Eventyrreise til Singapore, Malaysia og Borneo

/ Gjennom jungel, storbyer og teplantasjer

Opp med hånden de som blir sjarmert i senk av Borneos oransje skapninger? Vi kan selvfølgelig ikke love noe, men sjansene er store for at vi får et møte med orangutangene på denne turen – og kanskje deres litt merkeligere slektning neseapen. Men før vi kommer så langt – til Borneos utrolige dyreliv – skal vi oppdage Singapore og fastlands-Malaysia. Vi skal inn i storbyene og ut på landsbygda, vi skal opp i skyskrapere og gjennom teplantasjer. Dette blir en tur av de sjeldne – bli med oss på eventyr!

Turens høydepunkter:

 • Orangutanger, neseaper og flere av Borneos enestående skapninger – mulighet til å møte disse på nært hold!
 • Utrolige Singapore og Gardens by the Bay
 • Turer med trishaw – oppdag nye steder på en autentisk måte
 • Penang og Georgetown – kolonihistorie og religiøse byggverk
 • Myldrende markeder og innsyn i dagliglivet der vi er
 • Storbyen Kuala Lumpur – fortsatt med historie og kultur bevart
 • Teplantasjene i Cameron Highlands
 • Opp Kinabatangan-elven på Borneo – et unikt og rikt dyreliv
 • Flotte hoteller og mye god mat
Last ned reiseprogram
 • Pris fra 43 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 22.09.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 16 dager
 • Nyhet!
 • Opplev Borneos regnskog på nært hold
Reiseleder
Geir Toverud

Avreiser

 • Avreisedato 22.09.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 16 dager
 • Priser fra 43 990,-
 • Cameron Highlands
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise Oslo

Avreise fra Oslo lufthavn på morgenen med Qatar Airways. Vi mellomlander i Doha på ettermiddagen og tar flyet videre til Singapore samme kveld.

Måltider inkludert: Enklere måltider på flyene

Singapore og imponerende Gardens by the Bay
Dag 2

Ankomst Singapore - Gardens by the Bay - og chilikrabbe!

Vi ankommer Singapore ved Changi internasjonale lufthavn på morgenen, kåret til verdens beste flyplass i 2019 av Skytrax. Her møter vi vår lokale guide i ankomsthallen og får transport til hotellet vårt. Det blir tid til å slappe av litt på hotellet etter den lange reisen, før vi skal sette kursen mot Gardens by the Bay på ettermiddagen. Dette er en imponerende hage på hele 101 hektar. Dette grønne området ligger i hjertet av byen, og består av tre hager ved vannkanten – Bay South, Bay East og Bay Central. I denne enorme hagen skal vi besøke Cloud Forest, en mystisk verden sløret i tåke. Her finnes planter fra flere regioner, blant annet orkideer, mose og bregner fra den kjølige og fuktige tropiske Montane-regionen. Her finnes også verdens høyeste innendørs foss på hele 35 meter, og vi skal gå gjennom Cloud Walk og Treetop Walk.

Selvfølgelig skal vi også ta en spasertur langs OCBC Skyway. I en høyde på 22 meter, omgitt av panoramautsikt over hagene, Marina Bay og Singapores skyline, er denne 128 meter lange broen en opplevelse du ikke må gå glipp av.

Etter besøket i Gardens by the Bay skal vi cruise oppover Singapore-elven i en autentisk bumboat – den beste måten å se Singapores historie på. En bumboat er en liten båt som opprinnelig brukes til å frakte forsyninger til skip fortøyd vekk fra kaia. Ombord får vi høre mer om den sentrale rollen elven spilte for Singapores fremgang. Cruiset passerer nedlagte, gamle butikklokaler, som nå står som stille påminnelser om fortiden. Også regjeringsbygninger som viser Singapores koloniale kulturarv skal tas nøyere i øyesyn. Den majestetiske fontenen Merlion skal vi også se. Skapningen, som er halvt løve og halvt fisk, skal symbolisere Singapores reiselivsnæring, og har blitt et kjent symbol for byen.

Turen avsluttes med en sjømatmiddag langs elvebredden. Vi skal nyte den autentiske chilikrabben, som serveres med mantou (stekte kinesiske boller), og er en favoritt blant lokalbefolkningen. En rett du må smake mens du er i Singapore!

Overnatting på Singapore Oasia Hotel Downtown i deluxerom.

Måltider inkludert: Enklere måltid på fly og middag

Vi skal smake på chillikrabbe - et must når man er i Singapore
Dag 3

Båttur og trishaw i Singapore

I dag skal vi ut på en halvdags tur rundt i Singapore, både med trishaw og bumboat. Vi skal først til Kampong Glam, hvor vi skal få høre mer om den malaysiske kulturen. Videre tar vi en spasertur i Arab Street for å se den fantastiske Sultan-moskeen. Det blir tid til titte litt i de forskjellige butikkene i området, som selger tradisjonell arabisk-muslimsk mat og andre gjenstander.

Deretter hopper vi inn i trishawene våre, og tar en tur gjennom Bugis & Little India, hjertet av de indiske samfunnene i Singapore. De mange fargene og duftene ønsker deg hjertelig velkommen til stedet – og vi tar en gåtur i en av gatene for å kjenne på den skarpe lukten av krydder og røkelse. Kanskje vil du smake den lokale Teh Tarek – en tedrikk laget med melk (kondensert eller fordampet melk) som tradisjonelt blir laget ved å helles fra en beholder til en annen og tilbake. Vi kan også nyte den lokale favoritten Roti Prata – sprø på utsiden og myk på innsiden. Dette er et sørindisk flatbrød smaksatt med ghee (indisk klarnet smør) og serveres vanligvis med fisk eller fårekjøtt og curry. Dette blir en dag for smaksløkene – nam!

Resten av dagen er fri til egen disposisjon, og reiseleder vil være behjelpelig med ideer til hva man bør oppleve i den fantastiske byen.

Overnatting på Singapore Oasia Hotel Downtown i deluxerom.

Måltider inkludert: Frokost

Vi skal oppdage Singapore med trishaw!
Dag 4

Singapore - Penang - rundtur med becak

Etter frokost drar vi tilbake til flyplassen for å komme oss nordover til Penang i Malaysia. Vel framme i Penang møter vi vår lokale guide og får transport til hotellet. Her skal vi få slappe av litt, før vi ca. kl. 17.30 møtes i hotellobbyen for å bli tatt med ut på oppdagelsesferd i Penang. Vi blir hentet på hotellet av trishawer, gjør deg klar for en autentisk rundtur i den spennende byen! Det er i dag mindre enn 150 trishaw-ryttere igjen i Penang, så dette er dessverre en minkende transportform i byen. I Penang kalles trishaw for becak.

Vi skal oppdage Penangs Georgetown om bord i denne trehjulstransporten, før du blir satt av på nattmarkedet Red Garden Food Paradise. Her finner vi alle Penangs favorittretter! Vi får smake på de populære sataypinnene med grillet kjøtt og char kway teow nudler stekt med sjømat. Nam!

På kvelden kan du lene deg tilbake og nyte et lokalt band eller du kan ta en kort spasertur til Georgetowns 360-graders roterende bar for en drink (ikke inkludert). Her får du en spektakulær utsikt over byen!

Overnatting i Penang på Penaga Hotel Hutton, i deluxerom med balkong.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Vakre Penang
Dag 5

Historiske Penang

Gjør deg klar for en vandretur i denne fantastiske byen! Fra kinesiske klanhus til gater fulle av Bollywood-musikk og sarier – Penang skuffer ikke.

Vi starter i Georgetown, et område som er rikt på historie, kultur og mat. Guiden vår vil gi en kort introduksjon til byens fortid, og vi får høre om hvordan kjøpmenn fra hele verden brukte Penang som tilflukt mellom to regionale monsunværsystemer, og dermed bragte en rekke internasjonale påvirkninger inn i den lokale kulturen. Vi stopper for en kopp lokal kaffe på veien og prøver Bengali-brød, mens guiden forklarer opprinnelsen til denne populære Penang-frokosten.

Videre går vi gjennom gamlebyen, og stopper på veien ved flere av de arkitektoniske underverkene som ga byen UNESCOs verdensarvstatus. Gatene har en slående blanding av gammelt og nytt, og vi får høre de fascinerende historiene bak noen av byggverkene. Hold utkikk etter de små verkstedene rundt omkring – her er suvenir-mulighetene mange!

Neste stopp er et besøk ved Khoo Kongsi, før vi fortsetter nedover den såkalte ‘Street of Harmony’, der forskjellige åndelige helligdommer og tilbedelseshus står tett. Deretter spaserer vi inn i det livlige Little India. Sammen med lokalbefolkningen kan vi handle fargerike blomstergirlandere og nyte luktene som kommer fra de utallige bodene.

(Snacks på denne turen tilbys på delt basis for å gi et så variert utvalg som mulig av de forskjellige matvarene som er tilgjengelige underveis.)

Vi kommer tilbake til hotellet vårt på ettermiddagen, og har resten av dagen fri til egen disposisjon.

Overnatting i Penang på Penaga Hotel Hutton, i deluxerom med balkong.

Måltider inkludert: Frokost og lunsj

Khoo Kongsi i Penang
Dag 6

Penang - Ipoh - te i Cameron Highlands

Vi steter kursen mot innlandet og teplantasjene i Cameron Highlands! Her er luften frisk og temperaturen svalere, dette blir godt for både kropp og sjel. Underveis stopper vi i den historiske gruvebyen Ipoh, hvor vi tar en lokal lunsj og besøker Perak Tong Cave Temple. Dette vakre tempelet ble bygget i 1926 av et lokalt kinesisk par, og har fargerike veggmalerier samt en stor stående Buddha.

Vi fortsetter opp svingete veier – til det største te-voksende området i Malaysia: Cameron Highlands.

Hit ankommer vi sent på ettermiddagen. Vi sjekker inn på hotellet og tilbringer ettermiddagen slik vi selv ønsker, mens vi nyter den kjølige forfriskende luften i høylandet.

Overnatting i Cameron Highlands på Cameron Highlands Resort, i deluxerom.

Måltider inkludert: Frokost og lunsj

Tempelet Perak Tong i Ipoh
Dag 7

På oppdagelsesferd i teplantasjene

Vi hentes på hotellet på morgenen av en erfaren naturguide og tas med i 4×4 kjøretøy for å oppdage Cameron Highlands. Første stopp er ameron Highlands Tea Plantation, hvor vi får en kort omvisning på plantasjen. Vi kjører videre herfra til nye høyder, til den fuktige moseskogen Gunung Brinchang. Her får vi høre om medisinske planter som finnes i skogen her, og lærer om økosystemet i regnskogen.

Videre kjører vi ned til Sungai Palas BOH Tea Factory, hvor du får tid til å titte litt omkring både på museet, butikken og rundt blant teplantene. Kanskje ønsker du å kjøpe med litt god te hjem? Her finnes også en kafe med nydelig utsikt over plantasjen, hvor du kan nyte en kopp te eller andre forfriskninger.

Vi returnerer til hotellet vårt på ettermiddagen og har resten av dagen fri til egen disposisjon. Som eller på turen er reiseleder selvfølgelig behjelpelig med forslag til aktiviteter.

Overnatting i Cameron Highlands på Cameron Highlands Resort, i deluxerom.

Måltider inkludert: Frokost og lunsj

Teplantasjer i Cameron Highlands
Dag 8

Cameron Highlands - Batu Caves - Kuala Lumpur

Vi setter kursen mot Kuala Lumpur, og stopper underveis ved Batu Caves, et gigantisk kalksteinsområde utenfor hovedstaden. Hinduister fra hele verden kommer til dette unike stedet, som består av tre grotter og et viktig hinduistisk tempel. Stig opp 272 trappetrinn for å se ikonene og maleriene dedikert til Lord Rama. To mindre huler kan besøkes ved foten av trappen, hvorav den ene inneholder en av verdens mest unike naturlige habitater – en hule som var stengt for omverdenen i millioner av år og nå har et bredt spekter av endemiske arter som ikke finnes andre steder i verden.

Vi tar også et fotostopp ved National Monument og den britiskbygde Cenotaph, som hedrer de som falt under andre verdenskrig. Vi stopper også ved porten til kongens palass, før vi på ettermiddagen ankommer hotellet vårt for innsjekking.

Om kvelden skal vi på restauranten Atmosphere 360, ​​med flott utsikt over Kuala Lumpur. Vi skal spise hele 282 meter over bakken i den roterende restauranten, og nyte en fantastisk panoramautsikt over hovedstaden, samt en bedre buffetmiddag.

Overnatting i Kuala Lumpur på The Majestic Hotel, i deluxerom (Tower Wing).

Måltider inkludert: Frokost og middag (kaffe og te inkludert til middagen)

Batu Caves, like utenfor Kuala Lumpur
Dag 9

Dagstur til det historiske Malacca

I dag skal vi på en heldags tur til det sjarmerende og historiske Malacca, et par timers kjøretur fra Kuala Lumpur. Byen er gjennomsyret av historie på grunn av sin beliggenhet langs Malacca-stredet som handelspost. Stedet er en smeltedigel av kulturer, et resultat av den betydelige portugisiske og nederlandske påvirkningen.

De små gatene utforskes best til fots, og vi begynner ved det eldste gjenværende eksempelet på europeisk arkitektur i Sørøst-Asia, A Famosa, før vi klatrer opp St. Paul’s Hill for å besøke St. Paul’s kirke. Deretter skal vi ned til et av de beste eksemplene på nederlandsk kolonialsk arkitektur, Stadthuys.

Og selvfølgelig, maten på Peranakan-restaurantene må vi smake på. Dette er en blanding av kantonesiske, portugisiske og malaysiske ingredienser og metoder – kanskje vil du prøve en deilig, varm portugisisk terte?

Herfra tar vi turen til Temple Street, oppkalt etter det flerkulturelle mangfoldet av templer og moskeer som har stått her siden begynnelsen av 1700-tallet. Dette er det perfekte stedet å få en smak av områdets unike, lokale kultur. Vi besøker Cheng Hoon Teng-tempelet, Kampong King-moskeen og Sri Vinayagar-tempelet for å bedre forstå indiske, kinesiske og malaysiske religiøse skikker.

For å lære mer om den unike Peranakan-kulturen skal vi også besøke Baba-Nyonya-museet, før vi får tid til å titte i antikvitetsbutikker og besøke kafeer langs den berømte Jonker Street. Vi får titte innom et tradisjonelt malaysisk hus for å lære litt om særegne malaysiske skikker, før vi hopper på et elvecruise for en unik utsikt over byen.

Vi er tilbake på hotellet vårt i Kuala Lumpur før middagstider.

Overnatting i Kuala Lumpur på The Majestic Hotel, i deluxerom (Tower Wing).

Måltider inkludert: Frokost og lunsj

Christ Church i Malacca
Dag 10

Kuala Lumpur - Sandakan (Borneo)

Etter en tidlig frokost drar vi ut til flyplassen for vårt morgenfly til Sandakan – Borneo venter!

Fra flyplassen i Sandakan får vi transport til hotellet vårt og sjekker inn. Resten av dagen er fri til egen disposisjon – her bor vi godt og dette er et flott hotell å senke skuldrene på. Nyt utsikten utover havet og ta en dukkert i bassenget – eller dra på oppdagelsesferd i Sandakan. Valget er ditt!

Overnatting i Sandakan på Four Points by Sheraton, i deluxerom med sjøutsikt.

Måltider inkludert: Frokost

Vi vinker farvel til Kuala Lumpur
Dag 11

Orangutanger, bjørner og neseaper

Endelig – i dag skal vi få møte noen av dyrene som bor på Borneo. Denne fantastiske øya er dessverre sterkt truet av blant annet hogst av jungelområder, og som en konsekvens av dette er flere av dyreartene som lever her truet. Vi starter dagen ved verdens største rehabiliteringssenter for orangutanger. Ved Sepilok skal vi være med på mating, som hver dag skjer ved en plattform til faste tider. Orangutangene går fritt rundt i området, men dukker gjerne opp når det kommer mat på bordet. Vi får også høre litt om arbeidet som gjøres her, og hva slags utfordringer orangutangene møter. Orangutangene lever kun her på Borneo og på Sumatra, så dette er en unik mulighet.

Herfra tar vi turen til Bornean Sun Bear Conservation Center, der vi får muligheten til å observere disse fantastiske dyrene. Det er for øyeblikket 36 bjørner her, som er reddet fra krypskyttere. Gjestene har også muligheten til å adoptere en bjørn for å støtte programmet økonomisk – en flott mulighet til å gi noe tilbake.

Lunsj spiser vi ved Sepilok Forest Edge, før vi besøker det interessante og lærerike Rainforest Discovery Center. I tillegg til Plant Discovery Walk, som inneholder urter og planter som brukes i tradisjonelle medisiner, er høydepunktet en 347 meter lang 87 meter høy bro oppe i tretoppene. Denne turen gir en flott mulighet til å få øye på noen av de 250-300 fugleartene som er bosatt i området. Med litt hell kan man også se ville orangutanger herfra – vi krysser fingrene!

Neste stopp på turen vår i dag er Labuk Bay Sanctuary – et av de beste stedene å møte Borneos Proboscis-ape, bedre kjent som neseapen. Ved fôringsplattformen her har vi også mulighet til å se andre dyr, som ekorn, sølvblad-aper og fuglearten hornbill. Hvilke dyr vi får se ved plattformen er vi ikke garantert, men mest sannsynlig får vi også et møte med neseapen – som altså lever kun på Borneo.

Overnatting i Sandakan på Four Points by Sheraton, i deluxerom med sjøutsikt.

Måltider inkludert: Frokost og lunsj

Vi skal møte orangutangene ved senteret Sepilok
Dag 12

Inn i jungelen langs elven Kinabatangan

Etter frokost får vi litt tid til å slappe av og ha en rolig morgen, før vi ca kl 12 drar til Sandakan fergekai for å ta båt til Sukau Rainforest Lodge. Nå skal vi inn i jungelen – langs Kinabatangan-elven. Dette er et svært dyrerikt område, og et veldig godt sted for å oppdage dyrelivet på Borneo. Vi har derfor alle forutsetninger for noen opplevelsesrike dager her i jungelen.

Ved ankomst skal vi ut på et elvecruise – med en elektrisk motor for å ikke jage bort dyrene. Hva slags dyreliv og fugler får vi øye på i dag?

Tilbake til lodgen nyter vi en utendørs middag ved elvebredden i lyset fra stearinlys – en stemningsfull opplevelse. Vi skal også få se en lysbildepresentasjon og høre en naturguide fortelle oss om livet i jungelen.

Overnatting ved Kinabatangan på Sukau Rainforest Lodge i Borneo Villa.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Inn i jungelen langs elven Kinabatangan
Dag 13

På oppdagelsesferd i jungelen

Gjør deg klar for en tidlig morgen! I dag skal vi ut på elven og se jungelen våkne til liv. Vi skal ta båten til Kelenanap Oxbow Lake, en halvmåneformet innsjø som har dannet seg som en utvidelse av elven. Mulighetene for å se dyr er stor tidlig på morgenen – vi krysser fingrene for at noen av jungelens skapninger har lyst til å titte fram.

Vi drar tilbake til lodgen vår for frokost, og skal etter en matbit gå ut på en lærerik tur langs stedets Hornbill Boardwalk med vår egen naturguide. Etter lunsj kan du også delta på lodgens egen Orangutan Talk-aktivitet, for å lære enda mer om dette unike dyret.

På ettermiddagen kan du fortsette med et nytt elvecruise. Her må vi benytte muligheten vi har – kanskje får vi se selveste orangutangen i det fri?

Overnatting ved Kinabatangan på Sukau Rainforest Lodge i Borneo Villa.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

En neseape slapper av ved Kinabatangans elvebredd, kanskje får vi øye på en?
Dag 14

Kinabatangan og Gomantong hule - over 2 millioner flaggermus skal ut å fly!

En ny tidlig morgen i jungelen. Vi starter dagen med en elvecruise langs Menanggol-elven, og får våkne opp sammen med livet i jungelen. Hør på alle lydene!

Tilbake på lodgen får vi frokost, og har formiddagen ledig til å gjøre det vi ønsker. Lodgen har flere aktiviteter man kan delta på, informasjon om dette får man når man ankommer (valgfrie aktiviteter er ikke inkludert).

På ettermiddag skal vi kjøre landeveien til Gomantong Cave, 27 km gjennom jungelen. Hulen er omgitt av tjukk regnskog og er rik på ville fikener, noe som gjør området til et ideelt sted å oppdage orangutanger i det fri. Vi bruker litt tid på å utforske hulen og dens omgivelser til det blir solnedgang – vær forberedt på å bli overveldet av over to millioner flaggermus som skal ut i natten på leting etter mat. Mest sannsynlig er det også rovfugler til stede, på jakt etter flaggermusene.

I mørket kjører vi tilbake til odgen vår for en siste natt i jungelen.

Overnatting ved Kinabatangan på Sukau Rainforest Lodge i Borneo Villa.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Vi skal få se over 2 millioner flaggermus fly ut av hulen Gomantong
Dag 15

Kinabatangan - Sandakan - Kuala Lumpur

Etter frokost returnerer vi til Sandakan med båten. Nyt den siste turen på elven og lydene du garantert kommet til å savne når vi kommer tilbake til byen. Fra fergekaia drar vi direkte til flyplassen for å starte hjemreisen vår til Oslo.

Takk for oss, Borneo!

Første etappe går fra Sandakan til Kuala Lumpur med Malaysia Airlines. Her går vi ombord på Qatar Airways sitt fly til Doha, som har avreise fra Kuala Lumpur samme kveld.

Måltider inkludert: Frokost og enklere måltid på fly

Dag 16

Hjemreise

Rundt midnatt mellomlander vi i Doha, og tar Qatar Airways sitt fly videre til Oslo. Ankomst i Oslo på morgenen 7. oktober.

Takk for turen!

Måltider inkludert: Enklere måltider på flyet

Takk for turen!

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo – Singapore og Sandakan – Oslo med Qatar Airways og Malaysia Airlines
 • Flyreiser Singapore – Penang og Kuala Lumpur – Sandakan med Air Asia
 • 13 hotellovernattinger
 • Måltider som indikert i dag til dag-program
 • Turer, inngangsbilletter, ekskursjoner og nasjonalparkavgifter iflg. program
 • All transport iflg. program
 • Norsk reiseleder
 • Lokale guider
 • Alle skatter og avgifter

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikke til inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Der måltider ikke er inkludert vil gode restauranter bli anbefalt av reiseleder eller lokal guide.

HOTELLER

Singapore: Oasia Hotel Downtown i deluxerom (Les mer om hotellet her)

Penang: Penaga Hotel Hutton i deluxerom med balkong (Les mer om hotellet her)

Cameron Highlands: Cameron Highlands Resort i deluxerom (Les mer om hotellet her)

Kuala Lumpur: The Majestic Hotel i deluxerom Tower Wing (Les mer om hotellet her)

Sandakan: Four Points by Sheraton i deluxerom med sjøutsikt (Les mer om hotellet her)

Kinabatangan River: Sukau Rainforest Lodge i Borneo Villa (Les mer om hotellet her)

Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.

 

ANNEN NYTTIG INFORMASJON:

Visum
Norske borgere trenger ikke visum for kortere turistopphold i Singapore og Malaysia. Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter reisen.

Valuta
Det kan være greit å ta med litt lokal valuta i kontanter, men de fleste bankkort kan benyttes og det er god tilgang på minibanker på store deler av turen. Valutaen i Singapore er singaporske dollar og i Malaysia er valutaen malaysiske ringgit.

Vaksiner
Kontakt din reiseklinikk eller lege for råd og anbefalinger ift. vaksiner.

Strøm
En strømadapter vil være nødvendig for å få ladet for eksempel mobiltelefon og kamera underveis. Det anbefales å ta med dette.