi et av Bayangobis høydepunkter – Erdene Khambyn Khuree – som ligger ca 20 km fra leiren vår. Klosteret ligger i det majestetiske Khugnu Khaan-fjellet, og ble bygget av Bogd Gegeen Zanabazar. Han var en religiøs leder, filosof, kunstner og skulptør, som bygget dette til ære for sin religiøse lærer.

Her skal vi også besøke en hesteoppdretterfamilien og bli med å lage airag – en mongolske tradisjonell drikke laget av hestemelk. For de som ønsker kan man også ta en ridetur (ikke inkludert), her benyttes benyttes tradisjonelle mongolske tresaler som kan være interessant å prøve.

Overnatting på Hoyor Zagal Lodge.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Vi besøker en hesteoppdretterfamilie og blir med å lage airag - en mongolske tradisjonell drikke laget av hestemelk
Dag 9

Kharkhorin - det mongolske imperiets hovedstad

Etter frokost setter vi kursen mot Kharkhorin – det mongolske imperiets hovedstad. Her finner vi også hovedskatten i mongolsk buddhisme – Erdenezuu-klosteret. Kharkhorin ble etablert ved Orkhon-elven i 1220 og var også et av stoppestedene til den legendariske Silkeveien i 140 år. Kharkhorin spilte en betydelig rolle i mongolsk historie og
var hovedstad i det mongolske store riket fram til Khubilai Khaan, et barnebarn av Djengis Khan, flyttet hovedstaden til Beijing under Yuan-dynastiet.

Erdenezuu-klosteret ble bygget av en av Djengis Khans etterkommere, ved ruinene av Kharkhorin, i 1586. Klosteret er omringet av en vakker hvit mur med hele 108 stupaer plassert rundt på muren. I århundrer var dette et åndelig og intellektuelt sentrum i Mongolia, og her finner vi en ekstraordinær samling av buddhistiske malerier, uvurderlige religiøse gjenstander, kjoler brukt i religiøs dans og ikonografier i både mongolsk og tibetansk stil.

Overnatting på Hoyor Zagal Lodge.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Erdenezuu-klosteret - i århundrer var dette et åndelig og intellektuelt sentrum i Mongolia
Dag 10

Forestilling i en nomadecamp og Ulaanbaatar på egenhånd - eller med nye venner?

I dag kjører vi tilbake til Ulaanbaatar, og på veien stopper vi ved en mongolsk nomadecamp for å se en forestilling som viser hverdagen til mongolske nomadefamilier.

Ettermiddagen er fri til egen disposisjon, enten du vil slappe av på hotellet eller oppdage hovedstaden alene eller med nye venner. Reiseleder er selvfølgelig til god hjelp og kan foreslå en rekke steder det er verdt å oppdage.

Overnatting på Nine Hotel.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Besøk i en mongolsk nomadecamp
Dag 11

Gobiørkenen, Yol Valley og besøk hos en kameloppdretterfamilie

Tidlig frokost før vi kjører til flyplassen og frokost og tar en halvannen times flytur til Dalanzadgad – «hovedstaden» i den sørlige Gobi-provinsen. Gobiørkenen kalles “Golden Gobi”, og er et ekstremt område med store temperaturforskjeller, sparsom vegetasjon og et lite samfunn med gjestfrie nomader. Gobi har også et unikt dyreliv – det er hjemlandet til «Prinsen av Gobi», en topuklet kamelart, og verdens eneste ørkenbjørn, Gobi-bjørnen. Vi skal også besøke en kameloppdretterfamilie mens vi er her, for å høre mer om deres levesett og kultur.

Videre kjører til den majestetiske Gobi Gurvan Saikhan nasjonalpark (kalt «Three Beauties of the Gobi») hvor vi skal utforske den utrolige Yol Valley. Dalen er uvanlig smal og hele 200 meter dyp, og går gjennom Zuun Saikhan-fjellet. En elv renner gjennom dalen, og når det regner mye renner vannet fra toppen av dalkanten og danner fossefall. Det er mulig både å ri på hest eller kamel innover i dalen (ikke inkludert), eller man kan ta en liten spasertur for å ta dalen nærmere i øyesyn. Her finnes en rekke sjeldne dyr, for eksempel Argali-villsauer og to raser av fjellgeiter.

Overnatting på Gobi Naran Lodge.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Utrolige Yol Valley i den majestetiske Gobi Gurvan Saikhan nasjonalpark
Dag 12

Imponerende Flaming Cliffs og Moltsog Els sanddyner

Vi nyter en rolig frokost i leiren før vi kjører mot Bayanzag – kjent som Flaming Cliffs for resten av verden. På reisen kjører vi gjennom knusktørr ørken, hvor kameler og gjeterfamilier bor. Bayanzag ble dannet for 60-70 millioner år siden, og ble oppkalt som Flaming Cliffs av Roy Andrew Chapman. Han var en amerikansk oppdagelsesreisende som besøkte Mongolia i 1920-årene, og ble fascinert av de røde klippene. Ved Bayanzag har det gjennom årene blitt funnet en rekke dinosaurfossiler.

Litt lengre nord skal vi utforske Moltsog Els sanddyner, der en ridetur på kamel er mulig (ikke inkludert).

Overnatting på Gobi Naran Lodge.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Bayanzag - kjent som Flaming Cliffs - dannet for 60-70 millioner år siden
Dag 13

Det grønne palasset og en kulturell forestilling

Vi kjører til flyplassen Dalanzadgad på morgenen, og tar flyet tilbake til Ulaanbaatar. På ettermiddagen skal vi besøke Bogd Khaan – palasset kjent som det grønne palasset. Palasset ble bygget i 1903 dedikert til den 8. Bogd Gegeen, sjefen for den lamaistiske religionen (tibetansk buddhisme) og den siste khan i Mongolia. Utrolige bronsefigurer, silkemalerier, papirikoner, mineralmalerier og gudestatuer laget av Zanabazar og studentene hans, samt en kongelig ger laget av snøleopardskinn, er hovedattraksjonen i dette utrolige palasset.

Etter en travel ettermiddag skal vi på kvelden senke skuldrene og se en forestilling med fremføringer av tradisjonelle folkesanger, strupesang, nydelig spill på morin khur (en slags mongolsk fele) og etniske danser.

Overnatting på Nine Hotel.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Bogd Khaan - palasset kjent som det grønne palasset
Dag 14

Hjemreise

Avreise fra Ulaanbaatar på morgenen med Aeroflot. Mellomlanding i Moskva på veien, og ankomst i Oslo ved lunsjtider.

Takk for turen!

Måltider inkludert: Frokost, lettere måltider på flyene

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER:

 • Flyreise Oslo – Ulaanbaatar tur/retur med Aeroflot
 • 12 hotellovernattinger
 • Full pensjon
 • Lokale engelsktalende guider
 • Turer, inngangsbilletter og ekskursjoner iflg. program
 • All transport iflg. program, også innenriksfly tur/retur Dalanzadgad
 • Norsk reiseleder med på hele reisen

PRISEN INKLUDERER IKKE:

 • Reiseforsikring og avbestillingsbeskyttelse
 • Visum
 • Drikke til maten
 • Tips til guider/rangere/sjåfører etc.

HOTELLER:

Ulaanbaatar: Hotel Nine (Du kan lese mer om hotellet her)

Terelj nasjonalpark: Alungoo Lodge

Bayangobi: Hoyor Zagal Lodge

Gobiørkenen: Gobi Naran Lodge

De tre lodgene (som er såkalte ger camps – teltleire) har dessverre ikke egne hjemmesider, men gjør du et søk på Google finner du bilder og litt informasjon om stedene. Teltene har ordentlige senger og private bad.

Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.

 

ANNEN NYTTIG INFORMASJON:

Visum
Norske borgere må søke visum før innreise til Mongolia, men nærmere informasjon om dette kommer vi tilbake til når turen nærmer seg.

Visum søkes hos Mongolias honorære konsulat til Norge, evt. ved Mongolias ambassade i Stockholm som er sideakkreditert til Norge. Ved innreise til Mongolia må passet ha en gyldighet på mer enn seks måneder, og det må være minst to ledige sider i passet. Nødpass er ikke mulig å benytte. Du kan lese mer om innreise på UD sine sider her.

Vaksiner
Kontakt din reiseklinikk eller lege for råd og anbefalinger ift. vaksiner.

Valuta
Det kan være greit å ta med litt lokal valuta i kontanter, eventuelt ta ut når man ankommer Ulaanbaatar. I hovedstaden er det minibanker og mulighet til å betale med kort en del steder, men ellers i landet vil kontanter være eneste mulige betalingsmåte.