Kvinne slapper av i hengekøye på stranden

Ferie på en drømmeøy - hvilken passer for deg?

Publisert: 24. august 2022

10 eksotiske øyer vi anbefaler

Glødende solnedganger på Mauritius i november, live opp januar med hvite strender og rosa flamingoer på Aruba, fargerike Cuba i vinterferien, eller bytte ut skiløypene for et par uker med svaiende palmer på Zanzibar?

Vår skreddersømavdeling her på kontoret har gjennom mange år har besøkt de fleste øyene, de vet hvor de beste hotellene er, hvor de kan få en god deal - og de kan anbefale hvilken øy som passer best for det dere er ute etter.

🏝️ Her er vår lille guide med 10 anbefalte øyferier:

1. Maldivene - lave skuldre, romantikk og badeglade familier

Maldivene er faktisk nesten 1200 små koralløyer i Det indiske hav, og vi velger å kalle det hundrevis av små biter av paradis.

Hvorfor velge Maldivene?
Perfekt for en glamorøs tropisk ferie – populært sted for bryllupsreise! ❤️
Noen av verdens beste dykke- og snorklesteder – bare noen få skritt fra strandstolen er det vakre korallrev, undervannsatoller og laguner med fargerike fisker
Puddersand og krystallklart vann, få steder i verden matcher strendene på Maldivene
Over hundre hotelløyer – som regel er det ett hotell på hver øy, så her er det eksklusivt

🐠 "Mamma, jeg så Nemo svømme forbi!"

Inger Line jobber som flyekspert hos oss i Escape, og hun kom nettopp hjem fra ferie med familien på Maldivene. Her er bittelitt av det hun hadde å fortelle:

Jente snorkler mellom korallrev med oransje fisk svømmende ved siden av.

På Maldivene kan du faktisk komme til å se Nemo svømme forbi!

Dame i basseng ser utover havet.

Inger Line fant sitt paradise på Maldivene.

- Du ser jo på bilder på forhånd og hører om flotte strender og palmesus, og tenker at SÅ bra kan det vel ikke være. Men det er det! Melishvite strender, turkist hav - og et enormt liv under vann. Ungene var som fisker, de var mer under vann enn over vann, og de kom opp og bare: «Mamma, det var nesten tusen fisker rundt meg, i alle regnbuens farger, fisker som var en meter lange og flere skilpadder." Det var som å svømme i et akvarium! Og mens ungene stort sett var i vannet, lå mor på stranda og leste bok. Helt perfekt!

Vi bodde ikke på en av resortøyene, men på et nytt og flott hotell på øya Maafushi. Her kommer du også tettere på lokalbefolkningen - og om du vil kan du ta dagsutflukt til en resort og kose deg der en dag. Det er et litt rimeligere alternativ til en fantastisk ferie.

2. Seychellene - drømmeferie med dyreliv og pirathistorier

Seychellene har alt du kan drømme om - og også en del du ikke visste at du kunne drømme om, som svarte papegøyer, enorme skilpadder og pirathistorier om tapte skatter. Det burde vel krydre strandferien litt ekstra?

Hvorfor velge Seychellene?

Drømmestrendene selvsagt – for eksempel Anse Source d’Argent som er en av verdens mest fotograferte strender
Frodig regnskog og spennende dyreliv
Nydelig kreolsk mat
Hoteller i flere prisklasser, fra gode middelklassehoteller til lekre luksusresorter

3. Mauritius - topp service i himmelske omgivelser

Øyene i Det indiske hav stiller i særklasse når det gjelder paradisøyer. Og en av manges absolutte favoritt her på kontoret er Mauritius. Det er er det gode grunner til:

Hvorfor velge Mauritius?

 • Mange fantastiske hoteller med høy standard
 • Du kan reise hit hele året
 • Langgrunne strender som er perfekte for både store og små
 • Perfekt for dykking, surfing, vannski, sykkeltur - eller hva med dypvannsfiske?

4. Zanzibar - den eksotiske krydderøya

Zanzibar er en del av Tanzania og ligger i Det indiske hav, 40 kilometer fra kysten. Her møter du en fremmedartet og fargerik kultur, swahilikulturen, som er en blanding av Afrika og den arabiske verden.

Hvorfor velge Zanzibar?
Paradisstrender med kokospalmer og hvit sand
En øy med spennende historie, her har det vært handlet med gull, elfenben, krydder og slaver i århundrer, og her har arabiske sultaner, sjørøvere og oppdagelsesreisene holdt til
Regnskog med apekatter og rikt dyreliv
Perfekt å kombinere med safari i Tanzania eller Kenya

⏰ Visste du at ...

Reiser du til øyene i Det indiske hav, er det liten tidsforskjell fra Norge. De fleste øyene har to-tre timers tidsforskjell (avhengig om det er sommertid eller vintertid). Da slipper du jetlaget du får dersom du reiser over flere tidssoner.

5. Sri Lanka - safari, togtur og paradisstrender

På Sri Lanka kan du se badende elefanter og smygende leoparder, du kan nyte utsikten når toget svinger seg oppover til de enorme teplantasjene i høylandet, du kan ta misunnelsesverdige selfies på eventyrlige strender og … ja – Sri Lanka er faktisk et ferieland som har alt det eksotiske du kan drømme om.

Du kan oppleve:

 • Klippefortet Sigiriya med eventyrlig utsikt
 • Kandy - innsjøen med perlemuseum og Buddhas tann
 • Togtur til teplantasjene i høylandet
 • Safari i Yala nasjonalpark, her er det gode sjanser for å se leoparder
 • Avslappende stranddager

6. De karibiske ABC-øyene - Aruba, Bonaire og Curacao

Helt sør i Karibien, rett utenfor kysten av Venezuela, ligger disse tre øyene tilhører De små antiller. Karibisk paradisferie? Det finner du her.

🦩 Aruba er den mest kjente av øyene, det er også her du finner den kjente Flamingo Beach, hvor de langbeinte rosa fuglene spankulerer rundt. Strendene er fantastiske her, men vil du ha litt mer ro kan du velge nordøst-kysten. Her er det ikke så gode egnet for bading, men desto bedre egnet for en ridetur langs havet.

🐠 Bonaire er et snorkle- og dykkeparadis! Hopp rett uti vannet, her er det en fargerik undervannsverden, nesten som å svømme rundt i et akvarium. Her finner du ikke så mange store hoteller, og stemningen på øya er avslappet.

🐬 Curacao har mindre turister og er kanskje en mer ekte karibisk øy. Hovedstaden Willemstad med sine sukkertøyfargede hus og Dolphin Academy er absolutt verdt et besøk.

7. Cuba - sol, livsglede og farger

Jo takk, vi bytter gjerne ut et par vinteruker i Norge med solskinnsøya Cuba! Øya i Karibien hvor tiden nærmest sto stille etter revolusjonen i 1959. Fremdeles kan det føles som en tidskapsel hvor du blir satt mange tiår tilbake. En unik opplevelse!

Hvorfor velge Cuba?

 • Sjarmerende Havana med fargerike amerikanske biler fra 50-tallet rullende i gatene
 • Byer i kolonistil og mye spennende historie som har formet øya
 • Førsteklasses strender med palmesus og puddersand
 • Frodige tropiske skoger og en fantastisk dryppsteinsgrotte
 • Gjestfrie, herlige mennesker

🚙 Visste du at ...

Fram til revolusjonen i 1959 ble det importert amerikanske biler til Cuba, men USAs handelsblokade gjorde det umulig å importere både biler og reservedeler. Dermed har cubanerne mekket på sine gamle biler. I dag er det mulig å kjøpe nyere biler, men det er veldig dyrt for den vanlige cubaner, så heldigvis får vi nok se de fargerike, gamle bilene rulle i gatene en stund fremover også.

8. Bali - frodig, eksotisk og fredelig

Bali er Indonesias mest populære øy å besøke, hit er det mange som reiser igjen og igjen. Har du funnet ditt paradis, er det ikke så mye annet som duger ...

Hvorfor velge Bali?

 • Strendene! Her er det svarte strender (med vulkansk sand), hvite strender, livlige strender og øde strender du kan ha for deg selv (bare du vet hvor du skal dra, og det vet vi!)
 • Rismarker så vakre at de står på UNESCOs verdensarvliste - Jatiluhwi rismarker er verdt et besøk
 • Oppdag de frodige fjellene - ta en kjøretur (det koster ikke all verden å leie sjåfør)
 • Besøk templene - her er det ofte seremonier med dans og musikk
 • Mange gode tilbud på massasje til en rimelig penge
 • Interiørinteressert? Mange norske interiørbutikker importerer fra Bali, her får du de lekreste ting mye, mye billigere

9. Galapagos - verdens mest eksotiske sted

På Galapagos-øyene i Stillehavet bor det dyrearter som ikke finnes noe annet sted på kloden. Du kan se fugler med knallblå føtter, fugler som blåser opp brystet som røde ballonger (!) og rosa flamingoer. Det er fjernt, det er annerledes - og du kommer til å huske det for resten av livet.

Hvorfor velge Galapagos:

 • Du kan hilse på kjempeskilpadder, iguaner og sjøløver på strendene
 • Reis på båttur mellom øyene, her får du nærkontakt med jordas med særegne dyre- og fugleliv
 • Snorkle blant havskilpadder og fargerik fisk
 • Utforsk den ubebodde Bartolome-øya
 • Se de naturlige lavastrømmene og ta en drink i Lava Lounge

- Stedet som har overrasket meg mest

Bente er en av våre svært bereiste turskreddere, og hun kan ikke få snakket varmt nok om Galapagos:

- Jeg er egentlig en fjellgeit, ikke en typisk fisk, så på forhånd var jeg ikke sikker på om Galapagos var noe for meg. Men så kom jeg dit ... Jeg er jo veldig glad i dyr, og her var det dyr overalt! Sjøløvene ligger utenfor restaurantene og på stranda, du har iguaner og skilpadder og alt mulig.

- Å få være i vannet med disse dyrene rørte meg - jeg trodde ikke jeg skulle bli så glad i Galapagos. Jeg likte følelsen av at det er vi mennesker som er på besøk, og ikke omvendt. Og du trenger ikke dykke, jeg bare snorklet litt, eller duppet hodet litt opp og ned av vannet. Det går helt fint, og det passer for alle. Vannet er så klart, naturen er så vakker og det er så mye å oppleve! Og du må oppleve flere øyer når du reiser dit, øyene er så forskjellig.

Jeg skal tilbake til Galapagos, det har jeg lovet meg selv!

To sjøløver ved Galapagos.

Sjøløver på Galapagos.

På cruise med Silver Galapagos

Havskilpadde under vann utenfor Galapagosøyene

10. Svalbard

En øyferie trenger ikke bety palmer og badestrender, det er vel så eksotisk å oppleve våre egen spesielle øy - Svalbard. Selv om du har vært der, kan du møte en helt annen verden enn sist, avhengig av hvilken årstid du reiser.

Hvorfor velge Svalbard?

 • Er det polarnatt (midten av november til slutten av januar), er øya helt uten sollys, men det er måneskinn, stjerneskinn og nordlys. Magisk stemning!
 • Du kan kjøre snøscooter, hundeslede og gå på grottevandring i isgrottene
 • Opplev villmarkscamp med nordlysaften, bål, foredrag og gode historier
 • Kommer du i mars-mai begynner lyset å komme tilbake, og du får den stemningsfulle blåtiden. Bør oppleves.
 • Om sommeren har sola døgnåpent, og det er flott å gå i fjellet og nyte det yrende dyrelivet, eller hva med å suse avgårde i RIB?
 • Bo godt på komfortable hoteller og opplev det hyggelige utelivet i Longyearbyen